Jak uspat půlroční miminko přes den a v noci?

hanydve
16. srp 2021

Holky, už si nevím rady. Máme půlroční miminko a přes den i v noci spánek tragédie. Může to být tím, že je kojeny? Přes den vidím, jak je unavený, zmoula si očička, fnuka, zyva a když ho dám do postýlky začne ještě víc řvát nebo je hned hyperaktivní. Žádné hlazení a nic podobného jako plitnku na smrdlani do ručičky nepomáhá. Nošení v šátku to je taky bez komentáře. Když už usne tak spí maximálně půl hodiny a večer usne jedině u kojení. Když ho pak ale dávám do postýlky, je zase vzhůru a jede se na novo. O buzeni v noci ani nemluvě. Každé dvě hodiny je vzhůru a jinak než u prsa nezabere. Už to trvá druhým měsícem a já už nemůžu. Nějaké rady nebo nějaká chytrá kniha?

petulkadodo
16. srp 2021

@hanydve Co zkusit bílý šum? U nás fungoval spolehlivě. Vysavač, případně šumící medvídek.

hanydve
autor
16. srp 2021

@petulkadodo zapomněla jsem dodat, máme aplikaci s těmito zvuky. Už si na to asi zvykl, nebo nevím. A vysavače se začal bát, vůbec nevím proč 🙈

dekubo
16. srp 2021

Já nevím. Mně to přijde normální. Dcera mi spala v půl roce 3x denně po půlhodině, v noci se budila co dvě hoďky, kolem 8 měsíců se to dokonce zhoršilo tak, že se v noci budila 10-15x, prakticky v kuse na prsu (takhle spala asi do 15 měsíců, než jsem v noci kojit přestala)... přes den usnula buď v nositku nebo kočárku, případně doma u kojení, když se nedalo jít ven.

Vůbec jsem si s tím nedělala hlavu, přišlo mi, že spí vcelku dobře. Možná je to o vašem nastavení, ale kojene děti se prostě takto v noci budí... neříkám, že všechny, ale v mém okolí naprostá většina.

emillyhk
16. srp 2021

@hanydve Syn (6,5m) spí už dlouho přes den jen 2x 30 minut. Jeden spánek má po dopolední svačině, druhý po odpolední. Nastavil si to takhle sám. Přes den uspáváme v kočárku, večer v postýlce. Ale s uspáváním moc neporadím, my se po večeři trochu pomazlíme, položím do postýlky, sednu si vedle, tak aby věděl, že tam jsem, ale už si s ním nepovídám. Maximálně třeba zazpívám. Chvíli si ještě brouká, někdy si hraje na bříšku, ale většinou do půl hodiny spí 🤷‍♀️ U nás funguje to, že pokud mrčí, tak pohladím, zazpívám a zase se vrátím do křesla. Ale na rovinu říkám, že syn od miminka preferuje k usínání vlastní prostor a relativně klid (ne úplně ticho).

hanydve
autor
16. srp 2021

@dekubo Já bych ho samozřejmě nenutila spát, kdyby nebyl tak protivný, nebo kdybych neviděla, že je unavený. Nebo že by se nudil a proto dělal takové skopiciny? Je to sranda s těmi prcky. Nejvíc nenávidím ty slova ostatních, kteří se tak strašně divy, že v noci nespí přitom všechny jejich děti jsou na UM, tak se ani nedivím, že jim krásně spí. 😅 Každopádně jsem hrozně ráda za to, že mám tu možnost kojit, i když je to občas náročné. Už se mi nevejde do korby, budeme muset do sporťáku, který sice jde do lehu, ale přijde mi, že tam je trochu úhel, že to není úplně do roviny a on ještě sám nesedí, tak nevím zda to zkusit, aby v tom kočáru vůbec b vydržel.

hanydve
autor
16. srp 2021

@emillyhk Jeee to máte hezky nastavené, závidět se nemá, ale závidím. Takže už máte zavedené příkrmy?
Při tom usínání u něho taky většinou chvíli stojím a snažím se hladit, ale být potichu. Jen co odejdu, je to v coudu, protože během chvilky začne fňukat, jako kdyby mu to samo prostě nešlo usnout. Je mi ho líto broučka, že jsem neschopná poznat, co ho trápí a jak mu udělat komfort pro spánek.

dekubo
16. srp 2021

@hanydve s tím jsme taky měli problém, nakonec jsme dali dceru i ležící do sporťáku, jinak už to nešlo, malá si sedla až v 9,5 měsících

anis87
16. srp 2021

Me to prijde normalni. Mam taky pulrocni, vstava pred 7h, pres den da maximalne 2 spanky po 30 minutach, usina kolem 19-20h. Vsechna usinani/uspavani jsou ve velke posteli u prsu, zpivam ji, nekdy usne do dvou minut, nekdy usina i hodinu. V noci se budi cca kazdou 1,5-2 hodiny na kojeni, tj. casto az 7x za noc. Vecer nekdy kolem -9h uspim a myslim, ze chvili vydrzi spat a ona si da kolikrat jen treba 20min a pak je zas dalsi hodku, dve vzhuru. Vyjimka pres den je pouze kdyz se jde na delsi vylet-to v kocarku nebo satku vydrzi spinkat i 2h v kuse. Ale nesmi se zastavit. Jinak mam jeste 3-letou a s tou oroste dlouhe prochazky pres den nejspu realne, tak spi mimino takhle malo. A u nas je zlate pravidlo nenechat pretahnout. Kdyz vidim, ze je “utlumena” a zacne si mnout ocicka, supky dat spinkat. Jakmile to pretahne, tak pak je usinani boj a prave se i hned vzbudi a je protivna.
To co popisujes mi hodne pripomina jeji spani a myslim, ze je to v tomhle veku uplne normalni, spanek a spankovy rezim se teprve utvari.

megi89
16. srp 2021

@hanydve ahoj, měla jsem to se synem podobné, strašlivé chtěl spinkat, ale v postýlce ani v posteli neusnul... 🙄 Tak jsem uspavala v kočárku. 3x denne ven do 9 měsíců. Ale spal a byl spokojen a já tím pádem taky. Pak jsem si koupila další sporťák na doma, abych netahala dolů po schodech kočárek. Bydlíme ve 4 patře bez výtahu. No a do teď mi spi po obědě 🙈 v kočárku doma (3r4m)

hanydve
autor
16. srp 2021

@anis87 děkuji za uklidnění, že v tom nejsem sama. Jenže já řeším i to, že i když už vidím, že je unavený a dám spinkat, tak prostě to nejde. Nemůže zabrat. 🙈

emillyhk
16. srp 2021

@hanydve Ano, příkrmy máme už skoro dva měsíce (kojení nám bohužel nešlo, jsme na UM, syn je jedlík, tak jsme začali brzy). Ale po zavedení příkrmů to bylo se spaním v noci peklo - co hodinu pláč, většinou u toho spal, nechtěl dudlík, napít, přebalit, prostě nic... Pár minut probrečel a spal dál 🤷‍♀️. Ale já pokaždé vstávala, protože co kdyby náhodou něco, že? Víc jak měsíc jsem v noci nespala déle než 55min. v kuse. Padala jsem na pusu, usínala za chůze a nervy v pr... A přes den spánek 2x 30 minut 😂😂 Přešlo to ze dne na den, teď k němu vstávám tak 3x. Takže teď si to užívám, než se zase něco změní 🙈😆
Jinak myslím si, že to děláš s uspáváním dobře 😊 To že neusne sám a hned je úplně normální, miminko nemá dozralý nervový systém, neumí se samo uklidnit. To že jsi s ním a vnímá tvoji přítomnost je důležité, cítí se v bezpečí 😊 Já zatímco uspávám, tak si třeba čtu nebo hraju hry v mobilu, brouzdám po netu... Beru to jako takovou chvilku pro sebe 😉 A tím, že na uspávání nespěchám (ono to mimčo moc dobře pozná 😉), tak je víc v klidu i syn a snadněji se mu usíná.

me_druhe_ja
16. srp 2021

Taky půlroční. V noci se budí co 1-2h v podstatě od narození. Zcela výjimečně má dobrou noc, kdy se budi "jen" tak 4x. A nad ránem (mezi 4-5h) chce ke mě na prso, jinak už neusne. Přes den spí 2-3x 30-45min. Zcela výjimečně hodina. Už to neřeším, proste to tak je.
Jo a UM není záruka toho, že dítě spí dobře. A naopak. Starší v tuhle dobu už spal i jako kojeny dávno celou noc. 🙂 A přes den dával klidně 3h v kuse. prostě každé dítě je jiné stejně jako dospělí. 🙂

westie
16. srp 2021

Zkouseli jste zavinovacku? Aby ho nerusily vlastni pohyby? U nas fungovalo na obe deti. A pak taky fungovalo, kdyz uspaval manzel - ja nakojila, on prebalil a uspal treba v naruci a pak polozil do postylky.

hanydve
autor
16. srp 2021

@emillyhk jsme to stejné v bledě modrém! Sice kojím, ale prcek byl veliký už po porodu. Teď má v necelém půl roce přes 9 kg. Přibýval krásně ale i tak mi doktorka na čtyřmesicni KO trole řekla, ať začneme s příkrmy. Nezkusena prvorodička poslechla. Začali jsme jednodruhovou zeleninou ale od začátku je to peklo. Nikdy netrpel na bolesti bříška a s příkrmy to začalo. Fuuuuu tak od včera jsem zase příkrmy vyřadila a zkouším jen kojit, ale bojím se, aby mu to stačilo. A to jsem příkrmy zkoušela hodně naredit, nebo dokonce i dávat olej a pořád stejné. Takže teď přemýšlím, jestli chvíli jen kojit a nebo najet na příkrmy od začátku.

hanydve
autor
16. srp 2021

@westie dřív ano, pomohla. Teď se mi do ní nevejde a také je mu stále teplo, takže v zavinovacce to v tehlech teplech nedá. 🙈

hanydve
autor
16. srp 2021

@me_druhe_ja Holky, ač je to blbý, jsem ráda, že nejsem sama. Je jasné, že dítě se stále vyvíjí a každý den je jiný, prochází různými promenami, ale dřív spinkal skoro celou noc, budil se jednou max dvakrát za noc na kojení, proto je to pro mě teď utrpení. Jak říkáte, chce to vydržet a třeba bude líp. A samozřejmě, že vím, že UM není záruka dobrého spánku. Pouze je to asi nahoda, že většina holek novopecenych maminek má děti na UM a ten spánek je takový jaký je a spinkaji jim špunti skoro celou noc.

emillyhk
16. srp 2021

@hanydve My měli na začátku opačný problém, malý první měsíc nepřibíral, dohnal to až později. Ale masozeleninové obědy miluje, ke svačině má kaši, ale absolutně odmítá jakékoli ovoce 😂 Ale to jsem odbočila. My jsme po týdenním boji, kdy z jedlíka najednou změna a totální bojkot čehokoli kromě UM, na 2-3dny příkrm vysadili. V termínovce mi jiná maminka dala tip, že by ten bojkot mohl souviset s růstem zubů a ono opravdu ano 🙈. Takže teď zase zvolna zvyšuju porce už zavedeného, bříško se zdá v pohodě. Dáváš probiotika? Tím, že kojíš, tak bych asi na příkrm netlačila, pokud ti malý nebrečí hlady. Ale jsem taky prvomatka, takže to prosím neber jako názor, kterým se řídit, jen píšu co si myslím 😉

emillyhk
16. srp 2021

@hanydve Ještě k tomu spaní mě napadá - může to být i tím vedrem... My buď máme zavřená okna, je mu vedro a mele se, nebo větráme, ale budí ho traktory, protože žně 🤦‍♀️😆
A pokud jde o souvislost UM a celonoční spánek, tak u nás se nejdřív spalo celou noc, a teprve potom jsme přešli z částečného kojení na plně UM.

rejalin
16. srp 2021

V tomhle věku mi spal 2-3x denně na 30min. Zkoušela si ho uspat u prsa v posteli? Abys nemusela předávat.
Já to přes den dělala tak, že když už byl unavený, tak jsem ho cca 10min chovala, dokud "nezvláčněl" a pak ho ukojila v posteli. Večer mi to šlo i bez toho nošení.
A s tím buzením to má takhle doteď (13m). Na to bohuzel radu nemám, jen je fajn společné spaní, že mu jen dáš prso a buď u kojení rovnou usneš, nebo kojíš v polospanku 🙂

katule1990
16. srp 2021

@hanydve Taky mi to přijde normální. Já uspávám večer kolem 8 u prsa a nechám ho ležet v posteli, protože při pokusech o přendání je taky vzhůru. Někdy se mi ho podařilo přesunout do postýlky, když jsem ho uspávala v hnízdečku a přesouvala i s ním. V noci se ale stejně kojí v posteli, takže spí prostě většinou s námi v posteli, jinak bych se nevyspala vůbec. Přes den uspávám jedině v kočárku. Buď venku, nebo doma, tam mám starý kočár a fakt to funguje. Jinak nevím, co bych dělala, představa, že ho dám do postýlky a jsem u něj a on si sám usne je pro mě totální sci-fi a nechápu, že někomu tak děti usnou 😁.

luhana
16. srp 2021

@hanydve
Mame to dost podobne. Syn (pristi tyden 5m) se budi v noci co 1-2 hodiny a vstava v 5 rano. Pres den pak je hodne unaveny. Snazim se ho co 2 hodiny uspavat. Pres den vetsinou v kocarku nebo na rukou (uz ma ale 8 kg) a vecer u kojeni. Unava uz nade mnou vyhravala, byla jsem uplne znicena. Tak jsem se s nim min.tyden prestehovala do velke postele. A je to o moc lepsi. Nemusim ho nikam prenaset a pak cekat az usne pri kojeni. I kdyz se stale budi, tak se k nemu jen prekulim, nakojim (chce jen prso, dudel plive) a pak zase odkulim na svoji pulku postele. Aspon se nebojim, ze ho zalehnu. Mela jsem to udelat uz davno, ale porad jsem chtela, aby spaval ve sve postylce. Ted vidim, ze to bylo zbytecne.

luhana
16. srp 2021

@hanydve
Jeste dodam, ze kdyz spi pres den, tak take dava jen takove tricetiminutovky.

zizkmi
16. srp 2021

@hanydve uz to nekdo psal, jestli mu neni horko. Prvni byl super spac, 2 -3 hodky vzhuru, 2-3 hodky spanek, ale tenhle vzorec jel 24/7, takze i pres noc a to do roku a pul. Prvni 3 mesice mam jako v mlze, pak jsem si zvykla 😁. Kazdopadne usinani taky des, hlavne vecer:prso, satek, hopsani na mici, usinani na rukou a kazdy vecer v jinou dobu. To ze se mrnous v noci budi co 2-3 hodky je normalni. Mladsi 5M to tak taky ma, ale usina o poznani lepe, obcas dokonce usne sam v postylce. Oba plne kojeni. Na prikrmy bych se vybodla. Se starsim jsem taky zacinala po 4 M a nebyl vubec pripraveny. Ted cekam, az si mladsi sam rekne. Treba vcera zuzlal meloun🙂

jjasmina
16. srp 2021

@hanydve bohužel měla jsem to stejně první rok byl strašný, ve 14 měsících jsem začala odstavovat. V

netopejr
17. srp 2021

Spat s ditetem a kojit na boku vleze. Tvoje ditenje upkne normalni, jenom Tys podlehla propagand3, ze maly seti spi samy a nevedou sociální kontakt s mamou. Vzpomeň si, jak ses tesila, že se narodi a ze ho potulis. Nenarodilo se, aby spalo samo ve vedlejším pokoji. Tak se nechiva ani maly stene. Člověk je tvor socialni = spolecensky, potrebuje byt a lidma a mamou, co znamena bezpečí a je cely svět.

netopejr
17. srp 2021

@hanydve a na prikrmy se.podivej na BLW - samoodostav rizeny ditetem. Diteti dej jidlo, az ho fakt bude chtit, nektery az po roce i později, jiny i pred pulrokem beku, vetsinou okolo 3/4 roka. Prvne jen ochutnavaji, nema cenu jim vyvarovat zvlášť. Boze, jak to moje deti přežily, nikdy jsem jim zast nevarila, nic jsem nemixovala, nikoho jsem nekrmila. Kam by ale prisly vsechny ty firmy, co vyrabi všechny ty nezbytnosti, ktery maly.site nepotrebuje. Marketing musí byt. 😆

andyskarsgard
17. srp 2021

Tak za... Ja mam tohle od zacatku.. Ale vzal mi na milost nositko..uspavam ho nošením i ted v 8 mesici, prostě neda se.
Za dalsi na silu ho neuspavam bylo to horsi. Usina mi vecer v 22 a vzbudi se ve 4:30 a konec chce si hrat, v tom case se jeste 6x budi.. Prso mu nedavam od 5 mesice co me hrozne pokousal zuby. Pres den spi 20 min, 20 min, 15 min a to jsme opravdu rada, vzdy musim byt vedle nej. Na zemi ai chce hrat porad nonstop stoupat, skakat chodit kolem, ma 8 mesicu ale vzdy musim byt vedle.. Nikde nesmim jit, jinak breci.. Uz jsem ai zvykla i kdyz spím nekolik mesicu min. 😂

janinasm
17. srp 2021

@hanydve já budu mít možná blbej dotaz, ale je dost napapanej? Nestrada trochu hlady třeba? Dětičky pak špatně spí když nejsou dost najedeny.....

hanydve
autor
18. srp 2021

@janinasm Dřív jsem si to taky myslela, ale hrozně hezky přibývá, spíš až moc. Taky už mě napadlo UM na noc, protože večer mám prsa tak měkký, že si říkám že z nich nemůže snad nic mít.

janinasm
18. srp 2021

@hanydve tak to UM zkus. Sestřenice to tak taky chvíli dělala.... Dítě ji špatně spalo tak na noc přidávala UM a vím, že říkala, že to hrozbě pomohlo! Kojila pořád stejně a jak to miminko nebylo už úplně malinký, tak že by pak nechtělo sát z prsu NEBO pit MM, tsk to vůbec nehrozilo. Já bych to teda zkusila.