Mateřská. S kým řešit papíry?

josefinamala
19. lis 2021

Poradí někdo co a jak?K 7.8. mi končila MD dovolená s první dcerou zároveň i pracovní poměr dohodou od 1.září jsem měla nastoupit do nové práce.. zjistila jsem že jsem těhotná tak jsem po ukončení prac.poměru stihla ještě ochranou 7 denní lhůtu a nastoupila na neschopenku (poradila mi to paní na OSSZ) nová práce není pro těhotné,
pracuje se s chemikálií...termín porodu mám 4.3. a chci se zeptat zda mám nárok na mateřskou,vím že to vypíše gynekolog ale ty papíry mám pak řešit se starým zaměstnavatelem nebo jinde?Vyčetla jsem že je nějaká ochraná lhůta 180 dní to se počítají i víkendy?Dekuji

j.a.n.i
19. lis 2021

@josefinamala Ano, počítají se kalendářní dny, takže by nárok možná vyjít mohl.

katchiss
20. lis 2021

Ochranou lhůtu byste stihla, problém je spíš v tom, že mezi ukončenou RD a nástup na další MD, musíte odpracovat 270 dní. Což vy nesplňujete a proto si myslím, že nárok na PPM nemáte.

j.a.n.i
21. lis 2021

@katchiss Bylo by krasne, kdyby na odborne fotazy odpovidali jen ti, kdo o tom neco vedi... Ti by totiz nepsali naproste pitomosti.

josefinamala
autor
21. lis 2021

@katchiss No ale přece zdravotní za mě platil celou dobu stát a to se mi i počítá do důchodu jako odpracované

j.a.n.i
21. lis 2021

@josefinamala Na zdravotním to vůbec nezávisí, na tom, že se ti doba počítala do důchodu, taky ne. Ale to, že si měla trvající pracovní poměr je to, co podstatné bylo, takže když stihneš ochrannou lhůtu, což bys měla, tak nárok máš.