1. těhotenství - obava, strach, co vše zařídit, co práce?

nina89
2. srp 2014

Pěkný den holky, jste taky poprve těhotné, kdo vám radí? Ja vubec nevim co delat a co nedelat, co smim jist a nesmim. Taky premyslim co prace jsem ucitelka a cele dopoledne stale stojim a to nemluvim o stresu. Jak to prozivate? Co vase draha polovicka pomaha?

frantiska85
2. srp 2014

Těhotenství není nemoc, ale někdy se ten "jiný stav" projevuje právě takovými obavami až blázněním, co člověk smí a co ne. Hlavně se nestresuj blbostma a zdravým rozumem si srovnej, co je pro tebe a miminko dobré.
Rozumně se hýbej, jez zdravě a vyhýbej se tomu, co škodí každému-cigarety, alkohol atd.

gosa22
2. srp 2014

hlavně to chce klííííííd 😉 😉 😉 😉 😉 užívej si to 😉 já jsem taky učitelka a musela jsem odejít na rizikovku v pololetí, jinak si myslím, že když bude vše v pořádku, ve školství se dá docela vydržet do pokročilého stavu...a hlavně neřeš, když budeš muset zůstat doma (lékař doporučí), že je třeba listopad...na to kašli, ať si to řeší škola...vím, že většina učitelek-žen těhotných si s tím dělá hlavu a snaží se vydržet, co to jde...pořád měj na paměti, že dítě je to nejdůležitější a zbytek se bez tebe nepos... 😉 😉 😉 (promiň ten výraz, ale je nejvýstižnější)
info jsem hledala na netu, v knihách, občas něco na gyndě, důležité je se ptát třeba i na blbosti 😉 ať jste zdraví 😉 😉 😉
můj muž je zlato a bez něj bych to nezvládla, od počátku mi pomáhal a malýmu se věnuje maximálně 🙂

melodygirl
2. srp 2014

Souhlasím plně s gosa22 🙂 , jsem taky učitelka rodila jsem koncem února, ale šla jsem na rizikový už od září, tak jsem ani nenastoupila školní rok. Ale ani ne kůli stresu, ale mám chronické onemocnění. Pokud ti bude dělat problémy např. dlouhé stání, tak klidně posedávej. Moje kolegyně je jak na pérko, učí angličtinu a cítila se úplně fit tak "lítala" v hodinách jako obvykle, ale začalo ji z toho dost brzy tvrdnout břicho, tak musela přes svou nechuť také na rizikový už od října a termín porodu jsme měly stejný měsíc. Myslím, že nejdůležitější na tom všem je právě partner. Už ho trochu zapřáhni teď, pokud se necítíš dobře, protože příchod prvního dítěte do rodiny je velký zlom a ne každý chlap to dokáže ustát. Můj například ne, byl zvyklý, že mnoho věcí dělám já atd... Byla jsem po císaři a s infekcí, takže jsem pomoc potřebovala značnou a prostě to nedal. Máme i náročné dítě od miminka, takže jsem pořád nosila protože neustále plakalo a nic neudělala a nezbývalo mi mnoho času i sil na něj, což on těžce nesl a nastala značná manželská krize, kterou jsme ale nakonec ustáli. Takže moje rada, pokud je kvalitní opora jak psychická tak fyzická v partnerovi, není se čeho obávat i když přijdou komplikace 🙂

kotcheva
2. srp 2014

Ahoj, souhlasim s holkama - moc si nad tim vsim nelamej hlavu🙂. Ja se snazila poslouchat svoje telo, takze jsem jedla to, na co jsem mela chut a delala to, na co jsem stacila. Jeste tyden pred porodem jsem stehovala krabice po zebriku na pudu😉. Praci jsem mela taky narocnou, hodne stresu, ale bavila me a travila jsem tam hodne casu. Pro nekoho jsem byla blazen, ale az do materske jsem tam byla 11 hodin denne. Na konci hlavne proto, abych vse stihla dodelat a predala svoji praci v poradku a bez prusvihu. Jinak informace jsem si hledala na netu, poptala jsem se gynekolozky, sla na predporodni kurz do porodnice, abych vedela, kam mame prijet a kde zvonit😉. Ale celkove jsem tehotenstvi moc neresila - samozrejme, jine by to bylo, kdyby se vyskytly nejake zdravotni komplikace. Takze bych na tvem miste delala vse jako driv a zaroven poslouchala, co na to tvoje telo.

pampeklec
2. srp 2014

Já sice ještě nemůžu potvrdit, že můj přístup je dobrý, ale na druhou stranu mám v čerstvé paměti, že jsem se cítila podobně jako ty. I když bych to do sebe dřív nikdy neřekla, prostě jsem za začátku občas trochu zmatkovala a byla hodně nervózní, jestli dělám tohle nebo ono správně. Ale přešlo to po pár týdnech a už jsem to zase já (aspoň v tomhle směru) 🙂
Základ je nečíst rady na internetu, nebo se jima aspoň snažit neřídit (když jich přečteš hodně stejně zjistíš, že ty "zaručený" jsou obvykle úplně protichůdný). Prostě se uklidnit a zapojit rozum, i když je to těžký. Docela uklidňující je pořídit si 1 knížku, nějakou osvědčenou klasiku, a radit se s ní.
A souhlasím s holkama, že když se vyhneš vyloženě škodlivým věcem (kouření, box...), tak ten zbytek můžeš dělat podle svého momentálního pocitu... je to fakt zázračný, ale tělo si řekne samo. Prostě to poznáš, věř si 🙂

zuuzaa86
3. srp 2014

Nejlepší jsou rady tipů "těhotenství není nemoc" to se mi vždycky otvírá nůž v kapse😀 neboj se, všechno zvládneš, já jsem taky učitelka, nakonec bylo vše ok a oducila jsem až do vysvědčení a teď mám prázdniny, jako ty určitě. Ale kdyby bylo něco špatně nebo kdybych měla nějaké problémy, tak bych se nebála jít na rizikové. V jakém jsi týdnu/měsíci?
Jinak šikovné stránky jsou www.klub-maminek.cz,tam když se zaregistrujte, tak posílají pravidelně informace, nebo tam můžete psát přímo porodními asistentkam,nebo zdrav. Sestrám, odepisuji fakt rychle. Já toze začátku taky hrozně řešila co smím a co ne a pak jsem zjistila,že se nic hrozného neděje tak teď už jsem ke konci víc free🙂

mafeska
3. srp 2014

Hodně mi pomohla moje starší ségra, má dvě děti, konzultovala jsem s ní hlavně seznam výbavičky. A věci jako papíry do práce, neschopenka atd jsem řešila se svojí doktorkou.
Dělala jsem normálně všechno jako obyvkle, jen jsem přestala tahat těžké věci a dávala na sebe víc pozor. Dej si na co máš chuť, jen se vyvaruj škodlivým věcem jako alkohol cigarety ale to je jasné. Měla jsem dvě knížky o těhotenství co jsem ve volných chvílích četla, na netu jsem pročítala www.naseporodnice.cz hlavně těhotenství týden po týdnu 🙂 Do práce choď normálně pokud ti to zdravotní stav dovolí.
Moje drahá polovička...no...doma začala krize díky hádkám o penězích, uvědomoval si že na všechno bude sám. Těhotenství nějak extra neprožíval, po každé kontrole u dr se vyptával, ale že by se ujal domácích prací to ne, a ani bych to nechtěla.
Buď v klidu, nestresuj se, užívej si těhotenství a těš se na miminko 🙂

@zuuzaa86 tak ona je to pravda, že jo. a kolikrát mi přijde že některé maminky to jako nemoc berou 🙂

juanka
3. srp 2014

Ahoj, posílám ti šikovnou brožurku, která se ti třeba bude hodit 🙂 Mj. je tam taky co jíst a nejíst 😉
http://www.drmax.cz/data/upload/file/Brozura_TE...

maia74
3. srp 2014

jak píše frantiska85, těhu není nemoc. dělej na co se cítíš a spoléhej na intuici. Já mám práci, dvě brigády a doma dva chlapy, zatím jsem v poho - jsem 19+5tt. S jídlem je to těžký - těhu chutě jsou nevyzpytatelný... Občas si dám dcl červeného vína, to podle doktora neva, jen ne tvrdý alkohol. Snažím se nestresovat, ale jak máme v těhu splašené hormony, občas prostě bouchnu...

nina89
autor
4. srp 2014

Dekuji vsem 🙂 jste hodne!!!

Muj manzel je hodny a snazi se, ale zacinam byt dost protivna vsechno me boli je mi blbe a pripadam si jak v cizim tele. Praci zkusim jeste dat a kdyz to nepujde tak hold budem doma oni si poradi 🙂 jak tu pekne zaznilo 🙂 pro me je ted na 1. Miste miminko. Jak se dari vam?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru