Bolest levého prsu, jde o zánět?

monyszek
1. lis 2015

Ahojte,
Od včerejška mě hrozně bolí levé prso, odstříkám mléko, nakojím z něj, ale bolest neustupuje. Nemůžu třeba ani ležet na levém boku, nebo když se zvedám, tak to bolí... nemluvě o bolesti při kojení, to musím mít i zkouslý rty, abych to vydržela. Jde o zánět? Kojit tedy z levého prsu?

jitavrtule
1. lis 2015

@monyszek a bolí kde a kdy? celé, část, na bradavce? při přisátí? pořád? při sání? na pohmat je někde ztuhlé? každopádně můžeš zkusit nahřát ( nahřátou plenkou nebo ve sprše) a rozmasírovat, taky prohlídni bradavku, jestli tam nemáš buď ranku nebo puchýřek / pupínek.
mohlo se někde něco ucpat, může tam být ranka, může být uvnitř retence nebo už i zánět. těžko soudit takhle po netu. mě několikrát potrápil ucpaný mléčný vývod - na bradavce se udělá takový bílý pupínek/puchýřek a bolí to teda jak čert furt, ostrá pichlavá bolest v jednom místě, při kojení ještě o to víc. pomohlo to propíchnout sterilní jehlou a vydesinfikovat. pak jsem měla ještě retenci (nahromadí se mléko v části prsu), to taky bolí pořád, ale je to taková plošná bolest, jako podlitina. tam pomohlo nahřát, rozmasírovat, hodně kojit, dokud to nepřešlo.
Pokud zvládneš, kojila bych dál i z toho bolavého. případně zkus zavolat zítra na laktační poradnu někde u vás v okolí, oni poradí i po netu, když jim popíšeš co ti je.