Co umí děti v 9. měsících? Jak si s nimi hrát?

iveta008
25. srp 2014

Ahoj maminky, zakládám diskuzi, abych se dozvěděla, co vše má nebo může umět 9-10 měsíční dítko. Jak si s nimi hrajete a jak je rozvíjíte? Moc všem děkuji za příspěvky.

adul_ka
25. srp 2014

Ahoj, nevím co všechno má dítko umět(jsme silně netabulkový🙂, ale mám chlapečka 9,5měsíce a děláme spolu takovou tu klasiku-paci,paci, ukaž jak jsi veliký, papáá, vařila myšička, hru na kuk... Doma ho nechávám téměř všechno osahávat, vyndavat, přendavat... dělá strašný binec,ale je spokojený. Jen dohlížím, aby si neublížil. To samé venku, sahá na kytičky, ochutnáváme ovoce ze zahrady, hrabe se v hlíně, v louži(to bohužel zbožňuje nejvíc 😀 . Naši mají pejska, tak ho učím, že psy se netahají za ocas a uši(to ale asi zatím nechápe), ale že "nyny" a aby hladil srst a zároveň byl opatrný na čumák atd. Jinak si doma stavíme komíny, děláme báác, kutálíme s míčkem, chodíme plavat.... Víc mě nenapadá 🙂

iveta008
autor
25. srp 2014

@adul_ka Moc děkuji za odpověď. Snažím se dělat to samé jako ty. Nejvíc jí baví bubu - kuk, to se naučila si už i přikrývat obličej. Má teď 9m a týden. Co mě trápí je to, že nežvatlá, jediné co umí je hej, jeee a eee. Nic víc, žádné to dětské slabikování ma-ta-ba se vůbec nekoná. Snažím se hodně povídat, ale nevydrží mi u knížky. Nejradši se prdelí na zemi, všude leze, stoupá si, obchází a zkouší, přesně jak píšeš, veteší kde se dá. To je nejspokojenější a od mala není ten chovací typ, nejradši sedí sama.

adul_ka
25. srp 2014

@iveta008 to určitě přijde neboj. Některý děti třeba nejsou tolik upovídaný 🙂 Jonáš je sice strašně ukecaný, ale o to víc líný 🙂 A oproti vám zase třeba ještě vůbec nestojí, neobchází... Lézt se naučil před 3 týdny, to samé s přetočením na bříško. V podstatě do té doby jen ležel jako placka, měla už jsem strach, že je pozadu,ale doktorka říkala, že se k tomu jednou dokope a opravdu během 3 dnů se naučil přetočit, sednout si a lézt. Teď tu leze jako fík 😀 Buď určitě v klidu 🙂 A mimochodem, nás knihy zatím taky nebaví 🙂

adelinkkaa
26. srp 2014

Nasemu bude 10m a sice stoji,zvatla.ale ze by po nas neco opakoval to nee😀 zadny papa,paci atd ho nezajimaji.venku mu vse ukazuji,vse si osaha.miluje vodu a ted rad stavi kominky,navleka krouzky a haze si s mickem.

katmatka
28. srp 2014

Moje malá má za 4 dny 10 měsíců, nejraději lítá po bytě s aktivním chodítkem, s tím se dostane všude, občas se zahledí i na pohádku v televizi a hračky ji baví tak 10 min. Když se vzbudí tak je max. tak 3 hodiny vzhuru než je zase unavená tak zhruba hodku a pul si hrajeme a hodku a pul chodíme po venku a pak zase spánek 1,5-2 hodky. Večer mi usne kolem 19.30-20 hod. Žvatlá max. dadada, občas udělá papa a umí zatleskat jako že superrrrr, chodíme na plavání (umí se potápět), má hrozně ráda cizí děti....

katerina92
2. zář 2014

naše malá bude mit za 10dní 9 měsíců a přijde mi že si zábavu tak nějak vždy najde sama a když ne tak jak už tu bylo napsané stačí otevřít skříň a nebo kolíčky na prádlo, dám jí je v košíčku a než je všechny hezky jeden po druhém vyháže mám na hodinu klid:D jinak co by mělo dítě umět je jen na něm, protože každé se vyvýjí svým tempem. My jsme nedávno začaly lozit a trošku capkáme v postýlce, kolem stolu a za ručičku. Jinak chodíme do parku na houpačky, nebo na zahradu jen se tak projít osahat si kyti a dám si nějakou malinu🙂)Ted jsem nás přihlásila na baby plavání. Když jí pustím písničky tak dělá tany,tany. A když potřebuju opravdu na chvilku naprostý klid, tak jí pustím včelý medvídky na to se vydrží dívat, ikdyž ji tv moc nezajímá.

kolibrikjari
4. zář 2014

Ahojky,našemu malýmu bude příští týden 9 měsíců.Nejraději tedka řádí v chodítku,protože se s ním všude dostane a nejraději vytahuje věci ze šuplíků 🙂 Žvatlá hezky,přetáčí se na obě strany ,ale lézt se mu nechce. Ale doktorka říkala,at to neřešíme,že některé děti tuhle fázi přeskočí. Za ručíčky už chodí hezky. Miluje malé děti a našeho psa.Máme bernskýho salašnickýho a ten si od něj nechá všechno líbit 🙂 Už velice dobře rozumí slovu ne ,ale je to pěkný pokušitel,už začíná pěkně lumpačit 🙂Strašně rychle to utíká ......... 🙂
Jarka

mvkoty
4. zář 2014

Nevím co a jak by měly děti v tomto věku umět, náš malý si krásně hraje s čímkoliv co je mu po ruce. Náš malý leze, stojí obchází nábytek, volá táta, dáda, bába, ham, etě, máma, bum a umí krásně prskat 😀 na hry jako paci paci a jak je veliký mi z vysoka kašle. Kdykoliv začnu tak dostanu po papuly. Ale rád si kutálí s míčem nebo jakýmkoliv válcem.

annapavelkova
8. zář 2014

Tak Eli má 9m a 1 tyden .Nejvíc se jí líbí plazit se po zemi (jeji styl chození po čtyřech) 😀 a hned jako druhá aktivita je chodítko.Do všeho naráží a má z toho staršnou radost, umí papa,baba,vrrr, říkat.A jinak umí udělat papá někomu ,plácnout si na pozdrav dělat paci paci někomu o ruku ,umi zachrochtat jako prasátko,a dělat zvuk konika, umí dát pusinku(zásadně všem plyšákům a hračkách jen ne lidem 😀 )a ještě umí udělat takové to brm brm na rty. 😀 ale jsme silně netabulkoví nikdy jsem to moc neřešila,jak s psychomotorickým vývojem tak s jídlem .