Očkování proti klíšťové encefalitidě, máte zkušenost?

michaela2015
23. bře 2015

Ahoj, jaké máte zkušenosti s tímto preventivním očkováním? Na dotaz naší MUDry budeme očkovat někdy v listopadu, v lednu bude mít syn 5 let, tak prý je to akorát. I když jsem na jiných diskuzích četla, že maminky očkovaly prý už v jednom roce a prý celoročně. Taky jsem ovšem postřehla, že doktorky na očkování mají různé názory. Můžu znát vaše zkušenosti? Díky za odpovědi🙂

janapavlik
23. bře 2015

Ahoj, nechali jsme starší dceru naočkovat proti klíšťatům někdy po 2. roce. Jelikož chodíme hodně do přírody a klíšťat je hodně, tak to byla u nás nutnost. Nechali jsme se naočkovat i my dospělí. Sice to nezabrání případné nákaze boreliózou, ale encefalitida je větší humus. Jinak žádnou reakci neměla, naštěstí jsme neměli u žádného očkování problém.

mandala
23. bře 2015

Tak já zastávám názor, že očkovat stačí přibližně v letech, když dítě nastoupí do školy. V prvním roce života je zbytečně brzy.

michaela2015
autor
23. bře 2015

V diskuzích se píše, že dítě do cca 4 - 5 let, pokud prodělá klíšťovou encefalitidu, tak ta má příznaky jako chřipka. Ale už nic nepíšou o případných následcích...

kachnanek
23. bře 2015

My jsme syna nechali očkovat už v 8 měsících, bydlíme v oblasti s velkým výskytem "nakažených" klíšťat. Reakci neměl vůbec žádnou a bylo to dokonce první očkování, u kterého ani nezaplakal.

janapavlik
23. bře 2015

Já plánuji i druhou holku nechat naočkovat po 2. roce. Nejsem pro zbytečné očkování navíc, ale toto mi přijde jako rozumné. A ještě žloutenka typu A před nástupem do školky.

kachnanek
23. bře 2015

@mandala Moc nechápu, jak očkování proti klíštěti souvisí s nástupem do školy. To jako mladší děti nechodí ven, nebo se ve škole vyskytuje víc klíšťat?

michaela2015
autor
23. bře 2015

@janapavlik Můžeš mi, prosím tě, sdělit něco víc o očkování proti žloutence A. Kolik stojí, jak moc je účinné a naočkuje je dětský lékař? A potřebuješ mít nějaké doporučení? Díky

mandala
23. bře 2015

@kachnanek Se školou to nesouvisí nijak, ale jak už bylo napsáno v příspěvku výše, pokud malé děti onemocní klíštovkou, docela často se zamění s chřipkou, protože mají slabý průběh nemoci. Proto se doporučuje očkovat kolem 5 - 6 let, kdy už začínají být v rizikové skupině.

janapavlik
23. bře 2015

@michaela2015 proti žloutence typu A jsem nechala Emu naočkovat ve 3 letech, vakcína se jmenuje HAVRIX 720, přeočkovaná byla za rok a pak už ne, musím se zeptat, až budem u dr. na preventivce, zda je nutné ještě nějaké přeočkování. Cenu už nevím, je to přece jen už 6 let. Doporučení jsme neměli, zeptala jsem se tehdy naší dětské dr., jestli je možné ji naočkovat, protože jde do kolektivu a nebyla proti. Účinné to asi je, když je to přímo proti typu žloutenky, tzn. nemoci špinavých rukou.

michaela2015
autor
23. bře 2015

@janapavlik Díky moc za info 🙂

janapavlik
23. bře 2015

@michaela2015 není zač 🙂

michaela2015
autor
23. bře 2015

@janapavlik Už sháním více info na netu a našla jsem spoustu zajímavých údajů a dat. Díky za tip. Určitě jej zvážím.

diamanta
23. bře 2015

Já dala kluka prvně na klíšťovku někdy po jeho roce a půl. Vůbec jsem se nezajímala, pak byl přeočkován, z hlavy nevím, ale asi za měsíc či dva, a pak asi tak za půl roku nebo rok...pak to vyšlo do jeho skoro šesti, a to už měl tou dobou v sobě i jiné dvě za necelý rok, a tahle ta klíšťovka byla to poslední, co snesl. Pár měsíců jsme bojovali, dost peklo, nikdo netušil co se děje. Zhroutila se mu imunita, vznikla potravinová alergie, do toho ekzem...bylo toho moc a ta klíšťovka nemusela být sama o sobě spouštěč, ale rozhodně to byla poslední kapka. Další přeočkování nedostane, jsem ráda, že šlo zachránit co se dá. A ty tv příspěvky mě pěkně točí. Čím víc se začíná mluvit o tom, že očkování vůbec není tak jednoznačně pozitivní a můžete ztratit víc než pár tisíc...tím víc buší do těch reklam a děšení lidí. Karkulka šla přes les sama, články o meningokokovi, pneumokokovi atd. Nikde tam ale nevidíme, že někteří očkovaní z toho mají následky, nikdo vám sám od sebe neřekne, že můžete dopadnout hůř než mít jen "teplotku". A za ty rizika, co očkování nese, máte šanci, že vám možná i pomůže. Možná, protože ne u každé vakcíny to tak opravdu je, stačí si projít tabulky na státním zdrav.ústavu nebo různé články, které vyhodnocují nemocnost u očko a neočko jedinců. Mnohem jednodušší je šířit strach pomocí reklam a tvrzení, že nám sem cizinci a neočkovaní tahají mor a choleru...tohle totiž slyším od zastánců očkování.

michaela2015
autor
23. bře 2015

Mám kamarádku, které syn po očkování priorixu vážně onemocněl cukrovkou a bude si nadosmrti píchat inzulín ☹ Můj syn bez reakce. To aby si člověk vybral..

diamanta
23. bře 2015

@michaela2015 kolik bylo kamarádčinu synovi v době píchnutí?

michaela2015
autor
23. bře 2015

do jednoho roku

diamanta
23. bře 2015

tak to máte nějakou špatnou informaci nebo si nerozumíme. Protože priorix se dává nejdříve v patnácti měsících. Ptám se hlavně proto, protože se říká, že po druhém roce je Priorix bezpečnější, tak mne to zajímá, zda tomu tak je nebo ne. Ale pod méně než rok tu vakcínu dostat nemohl. Nejdříve v těch patnácti měsících.

terezas4
23. bře 2015

@michaela2015 asi tak, mám jeden případ po priorixu v rodině, druhý máme ve školce, oboje celkové selhání, obě děti se učily znovu chodit, žloutenka smysl nemá, je to nemoc špinavých rukou, klíštovka...no spíš bych se zaměřila na prevenci, např. vit.B klíštata odpuzuje, stačí brát pravidelně+např. rozmarýnový sprej a další a další alternativy

michaela2015
autor
23. bře 2015

@diamanta Je to možné, nevím přesně. Kamarádka to konzultovala s několika lékaři, kteří na to měli odlišný názor. Lenka je velmi poctivá a dobrá matka, a tak jí to hodně vzalo. Ale jestli to bylo po očkování, nevím, ale potíže začaly právě 3 dny po naočkování.

michaela2015
autor
23. bře 2015

@diamanta Máte pravdu, kamarádka nechala syna naočkovat v téměř roce a půl. Právě jsem jí psala. Bojují s cukrovkou. Jiřík je trochu opožděný, do školky chodit nemůže. Vyžaduje 24hodinovou péči. Lenka je na zhroucení. Moc jí přeju, ať se situace uklidní.

hojda
23. bře 2015

Spolužákovi jejich pediatr naočkoval klíšťovku a k tomu ještě něco (asi hexu) u dcery a skončili v nemocnici, tam se všichni divili té kombinaci.

konidana
23. bře 2015

Já jsem původně chtěla nechat naočkovat dceru proti klíšťovce co nejdříve, hned po 1. roce. Jezdíme velmi často do lesa, já jsem očkovaná a mám velmi špatnou zkušenost s touto nemocí u vlastního otce. Ale nějak jsem si to postupně rozmyslela a očkování odložila. Dám děti naočkovat za rok nebo za dva, když budou mít nejméně 6 let, tak do jejich 10 bych to chtěla stihnout. Shodou okolností stejně teď nemohu dceru vůbec očkovat, protože loni prodělala těžkou boreliózu. Proti té očkování stejně není. Naštěstí je už zcela zdravá a bez následků, jen nesmí být zatím očkována.

diamanta
24. bře 2015

@michaela2015 To je opravdu těžký nežádoucí účinek. Existují i evidence, jak moc stoupl výskyt dětské cukrovky, opravdu u velmi malých dětí, a to v souvislosti s očkováním...akorát to bylo myslím zkoumáno u jiné vakcíny. Já mám také opožděnou holčičku a právě bojuju za odložení očkování priorixem, protože se bojím, že by se něco mohlo stát. Vaší kamarádky je mi líto, i jejího synka. Zkusila nějakou alternativní léčbu a případně se radila s nějakou kapacitou, zabývající se reakcemi po očkování? My to se synem měli také na hraně, ale šlo nám pomoci do určité míry, kdyby se tak nestalo, netuším co by s ním bylo dál. Alternativa někdy dokáže když ne pomoci, tak alespoň zmírnit...chce to zkusit. Kdyžtak mi napište sz nebo přímo ta kamarádka, je mi jí moc líto. Také jsem se zhroutila, je to opravdu těžké.

marecekavendulka
24. bře 2015

přispěji s dovolením do diskuze. Podle mě je to naprosto zbytečné a potažmo nebezpečné očkování. Chodíme do přírody furt,děti i sebe chráníme repelenty a b-komplexem.

konidana
24. bře 2015

@marecekavendulka Každý na to má jiný názor. Já s mými zkušenostmi děti rozhodně očkovat nechám, jen jsem to odložila z batolecího věku do mladšího školního. Ty repelenty taky nic moc, děcka by to na sebe musely stříkat denně, když přijdou ze školy a jdou ven. b-komplex ve vyšších dávkách možná zabírá, ale neuhlídám denní zobání 😉

marecekavendulka
24. bře 2015

@konidana jo jasně, je to na každém 🙂