Pěstování s dětmi. Kde sehnat vše potřebné?

maru3131
16. dub 2023

Ahoj! Zkoušel někdo naučit děti pěstovat bylinky na balkoně? Bavilo je to? Rádi bychom to s manželem zkusili, ale nevíme kde začít. Oba jsme vyrostli v paneláku. Kde sehnat všechno potřebné? Díky moc!

bara88
16. dub 2023

@maru3131 a proč to chceš naučit děti?chceš pěstovat bylinky tak pěstuje,k tomu nepotřebuješ děti

lachipie
16. dub 2023

Pěstujeme na balkoně i cherry rajčata keříková... A dítě k tomu nepotřebuju. Zapojuje se do zalévání, ale pěstuju to hlavně kvůli sobě, že já chci... Synovi je to celkem fuk. Byla jsem u nás v zahradnictví, koupila sazeničky, přesadila do květináčů, které jsem taky koupila tam a hotovo. Jinak syn rád pozoruje, řeřichu ve vatě jak pomalu klíčí a roste.

cherie24
16. dub 2023

@maru3131 a jak jsou staré? My teda bydlíme v domě, ale děti zapojuju do záležitostí kolem rostlin doma i na zahradě. Starší u všeho asistuje, pomáhá a celkem jí to baví a to má teprve 3,5. Je to teda vždy jen chvilková záležitost, zasadíme jednu rostlinku a stačilo 😀 A pak to všem pyšně ukazuje, že to sázela sama 🙂 Má i v pokojíčku nějaké nenáročné pokojovky a taky o ně občas jeví zájem. Zajímá se, co potřebují a co jim vadí, nosí si je zalévat a tak. Ale občas třeba najdu nějakou kytku vysypanou nebo je oškubává nebo na nich provádí nějaké zvláštní experimenty. 😁

areh
17. dub 2023

Letos jsem s dětma 2 a 5 zasela hrášek a fazolky. Oba pozorují jak to klíčí a roste, občas zalijou. Bylinky mi pomohli přesadit do truhlíků, občas taky zalijou. Není na tom nic složitého. Nebo nevím, co tě ohledně toho zajímá, že se ptáš...

lovemusicsun
17. dub 2023

Já doma mám bylinky, pěstuji mikrogreens, máme i hodně kytek. Na chalupě další spoustu věcí, zeleniny, ovoce atp. Děti to baví.
Pro bylinky nepotřebuješ nic moc. Stačí květináč, substrat a zalévat. Pažitka nebo máta je jednoduchá, bazalka ke spíš na jedno použití, rozmarýn časem zdřevnatí. Pro začátečníky bych asi raději koupila už bylinky v květináči a jen přesadila, ale dají se i vypěstovat že semínek.

niski
17. dub 2023

nebyl by lepší hrášek, aby si na něm mohli pochutnat? pod něj třeba 2 trsy stáleplodících jahod, bylinky nejdou zobat... vše koupíš v zahradnictví, tam ti i poradí

jana7ka
17. dub 2023

@maru3131 Děti ocení spíš něco na zub, než bylinky. Jahody, ředkvičky, rajčata, rukolu, na velkým balkoně i zakrslý stromek.

amazienka
17. dub 2023

@bara88 Ježiš, ty už si pořádně zasexuj, co od tebe čtu je jedovatý.

A pro autorku - jak máte orientovaný balkon? Výsev semínek (krom třeba brášku a ředkviček) jste prošvihli, teď už koupit sazenky. Pro děti také doporučuju jedlé plodiny. Jdou i okurky v dostatečně velkém květináči.

martt
17. dub 2023

@maru3131 První důležitá otázka je , jak mate postavený balkon co se týká slunce. Nam na balkon v létě svítí slunce nepřetržitě od 9 hodin až do večera. Mám vyzkoušené, že třeba bylinky mi na balkoně nejdou spálí je slunce. Ale třeba převislé jahody, rajčata a papriky mi rostou pěkně. Akorat musím mít obyčejné truhlíky a ne samozavlažovací. A hlavně zalévat večer. Vše potřebné seženeš v zahradnictví. Pěstování je vždy pokus/omyl 😃.

jahodi
17. dub 2023

dítě hodně ocení hrášek

daasqua
17. dub 2023

@bara88 Třeba aby měly děti smysluplný koníček a naučili se něco o pěstování? :-P Nemusíš to hned zpochybňovat.
My pěstujeme rajčata, jahody (ze sazenicek od tchýně), ale človek musí zalévat a plánovat podle toho dovolené, aby se mu to v létě neuvařilo (takže aby děti nebyly zklamane z neúrody). Pak meduňka, pažitka, máta, ty jsou nenáročné. Malou bazalku (velká mi vydržela jen chvíli). Pak microgreens, řeřicha (jednoduchá na začátek, třeba do vaty do skořápky vajíčka, brzo jsou vidět výsledky). Kolik je dětem?

maru3131
autor
17. dub 2023

Díky moc všem za podněty, asi tedy zkusíme cestu rajčat a hrášku, možná jahody.. to bude mít největší úspěch 🙂 uvidíme co vzejde. Balkón máme spíš na západ, ale vyloženě nám sem nepraží.. tak snad z toho něco bude.
A děti sice k pěstování nepotřebujeme, ale ráda bych je (i sebe) naučila něčemu jinému, než virtuálnímu farmaření na telefonu.

prejeta_zaba
17. dub 2023

Nemáte v okolí nějakého zapaleneho zahrádkáře (rodiče, sousedy, tety)? Většinou toho lidi mají zaseteho víc, dají vám pár rostlin v květináči za dobré slovo a ještě kolikrát přidají nějaké nádoby na pěstování. To jen takový tip, než necháš litr v zahradnictví. 🙂

normalnimatka
17. dub 2023

@maru3131 můžeš se taky zkusit podívat, jestli v okolí není nějaká komunitní zahrada...pokud ne, můžeš se pokusit najít další nadšence a můžete nějakou založit🙂 je to pak smysluplně trávenej čas, smysluplný zacházení s půdou, děti se přirozeně učej respektu k přírodě a všem jejím darům, smysluplný zacházení s bio odpadem, smysluplný využití plonkovejch plácků mezi panelákama a jinde, smysluplný navazování kontaktů🙂
https://www.mapko.cz/

maru3131
autor
17. dub 2023

děkuji, mrknu na mapu

ondul
17. dub 2023

My jsme v sobotu s tříleťákem rozsazovali rajčata, naplňoval mi kelímky substrátem a pak zalejval. Baví ho to moc. Celou dobu si zpíval "Sázeníčko, sázení" :D, jakmile si děti můžou pořádně umazat ruce hlínou, tak jsou myslim spokojený. Máme ještě na balkoně hrášek, redkvičky, jahody, zkusíme kedlubny, za oknem se zatim připravují rajčata, bazalka, tymián a majoránka. Máme sice malej balkon, ale má strašně širokej parapet, mám závěsný truhlíky... Dá se toho na balkon dát hodně! Existují i závěsné vaky. Když se bude dařit, tak na příští rok ještě seženu borůvky a maliník.

lizzie02
17. dub 2023

@maru3131 taky pěstuji s dětmi na balkoně 🙂 vlastně až s dětmi mě to chytlo 🙂 máme borůvky (ty je berou nejvíc 😅), maliny, rybíz černý a bílý, ostružinu, jahody, saláty, bylinky, zachvili rajčátka, mini papriky, okurky, hrášek 🙂 letos chci zkusit tak ještě dát nějaký ovocný stromeček🙂 děti pomáhají se vším, přesazují, zalévají a pak ozobavaji 🙂 doporučuji na fb skupiny Pěstování na balkoně a terase nebo Pěstování ovoce a zeleniny na balkónech a terasách 🙂 je toho hodně a občas fakt koukám, co se dá na balkoně v květináčích všechno pěstovat a to mě samozřejmě motivuje a furt bych něco zkoušela, ale ten balkón už se jaksi nenafoukne 😅 já začala borůvkama, prostě jsem nějaké vybrala v zahradnictví, vzala dva velké květináče substrát a čekala co z toho bude🙂

pajii25
23. dub 2023

Mamka než předělala obec zahrádky, pěstovala na balkoně jahody ( v truhlikach na zábradlí- samozavlažovací ), saláty, kedlubny, ředkvičky, rajčata .... To měla velkých černých kalfasech a udělanou závlahu z petek a drenáž ve spod . Na parapetu na balkoně měla bylinky a kaktusy. Mají balkon na západ . Zalévat buď ráno- dokud tam nesvítí sluníčko, nebo večer až zapadne.

Věci na pěstování jako truhlíky, zemina .... Prodávají třeba v OBI a pod . Pro rostlinky bych šla do vyloženě zahradnictví, kde se fakt o rostlinky starají jak mají . Třeba nějaké malé soukromé zahradnictví jestli máte v okolí .

My máme zahradu a syn (3 roky ) třeba včera skoro celý den pomáhal na realizaci nových záhonu ☺️ stačí děti zapojit, nechat je umazat, mít dost trpělivosti

jirikoud
Odpověď byla odstraněná
Zobraz