Alergie na bílkovinu kravského mléka a očkování

andynek
30. lis 2014

Ahoj holky 🙂

Vypadá to, že dcera má nějakou formu alergie na bílkovinu kravského mléka, jde jen o vyrážky okolo pusinky a na bradě. Začalo to rýžovýma kašema, mléčná, nemléčná, domácí, nakonec to bylo UM, které jsem tam přidávala. Takže doktor řekl, že je to alergie. Nedávno jsem změnila pediatra kvůli nepěknému (snažím se to napsat slušně, protože kdybych měla popsat chování bývalé lékařky, musela bych to nechat zcenzurovat 🤐 )chování naší bývalé lékařky a našla jsem fajného doktora, který souhlasí s Pediacelem 2+1, a dá se s ním vše pořešit a popovídat a tak jsem moc ráda. Očkování nás čeká tedka v prosinci.
No, ale dočetla jsem se a psala mi to i Mudr. Eleková, at si dávám pozor, pokud je dcera alergická. Protože se vakcíny pěstují hlavně na kaseinu a nějakých dalších druzích bílkovin.

Nemáte prosím některá zkušenost s touto alergií a očkováním dohromady?

Díky díky moc za rady 🙂

berynka
30. lis 2014

@andynek u mladší dcery jsem řešila podobný problém - poměrné velká intolerance na mléčné výrobky. O souvislosti s očkovací látkou jsem v době zahájení očkování bohužel neměla potuchy. Zpětně mi však dochází, že po očkování nastalo vždy zhoršení projevů (ač dcera kojená a já na bezmléčné dietě) a trvalo to řadu týdnů až měsíců, než se to zase zlepšilo.
Takže zpětně bych poradila minimálně další očkování alespoň posunout. U nás třeba kolem toho roku a půl došlo k výraznému zlepšení ve snášenlivosti mléčných věcí.

andynek
autor
30. lis 2014

@berynka moc dekuju, taky doufam ze se to casem zlepsi, miva to pry fura deti a pak najednou se to lepsi nebo zmizi uplne. Cekala jsem prave jestli budu muset na dietu,ale nerikal nic. Jen ty kase musi byt spesl a vse bezmlecne. Doufam, ze kdyz nema nejake silene projevy jako ty prujmy a tak, jen ty kozni, tak to snad nebude mit nejake nasledky silene, ale uz tak mam z toho ockovani strach a ted tohle jeste. Mala bude mit v prosinci uz 7mes, mame i tak odsunute,tak jsem rada.

katyxq
30. lis 2014

ano mám, bohužel, zkušenost - reakce byla silná (stejná, jako když jsme já néco mléčného snědla): koliky, pláč, průjem s hleny a nitkami krve, zastavení přibírání, lehký ekzém ... a dlouhodobě nechutenství a špatné trávení, plus hodně špatné spaní, časté probouzení se s jekotem ... po 3. hexe (ale kasein je v každé vakcíně, která má složku proti tetanu, tedy i v Pediacelu) jsem řekla a dost (byla jsem hloupá, žejsme to neutnula dřív, poprvé jsem si myslela, že jsem neuhlídala dietu, podruhé už mi to bylo hodně divné) ...trvalo měsíce, než se mala dala dokupy, pomohl detox spirulinou. Celkově očkovat alergika čímkoliv je zahrávání si s ohněm, posunuje to imunitní systém od buněčné nespecifické imunity (která brání vzniku alergií, autoimunitních nemoci, rakoviny a naprosté většiny infekcí) k protilátkové (což ve výsledku dítěti moc nepomůže, protože po očkování se protilátky nemusí vytvořit a pokud jo, tak jen protoi pár nemocem z vakcíny a postupně klesají).

milmic
1. pro 2014

Pokud vím, tak každá vakcína, která obsahuje tetanus, obsahuje i bílkovinu kravského mléka. Takže pro alergika na BKM nic moc přínosného. 😒

