Leidenská mutace. Mám se objednat, i když nejsem těhotná?

szuzia
5. zář 2019

Ahoj,
mám potvrzenou Leidenskou mutaci v heterozigotním stavu. Dostala jsem poukaz na vyšetření na hematologii a kontakt na kliniku kde se objednat. Když jsem tam, ale zavolala a chtěla se objednat, tak se mi vysmáli že neumírám a pokud nejsem těhotná tak mě neobjednají, že to není důležité. Mám tedy počkat až otěhotním nebo zkusit jinou kliniku? Jak jste to měly vy? Děkuji za odpovědi.

petulejan
5. zář 2019

@szuzia já byla těhotná a objednali si mě snad až na 11 týden,takže být tebou jsem v klidu. Jde spíš o to nebrat hormonální antikoncepci,nekourit,na dlouhé cesty si brát punčochy atd. V těhotenství nasadí injekce.

vitezove
5. zář 2019

Heterozygotní stav se nemusí monitorovat. Ale měli by ti dát dost informací. Měla by si víc dbát na zdravou stravu, hlídat si váhu a tak (já to teda nedělám takže smůla). A jinak k doktorovi jen když budeš v rizikovém stavu - v těhotenství co nejdřív, před operací si vždycky říct o něco na ředění krve, při dlouhém sezení (létání, nebo třeba cesta autem do chorvatska a tak). Tam se zvyšuje to riziko. A samozřejmě kdyby si měla pocit těžkých nohou nebo křečové žíly. A nesmíš hormonální antikoncepci atp. Každému doktorovi řekni, že to máš, ale dokud nebudeš v nějaké situaci co jsem psala výše, tak to nemusíš řešit. Jinak bys ale měla poslat na vyšetření mamku a tátu, aby se zjistilo od koho z nich to máš a tak. Oni by to taky měli vědět. Navíc by někdo z nich mohl mít ten homozygotní stav a ten se musí hlídat mnohem více.

pipi_puncocha
5. zář 2019

Já bych teda být tebou zkusila nějaké jiné pracoviště, když mi to gynekolog zjistil, tak jsem šla na hematologii, dodělali mi nějaké krevní testy a pak jsme řešili testy dalších členů rodiny (má to i mamka, babička - zjistily to na základě toho mého nálezu). Pak jsem tam nechodila, až zase v těhotenství jsem se objednala, žádné injekce si nepíchám, ale jednou za měsíc až dva mám odběry krve, zatím hodnoty v normě, jsem 31tt.

nina004
5. zář 2019

Ja mam tiez Leidena heteroz.na SK som musela raz do roka na krv na hematologiu. Tu v Cr to moc neriesia. Bola som tiez na hematologii a dali mi len maly preukaz do penazenky, keby sa mi niekedy nieco stalo, tak aby sa to vedelo. A mam prist az v rizikovych situaciach. Ale podla mna je dobre byt niekde aspon nahlasena. Ked som sla na operaciu, tak ma hned vzali na predoperacne vys. a nemusela som nikde hladat hematologa.

erickaf
5. zář 2019

@szuzia A odkud jste? Já doporučuji Karlovo Náměstí Praha. Jsem tam nesmírně spokojena. Já jsem po jednom samovolným a jednom zamlklým a teď jsem v ranném těhotenství a hned od začátku jsem dostala injekce, každý ráno píchám do břicha a dobrý 🙂 Teď ze začátku jsem byla 2x na odběrech a na další jdu 12.9. Potom prý budu chodit jednou za měsíc 🙂 A taky jsem Leiden heterozygot ;) Takže fakt doporučuju se objednat ke konzultaci, pokud plánujete otěhotnět. Držím palce ✊🏽