Jaká vyšetření musí těhotná podstoupit?

moncastaffova
17. led 2017

Zdravím všechny maminky chťela bych se zeptat zda byste mi některá mohla napsat jaká vyšetření budu muset projít v těhotenství ? Přemýšlíme s přítelem o miminku tak bych se o tom chtěla dozvědět co nejvíce děkuji za všechny odpovědi 🙂

ma_cherie
17. led 2017

@moncastaffova V první řadě - nic není povinné, máš právo cokoliv odmítnou 🙂

Takhle je to u mojí gyndařky:

V těhotenství probíhají pravidelně těhu poradny (zváží tě, změří tlak, počuráš papírek) + UTZ nebo vyšetření pohmatem - dle Dr. (po cca 4 týdnech, potom už častěji)

Potom odběr krve do těhu průkazky

NT screening (krev + UTZ)

Vyšetření štítné žlázy + EKG (sono, krev, EKG)

Triple test (krev - já odmítla)

OGTT - test na cukrovku - vypiješ takový sladký roztok a vezmou ti krev - je to na dvě hodky myslím

Velký UTZ kde se vyhledávají např. srdeční vady atd.

Vaginální stěr na detekci GBS infekce ( streptokoková infekce v pochvě )

🙂

netopejr
17. led 2017

Žádná, Ty rozhoduješ.
Nechodím na zadne gentickw testy a screeningy ani OGTT a nikdo s tim nemá problem.

Ster streptokoky je k ničemu, ale když je neg., nebudou Ti u porodu, pokud budeš v porodnici, cpát atb jalo preventivní opatreni.

Na štítnou žlázu se většinou nijak neposílá, ale protože hodne lidi s ni ma problem, tak je rozumný si nechat vzit krev i na ni, coz možná někde ted u dělají, nebo o to můžeš požádat v rámci KO u praktika nebi gyndr a mas to pri jednom odběru. Soňo atp. je bezbolestne a bezrizikove, a pokud se na mimi chystáte, můžete si tim taky ušetřit dost nervu i casu, pze aritna zlaza muze mit na svědomí, když se nedaří otěhotnět, nebo rané potraty, nebo i velmi rané, ze se to ani nevi, nebo pak problem donosit.

Je dobre si ověřit do 12. tt ze teh. je inteadelozni, okóo 21. tt utz na vv, na něco se da připravit, na utz se dobře zkontroluje napr. srdíčko, pze když by tam byla vada, je dobré to vedet a rodit tam, kde miminku pomůžou. Ulozeni placenty je dobré vedet, s placenta previa se porodit žive dite nedá.

Vnitřní vys. v teh. muzea klidne odmítnout, někteří doktori ho ani nechtejo, když nejsou potíže.

Kontroly jsou obv. 1x za měsíc, váha, tlak, kontrola moci (ja nosím s sebou). Většinou dr.dělají krátký utz srdíčko, a ze je vse ok.

Od 36. tt kontrola kazdy týden, někdo u svyho doktora, někdo v porodnici. Dle vybaveni ordinace dr., pozadavku vybrané porodnice nebo vlastni volby. Na CTG není nutno chodit, výsledky jsou často mimo, ale každý si to muso zvážit a rozhodnout sam.

Takylze napr. vyuzit služeb soukromých porodnich asistentek,většinu z toho poznaji jest lepe. Kromě tech utz v 20 a 32 tt.

Někdo preferuje prorozenejsi přístupy a techniky co nejméně,někdo je zase klidnější, když ma vice kontrol a prostroje vic využije.

Dulezite jsou vase krevní skupiny, resp. Rh faktor, pokud Ty ses Rh-

moncastaffova
autor
19. led 2017

Jak jsem se tak koukala tak je tam celkem hodne odberu krve a s tim mam trosku problem jsem totiz vylecena epilepticka ( s nejtezsi variantou ) a bohuzel kazde odbery resp. Kazda injekce me dovadi k epi. zachvatu a bohuzel pri kazdem zachvatu mi jde o zivot :( bojim se aby to pote neublizilo nejak miminku protoze ja kdyz mam zachvat tak nedycham :/ .. Nemate s tim taky nekdo nejake zkusenosti? 😢

mrazulkav
19. led 2017

@moncastaffova myslím, že s každým rozumným lékařem se dá domluvit...

