Co umí dítě v roce a půl?

s_arka
19. dub 2017

Ahoj maminky.
Všude je o tomto tematu spousta článků a infa ,ale raději se zeptam. Syn ma rok a pul. Doktorka mi na pravidelně prohlídce řekla,ze by mel umět v knížce ukázat zvířátko a sluníčko,podavat věci o které ho poprosim. Tohle zatím neumí. Když se mu chce ,ukáže jak dělá kočička nebo oslík, sem tam podá balon. Umí pacipaci a šíji boty,ale zase ne pokaždé, kdy se mu řekne. Doktorka na me koukala a tvořila se ,ze je úplně pozadu a říkala i něco o autismu. Přitom me přijde úplně normální. Akorát ještě neříká slova a možná toho neumí tolik co ostatní děti. Jsem z toho dost špatná a porad ho od te doby něco ucim a CPU do něj zvířátka a sluníčko a jde vidět,ze už ho to štve a nebaví. Co si myslíte vy ?? Je jen pozadu? Nebo je v normě?? Je to první dítě a nevím,třeba ho ucim špatně :( poradte mi prosím. Děkuji.

elinkal
19. dub 2017

Ja mam chlapecka jeste malinkeho, ale muj bracha do ctyr let!!! skoro nemluvil, od dvou do tech ctyr let pouzival jakesi slabiky, kterym jsem rozumela jen ja. Asi do peti let se pocuraval. Tehdy pred 30 lety to nikdo neresil, dnes uz by lital po neurologii, psychologii. No a ten dulezity zaver, vyrostl z nej nadstandardne inteligentni chlap.

linee
19. dub 2017

@s_arka zavisi trochu i na doktorce.Mate nejake vrstevniky?Moje dcera ma 16 mesicu a umi to,co popisujes.Ale vse jen kdyz je doma a se mnou.Kdyz to ma ukazat nekomu jinemu,tak najednou "neumi" nic a stoji a kouka.Zviratka ukazuje jak kdy se ji zachce a umi slovo mama,tata a banan.
Podle mne je to v tomto veku naprosto normalni.Dokonce kdyz prijdeme do kolektivu,tak z cviceni 20 minut kouka na starsi deti,neco se pohraje a pak si dela,co chce.Neni to cvicena opice🙂a ty jako matka vidis nejlepe jeho vyvoj.Pokud vis,ze je to v poradku,stoj si za tim.Urcite bys vedela,pokud by se ti neco nezdalo,ale mluvit o autizmu pri navsteve po x mesicich u cizi osoby,kdyz neco neudela mi prijde zbytecne uzkostne a dost brzy.Neboj!

sarkar
19. dub 2017

podle mě je Dr.praštěná...
Dcera (prvorozená a navíc holka, takže ty jsou údajně rychlejší - u nás to platí) to asi nějak tak uměla, ale syn začal až teď, ve 2 letech.
Neřešila bych. Pokud sama nepozoruješ nic zvláštního, tak jeďte dál jak jste zvyklí. A nic bych ho neučila, pokud nemá zájem. Já jsem syna taky nic neučila a on se to učí sám od sebe a bez nějakýho nátlaku...

s_arka
autor
19. dub 2017

Moc Vám všem děkuji za komentáře. Hodně me to uklidnilo. 🙂

ladus88
19. dub 2017

Kazde je jine,memu synovi je teda 15m umi mama,ham,bu,be,mnau.deda.Paci pacj,jak.je velky,a placne druhemu od dlan jako jasny.Nechodi,po kolenach lita jak drak.Vydrzi stat bez drzeni az dve minuty a hrat si s necim.Ma.odkoukane jak davame nabijecky do zasuvek a pak poda nabijecku a dej nebo se snazi sam.Ve skupine na plavani byl jediny co nechodi a ro tam byli I mladsi a neresim to.Zbytecne se nestresujte,hlavne aby byl spokojeny

kimh
19. dub 2017

Syn na 18 měsících uměl to co popisuješ a řekla bych ještě mnohem víc, mluva zakladni slova, poda cokoliv co mu reknu, na obrazku ukaze vsechny zvirata a i je napodobi, svleknul se, obul se, ale je pravda, že každe uceni ho bavi a cokoliv ho ucime, baví ho to. Ale rozhodně si nemyslím že to umí každe díte, mame spoustu deti kolem sebe a vetsina stejně starych spíš umi to co vas nes nas, takze budte v klidu 🙂

soyevita
19. dub 2017

@s_arka To co popisuješ ,že by v 18m dítě mělo umět,uměla moje první dcera v roce.Ve dvou letech krasně mluvila,znala mraky říkanek.Extrémně šikovná.Ve škole pak katastrofa.
Druhá dcera na tom byla stejně jak popisuješ,začala dlouho mluvit.Ale sama se naučila číst už ve 4,5letech a ve škole se výborně učí a to jsem s ní vymetala ve 3letech neurologa,psychologa,logopeda,protože jsem netušila,že děti mohou být tak rozdílné.
Takže se nestresuj,každé dítě je jiné a má svoje tempo
V tom případě byl autista kdekdo😉

lv
19. dub 2017

Dítě se vyvíjí skokově, ukazuj, ale s mírou, co ho nebaví teď, za 14dní může. A pokud se něco naučil fyzického, často se zastaví (i vrátí, zapomene jakoby) psychicky a naopak, obvykle to trvá 3týdny na upevnění nové dovednosti.

gnozka
19. dub 2017

Nase mala ma taky 18 mes . Na obrázky neukazuje ani náhodou . Vidim ze ji tam ty oci směřují ale neukáže . Sice tedy rozumi všemu co ji rikam . Ale treba ukázat oci uši a tak tak to zacala dělat asi tak před týdnem a to spis jen na me. Jen kdyz se ji chce . Nejake vkladacky? Ani náhodou . Ji to proste nebavi . Tadsi ma hrnec a varecku . Co se tyče mluvení . Nespojuje a a spíš rika jen mama , táta , , haji , booo je balon. Zvířátka uměla do minulého tydne jen dve . Ted uz rekne tak 5 ale opět jen kdyz se ji chce jinak nazdar . A nejake samostatné krmeni ? Tak to ani náhodou 🙂 myslim ze az ted jsou nejake chabe pokusy. Nase Dr je ale strasne v pohode . Dokoce mi rekla ze jeji syn zacal sám jist az ve dvou letech 🙂 ze ji mam dat na vse cas . Minuly tyden jsme byli na neurologii na kontrole a vse úplne v pohode . A to si myslim zr mala neumí o tolik vic nez vas klucina 🙂 takže v klidu a užívejte si syna . A nechte ho . Ja vim ze člověk se do nich snazi nahustit co se da ale oni si na to stejne musi přijít sami 🙂

alboo
19. dub 2017

Každý dítě je jiný. Ale je potřeba ho k tomu vést postupně. Dcera třeba dokázala v 8m ukázat 4 zvířata, ale naopak mluvení katastrofa, rozmluvila se až teď ve 2 a půl. V roce dokázala rozeznat třeba rozeznat moje a manželovo oblečení. Donesla co je třeba. Věděla vše az moc dobře. Ale do teď není schopna např. Si svléknout tričko🙂

mariti
19. dub 2017

Taky bych byla v klidu. Dcera 2 roky rozumí úplně všemu a umí být děsně šikovná a rychlá třeba v podávání věcí (krému, kalhoty bráchovi atd.). Mluvit zatím nemluví. Ale syn to měl taky tak, já taky začala pozdě,takže to prostě tak máme v rodině a beru to tak. Nenech se vynervovat a doktorku ber s rezervou.

mariti
19. dub 2017

jo, a co se týká obouvání a svlíkání, tak je dvouletá šikovnější než čtyřletý....

katharinka4222
20. dub 2017

Ahoj kluci jsou pohodlnejsi. Mam dcerku a v tomto veku si ukazala na nocnik,rikala asi 20-30 slov,snazila se oblekat,zviratka znala i ze zoo,stavela kostky i versi puzzle. Ted mam syna ve stejn veku jako ty. No a to je absolutne opak. Rika mama,baba. Obcas tata. Puzlle a jine skladacky ho nebavi. Jo a zviratka pozna kone. Ostatni ho nezajimaji.Nocnik nechce ani videt,zacne se vztekat,ikdyz vi,ze chce treba kadit. Proste je to pohodar. Neresila bych moc doktory. Ja ze zacatku byla zklamana,ze neumi to co dcerka. Ale narozdil od ni je to zase mazel😘 Takze kazdy je jiny. Dulezite je ,nesrovnavat. Holt se to nauci trochu pozdeji

mammoth007
20. dub 2017

Tak to my mame dalsi extrem. To ze mala nemluvi je v podstate ok, protoze jsme tri jazycna rodina, tak se pocita, ze to prijde pozdeji. Ale vzhledem k tomu, ze ma dva o deset let starsi sourozence a travi s nima spoustu casu, tak ve svych 17 mesicich vi, jak se zachazet s twirlingovou hulkou, jak se prevleknout pokud se ji nelibi to, co jsem ji oblekla, jak delat obliceje, kdyz ji hubuju. Krome toho od brachy umi napodobit zvuky Darta Weidra (ani nevim jak se to pise), napodobit zvuky tri ruznych pistoli, zakladni sestavu cviku na Taek won-do a umi sestavit panacka z lega. Ale kdybych ji zabila, tak neukaze v knizce na zviratko a nenapodobi zadne z nich.

properjoey
20. dub 2017

Tak nás Honzík má teď rok a půl.umi udělat jenom pejska a kočičku,všechny zvířátka dělají haf haf,sluníčko neexistuje.jinak umí vyhodit věci do odpadků,které jsou ve skříni s dětskou pojistkou 😂umí si odnést jídlo na stůl a nenacintat,nakrmit se umí,ale půlka je všude kolem.stavi z Lega,ale mluvení dost vazne a co u nás ještě dost vážně je hrubá motorika,třeba jezdit na tříkolce se učí už 4mesice,naopak je šikovnej na jemnou motoriku,krásné rozumí a komunikuje,umí si říct o nočník,že chce na velkou nebo že chce vysát nos,smrkat naopak neumí,fouká pusou 😂

alubif
20. dub 2017

Holky jsou v tomto většinou rychlejší, co se týče mluvy, bániček, učenlivosti. Chlapečkům tyto věcí chvíli trvají, zato jsou motiricky zručnější, míň opatrní. Ale dožene to. Dceři budou. Dva začíná mluvit v krátkých větách, umí několik básniček, tanečků, skloňuje, u hry vydrží . Synovci budou 4. Rozumět mu moc není dost komolí slova, o sobě mluví v ženském rodě, ale běhání, skákání, divočení to mu jde, dcera pojmenuje víc zvířat než on 😀 o jejich budoucí inteligenci to ale nic nevypovídá. Hošíci mají na všechno dost času, tak jako v dospělosti 😀 takže v klidu!!!

netopejr
20. dub 2017

Haha. Pec na ni, pokud se dítě vyviji, dela pkroky, rozumi vám ted někdy zacika pridavat slabiky, je to ok.
Jeden chlapeček mluvil ve větách a ještě neměl rok, jinej vydaval dp te doby jen takový hýk, ale podle intonace a oci a ruky bylo vždy jasne,, co chce. A naprosto presne ani ne od roka rozumi, o čem my dospemi meleme, takže když říkáme starším, mezi spoustou jinych vet, at si podají např.ponozky, batole už ty jejich doneslo. Když.budeme mlet něco o venku, stoji a v rice gate a botičky a chce se oblíkat. U dr.by nevydal hlásku,ani nic moc, není situace na projev. Mnozi odbornici by chtěli cvičený opičky, jakmile dítě nepředvádí, oc je jimi požádáno, tak ho hned nějak diagnostikujou.... 🙄

ninyoka
20. dub 2017

ono to asi záleží na pediatrovi, naše pediatrička to vůbec neřeší, jen se mi zeptá jestli je všechno v pořádku, já jí řeknu, že jo, myslím si, že to každá maminka vidí na svým dítěte, jestli pokračuje ve vývoji, pokud ano, tak až tak dopodrobna bych to nezkoumala, ted' když na to zpětně vzpomínám, tak opravdu nevím v kolika měsících to všechno dcera začala dělat, ted' jíž to všechno zvládá bez problémů, ale je jí jak říkám 21 měsíců, já mám takové zásadní pravidlo, že dětí se nesmí porovnávat, kdo v jakém věku a co umí.
já jsem taky o 2 roky mladší než můj bratr, ale mluvit a chodit na nočník, jsem začala dříve než on, no a nic se nestalo, je ted' z něho úspěšný právník.