Kožní problémy - hrubá kůže na kolenou a loktech

lenickab
20. led 2017

Ahoj všem. Moc prosím o radu, pokud jste se s naším problémem setkali. Syn má od tří let ( bude mu osm ) hrubou kůži na loktech a kolenou. Jednou je lepší, jednou je horší, ale nevymizí. Zkoušeli jsme místa neosetrovat, promatavat krémy, přípravky, kortikoidy, mechanicky dřít a vydloubavat ... Nic nemá výsledek. Nejlepší se zdá mechanické vydloubnuti, ale stejně se časem vrátí, promazávání zjemní, ale problém neřeší ... Za normálního stavu je suché, jsou tam hrudky a je nehezké. Na foto, které přikládám je pokožka po mechanickém ošetření, kdy jsme pár bolacku vydloubali, posílám i foto jakýchsi kuliček, které vyndáváme. Jsou zvenku kulaté, uvnitř do špičky a na kůži po nich vzniká kráter. Neboli, nic z toho neteče, je to tvrdá kulička. Vypadá to, že jsou to zarůstající chloupky, ale já se toho zbavit, nemůže to mít hlubší příčinu??? Pokud vás cokoli napadne, budu vám vděčná. Děkuji moc. Lenka

lenickab
autor
20. led 2017

omlouvám se za překlepy, psala jsem z telefonu, kde mám fotografie a nepovedlo se :( snad ale podstatu problém pochopíte. Děkuji a krásný den všem. Lenka 😉

netopejr
20. led 2017

My máme hrubou kuzi na loktech a rukou, ale spis s tendenci k praskáni, možná něco mamo bilyvo matku někdy, ale ne takhle.
U nas to pasuje na celiakii, pokud se neleci. Vaze se s tim porucha vstrebavani zeleza, cili je.ho malo v KO, hypofunkce štítné žlázy, autoimunitní zánět štítné žlázy, mize nastat porucha vstrebavani mlika. Ale noc z toho nemusí u vašeho syna ještě byt, je maly. Jen jako tip třeba ten lepek, dají se na to udělat krevní testy, pokud by se potvrdily,buďte vedet dg, pokud ne, celiakii to nevylučuje. Muzete zkusit mesic bez lepku, to by se melo projevit.
V každém pripade ke třeba jít po pricine problému. U kůže ke to nejčastěji problem s nějakou potravinou. Kdyztak zkusit imunologii, za me o hodne lepsi nez dermatologie.

lenickab
autor
20. led 2017

děkuji moc za Vaši radu, zkusím se popídit po provázanosti se stravou. Pravdou je, že lepek ve stravě máme a mléko také a to hojně. Mléčné výrobky syn miluje. pěkný večer.

dagbez
4. led 2018

Dobry vecer,podarilo se vam neco zjistit? Mam to same od malicka,momentalne je to horsi, než to bývalo,ale mela jsem hruba kolena,lokty a castecne i hyzde vzdycky.

johanka713
13. čer 2022

Je to Keratosis pilaris, folikulární keratóza, lidově zvaná kuřecí kůže. Odpovídá tomu, že to vypadá jako zarůstající chloupky, protože jde opravdu o ucpané chloupkové folikuly.
https://www.drmax.cz/clanky/vite-co-je-keratoza...