Já mám syna alergika na BKM, měl hodně ošklivé rozmokvané ekzémy. Ted mu je 22 měsíců, očkovaný stále není ničím a netroufnu si to. Mám strach.
O přístupu lékařů bych taky mohla napsat své. Nejprve se dětské lékařka zhrozila, že takové dítě očkovat nemůže ani Pediacelem, že je to všechno na alergologickým podtextu a že vůbec neví, co se s ním stane. Potom trošku zmírnila za pár týdnů, že bychom dali aspoň tetanus, ale frakcionovaně, aby se kdyžtak dala zastavit reakce už při minimální dávce. Tedy spíš zastavit očkování, kdyby to dělalo zle. Nakonec se rozhodla, že to není tak zlé (syn už byl naprosto čistý díky mojí eliminační dietě při kojení) a že ho vlastně můžeme naočkovat Pediacelem v pohodě. 😝
V krevních testech mu vyšel kasein, ale alergoložka napsala, že dítě není atopik a že může být očkováno bez omezení. Měla jsem chuť se jí zeptat, jestli mi tady ted hned podepíše papír, že na sebe přebírá veškeré následky za zdraví mého syna, když teda bez omezení, a jestli přijímá fakt, že v případě sebemenších NU a následků ji budeme okamžitě žalovat. 😝

Jinak teda musím říct, že syn má ted mnohem klidnější projevy, snese zakysané výrobky, takže to pravděpodobně ustupuje. Ale ty prvotní reakce byly naprosto šílené. Přesto si na očkování stále netroufnu, protože se nechci vrátit do toho stavu před tím. Celé dny a celé noci plakal, škrábal se....

andynek
autor
10. pro 2014

Tak průběh komunikace s doktory opět velice zajímavý, já už fakt přestávám věřit snad všemu ☹ Paní doktorka, která zastupovala našeho pediatra mi do tel sdělila, že vůbec neví, že by kasein tam někde v nějakých vakcínách byl a že by to mělo mít ta alergie a očkování souvislost tak to že taky neví a že se musí s ním poradit. To že to je v příbalovém letáku asi tím pádem taky neví, že by neměli být očkovaní jedinci, kteří trpí alergiemi na některou z látek 🙄 . A to jsem si říkala, že se tak jako jen poinformuju, co mi na to třeba řekne ona a pak on přímo. Dneska už jsem mluvila přímo s naším lékařem a ten mi rovnou sdělil, že ví o čem jsem se s paní mudr bavila a že budeme normálně očkovat (máme jít příští středu). A i kdyby to nevyšlo (dcera je ted zahleněná), tak ji chce i tak vidět. To bylo prosím vše.

@milmic Tak už mi bylo doporučeno, abych požádala lékaře at mi podepíše papír, že se malé nic nestane, protože jestli jo, tak ho budu tahat do konce jeho bídného života po všech čertech a vysoudím z něho poslední trenýrky.

Ještě bych se holky zeptala, on nám napsal Nutrilon Allergy Care, které je naprosto odporné chutově i pachově 🤐 Dcera odmítá i ty kaše (i jakékoliv jiné instantní kaše) z řady allergy care i ten Nutrilon mléko. Tak jí to prostě nedávám, zkusily jsme jednou a tož to jako ne e. Dneska se v tom telefonu vyjádřil, jakože chce i vidět, jak ten Nutrilon zabírá. Ony to ty děti pít nebo nějak požívat musí, to má mít nějaký léčivý účinek?

Popravdě ted vůbec nevím co mám dělat, znovu to s ním proberu ten přístí týden. Je fakt, že já mléčné výrobky jím úplně normálně, ikdyž ne ve velkém množství a žádné reakce nejsou. Jen při přímém kontaktu např. té kaše na kůži. Vašim mrňouskům se příznaky vracely třeba po jakém množství, když jste něco zbaštily mléčného? Stačil by jogurt? Nebo i méně? 🙂

Přeji všem pěkný den a díky vám moc 🙂

milmic
10. pro 2014

@andynek Tak mě tohle přímo alergoložka. Když jsem se jí ptala na souvislost alergie na kasein a očkování hexavakcínou, tak na mě koukala jak tele na nový vrata. Vzápětí se ale přiznala, že tohle nikdy neřešila, jelikož k ní chodí děti v drtivé většině už naočkované a tudíž tento problém odpadá, protože už je dávno vymalováno.

Nevím jestli kojíte, ale třebas u nás se to projevovalo přes mateřské mléko. Až když jsem já vysadila mléčné výrobky, tak se syn záhadně uklidnil a byl jako vyměněný. A samozřejmě projevy alergie ustupovaly. Když jsem se vrátila k mléčným výrobkům, zase mi celé dny plakal a naskočil mokvavý ekzém.
Ted má skoro 2 roky a snese zakysané výrobky.

Já bych ve Vašem případě se na tohle asi vyprdla, s dr. nevypadá, že by byla řeč. S naší dr. nakonec taky řeč nebyla, ona stále chtěla očkovat. Tak jsem jí řekla, dobře, já se očkování bojím a očkovat ho zatím nebudu. Ona řekla, dobře, tady mi podepište papír, dopíšu tam poznámku, že odkládáme až do zlepšení zdravotního stavu a já budu krytá. Tím to skončilo, já podepsala, ona je krytá před nějakýma těma kontrolama. Už se mě na to neptá, nikdy. A hádám, že po narození třetího miminka se taky nezeptá.
Nakonec jsem se úplně vykašlala na popotahování dítěte po doktorech, shánění solidního alergologa, možná bych našla po čase, ale neměla jsem na to energii. 😅

corny01
15. led 2015

@katyxq Ahoj, mas asi docela dost zkusenosti, tak bych se Te rada poptala: moje dcerka ma potvrzenou intoleranci kaseinu (ma dva roky a tohle ji potvrdili pred rokem). Ale pred testy mi nikdo nerekl, ze mam dite mleku vystavit, takze to bylo delano na bezmlecne diete a presto se to potvrdilo. Ne tak prava alergie. Od narozeni mela koliky, kysele zelene stolice, nespani, rev, kozni projevy v obliceji - ne mokvavy ekzem, ale puchyrky, suche plosky a vyrazku. Doted je dcerka anemicka, bere zelezo, porad ma ridsi stolici, ale spi, je klidna a spokojena, akorat v obliceji ma porad nejake zbytky toho skoro ekzemku. Nicmene odmitam uz litat po doktorech, je to k nicemu, s pediatrou nebyla tehdy rec, a nacpala nam hexu hned v terminu, jak ma byt, az ty dalsi davky jsem si prosadila aspon odsunout. Na gastro se na me divali jak na hysterickou matku a rekli jen omezit mlecne vyrobky!!! (to samozrejme nefungovalo, jen prisna dieta) a nicim to nenahrazovat. Neocate nebo jine preparaty mi odmitli napsat navzdory tomu, ze mala prestala pribirat a skoro vsechno materske mleko vyzvracela.
Ted nas ceka priorix, chci se zeptat, jestli k tomu ockovani nemas nejakou radu nebo alternativy a vzhledem k tomu, ze cekam druhe mimco a hrozim se opakovani problemu, jestli bys mi nedoporucila, kde cerpat info k ockovani v tehle specificke problematice. Prijde mi, ze o alergiich se toho da najit dost, ale ty intolerance nic moc.
Navic si nejsem jista, jestli dcerka nema i nejake alergie, jen se treba zatim neprokazaly, ale zkusenost z odberu krve dcerky me vylecila od dalsich pokusu. Diky moc za pripadne odpovedi

katyxq
15. led 2015

@corny01 testy z krve na potravinové alergie (termín intolerance kaseinu je medicínský nesmysl) jsou naprosto k ničemu, plus dítě alergenu před nimi nemá žádný smyls vystavit, spolehlivost mají tak jako tak silně pod 50%, vycházejí falešně pozitivně i falešně negativně, akorát matou. Jediný průkazný je eliminačně-expoziční test (EET) - viz https://www.modrykonik.cz/potravinova-alergie (na konci článku je i kapitola o prevenci)
Ohledné ekzému do doručuju tady na MK poradnu Věry Zíkové, je to imunoložka, žádná prapodivná alternativka, ale poradí k tomu velmi pravděpodobně líp jak doktoři (a že ti, ke kterým jste šli, tak to byla dost katastrofa ☹), pomohla už stovkám dětí 🙂, poradí i s dietou při EET - posílám do IP pozvánku 😉. Do skupiny je potřeba vložit fotku/y ekzému, uvést další připadné zdravitní problémy (tu chudokrevnost atd.), a napsat informace požadované v popisu skupiny, pak se dá radit konkrétně.

corny01
2. únor 2015

@katyxq Dekuju Ti za zpravu,jen nerozumim tomu, z ceho soudis, ze intolerance kaseinu je nesmysl? Tenhle nazor me fakt prekvapil??? Imunologii jsem nestudovala,.ale Intolerance by me k tomu sedela, protoze vsechny reakce byly v radu mnoha dni az tydnu,spis se to kumulovalo, bolesti bricha, zvraceni, prujmy, nespavost, podrazdenost, z krve prokazany IgG, ne IgE. EET mame samozrejme za sebou,ale zjistit z toho neco vzhledem k tem oddalenym reakcim byl nadlidsky vykon, protoze tyden na novou potravinu nikdy nestacil a pak lup - ukazal se priznak a ja netusila z ceho, navic jsem nevedela, ze kasein je i ve vejcich atd a resila jsem jen mliko, protoze z toho se me zdalo, ze je to nejprukaznejsi.
Jinak priorix nakonec dopadl celkem ok a na jare musime jit tak jak tak na krev kvuli zelezu,tak ji ty testy budou stejne delat:-/. Chci zkusit tradicni cinskou medicinu, nejdriv na sobe;). Diky

katyxq
2. únor 2015

@corny01 MUDr. martin Fuchs (český asi top alergolog a imunolog) - Alergie číhá v jídle a pití ... je buď alergie na některou/některé z bílkovin mléka (přehnaná reakce imunitního systému - mu že být IgE, obvykle ta rychlá, nebo non-IgE, až v řádu dnů, často právě označovaná jako intolerance mléčných bílkovin, ale je to označení velmi nepřesné, zavádějící) nebo intolerance laktózy (nedostatečná tvorba enzymu laktázy, který štěpí mléčný cukr laktózu)

katyxq
2. únor 2015

IgG protilátky o potravinových alergiích nic nevypovídají, jen říkají, že se člověk s danou bílkovinou setkal i opakovaně.

andynek
autor
10. kvě 2015

@katyxq Katy zdravím, narazila jsem zpětně tady na tvé psaní a jak to čtu, jsme tam kde jsme byli. Dcera ted byla očkovana druhou dávkou Pediacelem v 11. měs. (dáváme 2+1), a objevilo se u ní přesně to co píšeš, noční vstávání se strašným řevem, celkově špatný spánek, doted mívá záchvaty doslova hysterického řevu, a to v noci nejčastěji. Tři dny po očkování to měla každý večer, tedka už je to lepší. Ostatní projevy docela v pořádku. Chtěla jsem se zeptat na tu spirulinu, jak přesně jsi ji použivala. Moc děkuju ☹

jitim
3. čer 2015

Ahojte holky,

malá má také alergii na kravské mléko, přišla jsem na to až po naočkování 1.Hexou-žilky krve ve stolici. Po úplném vysazení mléka, začala malá spát, je klidná, úplně jiné miminko. Exém neměla a nemá. Každopádně, včera byla očkována 2.hexou(ptala jsem se doktorky, jestli to nemůže mít nějaký vliv-že ne) a malá večer průjem s hleny i žilkami krve, neklidná, špatné spaní.. vpich má zarudlý a zatvrdlý a navíc se jí objevil i ten první vpich-taky zarudlý a zatvrdlý-ale míň.
Volala jsem doktorce-prý úplně běžná reakce, jen příště(za měsíc) naočkujem do druhé nohy..
Poraďte, co teď? Vzepřít se? Neočkovat? Jak moc se dá to třetí očkování posunout? (zase už má dvě za sebou, tak bych ji nerada očkovala celou vakcínou od začátku)

eva518
3. čer 2015

@jitim není to běžná reakce - hlen s krví ve stolici je známka alergie na mléko. Potíž je v tom, že hexa obsahuje kasein (bílkovina mléka), takže proto se potíže vrátily. Doporučuju co nejdřív dát do pořádku střeva - pokud kojíš, tak si kup Hylak forte a užívej pravidelně, k tomu pij roiboos - to je přírodní antihistaminikum a můžeš ho i při kojení a přímo dávat k pití mimču. A hlavně další dávku odložit! Moje dcera má zatím 3 dávky hexy - zjistila jsem abkm až v 8 měsících, ale měla ji už krátce po narození ☹ a doteď nemá tu poslední posilující dávku, protože abkm má i při dlouhodobé dietě pořád. Na alergu mi dr.potvrdila z testů alergii na mléko a bílek a díky tomu mě nenutí očkovat. Zajdi si na gastro nebo alergo a zkus si vyřídit odklad očkování.

eva518
3. čer 2015

@jitim a ještě - bylo mi řečeno několika dr., že pokud je kontraindikace očkování ze zdrav.důvodů, tak se prostě očkuje, až se může a že přeočkování od začátku je nesmysl a prý se to nedělá 🙂

jitim
4. čer 2015

Moc děkuju za rady. Ještě by mě zajímalo, jestli nevíš jak je to s dokrmem. Plně kojím, byla jsem rozhodnutá, že budu plně kojit až do ukončeného 6.měsíce, ale doktorka říkala, že když je alergická, mám začít se zeleninou co nejdřív. Nějak se mi to nezdá.. 😒

veverka83
25. lis 2015

Holky, mame nejspis stejny problem jak to tady ctu. Po druhe davce ockovani silena zacpa, v noci krik, kolikrat nejde vubec utisit. Hrozne sebou hazi. Jako vzdycky mel tuhsi stolici, ale nikdy nebyl problem s vylucovanim. Ted je to hrozny boj. Navic exem na brise, ma to uplne rosdrasane. Chudacek. V pondeli mame jit na treti davku ocko. No vubec z toho nejsem nadsena. Maly ma celkove od narozeni oslabenou imunitu, myslite , ze to muze byt spojene s alergii na mleko?

katyxq
25. lis 2015

@veverka83 poslala jsem ti pozvánku do skupiny, kde najdeš pomoc ... teď rozhodně neočkujte, stav by to skoro jistě zhoršilo a ekzém byste řešili mnohem déle (a zbavit se ho jde, neboj 😉)

sasha40
29. led 2016

Holky,mame velky problem.Mala ma 7 mesicu,pred dmena tydny dostala anafiloktiky šok pri podani prvni kasi od Hipp,skoncily jsme na Bulovce v nemocnici,zachranka nas tam odvezla.Podle vysledku testu krvi ma ABKM..Byly jsem i na alergologiji,byly jsme na odberach zas,čekame na vysledky testu.Alergolořka taky byla v šoku ze tak male miminko dostalose do anafilaktickeho šoku diky ti alergiji.Zbiram info ohledne toho všeho.Diky

eva518
30. led 2016

@sasha40 přidej se tady do skupinky Potravinové alergie - tam najdeš veškeré info, co budeš potřebovat. Držím moc palce!! Bude líp, neboj