Dají se koupit "jedlé" pastelky nebo modelína?

elafonisi
6. lis 2014

Zdravím maminky! Ráda bych dětem k Vánocům pořídila nějaké pastelky nebo modelínu, budou mít za chvíli dva roky, ale pořád ještě často dávají věci do pusinky. A vím, že stačí, aby na chvilku jedno dítě odvedlo pozornost a už může být "ochutnáno". Dělají se i pastelky, co by po nějakém olíznutí nemohly uškodit?

atinkaa
6. lis 2014

Za mna kratucko lebo mi to vyvolalo usmev na tvari, nementorujem a neber v zlom ale deculo dvojrocnik by sa uz mohlo ucit, ze niektore veci fakt nejde pachat - chytat velmi horuce veci, behat samo po ceste, jest veci, ktore ako jedlo nie su urcene - uz to predsa nie je uplne bejbicko, to je prva vec, ktora ma napadla.

A inak plastelina - modelina, dla receptov, ktore koluju na nete, ak vyrobite spolu a bude to de facto cesto, ktore ked vies ze sa i bude jest tak miesto nejakych farbiv ak ofarbis cviklou a pod. tak snad mala ochutnavka ani vadit nebude....aj ked za mna by malo byt vedene k rozlisovaniu - na bastenie, na hranie....my na to dokonca i vyuzivame iny stolik - je sa pri jedalenskom stole, pracuje sa na detskom stolceku, ale aj to sa da ponat ako pecenie napr. teraz vianocne a tam si moze bastit kazdy kolko chce.🙂

Dalsia vec je ze ak vies, ze upozornenia nestacia, tak by som ja ditko nenechavala malovat a kreslit same, spolu s tebou snad bastit pastelky nebude.

A uplne zlahcene asi zavisi od tvojej miery uzkosti, alebo snahy ochranit dieta - ja viem, ze by som cvrcka ojedat pastelky najst nechcela a robim vsetko preto v zmysle spokojneho babatienka aby ich ojedat nemuselo a zaroven malo moznost bezpecne poznavat veci okolo. Pokial tak uzkostna nie si, tak len skus co najviac vyuzivat prirodne farbiva a co najmenej anylinove a podobne jedovato ladene veci drzat doma. Drzim palce nech to zvladnete 😉

a ako supervhodny recept pre vas mi prislo toto.....http://kartouzkovichernik.blogspot.cz/2013/02/j...

chroustinka
6. lis 2014

normalni pastelky decku neuskodi, nase mala starsimu taky okusovala pastelky tak mame proste pravidlo aby byly porad mimo jeji dosah, takze to funguje vychovne i na syna aby si daval na veci pozor. plastelinu taky ochutnal ale zjistil ze to neni k jidlu. veci ktere se nekonzumuji bych v zadne jedle variante v zadnem pripade nekupovala je to zbytecne lepe decku vysvetlit co a jak. a kdyz ono to tak kraaasne kreslli kdyz je to ozuzlane 🙂

ladie
6. lis 2014

@elafonisi existuje přímo marcipánová plastelína. Je to super! Syn modeluje, vykrajuje a pak si výrobky zbaští 🙂
http://eshop.timidekor.cz/zbozi-1145-cukrarske....

U nás v Praze jsem na ni nikde nenarazila, ale třeba v Táboře jsem ji viděla normálně v supermarketu u cukrářských věcí (vanilkové cukry, prášky do pečiva...)

lucieandrlova
6. lis 2014

@ladie Zdravím, marcipánovou "plastelínu" jsme koupili v Kauflandu.

lucieandrlova
6. lis 2014

@elafonisi Dobrý den, o jedlých pastelkách nevím, ale co třeba tvoření z barevné kukuřice? Tam se nic nestane, když to náhodou dají do pusy - je to kukuřice... (A děti se s tím perfektně zabaví...)

http://www.stavebnice-hry.cz/zbozi/cisla-550-di...

olusenka
7. lis 2014

jo, můj skoro 3letý syn má taky tendenci ochutnávat, sprchový gely a mýdla, to je jeho, lepidlo v tyčince....
Voskovky se dají koupit nezávadné, ze včelího vosku, prstové barvy bývají hořké, aby dětem nechutnaly. .... Ale myslím, že toho neochutnají snad tolik, aby jim to uškodilo. Když to nejsou anilinové barvy (vodovky), které jsou přímo jedovaté,ale už se snad ani nevyrábějí....
@elafonisi

ladie
7. lis 2014

@lucieandrlova díky za tip. Kouknu tam. Hodila by se mi pro děti kamarádek pod stromeček 🙂

pavlapl
7. lis 2014

Když byly děti menší tak jsem jim kupovala místo plastelíny barevný marcipán.

elafonisi
autor
8. lis 2014

Děkuju za tipy. Kouknu na jedlý marcipán nebo do receptů na vánoční cukroví na nepečené těsto, kde by nebylo vajíčko. Mohli bychom to s dětmi pojmout jako "pečení" z nepečeného těsta 🙂 Voskovky zkusíme.