masajka87
19. led 2017

@moncastaffova tak to teda nevím co bys delala u porodu a nebo treba po císaři který je hodne bolestivý zase potom. Raději si žádné dítě nedelej.

netopejr
19. led 2017

@moncastaffova Ne. Ale když jim to řekneš, tak si k tomu odběru muzes i lehnout. Nebo se domluv se svým dr., u ktetyho se léčíš na tu epku, co by Ti poradil. Hlavně jim to na odberech řekni, at nemas ještě uraz a oni jsou připraveny.

netopejr
19. led 2017

@masajka87 Ale no tak. Pro někoho je horsi návštěva zubaře nez porod, kzerej byl masakr. Mit dítě jako epilepticka je těžký i tak. U porodu nemusí dostat vůbec žádnou injekci přeci.
Co by dělala u porodu? Rodila přeci. Porod jeno rozeni, ne o pícháni injekcí. Proc porad někoho strašit, r

barbiel
19. led 2017

Je jeden test, ktery musi podstoupit a to na infekcni nemoci na zacatku tehotenstvi (HIV...) a ten je myslim povinny ze zakona... Teda bylo mi to receno.

masajka87
19. led 2017

@netopejr u porodu může mít zavedenou kanilu. Může žádat epidural, to je několik inj naráz. Nedej boze kdyz bude obézní a anesteziolog se netrefí. A jsou případy že u porodu nastane epi záchvat aniž by věděla ze epiteptika vůbec je. Ale je to její věc a boj. Můžu popřát jen hodně štěstí a pevný nervy.

netopejr
19. led 2017

@masajka87 Samozrejme muze. Když ji vadí injekce, tak si třeba nenechá dat epidural. Zavedena kanyla není porodní standard. Taky muze umřít, kterakoli matka u porodu. Taky riziko, který se muze stat. Stejne do toho jdem,a doufáme, ze se to nestane. Když si bude říkat,ze dostane kanylu,tak ji dostane. Když si bude říkat, ze i s epkou lze porodit prirozene (a cim min chemie, tim mensi pravděpodobnost zachvatu), tak tak porodit klidne muze. Když si precte, jak lze porodit hezky, jak si odpomoct od bolesti i nechemick,co napomáhá hladkému průběhu porodu atp. ze mnohé to z lásky dobre i bez toho, když sibude věřit a nebude se bat, ma mnohem vyšší sanci na hezky porod bez injekcí.

masajka87
19. led 2017

@netopejr 😀 sorry ale když stresuje už teď tak ji moc šancí na bezbolestný porod nedavam.

veruzou
19. led 2017

@masajka87 tak to je snad potřeba zkonzultovat s lékaři, ale psát, ať si nedělá dítě je trošku z cesty, ne? myslím, že se dnes všechno dá, při pravidelných kontrolách na odborných pracovištích.. a kdyby ne, tak by o tom měl "rozhodnout" lékař, ne my tady na soc. síti 😉

masajka87
19. led 2017

@veruzou však o tom nerozhoduju!! Jen jsem napsala svůj názor.

dandaa
19. led 2017

@barbiel a pokud bude mít RH negativní tak těch odběru je víc .

netopejr
19. led 2017

@masajka87 Ja jsem taky nepsala bezbolestný. Ale muze mit hezký, přirozený a bez zásahů, bez injekci. Samozrejme pokud bude věřit,ze k tomu, aby porodila, nutne potřebuje oxytocin, epidural aj., tak to bez injekce není. Pokud se bude informovat, a na to ma prave cas, když si to zjišťuje předem, coz dela nejspis prave proto, aby se nahle neoctla ve velkem stresu, ale mela cas to strávit s prezvejkat a zařídit se podle toho, tak zjisti, ze porodit se da bez zasahu, bez nastrihu, mimo kozu i bez injekci. Taky bez doktora, nakonec i bez PA 😀 aj. Protoze obvyklou základní schopnosti tela zeny je porodit dítě, pokud se do celého procesu nezasahuje, dopadne to zpravidla dobře. Samozrejme někdo pomoc a zásah potrebuje, o tom žádná. Bavíme se o fyziologicky normalnich předpokladech.
Pokud k tomu někdo pristupuje "do porodnice me odvezou, oni vědí lepe nez ja, co dělat, oni me odrodi", tak ve většině českých porodnic porodi bez injekce jen těžko, protože strach, odevzdani kompetence tem, kteří ji nemůžou uplatnit, neduvera vlastnimu tělu a miminku, strach z bolesti, to všechno ji muze tak sevrit ze ani s výbornou PA a podporou všeho moznyho to nepůjde. A injekce budou.
Strach je spatny rádce a neznámé budi hrůzu. Proto je dobře, ze se zajímá, muze se připravit, eliminovat věci, které ji vadí a zařídit se tak, aby všechno proběhlo co nejblíže tomu, jak si bude prat. Když nemá představu, nemá se čemu přibližovat. Když nevi, co ji céka, nevi, nač se připravit, na co dat pozor, jak reagovat. Vadí ji injekce, bude eliminovat injekce. Bez informaci se to dela hur.
Samozrejme muze mit leidenskou mutaci. Ale budeme doufat, ze ne. Takže budeme předpokládat, ze 3 krevní odběry budou stačit a možná by mohly byt jen dva, když výsledky prvního budou v pořádku, předem se na to popta, zjisti, jestli a jak by to šlo desynchronizovat.
Pokud i odběr krve vede k zacjvatu, poptala bych se prvne svého ošetřujícího neurologa, co mi rádi jak udělat. Pak bych si moznosti probrala u gynekologa. I ten se muze připravit,informovat, zjistit jiné moznosti. To je prave výhoda, když to řeší v předstihu. Je moc tezke rozhodovat se pro dítě, když ma člověk tuhle zátěž. Nepomůže srážet, ale podpořit. Spousta epileptiček porodila bez cekoholi dalšího, bez zachvatu, bez zasahu. Jen proste musí počítats tim, ze záchvat se dostavit muže kdykoli.

barbiel
19. led 2017

@dandaa jasne... 🙂

moncastaffova
autor
19. led 2017

Tak to jestli si dite delat budu nebo ne neni na nikom jinem nez na me a mem priteli , chtela jsem jen vedet jestli tu treba je nejaka epilepticka ktera by mi rekla jak to treba probihalo u ni .. Neslo mi o to aby mi tu nekdo rikal ze si nemam delat dite tohle mi prijde trosku nefer , proc by kazda jina mohla mit dite kdy si zamane a ja ho mit nesmim jen proto ze mam nevylecitelnou nemoc za kterou nemuzu a kterou jsem ani nechtela ? Dite si preju asi stejne jako kazda jina zenska takze se snazim zjistit si co me vsechno ceka a co budu muset podstoupit .. Je mi jasne ze to bez injekci nejde a beru to v potaz jen mi slo o miminko .. Slo mi o to aby se jemu neco nestalo kdyz bych dostala zachvat .. Pokud je nekdo takhle zapškly na cloveka ktery si jen zjistuje co a jak .. Asi bych tu pani co to tu psala potkat nikdy nechcela a timto ji chci poprosit pokud nechce poradit normalne tak at tu uz na me dotazy nereaguje , nepotrebuji aby me kdokoli odrazoval chtela jsem jen radu .. Jinak ostatnim maminka moc dekuji za rady , urcite to budu konzultovat s mym neurologem a i s doktorem na gynde a doufam ze to nejak udelat pujde 🙂

masajka87
19. led 2017

@moncastaffova psala jsem ti, že pokud ti záchvat vyvolá odběr krve tak to není dobrý. V podstatě to nic není oproti porodu. Byla tu rodička, uz nevím jmeno co rodila a poprvé se u ní objevil epi záchvat když byla skoro na konci porodu. Popisovala to tady a nakonec ji brali na sál. Hlavně ber v potaz, že porod bolí a císař bolí taky a musis se s tím srovnat už teď, chapu tvoji touhu. Taky by mi vadilo kdyby to mělo moje dítě po mně . Ale drzim ti palce at vse dobře dopadne.

alicie_k
19. led 2017

Toto bych určitě probrala s neurologem, u kterého jste vedena v péči a chodíte na kontroly. Tady na MK je spousta "odborníků" což ale nenahradí pohled lékáře, který zna váš příběh a vaši diagnózu. Přeji hodně štěstí, nic není nemožné v dnešní době 😉

moncastaffova
autor
19. led 2017

K tem odberum krve , nestresuju zbytecne jen vim jak jsem dopadla minule .. Byla jsem v nemocnici na odberech krve predem jsem je informovala co se deje pri zachvatu a kdyby se mi to stalo .. A nebyt moji mamky nebyla bych tu .. Ono strach je docela velky kdyz vite ze jste privo v nemocnici mohla umrit protoze vam diplomovani doktori a sestry daji nohy nahoru pri zapadlem jazyku do krku .. Myslim ze i lajka by napadlo kam by tohle mohlo vest 🙂 proto mam urcite obavy jen pro vysvetleni 🙂

rousse
19. led 2017

@moncastaffova ahoj - taky mám celoživotní kamarádku epinu - pokud chceš vědět něco z reálu, jak to bylo, co jsem musela a nemusela, jak probíhal porod, klidně napiš IP 😉

moncastaffova
autor
19. led 2017

@masajka87 ja vim ze porod boli to je mi celkem jasne tady nejde o tu bolest bolest mi nikdy nevyvolala zachvat , jen injekce bohuzel .. Bala jsem se aby se miminku potom pri odberech krve ci jinych injekcich neco nestalo kdyz bych mela zachvat epilepsie neni dedicna ano je tu nejaka pravdepodobnost ze to moje dite muze mit taky ale neni to tak velke procento .. Jen pri epileptickem zachvatu jsem v kreci o sobe nevim nemuzu ovladat svoje telo jsem v bezvedomi a vzdy mi zapada jazyk .. Aby jste pochopila jak jsem to myslela 🙂 takze kdyz prestanu dychat aby treba neumrelo nebo tak o to mi jde .. Aby kvuli tomu nebylo nejak poskozene jeho zdravi 🙂

lajla
19. led 2017

MUSI???? NIC NEMUSI...ALE MUZE, JE DOPORUCENO..

kaja2016
19. led 2017

@moncastaffova Ja myslim, ze krome @masajka87 to vsichni pochopily o co jde. Nemas to tedy vubec lehke, to me nenapadlo, ze pro epilepticky muze byt tehotenstvi tak problematicke, no prekvapive to rozhodne neni. Jen jsem se proste nezamyslela. Drzim palce, at to vsechno dopadne dobre🙂

handous
19. led 2017

@moncastaffova jsem taky maminka epilepticka, má dvě děti rozene císařem. Mám teda slabou epku, bez grand malu. Za 13 let jsem měla jen dva. Jsem na
Trundu a každé 3 měsíce jezdím na pravidelnou kontrolu. Mám bezvadnou neurolozku. Kdyby tě něco zajímalo, můžeš klidně napsat soukromne do zprávy.

luckylee
19. led 2017

Ja ti moc neporadim ale jak pisou holky nemusis vubec nic kdyz nebudes chtit.Jen teda pri porodu kanylu v ruce ti budou chtit nechat za kazdou cenu.Ja mela jen jeden grand mal pred 5ti lety, bez nalezu t.c.i bez medikace a stejne se semnou hadaly ze kanylu mit musim kdyby neco.A to jeste dva dny po porodu.Ale taky zalezi na koho natrefis.Kazdopadne konzultaci na neuro urcite.A moc drzim pesti at vse zvladnes bez potizi a ve zdravi.🙂

rousse
20. led 2017

@luckylee asi je to hodně individuální a nemocnice od nemocnice různé. Já jsem prozáchvatovala prakticky celý život a léky mi vysazovali měsíc před porodem a kanylu jsem vůbec neměla. Jen okamžitě po porodu mi píchli oxytocin, aby pomohli ven placentě a to nedávali kanylou.

lenusaak
20. led 2017

@moncastaffova v těhu neni nic povinné, kor když jsi takto individuální připad. Nejsem zastance teda odmitani odberu v těhu, odmitani screeningu v tehu, kdy je u nekterych potreba i odver krve, ale u Tebe je to zcela uplne jiná situace. Určite bych se zkusila domluvit s gyndarem a neurologem, aby ti sestavili nějaký tvůj undividuální plán. Ale povinně nemusiš jit a za mě tedy je lepsi to risknout bez odběrů, než chodit na odběry a mit takovéhle zachvaty v těhu. Miminko si zasloužuš jako každá jiná, jen to můžeš mit trochu komplikovanejši, tak je dobré se na to poradne připravit a probrat to s lekarema a vynechat ty odběry😊 preju hodne stesti😊

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru