Psychika v těhotenství...

emilysb
11. led 2024

Dobrý den, nevím asi se potrebuji vypovídat, protože tak dobrou kamarádku nemám žádnou abych jí řekla co mě trápí, nyní jsem v 5 měsíci těhotenství. Vše ze začátku bylo úplně v pohodě, moje známá potratila ve 20tt, já jsem momentálně také ve 20tt, nevím jestli je to tím, ale mám často černé myšlenky že porodím třeba předčasné, nebo se něco hrozného stane, stačí když se mimi delší dobu neozve a už jsou moje myšlenky černé a myslím bůh ví na co, snažím se to nějak překonat ale nejspíš je to silnější než já, ale snažím se si to nepřipustit, protože vím že, to nepomáhá jak mě tak ani tomu malému. Je to mé druhé těhotenství, a člověk by řekl že už bych si to měla jen užívat. V prvním těhotenství, jsem se také bála občas byla ve stresu ale ne takhle jako teď. Nevím možná to jsou hormony, snažím se na to nemyslet, ale když to na mě přijde třeba v noci, nemůžu poté vypnout hlavu, myslím opravdu jen na to malé, co když se něco špatného stane, přitom na úplně všech vyšetření je Mimi přímo ukázkové, doktor říkal že je to zdravé miminko a zdravé těhotenství, žádné veliké obtíže nemám, jenom jsem měla veliké nevolnosti, ty už přešly a teď mě honí spíš mlsná sním na co přijdu. Opravdu mě mrzí že mám občas takové myšlenky a vyčítám si to.
Prosím je někdo tady kdo by měl psychiku v těhotenství taky občas úplně jinde?
Možná by mi pomohlo najít někoho kdo to měl stejně a pobavit se s ním

Děkuji

cilkat
11. led 2024

@emilysb přestaň si to vyčítat. Je to úplně normální. I druhé těhotenství je změna a každá změna je děsivá, navíc tohle dělají i hormony.
Řekla bych "bude to dobré ", ale to zaručit nemůžu. Ale že je to normální psychicky stav klidně potvrdím 😉.

pilzzee
11. led 2024

@emilysb Mela jsem to uplne stejne. U druhyho vetsi nervy jak u prvniho. Vubec se mi nechtelo nic nakupovat pro mimino, mela jsem jen to nejdulezitejsi na prvni dny a zbytek jsem objednavala z porodnice, az uz bylo na svete. Bricho jsem mela o dost driv nez u prvniho a az do 2. screeningu se mi vubec nechtelo vychazet z baraku, aby si toho nekdo nevsiml. A to vsechny kontroly u doktora byly na 100% v poradku a mala byla extremne akcni, nestalo se, ze by o sobe treba pulhodinu nedala vedet. Ale to mi ke klidu nestacilo 😀 Vubec jsem ji nebrala jako samozrejmost, vsechno planovani s ni jsem si interpretovala jako "az tu eventuelne bude treba s nami ...". Takze jo, dost mi hrabalo a uvedomovala jsem si to. Reseni je proste jenom porodit 🙂 Samozrejme pokud by to bylo horsi, tak antidepresiva/psychologa eventuelne.

levandule_k
11. led 2024

Ano, klidně tě mohlo ovlivnit to, že známá potratila ve 20 tt, jak je to člověk, který je blízký, tak je to reálnější, osobnější, znáš její příběh, zasáhne nás to, aniž bychom chtěli. Nevyčítej si to. Klidně vyhledej psychologa, že to potřebuješ probrat.

janninnas
23. led 2024

Ahoj,
taky jsme s přítelem, chtěli dítě. Já teda hodně. 😍 a zdařilo se nám. Na digi CB testu. Nám ukázal pozitivní + 1-2. A i Tt obyč. papírkové. Ale mám strach co když nejsem a je to falešné těhotenství, jako kdybych si ho vsugerovala Četla jsem o tom něco. Jinak už 4 dny m/s. Ale i tak mám divný pocit. Depky, ale strašný. Sice jdu na kontrolu až za 14 dni. Protože je to opravdu brzičko😍😍 prosím o pozitivní rady 😍❤️🍀

cilkat
23. led 2024

@janninnas Víš, jak jsem poznala, že jsem podruhé těhotná: nejdřív jsem probrečela celý Ledový království a pak řvala na staršího syna kvůli naprostý hlouposti tak, že jsme si málem zlomila ruku o gauč ... Holt vítej v "nejkrásnějším životním období ženy".

janninnas
23. led 2024

@cilkat mám opravdu šílený depky, ze až přijdu k MUDr. A ta mi řekne. Co blaznim 🙏. Jinak jako skoro každá říká, ze ji není dobře a tak. A já se necítím nějak špatně. Kromě toho, ze mě občas pobolívá břicho a záda. Cítím strašný strach 🤷‍♀️

cilkat
23. led 2024

@janninnas Jsi úplně na začátku. 1) můžeš být ta štastná, která těhotenství pozná někdy v pátém měsíci tím, že jí roste břicho a jinak jí vůbec nic není. 2) já k těm šťastným nepatřila - byla jsme úplně mrtvá a zvracela i jen při průchodu kolem čínské restaurace ... ale fyzicky špatně mi začínalo být až někdy kolem 8tt, tak do 10tt to ještě šlo... no a pak jsme měsíc nevylejzala z bytu a dosahu postele a toalety... Ale fakt až na konci prvního trimestru - tam ještě nejsi. Většinu druhého trimestru jsem taky prakticky neměla žádné příznaky... Tam taky ještě nejsi. V těhotenství se to tělo mění rychle. Ale i pocity. Holt to k těm hormonům patří. Určitě to řekni partnerovi, určitě to řekni lékaři, až za ním půjdeš... poku pracuješ a máš rozumný kolektiv v práci, řekni to i tam. Ale jinak je to normální. A pokud nějaký příznak těhotenství potřebuješ, tak právě ty depky a strach jím jsou 😉 .

janninnas
23. led 2024

@cilkat tak kolektiv je dobrý 😅 pracuji v zubni ordinaci jako sestra. 😂 dvě lékařky a dvě sestry. Z toho sestra s jednou lékařkou jsou na mateřský 🍀☺️ tak snad nejsem magor 😅

rozitta
23. led 2024

Ahojky, vím o čem mluvíš 🙈 taky jsem měla strach a kontrola jednou za x týdnů u doktora mě moc neuklidňovala. Co drželo moje černé myšlenky na uzdě bylo, že když se mimi nějaký čas neozývalo (obě moje děti byly v břichu velcí spáči) tak jsem vytáhla angelsound a poslouchala jsem jak pravidelně bije srdíčko. Zní to jako dusot koní. Jen pár sekund a hodila jsem se zase do klidu🙊 Budu ho teď prodávat.

janninnas
23. led 2024

@rozitta spis mam strach z toho, ze mám pozitivní test. A přitom byt těhotná nemusím. A to jsem si jich udělala x abych se uklidnila. 🙈. A to si hodně miminko přeju 🍀🍀🙏

rozitta
23. led 2024

@janninnas já jsem reagovala na zakladatelku🙂 ale tobě gratuluji k těhu. Nicméně zůstaň nohama na zemi ať pak nepadáš z příliš velké výšky, kdyby to nedopadlo. Do třetího měsíce není bohužel jisté vůbec nic. Hodně štěstí!! 🍀🍀🍀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru