Opožděný vývoj nebo mentální retardace?

dancaherman
14. dub 2023

Zdravím, už mě to dlouho trápí a tak zkusím zde...
Synek za měsíc 3 roky.. Mluví špatně, dost často žvatlá, odplenkování... To je také těžké.. Sice bez pleny doma, ale jak ho nedám vycurat.. Udělá to do gatí a to druhé ještě raději.
Je tak zvláštně hyperaktivní někdy vydrží několik hodin být v klidu, a někdy jede.. A to tak, že si už několikrát udělal i zranění... Skáče na gauči, válí se.. Strká do nás... Ano někdy na sebe upozorňuje, ale myslím, že se mu docela dost věnujeme... Je to mě 3.dite.. A ty dva před tím neměli ani tolik pozornosti co on... Mam objednanou logopedii, a patam se vás.. Maminek, které třeba. Ajo stejný problém... Co dělat dál... Čeká nás zápis do školky.. Pořád mě všichni zklidňují, že se do září dá do kupy... Ale myslím, že to asi nepůjde. Děkuji

crejzy
14. dub 2023

Mentální retardace je trochu moc pesimistický pohled na věc. Mám kamarádku jejíž syn do třech let téměř vůbec nemluvil. Dnes v 5letech mluví jako většina vrstevníků a chodi na logopedii až nyní. Odplenkovaní je taky individuální. Jestli vydrzi několik hodin v klidu a jindy je akční tak to je popis normálního 3letého dítěte. Můj se takhle chová i v 5letech. Určitě bych to neviděla tak černě a do září doopravdy muže udělat pokrok

dancaherman
autor
14. dub 2023

@crejzy moc děkuji za názor 🙂

veronicka89
14. dub 2023

Přijde mi takhle dle popisu úplně normální dite

cilkat
14. dub 2023

Nemáte v okolí někoho (ergoterapeuta), který dělá smyslovou integraci? ... může mít prostě problém se vnímáním vlastního těla. Jde to natrénovat, ale chce to vědět jak.

marimanta
14. dub 2023

@dancaherman mentální retardace se neprojevuje (jen) hyperaktivitou. Pro příklad, naše malá má LMR, resp. před rokem byla na úrovni LMR, na kontrolu jdeme příští týden. Ve třech letech byla 100% na plenách, nemluvila, ani nekomunikovala, rozuměla velice omezeně, nebyla schopná vložit tvar do otvoru, poznala asi čtyři zvířátka, celkově zvládala jen hry, které dnes dělá 16 měsíční syn, neuměla prakticky běhat, skákat, do a ze schodů jen po čtyřech... Prostě ve všech oblastech minimálně o rok někde i o dva později. Dneska má 3 a ¾ a nejmladší má 1 rok a ¼ tvary vkládají stejně, korálky taky navlékají podobně.... Pokud máš obavy, začni u psychologa, případně neurolog...Ale obecně čím menší dítě, tím širší norma, a tudíž obtížněji stanovitelna diagnóza.

dancaherman
autor
14. dub 2023

@veronicka89 byla bych ráda, znepokujeje mě to jeho uctavičné zvatlaní.. Opakuje větu třeba x krát dokola a nebo miluje písničky, ale zpívá je sám o dost rychlejší tempo, nedá se to moc poslat.. Ale děkuji

lachipie
14. dub 2023

Zkusila bych klinického logopeda a klinického psychologa, asi i vyšetření na foniatrii, zda dobře slyší. Na mentální retardaci bych to fakt neviděla... Opožděný psychomotorický vývoj možná, ale mentální retardace ne.

palja
14. dub 2023

@dancaherman přesně tohle dělala i moje dcera kolem 3 let, nemluvila, ale byla už bez plen. Do obýváku jsme snad rok nechodili, protože jen skákala po křesle a gauči a visela na obraze. Takže byla jen v kuchyni, chodbě a v dětském pokoji, kde ai nemohla nic udělat. Tenkrát jsem si myslela, že bude mít nějakou formu autismu nebo mentální retardaci. Primárně jsme ale řešili, že ještě nemluví, tak jsme šli napřed ke klinické logopedce. Ta vyslovila podezření na vývojovou dysfazii. Pak jsme šli ke klinické psycholožce a té jsem řekla i své obavy z rezardace a autismu a proč. Tam jsme byli asi 2 hodiny, sledovala dceru, dělala s ní nějaké testy, psala si na papír a pak to hodila do počítače do grafu. Chtěla podrobnou anamnesu. Hned vyloučila autismus i mentální retardaci. Dg byla vývojová dysfazie k teto dg bývá pridruzena dg nějaká hyperaktivita nebo ADHD,, ADD. Naše dcera má "jen" hyperaktivitu. Pak jsme ještě šli na foniatrii a neurologii včetně EEG, aby se dg uzavřela. Na ta vyšetření chodíme pravidelně, podle toho, jak nás pozvou.
Teď má 5 a někdy se chová jak do blázen, hyperaktivita je pořád, už mluví ve větách.
Takže tohle je moje zkušenost, podobná vašemu synovi.

dancaherman
autor
17. dub 2023

@palja děkuju..a co nějaká terapie? Podpůrná ergoteraoie..neco vám pomáhá, nebo jak zvládla holčička školku? Děkuju