Nechci dítě a nikdo to nechápe! Někdo, kdo to tak cítil stejně?

valkyra7129
8. únor 2024

Předevčírem jsem si udělala těhotenský test a vyšel mi pozitivně. Teď jsem si udělala druhý a taktéž. Jsem plně rozhodnutá jít na potrat ale přítel o tom nechce ani slyšet. Nedostalo se mi podpory ani od sourozenců. Mám už dvě děti a tento měsíc mi bude 35let. Už to je pro mě první problém. Mám spoustu dalších důvodu proč ho nemít a nemám žádný důvod ho mít. Nikdy jsem po dětech nějak extra netoužila a teď jsem momentálně ráda, že ti dva už jsou ve věku kdy nepotřebují tolik mojí pozornost a já se můžu věnovat i sobě. Ten kolotoč kolem mimina a další roky jen pliny řev kojení noční vstávání už nechci zažít. Chci se zeptat žen, maminek hlavně těch, které se taky rozhodly pro ukončení jak to probíhalo? Co jste cítili? Podpořil Vas v tom někdo? Děkuji za každou zkušenost.

lenickakl
8. únor 2024

Ja chapu, ze nechces dite, ale kdyz decko nechci, tak se snazim zabranit nechtenemu poceti.

barmil
8. únor 2024

@valkyra7129 asi bych to nikomu neřekla a rovnou řešila. Takhle ses dostala do situace, kdy Te k tomu tlačí, ale Tvoje tělo a zase porod, kojení, mateřská, vše bude na Tobě. Já bych na názory ostatních kašlala, jen to probrala s manželem a snažila se mu vysvětlit proč už nechci. A ať už to dopadne jakkoliv, pak bych řešila, aby se to už nikdy nemohlo stát znovu.

gdpr
8. únor 2024

Prečo čakáš podporu od iných? Ty sama musíš byť rozhodnutá poznám ženy, ktore to ľutovali a aj tie ktoré nie. Okolie nemá povinnosť ta v tom podporovať je to len tvoje rozhodnutie resp malo by to byt spoločne s otcom dieťaťa ale to sa tiež rieši ešte pred počatím ci ešte sa o ďalšie snažiť alebo nie a ked nie používať ochranu a sledovať si ovulaciu. Kebyze ja som na tvojom mieste, ze nechcem žiadne ďalšie dieťa a stalo sa tak by som isla rovno k dr a nikomu nepovedala o tom je jasne, ze vela ludi ti za to rozhodnutie gratulovať nebude.

andelka
8. únor 2024

Tak možnosti jsou dvě ( třetí je ho donosit), záleží jakou zvolíš. A rozhodnutí je na tobě. Nikdo jiný neponese takovou zátěž. A ty musíš být jistá na 100%, abys nelitovala a nedoběhlo tě to později psychicky. A hned poté řešit co nejvíc spolehlivou antikoncepci. Tohle určitě nebudeš chtít zažít víckrát.

sonaxoxo
8. únor 2024

Řešila jsem to jen s partnerem, manželem a rozhodnutí nechal na mě. Chvíli jsem to v hlavě před zákrokem řešila a následně jsem byla ráda a vůbec jsem toho rozhodnutí nelitovala a šla jsem dál.

valkyra7129
autor
8. únor 2024

@sonaxoxo můžu poprosit nějaké info jak potrat probíhal? Klidně i do zpráv. Nevím vůbec do čeho jdu a dost mě to děsí. Ale mít další dítě ještě víc.

mysikozisek611
8. únor 2024

Chápu, že dítě nechceš, ale v tom případě jste se měli více chránit, ideálně sterilizace, pokud vím, že nechci být těhotná už nikdy. Ale to už je teď jedno...
Pokud jsi 100% přesvědčená, že to dítě nechceš, jdi na potrat a potom se nech sterilizovat. Ale je třeba počítat s tím, že to možná ublíží vztahu s Tvým manželem.

lencaa11
8. únor 2024

@valkyra7129 pokud dítě na 1000% nechcete tak zvolte přerušení dokud jste na začátku TT ať vás to pak časem třeba nesemele a řešila bych sterilizaci nebo jinou HA ...

merope
8. únor 2024

@valkyra7129 Jak to popisuješ, tak bych se bála toho, že budeš za "vraha a vyvrhela" a spíše bych se domluvila s partnerem, že půjde na mateřskou (aspoň na rok třeba od ukončení kojení - tuším to jde i se prostřídat). Prostě že fajn, vyhovíš, ale nebude to na tobě, ale na něm (na tvoření dítěte jste taky byli dva). A rovnou domluvit i pomoc od sourozenců (když tě tak zrazují od potratu).

klokanka31
8. únor 2024

@valkyra7129 Kojit nemusíš, a to miminkovský období taky netrvá bůhví co let. Uteče to jako voda. Navíc jak píše
@merope můžeš se dohodnout že třeba na rodičáku zůstane tvůj chlap, sourozenci že budou taky hodně pomáhat...V tvé situaci bych se bála že ti potrat zničí vztahy jak s partnerem, tak i s dětmi...

krisstina93
8. únor 2024

Je to tvoje rozhodnutí, ale pocitej, ze ti to naruší vztah s partnerem a možná i okolím. Proč jsi o tom okolí vůbec říkala?

lauriak
8. únor 2024

Toto rozhodnutie by malo byt len na tebe a tvojom parterovi. Nikoho ineho by som do toho netahala (ale na to uz je neskoro). Blbe je, ze s partnerom nejste za jedno. Aky ma on argument si dieta nechat? Financne by ste tri deti utiahli? Teraz sa zapojuje o do starostlivosti o deti? Podla mna by mal partner chapat, ze tehotenstvo, porod aj prve roky s malym miminkom su hlavne na mame a pokial sa ty na to necitis tak netlacit na pilu. Predsalen dieta je zavazok na cely zivot. Drzim palce nech to dopadne dobre nech sa rozhodnes akokolvek.

reeeza
8. únor 2024

Na jsi měla myslet dřív. Proč jste se nechránili?
Absolutní nezodpovědnost, promiň.

Ale ok, stane se, život nám mnohdy přinese co zrovna nechceme ( a pak třeba zjistíme že je to super).
Sory ale měla bys příjmout zodpovědnost především proto, že otec dítěte jej chce. Ostatní ti do toho nemají co kecat. Ale otec ano. Muzete se dohodnout že prostě pomůže víc abys to zvladla lip. Neumím si představit že by ti tohle odpustil.

odula
8. únor 2024

@valkyra7129 mozna by šlo o sterilizaci pozadat spolecne s potratem? Jako vis co, plodna jses a budeš ještě dobrých 10-15 let. lepší nez potencionálních další potraty ( a žádná anti neni 100%)

valkyra7129
autor
8. únor 2024

@odula docela dost o tom uvažuji..

pavca1982
8. únor 2024

@odula Tohle pravděpodobně nepůjde

adruska27
8. únor 2024

@valkyra7129 je to opravdu smutné, kolik nechtěných těhotenství je všude okolo … proč se sakra nechráníte, tolik žen by miminko chtělo, je to tak nefér… každopádně byste měla přijmout zodpovědnost za svoje činy, je to něco, co už zpět nevrátíte, za x let třeba budete litovat … já být Vámi, rozhodně si miminko nechám a se vším se popasuji, v dnešní pokročilé době je už tolika možností … Jak někteří píšou, určitě si potratem zničíte spousty vztahů … já být otcem toho miminka, tak to bych Vám asi neodpustila, zůstalo by to se mnou už napořád … omlouvám se, nechci Vás urážet, ani nic podobného, je to Vaše věc, ale nezvládám číst takové věci a nevyjádřit se, sama se rozhodnete nejlépe, ale doufám, že to ještě promyslíte a pořádně proberete hlavně s partnerem … děkuji za vyslechnutí a přeji mnoho sil … 😁🤍

eviicka
8. únor 2024

@adruska27 když tohle je těžké, jinak to vnímá žena, která dítě nemá a moc by si ho přála a jinak žena, která už děti má a ví, co všechno může zrovna u ni těhotenství/další mateřství způsobit (treba i zdravotně, hormonálně atd) a musí myslet i na děti, které už má. Tím to neobhajuji, nejsem zastánce potratů, ale vím, že nic není černobílé.

Jasný, že spolehlivá antikoncepce by měla být první volbou, ale nevíme co se stalo, co selhalo/neselhalo, hlavně na to už je v diskuzi pozdě.

Každopádně toto je otázka pouze pro autorku a partnera, sourozenci to vědět nemuseli.

K zákroku, mám za sebou revizi 3x - vždy po zamlklých těhotenstvích, ale asi to bude totéž. Jednalo se o relativně krátký ambulantní zákrok v plné narkoze. Po probuzení jsem mohla jít domů. Bolesti, krvácení únosné, je to spíš o té psychice. Jedna se tedy nepovedla a musela jsem ji podstoupit ještě jednou.

bonavoxa
8. únor 2024

@valkyra7129 Byla jsem v podobné situaci, co se týče nastavení mysli. Měli jsme dvě děti, mladší sotva odrostl. Že další dítě bych nepřežila. Přežila jsem. Dokonce jsem se i začala těšit. Pro mne ale potrat není žádná možnost. Tím to bylo jednodušší. Máme skvělou holčičku. První rok byl peklo, pořád jsem v jednom kole, ale nedokážu si představit už jenom dvě děti. A to mi bylo 38, když se narodila.

stazinka2018
8. únor 2024

Tady ta diskuze ti v rozhodování zrovna nepomůže. Pokud jsi rozhodnuta, Vem si potratovou pilulku a manželovi nic neříkej, jen že třeba, že se stále rozhodujes a ejhle..samovolny potrat..no stává se to často...a je to. Za tohle mě tady ženské ukamenujou, ale co už.

pilzzee
9. únor 2024

Pokud vis na 120% ze ho nechces, tak potrat co nejdriv a okamzite sterilizace nebo vasektomie. 35 je takovy na hrane, ja jsem mela v te dobe druhe dobrovolne, ale chapu, ze pro nekoho, kdo mel deti driv to muze byt pozde, pak je ale potreba tu prevenci resit nejak definitivne. Ale pokud nejses na 120% rozhodnuta, tak si to nech jeste rozlezet v hlave 🙂

jane46
9. únor 2024

Ja nechapu ten pristup vsem to tri dny po testu rozhlasit, kdyz dite ani nechces... Hazis ted ten problem i na ne. Jak oni s tim maji zit? Chces potrat, tak si s tim rozhodnutim zij zbytek zivota sama, zarid se a neroztrubuj to. Co jsi cekala, poplacani po rameni? Me to prijde ubohy.
Me to prijde jako trapna nevera, s velkou famfarou se sverit partnerovi, ulevit si...at v tom utrpnem svedomi nejsi sama, ale akorat zranujes dalsi osobu.

veroniquecz
9. únor 2024

Teda tady je zase chytrejch a svatejch komentářů “já bych nikdy”….
Volila bych potratovou pilulku a řešila to na gyne co nejdřív. A taky udělala dlouhý rozhovor s mužem a řekla mu jasné důvody proč ne, těm chlapům se to někdy musí podat naprimo.

veroniquecz
9. únor 2024

@jane46 tak někdo má potřebu se svěřit a poradit co je na tom….

jane46
9. únor 2024

@veroniquecz Tři dny po testu se svěřovat sourozencům? Že chci potrat a co oni na to? Za mě ne... Ono i při chtěném těhotenství se to rozhlašuje až po prvním trimestru a není to od věci. Ten problém nebude menší, když bude trápit i jiné lidi.
Chápu rozhodnutí pro potrat, ale já jsem zase ten "někdo", kdo by to neřekl ani manželovi, kdybych na 1000% chtěla potrat a doživotní "bylo to dobře, kolik by teď dítěti bylo, jaké by bylo, můžu mít ještě děti a dalších tisíc představ" bych si nesla sama v sobě. Můj boj.

merope
9. únor 2024

@stazinka2018 Jenže pak bude do smrti žít ve vztahu s poměrně velkou lží... to samo už ten vztah může slušně rozbourat - zvláště pokud by se stalo, že z toho začne mít psychické potíže a vlastně nebude moci manželovi říct, proč. A že stávající děti nepotřebují tolik pozornosti - to taky ještě ani nemusí ten mladší chodit do školy - takže buď žít v přetváření víc jak 10 let nebo prostě rozbourat rodinu s dětmi. Ale zase je pravdou, že pokud půjde na potrat bez schválení partnera, tak to tak stejně nejspíše dopadne...

merope
9. únor 2024

@veroniquecz Pokud má někdo potřebu se poradit, tak asi pak nebude chtít přesný opak toho, co všichni radí.

merope
9. únor 2024

@klokanka31 Jojo, to je přesně to, co říkám 🙂.

janylu
9. únor 2024

Tady je zase chytrých, kterým se nikdy nic nepříjemného nestalo. Jak víte, že se nechránila? Žádná antikoncepce není 100%. Já jsem např. otěhotněla přes hormonální tělísko.

veroniquecz
9. únor 2024

@merope ona se neradila, chtěla podpořit.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru