Po roce snažení kam to jít řešit (gynekologie nebo CAR)?

destovakapka
22. črc 2016

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat.Kde to je lepší jít řešit když se rok nedaří otěhotnět. Když jsem byla letos na gyndě tak jsem doktorce řekla že se snažíme o mimi a že to bude v srpnu rok co se snažíme. Doktorka mi nic na to neřekla jenom mi doporučila brát Nosifol Forte. Jedna kámoška ta mi doporučuje to na gyndě neřešit, že ona to neřešila na gyndě ale rovnou šla do Caru přímo Reprofit v Olomouci, tam prý jejímu manželovi udělali spermiogram ale platila za něj 1500Kč. Další kámoška mi radí že to mám jít řešit na gyndu, že mi doktorka dá doporučení na spermiogram a když je doporučení tak že se neplatí nic. Nevím jak se postupuje dál na gyndě, když je spermiogram v pořádku. Jestli pak na gyndě pošlou do Caru s doporučením nebo jenom to doporučí. Děkuji za případné odpovědi.

nita1984
22. črc 2016

Mě dr. po roce snažení řekla, ať si dělám ovu testy, což jsem samozřejmě dělala. Už jsme přes půl roku v CAR a zjistili mi dost problémů, i když podle dr. jsem byla v pořádku. Za mě CAR jasná volba.

destovakapka
autor
22. črc 2016

V tom Caru jsou myslim vic zkusenejsi nez zensky lekar ne?

nita1984
22. črc 2016

@destovakapka to nepochybně. Navíc s tím nedělají takové "ofuky", protože tam prostě člověk jde řešit problém.

destovakapka
autor
22. črc 2016

@nita1984 Prave ze z prace jedna holcina nemohla otehotnet rok,byla na zakroku v caru a otehotnela,dneska jsem se az dozvedela ze to na gynde neresila ale rovnou se objednala do CARU,ze tam sla i s manzelem a na prvni schusce u ni byla konzultace.Oni rekli svoje pozadavky i to ze chce holcicku 🙂 a pry jejimu manzelovi udelali spermiogram a ona tam pak byla na jenom zakroku - Inseminaci a hned na poprve se zadarilo,zakrok ji pry hradila pojistovna.Nakonec uz ma skoro 8 mesicni holcicku.

bajana
23. črc 2016

@destovakapka to ze ma holcicku je skor nahoda, pokial viem, tak nie je mozne vyberat si pohlavie...
neviem, co vsetko si skusila, zaklad je podla mna meranie BT, nejake vitaminy typu Femibion, pre chlapa Selzink, kontryhelovy caj do polky cyklu, u obyc.gynekologa si dat urobit hormonalny profil, mozno zajst na folikulometriu...a snazit sa obden bez partnerovho "strielania mimo terc" 😉...potom spermiogram, na odporucenie gynekologa je zadarmo...
Az potom by som isla do CARu, ono ten hormonalny koktejl nie je sranda, volila by som to ako uplne poslednu moznost po par rokoch snazenia (sami sme sa 2r snazili, kym to vyslo, nestihli sme ani ten spermiogram)...pocula som, ze by okologovia mohli rozpravat o tom, kolke z ich pacientiek su byvalymi pacientkami CARu...

destovakapka
autor
23. črc 2016

@bajana Nemerim si BT ze na to nemam cas,jezdim do prace do jineho mesta a delam ruzne (ranni,mezi smenna a odpoledni),nemame to ze by bylo tyden ranni,tyden mezi smenna a pak tyden odpoledni,mame to ruzne.Treba z odpoledni na ranni atd.Vitaminy jsme brali s manzelem 3 mesice a to fertility blend,tedka zacinam brat 3 mesic fertipronu.Kontryhelovy caj jsem pila.Gynegolozka mi brala krev na hormony asi to je ten hormonalni profil nevim.Obden jsme se snazily jenomze kolikrat jsme ani na sex nemeli chut a to nam tak vydrzelo jenom mesic.Nas tlaci vek (me 33 a manzel 38) v praci mi kazdy rika ze kdyz mam uz tolik proc stim nic nedelam,ze roky mi plynou.To se snazime o prvni dite.Sex mame jak mame na to chut.Manzel taky dela na smenny takze mi se kolikrat ani nekolik dni nevidime ze mame obracene smenny.Takze ten sex nejde u nas obden.

destovakapka
autor
23. črc 2016

@bajana Ja jsem se na gynde doktorce zminila kdyz to bylo trictvrteroku ze se snazime s manzelem o mimi a ze to bude v srpnu rok.Nic mi na to nerekla,ani mi zadanku nedala na ten spermiogram.Jenom co mi dala byl letacek s nosifolem forte ze mi doporucuje ho uzivat.UTZ vajecniku mi delala letos u preventivni prohlidky a v poradku,aspon mi nic nerekla ze by tam neco videla.Vysledek krve mam taky v poradku.Tak ja vim ze jsem v poradku ale co manzel to nevime.

vanilkacka
23. črc 2016

Chodím už několik let k Dr.Souskove do Reprofitu a jsem maximálně spokojena jak s klasickou preventivní péči,tak s pomocí ohledně otěhotněni.

verena
23. črc 2016

My chodili do pronatalu, poprve nas tam poslal dr. Pak jsme šli sami a jen jsme řekli, že se rok snažíme, ani to ne ověřovali a vše bylo zdarma. Dle mého je spermiogram naprostý základ a myslím si, že by ho měl znát každý muž, alespoň na začátku snažení, ne li i dřív. Jinak v pronatalu mi přišli na plno věcí, co dr. Nevěděl a neřešil, že jsem nakonec byla ráda, že jsem ne otěhotněla dřív, neb by asi dítě nebylo v pořádku. Nam se nakonec díky péči o oba povedlo otěhotnět přirozeně! Je ale pravda, že na to dost pospíchaji, takže jen co vas dají do kupy, už chtějí zkoušet inseminaci, leky na ovulaci apod. Jde to tam v dost rychlém sledu, myslím, že po dvou třech neúspěšných inseminacich by to hnali na ivf. Dle mého by bylo lepší, kdyby radši úplnou podporu tomu páru dali hned zen povinný první rok. Jenže většina gynekologu jsou ignoranti a nechtějí nic vyšetřovat a předepisovat, neb si šetří body, a v centrech jdou zas tvrdě za umělým oplodněním, protože z toho mají nejvíc peněz. Každopádně ja bych teda sla do Centra, nechala oba vyšetřit pořádně, případně prelecit, co jde, a s těmi drsnějšími metodami je můžeš brzdit. Gynekolozku k odeslání musíš dotlacit. A spermiogram stojí za to, i kdyby měl byt placený... Jsem se nějak rozohnila, ale přístup v tomto státě me dost štve 🙂 Tak hodne štěstí 🙂

destovakapka
autor
23. črc 2016

Chtěla bych se ještě zeptat pro upřesnění jak to teda je:

Kámoška mi tvrdí že do CAR potřebuji žádanku od gynegologa, že když ji nemám tak si tam všechno hradím sama.Co vím tak žádanku nepotřebuji tak by mě teda zajímalo jak to tam je teda splacením. Kolegyňka z práce mi říkala že tam platily jenom spermiogram a zákrok přímo teda inseminaci že ji hradila pojištovna. Co jsem zas četla tak IUI pojištovna nehradí nebo hradí částečně.

verena
24. črc 2016

@destovakapka tak si tam zavolej a zeptej se, pokud to bude ok, taxe rovnou objednej.

evazchleva
24. črc 2016

Holky, nam se ted zadarilo po roce snazeni, a myslim, ze to bylo diky odkyseleni organismu. Jedna moje kamaradka me *naordinovala* k piti gel z aloe vera, probiotika na na lepsi traveni, kolostrum na imunitu, omega 3 mastne kyseliny a jeste jsem zobala 3x denne jakesi mineraly... zlepsilo se me traveni, a hlavne - totalne se me zmenilo pH v pochve, z velice kyseleho na zasaditejsi, myslim, ze to byl u me duvod, proc me M. neoplodnil uz driv, ze jsem ty spermie zabila na zacatku jejich cesty...

evazchleva
24. črc 2016

Jo, a taky jsme byli na spermiogramu (pomahala jsem M. s odberem 😀), hradila to pojistovna. Dr. nam pri konzultaci doporucil dalsi testy asi za 20tis. Penize pro nas nejsou problem, ale dokazali jsme si za tu castku predstavit zabavnejsi investice. Rekli jsme si, ze si dame jeste rok a pak se uvidi. Navic ja jsem byla na stazi v CAR ve FN Olomouc a nikdy bych nesla do IVF. M. si pak poridil taky nejake vyzivove doplnky jako selen se zinkem a jeste neco. Ale myslim, ze hlavni bylo to moje pH.

kokoska321
2. srp 2016

Holky, tak my se snažíme necelý rok. Kvůli pracovnímu vytížení jsme spolu 4 dny v týdnu. Možná i to má vliv na to, že se zatím nedaří. Nehlídáme dny, prostě tak jak máme chuť. Už si ale říkám, mohli bychom na tom mohli začít pracovat nějak systematičtěji. IVF bereme jako úplně poslední naději.. nejdřív za pár let. Nelíbí se mi, že se CAR nenaučí pracovat partnery nejdříve s přirozenými metodami. Je to továrna na děti, kde se točí velké prachy.
Slyšela jsem moc pěkný rozhovor s empatickou paní doktorkou Lázníčkovou z CENAPU Brno. Nemáte někdo zkušenost?

cukricek123
2. srp 2016

My se snažili rok a půl. Po roce bych do caru nešla. Příjde mi to brzo. Ale to je můj názor.

jekacka
3. srp 2016

Holky, a kde je ten CAR v Praze? Neporadite stranku? Nebo kde mame udelat spermiogram? Diky 😉

destovakapka
autor
3. srp 2016

@jekacka Já jsem si na gyndě vyžádala žádanku na spermiogram a doktorka mě poslala do caru který je jenom v Olomouci a to fertimed,tam nám udělali spermiogram a do hodiny jsme měli výsledky.Naštěstí manžel má výsledek normospermie,to znamená že má všechno v pořádku,výsledky má nad normou a to měl absitenci 14 dní.Jinak my jsme obědnaní na konzultaci do IVF Clinic v Olomouci bývali Reprofit,co vím tak Reprofit je ještě v Brně.

destovakapka
autor
3. srp 2016

@cukricek123 Já si myslím že záleží taky na věku,pokud by mi bylo přes 20let tak to taky po roce neřeším ale mi je 33let a manželovi 38let a snažíme se o první.

cukricek123
3. srp 2016

@destovakapka Tak to chápu. Proto jsem to nechtěla nechávat na poslední chvíli. Tak ať se zadaří co nejdříve 🙂 Držím pěsti 🙂

jekacka
3. srp 2016

@destovakapka moc dekuju za odpoved! Tak to jsem zvedava kam me posle moje doktorka.... jdu na gindu 11/8, protoze uz rok a 3 mesice nic 😒 Dneska jsem jeste nakoupila ruzne caje a prasky... Chci aby manzel podstoupil spermiogram, at vime, ze je vse vporadku 🙂

destovakapka
autor
3. srp 2016

@cukricek123 Jak mi dala doktorka zadanku,tak mi rekla ze se pak uvidi co dal,tento tyden ma dovcu,v pondeli ji budu volat kdy ji muzu prinest vysledky.Tak jsem zvedava co bude delat dal,kdyz muj je v poradku.Kdyby to nahodou nechtela resit tak v zari jdeme na konzultaci do caru a uvidime co nam tam poradi doktorka.

daisy1
3. srp 2016

@jekacka třeba Motol - zde je centrum reprodukční medicíny, žádanku
na přijetí vypíše tvůj gynekolog.

destovakapka
autor
3. srp 2016

@jekacka Ja jsem primo na zadance nemela psane ze bych mela jit do toho Caru kde me poslala,ona mi dala letacek toho caru a tam byla mapka vytistena jak se tam clovek dostane.Ja jsem myslela ze kdyz mi dala letacek toho caru ze tam musim jit,jenomze jsme tam nemuseli jit,jenomze to jsme se dozvedeli uz pozde,mohli jsme jit jinam,jenomze nam to bylo blbe kdyz tam muj uz byl objednany a termin zrusit a jit jinam,nevim jaka je cekaci doba jinde ale do toho fertimedu muj volal minuly tyden ve stredu a objednali by ho na tohle pondeli.Kdyz nam slecna rekla vysledky,tak jeste dodala ze nevi jak se dlouho snazime ale ze by nam doporucila u nich konzultaci,ja jsem rekla ze jsme objednani v jinem centrumu a ze tu jsme sli jenom na spermiogram ze me tam poslala gyndarka.

destovakapka
autor
3. srp 2016

@jekacka Je tady diskuze CAR, Praha. Máte zkušenosti? Holčina se ptá na zkušenosti s jednotlivými CAR v Praze.Tak si to kdyz tak precti.

https://www.modrykonik.cz/forum/asistovana-reprodukce/car-praha-mate-zkusenosti/

jekacka
4. srp 2016

@destovakapka tak to jo.. zkusim se zeptat ginekolozky co a jak, treba i neco doporuci. Jinak dekuju 😉 urcite si to prectu 🙂