Nejlepší těhotenské vitamíny. Jaké byste doporučily?

phantomek
20. únor 2021

Ahoj,
jaké byste doporučily těhotenské vitaminy? A proc? Minule těhotenství jsem měla mamavit na doporučení lékaře, ale ráda si poslechnu i nová doporučení. 🙂

veru181
21. únor 2021

Nemám srovnání, ale s mamavitem jsem byla spokojená, jen mi po něm občas bylo špatně (krátce po užití, ale celkově jsem se po něm cítila dobře, hlavně pak při kojení mi přišlo, že mi dodává spotřebované vitamíny 🙂 )

pe_tu_ss_ka
21. únor 2021

Já jsem spokojená s femibionem

maaaadlaaaaa
21. únor 2021

@phantomek Doporučuji Femibion už kvůli složení a lepší kvalitě. U femibionu užíváš každý den klasicky tobolku a navíc tabletu s rybím olejem. Po mamavitu jsem trpěla nevolnostmi.

ruzova_pastelka
21. únor 2021

Já si ráda počkám na tipy. U Femibionu se mi nelíbí příliš malá dávka DHA, moc nechápu, proč je to méně než doporučená dávka. A celkově z něj nejsem moc nadšená, na tu cenu mi kvalita nepřijde nijak ohromující. Tak váhám, jestli nezkusit Chytré miminko, ale ani to nemá pro mě ideální složení...

ruzova_pastelka
21. únor 2021

A zvažuju ještě Mollers, tak kdyby někdo měl zkušenosti budu ráda.

zuziktom
21. únor 2021

brala jsem různé, femibion, v minulém těhu jsem taky užívala elasti q, i chytré mimino, ale teda za mě jsem se nejlíp cítila a cítím s mamavit s DHA. V těhu jsem z nich neměla těžký žaludek jak s femibionu... a beru je teď i při kojení.. složení je podle mě dobré.. jako každé vitamíny budou mít něčeho míň a něčeho víc.. tohle mi přišlo jako nejlepší

jakreb
21. únor 2021

A co tak zdrava a vyvážená strava. Prirodne vitaminy.😊😉 Ja som nic nebrala co sa umelých doplnkov tyka a mam dve zdravé deti.

phantomek
autor
23. únor 2021

@jakreb, ano, zdravě jim a vím, že teoreticky byl měl byt profil pokryt. Ale já nevěřím, že všechny aktuálně sehnatelné suroviny obsahují průměrné množství toho, co mají. I když si dávám záležet na kvalitě surovin, tak jsou období, kdy je těžší sehnat kvalitě odpovídající vše. A proto se ptám na doplňky. 🙂

A zdravé miminko mám taky, i když jsem první těhotenství měla špatný přísun všeho, kvůli nevolnostem. :D

Nevidím nic zlého na tom, když si chci pomoci i doplňky. Stejně tak si pomáhám i během roku. Všechny doplňky nejsou chemie, leč většina mamavitu a téhle ano. Ale na to má diskuze založena nebyla. 🙂

ruzova_pastelka
23. únor 2021

@jakreb Zdravá strava je základ, to máš pravdu. A žádné vitamíny na světě jí nenahradí. Pokud ale kombinuješ oboje, získáš tím ty i dítě. Navíc občas jenom se zdravou stravou nemáš šanci. Kyseliny listové denně nezkonzumuješ ani při nejlepší vůli víc než 200 jednotek. Ale v 1. trimestru potřebuješ alespoň 800, abys získala její benefity (prevence vad nervové soustavy). Jasně, že to můžeš risknout, taky se to tak donedávna dělalo. Ale mě takový risk nedává žádný smysl.

A z výzkumů, i těch nezávislých, kontrolovaných placebem, vyplývá, že děti žen, které vitamíny braly jsou chytřejší (nepatrně, ale jsou) a zdravější (méně cukrovky, ekzémů, astmatu apod.). Volba je na každém, ale mám-li si vybrat, tak to tak pro své děti chci.

ruzova_pastelka
23. únor 2021

A po studiu daného tématu jsem si pro sebe vybrala na druhý a třetí trimestr vip mami quattro. Ale nelze to doporučit každému, fakt záleží na složení stravy a tom, co potenciálně chybí. Naprostý základ je brát v 1 trimestru jiné vitamíny než ve 2 a 3 trimestru. Já sama řešila obsah listovky (v 1. trimestru okolo 800, ve druhém a dál ne víc než 600 jednotek), obsah DHA (víc než 250), chtěla jsem vitamín D (je zima) a nepřehnat to s ničím jiným. S předávkováním pozor hlavně u té listovky, od 1. trimestru dál může i škodit (uvádí se nad 1000 jednotek, ale já sama zvolila hranici výrazně nižší, je to dost komplikované, ale množství čisté listovky bych hlídala důkladně, u folátů volněji).

Jo a ten Femibion nakonec vůbec není špatná volba, sice má většiny látek méně, než je potřeba, ale nadměrný příjem u něj nehrozí.

jakreb
24. únor 2021

@phantomek Tak vsetky umele doplnky telo nevie funkčne spracovať a vacsinu vylúči ako odpad. Cize drzim palce pri hľadani takých co pod to nespadajú.

jakreb
24. únor 2021

@ruzova_pastelka Veľa šťastia. Nemam preco brat umelé doplnky ktoré vyčuram ci vypotim. Moje deti su nadané, inteligentne,...dcera ma 7rokov v zivote nemala atb., Syn ma 13 atb.mal 1x v zivote a to pred vyše 12.timi rokmi. Nemaju ekzémy, alergie, nič... Cize ja som to tiez rada pre ne urobila. 😉

paja26
24. únor 2021

Zkus napsat přímo odborníkovi zde na MK do poradny o výživě před těhotenstvím a v těhotenství. https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/poradna...

ruzova_pastelka
25. únor 2021

@jakreb Statistika a pravděpodobnost to je to, oč tu běží. Je dobře, že jsou tvé děti zdravé, ale to, co popisuješ, je snad normální, ne výjimečné? Nebo máš jinou zkušenost? To, že nemají v 7 a 13 cukrovku, roztroušenou sklerózu ani astma je fajn, mrzelo by mě, kdyby to bylo naopak. Ale to, o co se tu hraje, je jejich život ve 30, v 50, v 60, ne v dětství.

A hele, jak je možné, že u těch vitamínů je takový prokázaný efekt, když je všechny vyčůráš? Anebo máš nějakou poruchu vylučovací soustavy?

ruzova_pastelka
25. únor 2021

@paja26 Tak pan doktor Emmer je ambasador Chytrého miminka, tam je naprosto jasné, co doporučí 🤷‍♀️

jakreb
25. únor 2021

@ruzova_pastelka Prokazany efekt? Stastiky? 👍😀😀😀 Zvysok som napísala. Skus si niečo relevantné naštudovať o vstrebávani umelých vitamínov. Bol o tom perfektný dokument len ho stiahli farmafirmy. Asi vedia prečo.😉
A cukrovku ci zvyšok o com pises dostanes v 50-60 skor ako odozvu na zivotny styl a nie ze tvoja matka v tehotenstve nebrala tehotenske vitamíny. 😀

ruzova_pastelka
25. únor 2021

@jakreb Uf! Farmafirmy stáhly dokument? A zbylé důkazy ukradlo UFO, je to tak? 😄😄😄

jakreb
25. únor 2021

@ruzova_pastelka Nie. Len sa niekto o to postaral. Komu pravda nevyhovovala. A komu to asi najmenej vyhovuje? Zeby predajcom?
A Uff tiez nad tvojim tvrdením ako to ze som v tehotenstve nebrala tehotenske umelé vitamíny bude mat za následok ze moje deti budu mať v 30-60 cukrovku, astma a neviem co ešte. To je také sci-fi ze ani UFO sa nechyta.😉 Bohužiaľ.

jakreb
25. únor 2021

Vláknina, fytochemikálie, minerály, vitamíny, všetko pekne pohromade na jednom tanieri. Potraviny majú oproti tabletkám veľkú výhodu:

Obsahujú množstvo živín, ktoré telo potrebuje, nielen jednu. Napríklad pomaranč poskytuje vitamín C, betakarotén, vápnik a ďalšie živiny. Pohár mlieka bielkoviny, vitamín D, riboflavín, vápnik, fosfor a horčík.
Nájdete v nich vlákninu, ktorá je dôležitá pre trávenie a pomáha predchádzať niektorým chorobám. Rozpustná vláknina sa nachádza vo fazuli, niektorých obilninách a niektorých druhoch ovocia a zeleniny, nerozpustná vláknina je v celozrnných obilninách a opäť v ovocí a zelenine. Pomáha proti ochoreniam srdca, diabetu, zápche, ale aj proti rakovine.
Zabraňujú vzniku rakoviny a chránia pred civilizačnými ochoreniami – obsahujú totiž fytochemikálie, ktoré sú najlepším zdrojom antioxidantov, a tak bránia bunky pred voľnými radikálmi. Príkladom sú karotenoidy, teda farbivá, pre ktoré sú paradajky červené, papriky žlté či tekvica oranžová. Čím viac antioxidantov človek konzumuje v strave, tým menší je v populácii výskyt kardiovaskulárnych aj onkologických ochorení.

jakreb
25. únor 2021

Napriek tomu, že odborníci všeobecne odporúčajú prijímať vitamíny zo stravy, dodávať ich telu vo forme výživových doplnkov pomáha napríklad:

starším ľuďom nad 50 rokov. Hoci konzumujú dostatok vitamínu B-12, majú zníženú schopnosť tento vitamín v prírodnej forme absorbovať a táto schopnosť ďalej klesá vekom,
ženám po menopauze sa všeobecne odporúča užívať vitamín D, vitamín K2 i vápnik ako prevenciu pred osteoporózou a rizikom zlomenín,
aktívnym športovcom s vyššími nárokmi na živiny,
ľuďom v strese,
malé deti prijímajú D i K vitamín v kvapkách od narodenia,
ľuďom so zažívacími problémami, chorobami pečene, žlčníka, čriev, pankreasu alebo obličiek, ktorí môžu mať znížené riadne trávenie a absorpciu živín, napríklad celiatici,
pri užívaní liekov ako antacidá, antibiotiká, diuretiká či preháňadlá,
fajčiari môžu prichádzať o vitamín B6, C, E a kyselinu listovú,
aj dlhodobá konzumácia alkoholu môže znižovať schopnosť absorpcie tiamínu, kyseliny listovej a vitamínu A a D.

jakreb
25. únor 2021

Viete ako potraviny správne kombinovať, aby ste využili čo najviac vitamínov? Pomôžu vám tieto tipy:

Ak chcete získať čo najviac úžitku z vitamínov rozpustných v tukoch, pokvapkajte si zeleninu kvalitným olejom alebo ju jedzte zároveň s orechmi. Inšpiráciou môže byť parená zelenina posypaná orechovou zmesou alebo pečený batat pokvapkaný olivovým olejom.
Vitamín A sa lepšie vstrebe spolu so zinkom. Vyskúšajte mrkvový šalát posypaný tekvicovými semienkami.
Céčko napomáha absorpcii železa. Vhodné sú cereálie s jahodami či fazuľový šalát so zeleným hráškom.
Vitamín C pomáha aj vstrebávaniu kyseliny listovej. Ak si pokvapkáte zeleninový šalát citrónovou šťavou, robíte dobre.
Vitamín D a vápnik najlepšie využijete spolu s vitamínom K, ktorý zabezpečuje správne smerovanie vápnika do kostí. Najlepší prírodný zdroj vitamínu K2 je staré japonské jedlo natto, čo je „syr“ z fermentovaných sójových bôbov. U nás je známejší tempeh. Jedzte ho spolu so špenátom.
Zo špenátu s malým množstvom oleja získame omnoho viac vitamínu K1.
Pri jedení zeleniny a ovocia je dôležité potravu dobre prežuť. Vtedy dochádza k zmiešaniu niektorých enzýmov, ktoré napomáhajú tráveniu.

jakreb
25. únor 2021

Normálne sa stravujete a popri tom zvyknete popíjať dopoludnia šumivý multivitamín, poobede céčko so zinkom a lyžičku bylinkového sirupu s vitamínmi a železom? Skúšali ste niekedy zrátať, aké množstvo vitamínov v pomere k odporúčanej dennej dávke takto prijmete? A dokáže ich ľudské telo využiť alebo len vyrábate drahý moč?

Rizikové kombinácie
„Existujú farmafirmy, ktoré sa výrobou týchto preparátov živia a dávajú do nich kvantá vitamínov. Niekedy sú to vyslovene nezmysly. Spoja meď so zinkom do jednej tabletky, pritom zinok potláča vstrebávanie medi a optimálne je užiť ich s odstupom dvoch hodín,“ napovedá biochemik doc. Pavel Blažíček. „Keď potrebujete do prístroja jednu skrutku a ja vám dám sto skrutiek, čo spravíte? Jednu si zoberiete a tých 99 zahodíte. To sa deje aj s vitamínmi. Riboflavínu alebo tiamínu stačí 1,5 miligramu denne. Načo dávajú do tej tabletky 100 miligramov? To je hlúposť, robia drahý moč! Môžete to na sebe vyskúšať. Kúpte si komplex vitamínov B, keď pôjdete o dve hodiny na WC, zistíte, že moč je zvláštne žltý. To je ten vo vode rozpustný riboflavín, ktorý si telo nemôže ukladať do zásoby a všetok ho pustí von.“

Pri svojvoľnom užívaní vitamínov nejde len o to, že ich ľudia berú mnohokrát nadarmo. V niektorých prípadoch si môžu vyslovene uškodiť. Doplnky výživy, ktoré pacienti berú bez konzultácie s lekárom, môžu totiž spôsobovať problém, ak sa stretnú s liekmi na predpis. „Vitamín K1 môže znížiť účinky warfarínu, lieku proti zrážanlivosti krvi. Antioxidačné doplnky, teda vitamíny C a E, zase môžu znížiť účinnosť chemoterapie pri niektorých typoch rakoviny. Výskyt rakoviny pľúc je zvýšený u fajčiarov, ktorí užívajú syntetické doplnky betakaroténu,“ varuje odborník.

jakreb
Autor odpověď smazal
Zobraz
jakreb
25. únor 2021

Ja len tolko, ze pchať sa umelymi vitamínmi nema extra zmysel. Ak uz treba doplnky stravy je potrebné si vediet dobre vybrat a čítat zloženie. Ano existuju aj kvalitné vyrobky. Ale urcite ich clovek nenajde v lekárni pod nazvom "tehotenské vitaminy". Bohužiaľ.

ruzova_pastelka
26. únor 2021

@jakreb Dobrý pokus. Četla jsi originál té studie? Já ano. Tak třeba vápník v Iowa Womens Health Study celkovou úmrtnost snížil o 3,8 %. Z toho jen vyplývá, co jsem psala výše. Je třeba zvolit vhodné doplňky stravy a nepředávkovat se.

Druhou studii se mi nepodařilo dohledat, ale hádám, že se bude jednat o podobně chybně interpretovaná data ( ze kterých je vytažené jen to, co se autorovi hodí do článku a zbytek je jaksi opomenut).

Mimochodem proč sem kopíruješ naprosto nesouvisející výsledky týkající se mužů a starých žen? Studie o těhotenských vitamínech se ti nehodily do krámu?

jakreb
26. únor 2021

@ruzova_pastelka Nie. To su len zbežne príklady. Proste tu nejde o to co sa "mi hodi do kramu". Ale len o to, co som uz napísala. To je všetko odo mna.

maaaadlaaaaa
26. únor 2021

@jakreb Studie stará už 12 let? A hlavně nezaměřena na těhotné? Pokud se chcete dohadovat, tak si najděte důvěryhodnější zdroje a studie. Tohle co tu kopírujete je totálně z cesty. V dnešní době je úplně normální, že při užívání jakýchkoliv vitamínů máte doporučení hlídat si příjem i ze stravy, aby nedošlo k předávkování. Záleží také v jakém období je žena těhotná. Já měla štěstí, že jsem otěhotněla v červnu, takže jsem se ládovala všemi druhy čerstvého ovoce a zeleninou a stejne k tomu část 1. trimestru zobala kyselinu listovou a pak přešla na femibion 1, protože má snížené hodnoty doporučovaných denních dávek a není u něho tudíž riziko "předávkování se" a ikdyby maximálně se z toho člověk posere. Tělo si vezme, co potřebuje a zbytku se zbaví. V 2. a 3. trimestru jsem už neužívala nic a jen si hlídala pestrou stravu. Bohužel jsem skončila s tím, že musím užívat železo a to i přesto, že víc než často jím hovězí maso, špenát a potraviny, které jsou na železo bohaté. Takže opravdu to jen o zdravé a pestré stravě není. Kdybych otěhotněla v zimním období asi bych se rozhodla užívat vitamíny ihned, protože nabídka čerstvého ovoce a zeleniny v obchodech je zoufalá. Takže každého věc jak se k tomu postaví, jestli mu stačí jen zdroje ze stravy nebo někdo k tomu zvolí vitaminy anebo se cpe fastfoodem, pije colu a da si k tomu cigáro...ale přesvědčovat nás tu dohady a zcestnými studiemi, že máte ve všem pravdu ( a samozřejmě nejen v této diskuzi, protože se rada dohadujete všude, když to jde a něco malinko k tématu víte ) je asi zbytečné. 🙂

jakreb
26. únor 2021

@maaaadlaaaaa Ja nikde netvrdím ze mam vo všetkom pravdu. Je to môj názor. A nikoho nepresvedčujem o jeho správnosti. Jedzte, pite co len chcete.
To, ze je to stará studia 12rokov som si nevšimla. Ospravedlňujem sa. Ak chcete zmazem. Pekny den.

jakreb
26. únor 2021

@maaaadlaaaaa A ako som napísala-umele doplnky ano ak je to nevyhnutné avsak dobre vybrať a citat zloženie. A nie prve co mi ponúkne lekar typu Centrum pre tehotne, ine pre tehotne bezne dostupné, plne všelijakých zbytocnych pridavkov a latok. 😉

ruzova_pastelka
26. únor 2021

@jakreb Zběžné příklady? A nějakou studii prováděnou na zvířatech, jen abys nám dokázala, že máš pravdu, jsi nenašla?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru