Nechat si miminko nebo ne?

1. dub 2024

Dobrý den. Rada bych se zeptala jestli neměl někdo stejně.
Čekám miminko úplně na začátku.
Ale posledních par dnů je to zvláštní nemůžu pomyslet na dítě jak mile to udělám mám úzkosti a deprese to samé chlap jak ho vidím a jeho výraz hned mám úzkosti. Netuším co stim! Proč to tak mám miminko jsme chtěli i když jsme spolu krátce a byli jsem šťastný najednou to vše zmizelo a já se proste bojím a nevim co teď.
Miminko chci už strašně let. Ale i když stim chci něco udělat nejde to a pořad mám hnusne pocity a představa toho ze budu mít dítě nebo cokoliv stím je šílena můžou to bejt hormony!?? Díky 🙂

merope
1. dub 2024

Ahoj, obavy jsou zcela přirozené. Je to prostě veliká změna. Vše se nejspíše převrátí ještě mnohokráte. Ale pokud jsi dítě chtěla a bylo plánované, věřím, že to zvládneš. Pokud je toho na tebe moc, domluv si nějakého psychologa nebo se obrať i třeba na krizovou linku. Hormony v tomto umí občas s psychikou "zamávat" a mohou nastat i různé problémy (které jsou nicméně řešitelné).

autor
1. dub 2024

@merope já mám pravé psychické problémy už dva roky beru antidepresiva tak si říkám to musí bejt v pohodě drží mě prášky překvapilo mě ze ne :- nemůžu ani o tom mluvit ze bych měla mít dítě a mrzí mě to už jedno doma mám a tohle sem neměla vůbec.

klokanka31
1. dub 2024

To budou hormony. Já nemohla otěhotnět 12 let. Pak bylo během jedinýho roku mimoděložní, biochemko, a potřetí to konečně vyšlo. Ale najednou jsem taky měla paniku, nesnášela jsem těhotenství, nesnášela jsem jak o tom každý furt mluvil. Drželo se mě to téměř celé těhotenství. No ale jakmile jsem malou poprvé uviděla, je to láska mého života a mateřství si neskutečně užívám 😊

gdpr
1. dub 2024

Ja by som poradila psychologicku pred rozhodnutím hlavne ak ste sa dlho snažili. Dobra psychologička bude vedieť zistiť co podvedome môže byť za tými pocitmi a ako to vyriešiť inak tie pocity to nie je nič začo by si sa mala hanbiť alebo niečo nenormálne.

gruyerre
1. dub 2024

Taky jsem měla z těhotenství paniku, až teda ze třetího, ale taky chtěného těhotenství. Co tady tak čtu, nejspíš je to úplně normální. U mě to trvalo několik týdnů, pak už to bylo dobré.
Vždyť říkáš, že je chtěné, to by sis nikdy neodpustila, že ses ho zbavila kvůli nějakému pomatení hormonů.

reeeza
1. dub 2024

Já jsem po tom být mámou toužila snad odjakživa. Zadařilo se až v mých 34 letech a první tři týdny mýho vysněnýho těhotenství byly paradoxně pocity STRACHU 😧 Prostě obavy a panika na denním pořádku.

Takže je to normální, člověka čeká velká zodpovědnost, je pochopitelné že se bojí. Ale neměl by se nechat paralizovat nebo se před těmi pocity schovávat. To tě neposílí.

Nejlepší je tomu čelit. Říct si ok, zachvátil mě strach, mám k tomu pádné důvody...ale co teď s tím můžu udělat, aby mi bylo v tento moment líp? Co mi udělá dobře, co mě vyrelaxuje, co mě posílí..??
Vhodné by bylo i snažit se vystopovat co je důvodem pro mé obavy? Je to mé nízké sebevědomí, myslím že nebudu dost dobrá máma? Je to můj nedostatek znalostí o péči o mimi? Jsou to mé pochybnosti ohledně vztahu? Je to má špatná zkušenost z původní rodiny, bojím se že se to bude opakovat?

A na základě toho reagovat. Ne zbrkle v emocech strachu. Ale dospěle, racionálně, funkčně, nebo i intuitivně.
Jo a mě i pomohlo si koupit první oblečky 🙂 začala jsem se těšit víc a víc 🙂

To čemu budeš dávat každodenní pozornost, to poroste. Jestli to budou obavy a strachy, nebo naopak pocit těšení se a hledání a připomínání si svých silných stránek...to už je na tobě 🤷‍♀️.

autor
1. dub 2024

@reeeza krásné napsané 🙂 děkuji
Je to asi tím že jsme spolu krátce ještě sem se když to řeknu špatně nesrovnala s rozchodem z minulým partnerem proste spolu máme syna a jame k sobě nějakým stylem připoutáni a já asi nevim co chci jestli se vrátit nebo ne jestli je tohle
Dobře nebo ne a tak u prvního těhotenství sem to neměla.
Je pravda ze beru antidepresiva už 2 roky ale byla jsem už docela v pohodě.

autor
1. dub 2024

@gruyerre pravé já bych na potrat jít asi nedokázala ale sem hrozné ze sebe zklamaná ze nad tím vůbec přemýšlím..

autor
1. dub 2024

@klokanka31 tak uvidíme rada bych aby to bylo lepší dřív než po porodu 🙄

reeeza
1. dub 2024

Mě už mnohokrát v životě pomohlo jedno rčení od Dalajlámy.
" Někdy nedostat to, co si přejeme, je obrovská dávka štěstěny"

Možná vnitřně cítíš že tě to táhne k tvému ex. Přeješ si abyste byli spolu. To chápu, měla jsem to celý první rok s mým nynějším přítelem stejně ( už jsme spolu 5 let). Ale rozešli jste se pro určité důvody a člověk někdy na ty důvody rozchodu po čase zapomíná. A vzpomíná na to dobré, vidí to tedy zkresleně, zidealizovaně..
Neříkám že to je tvůj případ, jen že to tak někdy bývá...

Pokud je ti ale s nynějším partnerem dobře a mu s tebou, třeba to je to správné, to co má být... i když o tom ještě nevíš, protože nežiješ zcela teď a tady, ale část tebe je pořád v minulosti u ex. Možná kdybys tomu dala opravdu 95% ( nebo 100%) a ex dala 5% (nebo 0%😁) energie, tak by strachy odezněly...🤷‍♀️

autor
1. dub 2024

@reeeza jenže jak to mám udělat? :o já sem vyrizena úplně 🙄 protože nevim už co dělám špatně ten nynější semnou teď nemluví protože přemýšlím vůbec o potratů a říká mi ať teda jdu za bývalým a tak dále už jsem takt na prášky

exbordelar
1. dub 2024

Takze soucasny partner tusi/vi, ze stale jeste chovas nejake city k byvalemu? Nebo ze je to nejake nedoresene? Antidepresiva jsi zacala brat po rozchodu...?

reeeza
1. dub 2024

No to dělá dobře, že tě v tom nepodporuje a zná svoji cenu. Chápu že mu to určitě není příjemné. Nedivím se že se s tebou nebaví, určitě ho to zraňuje a asi i se*e jelikož když s někým vstupuješ do vztahu tak tak nějak předpokládáš že má dořešenou minulost.

Jestli nezměníš své chování a nepřenastavíš si to v hlavě tak nevím jak dloubo bude mít s tímhle trpělivost. Tobě by se to nejspíš taky nelíbilo..

Prostě to chce udělat vnitřní rozhodnutí, že něco zkončilo a ty teď dáš šanci něčemu novému. Zaměřit se na partnerovo kladné vlastnosti a připomínat si exovo negativní vlastnosti :D
Ale jde celkově o kvalitu vašeho vztahu, jestli je vám spolu fajn a je tam láska .

Pokud to byl prostě jen převozník a ty s ním teď čekáš dítě, tak buď se můžeš snažit na vztahu zapracovat, nebo být single máma, nebo jít na potrat a ze vztahu odejít.

A nebo se vrať k bývalému, taky volba 🤷‍♀️

levandule_k
1. dub 2024

Když něco nemáme vyřešené, tak to na nás vždycky nějak vykoukne, klidně i přes antidepresiva.

Myslím, že ex reaguje takhle emotivně, protože se cítí celou situací ohrožen, že cítí, že s ex to nemáš úplně na nějaké úrovni uzavřené. Což není chyba, jen konstatování faktu. Když proděláš angínu, tak nejdeš běhat maraton hned jak dobereš antibiotika. Když proděláš rakovinu, tak ti trvá dlouhý čas než jsi schopna fungovat normálně. Rekonvalescence něco zabere. A úplně stejně je to, když se s někým rozejdeš, trvá to nějakou dobu než to úplně v sobě uzavřeš a i když na racionální úrovni nechceš být s ex, tak to občas vypadá jak kdyby mezi vámi nějaká energie proudila, něco vás k sobě táhlo.

Ano s ex máš dítě, vždycky budete jeho rodiče a musíte spolu nějak komunikovat, ale rodiče dětí nemusí být vždy partneři.

Racionálně, rozešla jsi se s ex z nějakého důvodu a našla si nového partnera. Můžeš udělat věci proto, abys uzavřela svůj vztah k ex a posílala vztah s novým partnerem, což bude výzva, to nepopírám, anebo začneš bojkotovat svůj nový vztah.

Nemyslím si, že je cesta jít na potrat, rozcházet se současným přítelem a vracet se k ex. Jen z důvodu, že tě těhotenství vykolejilo. Najdi si terapeuta a začni zpracovávat svoje pocity.

autor
1. dub 2024

@exbordelar mysli si to to ano. Ale nikdy sem nic takového neřekla. On si to proste mysli ze to prý vidí. Ze když ki vola píše tak celá zářím mi řekl.. beru je už dva roky u prvního dítěte to bylo v pohodě ale
Po porodu sem měla
Poporodni deprese 🙄🙈 asi měsíc pal to přešlo a za 5 let sem to dostala úplně šílené z5 a už dva roky jedu prášky

autor
1. dub 2024

@reeeza no je toho hrozné moc 🙄

autor
1. dub 2024

@levandule_k terapeutku již mám 🙂 takže ji co nejdřív kontaktují ! Ale vůbec nevim jak to vyřešit ex mám moc rada fakt dost! Stále dlouho sem nevedela jestli odejít nebo ne nakonec sem odešla pravé kvůli tomu ze sem
Chtěla další děti ale on ne pak když už jsem byla pryč mi řekl ze nikdy neřekla ze děti už nechce přítom to řekl ale ze prý ne hned ze třeba za dva roky změní názor a to je pro mě něco co sem asi slyšet nechtěla sem v tom úplně blba ! Přitom tenhle přítel je fajn hádáme se jen kvůli ex jinak vůbec a teď tohle. Kdybych z toho aspoň neměla deprese už to víme to těhotenství nějaký pátek a těšili jsme se oba ale teď poslední tři dny katastrofa o tomu mi ex napsal ze si celou dobu myslel ze se vrátím ne si po půl roce udělám dítě

levandule_k
1. dub 2024

Polož si otázku, jestli ex jedná skutečně upřímně v tom, co ti říká ohledně dětí. Nezměnil názor na dítě jen z důvodu, že jsi odešla a on se tě přes dítě snaží získat zpátky, nebo alespoň zničit vztah ve stylu, když tě nemůžu mít já, tak nikdo...
Není za tím náhodou manipulace a nátlak, že to dítě s tebou vlastně chtěl, aby tě dostal zpátky. Přijde mi, že se ex na tebe snaží hodit vinu za to, že jsi si dovolila odejít, dělá s lepším, že to dítě chtěl.

Já jsem taková, že když něco nedostanu, tak po určité době o to ztratím zájem. Respektive, když se vžiju do tvé situace, tak bych o to dítě s ex ztratila zájem, prostě jsem si zařídila svoje štěstí jinde a jinak a ex mi může políbit pozadí. A jestli ex dítě chtěl upřímně s tebou, tak má smůlu, měl být aktivnější a víc se snažit, holt je to jeho životní lekce.

Ber to tak, že to dítě přišlo, aby prověřilo tvoje názory, postoje a donutilo tě k pořádnému vnitřnímu úklidu, aby sis všechny zatuchlé pocity a zabetonované témata uklidila.

Kontaktuji ji v úterý, žádné, co nejdřív. Dej si pevný termín, máme sklony to odkládat. 🙂

autor
1. dub 2024

@levandule_k určitě já už jsem
Ji psala dneska ale musím počkat než se ozve ona přede jen je dneska svátek. Nevim je to možné ze to tak je ale
Říkám si proč já blba proste
Odešla on je to skvely chlap ! Na začátku mě stávalo ze si nás nevšimal pak když byl maly větší tak už jo výlety nebo tak v neděli zacal konečně taky praktikovat do práce chodí jen kvůli nám aby jsme se měli dobře on si sám nic skoro nekoupí. Ma dovolenou jezdíme do práce mě nenutil byla jsem doma. Jediný co mi vadilo ze si někdy napsali z bývalou to mě fakt nasralo vždycky nebo ji koupil dárky k Vánocům i jejímu synovi ! To ze jsme spolu skoro nespali max
2-3x za měsíc to mě taky hrozné Drtilo ! A ještě to ze sem chtěla svatbu dítě a on proste nechtěl. Jinak úžasný chlap ! Já nenajit Proste někoho jiného kdo se najednou zajímal začal chtít rodinu atd nikdy bych neodeslal už skrz malého co spolu máme.

exbordelar
1. dub 2024

A s tou byvalou (jinou...?) prece cekal dite...
Libi se mi analyza @levandule_k , na tom neco je. A je potreba si na ty otazky uprimne odpovedet.
On nas mozek je taky peknej manipulator. Prekrucuje vzpominky, vytlacuje mnohdy to spatne a podsouva nam libive myslenky. A to podle toho, jak se mu to zrovna hodi.
Jsi v tezke situaci. Trochu je mi lito tveho soucasneho partnera, protoze s tebou ceka dite a zaroven vidi, ze jeste nemas v sobe uzavreny byvaly vztah.
Kontaktovat svou terapeutku je urcite dobry napad. Pomuze ti ujasnit tve zasmodrchane pocity.
Preji hodne stesti!

klokanka31
1. dub 2024

Víš co si myslím? Že ex s tebou pěkně manipuluje. Taky se může stát že ty se vykašleš na nynějšího partnera, půjdeš na potrat a vrátíš se k ex. Jenže ten si s tebou může pohrát jako kočka s myší, a zůstaneš úplně sama. Já bych nezahazovala novou rodinu kvůli ex...

autor
1. dub 2024

@exbordelar moc dekuju mě je ho samozřejmě taky strašně líto :( je mi to cele moc líto kdybych nebyla tak pitomá jenže buhozel stim teď nic neudělám :( a moc mě to mrzí!
Určitě se sní domluvim 🙂 děkuji!
Jen proste nevim co stim je mi z toho všeho akorát špatně

autor
1. dub 2024

@klokanka31 když mě
Je to líto pořad si říkám vždyť je to skvely chlap nic mi nechybělo tak proč mu nedat šanci! Na druhou stranu toho se taky bojím :(
Bohužel.. ze on stejně další dítě chtít nebude ale
Nechci o nej přijít jako chlap je fakt
Skvely beru ho jako svoji rodinu staral se o nás 7 let a proste všechno.

klokanka31
1. dub 2024

A to teď mluvíš o kom, o ex? Fakt se ti zdá skvělým chlapem když si tě nechtěl vzít, nechtěl další dítě, byl v kontaktu s bývalkou, atd? 🧐

gruyerre
1. dub 2024

Takže ty se teď zbavíš dítěte, které sis vědomě pořídila kvůli ňákýmu týpkovi, který si tě ani nikdy nevezme a nebude s tebou mít dítě a potáhne to současně s tebou i s bývalkou? No tak to gratuluji, to se tich antidepresiv asi nikdy nezbavíš a naopak budeš potřebovat silnější, až prozřeš. Nepřeji ti nic zlého, ale dost si zahráváš, taky by se mohlo stát, že zůstaneš bez dítěte i chlapa.

autor
1. dub 2024

@gruyerre jo bohužel je to tak. V hlavě si taky říkám ze je to hrozná blbost ale proste nevim co mám dělat. Ty stavy jsou hrozny… :/ jedno dítě spolu už máme chlap i táta je skvely!
Jen proste zatím nic z toho nechtěl jo STOÚ bejvalkou to nebylo furt třeba jednou za rok ale bylo no

autor
1. dub 2024

@klokanka31 já vím v tomhle je to debil! Ale zbytek je bez chyby prpste :/ nebo takhle nikdo není ale nic strašného.

klokanka31
1. dub 2024

A co tvůj nynější partner? Ten je horší než ex?

cherie24
1. dub 2024

Řešila bych to s psychologem nebo psychiatrem, když bereš antidepresiva. Ne na modrém koníkovi. Obavy jsou normální, ale úzkosti a deprese už ne. Jestli jsem pochopila správně, miminko je plánované a teď chceš jít na potrat a vrátit se k ex? Vyhledej odborníka. Hormony dělají hodně, já třeba v druhém těhotenství vůbec nemohla partnera vystát. Fakt mi vadilo i jak dýchá a přitom miminko bylo plánované a měli jsme z toho velkou radost. Naštěstí to odeznělo s ukončením prvního trimestru.

autor
1. dub 2024

@klokanka31 není je hodný všechno jen to není asi ono byla jsem od 18 zvykla 7 let a jedním a tím samým

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru