Je to panická ataka?

22. říj 2023

Ahoj, má někdo zkušenosti s panickou atakou? Jde o mojí mamku. Pořád se sleduje a jakmile najde něco podezřelého tak hledá diagnózy. Zašlo to tak daleko že si pořád kontroluje prsa a kolikrát ji nachytám že to dělá i venku když ji třeba tlačí nebo bolí. Hned že umře na rakovinu a už jsem z ní hodně unavená a táta se nejspíš rozvede brzo. Řeší to celé dny a pořád mluví jen o tomto.

lenkalubina
22. říj 2023

Tohle není panicka ataka...tohle bude něco jiného...

autor
22. říj 2023

@lenkalubina co myslíš?

lenkalubina
22. říj 2023

Co jí vzít na mamograf nebo něco takového aby ji řekli,že je vše ok?

autor
22. říj 2023

@lenkalubina tam jde na vyšetření, ale to samé dělala s čípkem než šla k Dr . Vždy něco vymyslí, jednou že kašle a má něco na plicích po druhé zase když najde modřínu že má něco s krví a takto to je několik let.

lenkalubina
22. říj 2023

To bude spíš strach z nemoci🤔 nedivím se..pořád se mluví a píše o nemocech..teď třeba hodně psali o P.Janeckove co umřela na rakovinu prsa, mlada Slovackova se s tím taky leci...nečte moc takové zprávy?

autor
22. říj 2023

@lenkalubina čte a vyhledává. Teď máme v rodině rakovinu v terminálním stádiu která se zjistila pozdě. Strach chápu, ale vyšetřit vše nejde a bát se pořád to ničí celé okolí.

lenkalubina
22. říj 2023

Moje teta to teď taky řeší...nic ji není,ale pořád něco hledá...obešla už všechny dr🤦‍♀️ jak před ní někdo řekne,že jde k dr s něčím,tak ona začne řešit,že to má určitě taky a ještě horší...

autor
22. říj 2023

@lenkalubina nevím jak to řešit. Teď začala že se nedožije Vánoc, říká to i před dětmi.

lenkalubina
22. říj 2023

V tom případě psychiatr..a terapie. Ale bude to určitě na dlouho...takový člověk má pocit, že mu nikdo nechce pomoct,když mu určitě něco je

lenkalubina
22. říj 2023

Nebo ještě léčba šokem 🤔🤔 všechno ji potvrdit a přistoupit na její hru🤷‍♀️? Ale to by jste museli asi poznat,kdy je čas skoncit🤔 🤷‍♀️

autor
22. říj 2023

@lenkalubina ona nikam k psychiatrovi nepůjde. Není prý magor.

autor
22. říj 2023

@lenkalubina na to bych neměla energii a sem dost pověrčivá.

lv
22. říj 2023

Úzkostná porucha, panická ataka je pocit jako při infarktu, cca pulhodinový kolapsový stav. Chce to lékaře, psychiatra (jak magor, to jsou miliony lidí po světě s p. nemocemi magoři? Když si zlomí nohu, dají ji do sádry, když nefunguje chemie v mozku, léčí se..), nebo aspoň praktika, který může taky napsat antidepresiva.

lenkalubina
22. říj 2023

No podle mě je labilní...ale pokud sama nepůjde,tak s tím nic nenadelate

autor
22. říj 2023

@lv máš pravdu a říkáme ji to pořád. Je mi líto táty, on chudák to snáší. Desetkrát za den za ním jde at se jí koukne tam a onam že tam něco má.

ireniq
22. říj 2023

Zazila jsem v pribuzenstvu, pozorovani se, strach z nemocí i pres vsechna vyšetření, vygradovalo to (behem nekolika mesicu) do uzkostnych stavu, sebevrazednych myslenek, akutni hospitalizace na psychiatrii, tezke depresivni stavy s pseudodemenci, dlouhodoba léčba...

martulka88
22. říj 2023

Tohle není panická ataka - tím občas trpím já. To je něco jiného a chce to jít k odborníkovi.

autor
22. říj 2023

@martulka88 je to peklo.

nikoulinka
22. říj 2023

Jak já ti rozumím 🤝 Mám takového manžela. Neustále se pozoruje, neustále něčím trpi, každý den jiná diagnóza. Věčně před zrcadlem, neustále se pozoruje, svítí si do krku, prohmatava se, apod... Už několik let. Došlo to až do fáze, kdy dostal infarkt (před nějakým časem jsem to tady řešila), a nikdo mu nevěřil. Ani jeho OL. "Díky" tomu ale pochopil, že opravdu přehání... Takže přestal googlit, a vyloženě, když má svůj "záchvat" nemocí, funguje na něj jej seřvat, pořádně, a chrlit jeden argument za druhým, proč není možné, aby tuto chorobu zrovna měl. Ale takovým stylem, že se nesmí dostat ke slovu... Po infarktu i cca rok navštěvoval kvůli tomu psychiatra. Jediné, co se změnilo, bylo, že ted už si uvědomuje, že nemoci má "v hlavě". Ale stále nějaké "má", jen teda už je více snesitelné s ním být doma...

autor
22. říj 2023

@nikoulinka Bože můj tak to muselo být šílené. Přesně to samé dělá i mamka. Prohmatává si uzliny na krku, kontroluje uzliny v podpaží. Řeší kdejaký pupínek a modřinu.

kleio
22. říj 2023

Hypochondrie? Já vím, hypochondr je už dneska takový zlidovělý pejorativní posměšek, ale skutečně to je vážná psychická porucha, která vyžaduje zásah odborníka.

autor
22. říj 2023

@kleio to mě taky napadlo. Bohužel je to už v takovém stádiu že krom hledání diagnóz a pozorování se nic nedělá. Celý den dnes sedí v křesle a hledá diagnózy. Hodně díky tomu přibrala. Nic jí nebaví ani nezajímá.

teenyel
22. říj 2023

Tady je urcite na miste specialista, ale nikoliv gynekolog, mamograf atd, ale psychiatr.
Jinak panicka ataka vypada tak, ze se clovek zacne klepat, vnitrni tras prechazejici do fyzickeho trasu, ruce, nohy, tlak na hrudi, potize s dychanim vedouci az k hyperventilaci, ze ktere v krajnim pripade muze dojit k prekysliceni a krecim. Nic prijemneho, po jedne takove nemile prihode jsem skoncila s autem odstavemym u dalnice a jela rychlou do Motola.

autor
22. říj 2023

@teenyel nevěděla jsem kam tuto poruchu zařadit.

reeeza
23. říj 2023

Spíš úzkostná porucha- strach z ohrožení, smrti...
Co by mohlo být spouštěčem víš??