Hraniční krevní tlak na konci těhotenství, je nutná hospitalizace?

marenkav
21. srp 2017

Ahoj všem, dnes na kontrole v 38+5tt mi byl nameren tlak 140/90, celé tehu jsem mívala 110-120/70-80. Prý je to hraniční hodnota a zítra jdu na kontrolu do nemocnice, kde si mě pravdebodobne už nechají na hlídání právě kvůli tlaku. Bílkovinu v moči jsem neměla, dole to na porod nevypadá, monitor prý tak jak má být, žádné kontrakce. Před dvěma dny mi trochu otekly nohy,kotníky. Cítím se skvěle. Každý den ráno a večer chodím se psem na hodinovou procházku.
Moje otázka zní, máte některá podobnou zkušenost a už si vás v porodnici nechali? Je hospitalizace nutná, jaká hrozí rizika? Vyvolavali vám kvůli tomu porod?
Možná trochu plasim, doktora jsem samozřejmě zavalila dotazy, ale zajímá mne zkušenost ostatních.
Moc děkuji za případné odpovědi 🙂

novamamina
21. srp 2017

@marenkav ahoj. Mam to stejne. Neboj se, myslim ze si te tam nenechaji. Meris si i doma sama? U dr mam klidne 145/95 a doma v klidu kolem 130/90. Asi i proto si me tam nenechali, pze kdyz jdu na ko, tak jim vzdycky prinesu listecek se zaznamy z domaciho mereni. Moc i krev mam v poradku. Ale otoky mam taky. Myslim ze te jen budou vic hlidat. A vyvolani porodu by podle me hrozilo jen v pripade, ze by se zhorsily mimcu prutoky

marenkav
autor
21. srp 2017

Doma nemerim, uvidím, jak to dopadne zítra a kdyztak si koupím ten tlakoměr. Já jsem právě vždycky u doktora trochu nervni a dnes tam ještě byla na záskok jiná sestřička, která nebyla zrovna příjemná, tak doufám, že to bylo tím a zítra to bude ok. Diky Ti za odpověď 🙂

novamamina
21. srp 2017

@marenkav urcite to bude dobry 🙂.

biedronka10
21. srp 2017

Ahoj, ja to mela tak, ze cele tehotenstvi mi tlak lital od 135/95 az pak na 147/98. Dr. to moc neresil, jen mi rekl, abych se nehonila atd. Jenze ve 28tt v praci se mi idelalo zle a melam jsem s sebou sekla. Zasla jsem si na pohotovost a tam mi namerili 175/98. Jela jsem do nemocnice na pozorovani. Po 3 dnech me pustili, vypadalo to ok s tim ze rano jsem mela zase extremne nizky tlak. Muj Drm ne tedy uz nechal doma na neschopence. Pak byl prpblem pri porodu, kdy jsem jim kvuli tlaku po 10 hodina rodeni zkolabovala, pak me vzpamatovali a ja dorodila dalsi 3 hodony do konecne faze. Pak jsem ztratila strasne moc krve a tlak mi padnul extremne, byla jsem 2 dny na infuzich a cely tyden po porodu hlidana. Nyni me tlak trapi i nadale a budu to muset resit s gynekologem, protoze potize pokracuji.

makky1310
21. srp 2017

@marenkav urcite to bude tou nervozitou. Ja mela cely tehotenstvi normal tlak ale tak v 8 mesici najednou na kontrole vyssi. Proste jsem byla asi nervozni. Sestra ani doktor to neresili. Dalsi kontrola byla zase v pohode. Urcite to bude ok, uz to mas za par, to uz se nejak "doklepe"😉

andrejka_je
21. srp 2017

Ja mela den pred porodem 170/116, nechali me pres noc v porodnici, tlak srazili a pustili....za tri hodiny jsem byla zpet 😂

novamamina
21. srp 2017

@biedronka10 tohoto se bojim. Abych presne kvuli tlaku nemusela treba na cisare. Vas to nechali teda "dorodit" normalne?

dzejnany
21. srp 2017

Já měla celé těhu 140/90 u doktora, kontrolována a docházela jsem na rizikové oddělení. Celou dobu těhu brány léky na tlak. Musela jsem si ale měřit doma a v klidu, kde byl ukázkový tlak. Každý měsíc kontrola na ultrazvuku, zda mimi má dost vody a hlavně průtok pupečníku (nebo tak něco) je ok. Ve 40 týdnu mi ale už naměřili málo vody a nízoučký průtok, tak mě objednali na vyvolání, ale malá si to rozmyslela sama o pár hodin. Nebála bych se toho, hlavně měřit doma a psát si to a já to doktorce předkládala aby mi to věřila. Já bílé pláště asi nemusím a při každé návštěvě jsem byla hrozně nervozní. Držím palečky 🙂 a hlavně klid!

biedronka10
21. srp 2017

@novamamina jj 13 hodin. Vyvolany. Pichnuta plodovka a spatne ozvy ditete. Monitory po hodine vzdy na 2 hodiny a lezet pri kontrakcich v klidu na posteli..coz smz neslo

novamamina
21. srp 2017

@biedronka10 no tak to jste si uzila... 😕. Hlavne ze vsechno dobre dopadlo 🙂

eva118
21. srp 2017

Ke konci těhotenství mi taky tlak vyskočil na 140/90. Nejdříve jsem si myslela, že nervozitou- začala jsem dost špinit a placentu jde měla 1,5cm od branky. Na další kontrole v nemocnici tlak stejný, takže mi řekli, že mě nenechají přenášet. Udělali Hamiltona, poslali domů, jeden den doma a pak nástup na vyvolání. Porod už se ale sám rozjížděl, už v noci jsem měla kontrakce co 10 minut. V poledne byla malá na světě.

mblumtritt
21. srp 2017

Ahoj, já měla vysoký tlak už před těhotenstvím... takže v tvém případě se musí vyloučit, že nemáš preeklampsii- což není složité, kontroluje se hlavně bílkovina v moči. Podle otoku nohou to nepoznáš, ten může přijít tak jako tak, oteklé bys měla i ruce, obličej. Preeklampsie má i další, hlavně neurologické příznaky, její vyloučení asi už proběhlo, takže to bude "jen" vysoký tlak.
Ten se dá mírnit i v těhotenstvím léky, poměrně dobře. Já kvůli nim ležela v nemocnici týden, myslim ale že to není v tvém případě třeba, neb zas tak vysoký není a na lék bys měla reagovat dobře a rychle.
Rodit můžeš přirozeně, i při velmi vysokém tlaku není třeba přicházet k císařskému řezu.
Příčina vysokého tlaku v tvém případě bude třeba "hypertenze bílého pláště"- nervozita z návštěvy lékaře, stres před narozením dítěte, obavy atp., jsou to věci, které můžeš zkoušet ovlivnit, klidem, meditací, přístupem ke stresovým věcem...
Neboj se, já měla tlak i kolem 200/150, 140/90 je takový klasický stresák, třeba bude vše hladké a obejdeš se i bez léku, a i kdyby s ním, za chvíli vše skončí a budete spolu... hlavně že se, alespon podle toho co píšeš, a doktory to určitě nepadlo a test ti udělali, nejedná o preeklampsii, v tomhle případě bude vše v poho 🙂

luckylee
21. srp 2017

Mela jsem to stejne.Nikdo to neresil....porodila jsem 10dni po TP zcela prirozene.Pokud neni bilkovina v moci nebo velke otoky tak bych tam nezustala a rozhodne bych si nenechala porod vyvolat.Staci premerovat doma.

linee
21. srp 2017

@marenkav pokusi se srazit,ja brala doplegyt na tlak.A merit doma.Pokud by se to opakovalo,tak si te tam asi nechaji,ale z jednoho mereni vyvolavat opravdu nezacnou.Musi tam byt dalsi priznaky-bilkovina,otoky,spatne prutoky,neucinek leku a pod.Mohla jsi napr.rychleji k dr.prijit a nemit klid na rozdychani a nebo jsi sla po schodech a pod.Z jednoho mereni bych jeste zavery nedelala.Drzim palce!

marenkav
autor
21. srp 2017

@novamamina
@linee
@luckylee
@mblumtritt
@eva118
@biedronka10
@dzejnany
Všem díky za poměrně uklidňující odpovědi 🙂

luscinnia
21. srp 2017

Vyvolavali by pri bilkovine v moci. Ja mela tlak, bilkovinu, otoky = preeklampsie ... 38 tt mi vyvolali porod. I s preeklampsii se rodi normalne. Jen mi pred vyvolavanim kontrolovali tusim placentu... cosi na ultrazvuku, jestli tomu nic nebrani. Za 3 hodiny byla dcera venku.

linee
21. srp 2017

@marenkav urcite dej vedet,jak si dopadla.Ale pokud nemas nabeh na preeklampsii,nevidim duvod hned vyvolavat,spise te budou sledovat🙂

anaon
22. srp 2017

Měř si tlak doma a snaž se kvůli tomu nenervovat, ikdyž to se lehko řekne, moc dobře to znám 😀 Já měla ke konci těhotenství hraniční tlak, většinou jenom ten spodní. Pořád to ale někdo řešil a myslím, že jsem ho mívala vyšší právě kvůli tomu. Vždycky když jsem šla do porodnice na monitor už jsem měla nervy dopředu, protože jsem věděla, že mi zas bude sestra 6x přeměřovat tlak a divně se u toho tvářit a že se mi doktoři budou snažit nacpat Dopegyt a já jim budu znovu vysvětlovat, že doma mám tlak v pořádku... Navíc syn vždy při natáčení monitoru vyspával, tak mi tam pořád někdo strkal do břicha, aby ho probrali a strávila jsem tam pokaždé hodinu, takže jsem měla dopředu nervy i kvůli tomu. Dopadlo to tak, že mi udělali krevní testy, které byly v pořádku a měla jsem si měřit tlak doma, pokud by byl vyšší než 140/90, tak jsem si měla vzít ten Dopegyt, což ale nebylo potřeba. Nakonec jsem přenášela a rodila 41+3 vyvolávaně.

marenkav
autor
22. srp 2017

@linee tak jsme doma, tlak dnes úplně ukázkový 120/80,vše v pořádku 🙂

martyina
22. srp 2017

@marenkav nechci tě strašit já tak byla ve čtvrtek na běžné kontrole tlak hraniční. Druhý den sem se měřila a už sem měla víc poslala mě hned do nemocnice na kontrolu už mě tam nechali byla sem 33tt otekli mi nohy. Původně řekli že po víkendu možná půjdu domů, přišla sem v pátek, nic méně domu už sem se nedostala rodila sem 35+2 s preeklampsii. Bílkovinu sem zpočátku taky v movi neměla. Monitor v poho.

martyina
22. srp 2017

@marenkav hlavně to nepodceňujte, je to nebezpečné jak pro tebe tak pro Mimi!

marenkav
autor
22. srp 2017

@martyina diky za rady, samozřejmě nic nepodcenuji, hlídám se 🙂

martyina
22. srp 2017

@marenkav no ja pak brala dopegyt třikrát denně dva a to prostě už nešlo srazit. Takže sem sla vyvolat. Měla sem slíbené že mě pustí na víkend před porodem dóm a ani to už mě nepustili.

mblumtritt
22. srp 2017

@martyina Tazatelce ale preeklampsii vyvrátili, takže není třeba stresovat.
Při preeklampsii se tlak srazit většinou nepodaří vůbec, ani kombinací dopegytu s dalšími léky, které se mohou v těhotenství užívat, takže k vyvolání porodu nebo akutnímu císaři dochází většinou, u vysokého tlaku je to jednodušší..
Navíc, 140/90 je mnoha kardiology považování za běžné/dobré, obvykle mi bylo řečeně že hodnota od 150/90 a to v domácích podmínkách, na holteru, je k řešení medikamenty, dříve ne.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru