Smlouva na dobu určitou a těhotenství

theuska29
16. kvě 2019

Krásný den přeji 🙂

Absolutně nerozumím papírování a všem věcem, které se týkají těhotenství, tak jsem se přišla poradit sem .... na internetu nalézám informace, které jsou někdy v rozporu.

Mám smlouvu na dobu určitou (do 31. 8. 2019).
Termín porodu mám v polovině listopadu.
Co mohu dělat v době (cca 3 týdny) mezi tím, kdy skončí smlouva a než budu moci pobírat mateřskou dovolenou? Četla jsem, že pokud nastoupím na úřad práce, tak již na MD nebudu mít nárok. K tomu ochranná lhůta ... vůbec tomu nerozumím.

Moc prosím o radu 🙂 Budu vděčná 🙂
Děkuji, Thea

lery92
16. kvě 2019

A co ochranná lhůta ?Ukončit smlouvu asi můžou , ale páč stíháš těch 180 dní tak podle mě budeš normálně nárok na mateřskou mít a pokud si rok makala , tak máš nárok i na rodicak😊 , jestli se musíš , nemáš hlásit na UP nevím .Ale když jim tam cinknes poradí ti

marcellkaks
16. kvě 2019

@theuska29 Myslim,že splňuješ podmínky pro nárok na mateřskou. 180 dní, 270 odpracovaných - nevím jak to přesně je. Pokud ti končí smlouva 31.8 a rodíš listopad a smlouvu ti neprodlouží...místo ÚP bych šla na neschopenku třeba 1.8 byla v prac.neschopnosti do mateřské. Pracovní smlouva ti skončí, ale korunky budou od státu a mateřska taky. Dle teda toho jak to chápu já dle googlu 😉

vaseli16
16. kvě 2019

K ochranne lhute uz tu bylo psano a po dobu tech tri tydnu je jeste moznost jit na neschopenku pred tim nez skončí smlouva.

drep
16. kvě 2019

@marcellkaks neschopenka na skončení pracovního poměru? Hm, hustý

malinkaelinka
16. kvě 2019

Půjdeš na pracak. Mateřskou ti to nijak neovlivní, právě proto, že budeš v té ochranné lhůtě. Jsem teď v úplně stejně situaci, v práci do konce dubna, nástup na mateřskou na začátku července.

malinkaelinka
16. kvě 2019

A nevím, proč ti radí neschopenku, budeš omezena vychazkami. Tím, že ti konci smlouva, máš nárok na ta nejvyšší procenta podpory, takže bez peněz nebudeš.

theuska29
autor
16. kvě 2019

Moc Všem děkuji za rady, pomoc 🙂