Očkování proti Covidu v těhotenství. Zkušenosti?

dasipe
9. pro 2021

Zdravím maminky. Vím že je to stále omílané téma ale zajímají mě vaše zkušenosti s očkováním v těhotenství. Dostala jsem se do situace, kdy si opravdu nevím rady. Můj gynekolog je už pán v důchodovém věku. Docela jsem si to "slízla" při nedávné kontrole, že nejsem očkovaná, protože mám prostě strach. Doktor mě ujišťoval že je vakcína naprosto bezpečná, že jsou studie z Ameriky, že na druhém konci země se normálně očkují těhotné atd atd... Načež jsem si tedy hledala různé informace a k očkování jsem se tedy přiklonila, že po prvním trimestru se objednám a půjdu i já (i přes obavy, co to se mnou a miminkem může nebo nemůže udělat). Další kontrolu jsem měla po pár týdnech, kdy ale byla v ordinaci jiná paní doktorka (pravděpodobně pan doktor za sebe hledá náhradu). Byla moc milá, sympatická od prvního pohledu, krásně jsme si popovídaly a pak padla moje otázka na očkování a řekla jsem jí, jak jsem se při poslední pořádně stala terčem. Na to mi paní doktorka odpověděla jasně a stručně, že v žádném případě těhotným očkování nedoporučuje, protože se prostě neví, co to udělá.Takže jsem vlastně tam, kde jsem byla na začátku a nějak nevím, co teď.... 🙄

marge_s
9. pro 2021

@dasipe nejses, jsi rozhodnuta, vic informaci uz nenasbiras. Doktori jsou ruzni, nekteri prosazuji homeo, vselijake sarlatanstvi, jini se treba uz nedovzdelavaji…ale v tomhle pripade bych se vykaslala na jednotlivce. Konsenzus vakcinologu i gynekologu je ockovat, zejmena u delty jsou komplikace u tehotnych caste. Oproti NU jasny benefit (jestli pani doktorka nevi, co to udela, tak ji rekni, ze to udela protilatky 😡. Uz neni jaro, aby s tim u tehotnych nebyly zkusenosti. ). Doporucovali jsme ti tu fb skupinu-fakt se tam podivej, najdes tam vsechny aktualni studie a doporuceni.

marimanta
9. pro 2021

Tyhle diskuse tu jsou denně, můžeš pohledat... Anebo ti to shrnu: někdo se očkovat dal, někdo ani omylem, někdo stále váha. Někomu nebylo nic, někdo měl nežádoucí účinky. Někdo měl v těhotenství covid a v pohodě, sem tam to v pohodě nebylo.
Rozhodnout se musíš sama 😉

shirilka
9. pro 2021

@dasipe Očkovaná jsem a jako teď těhotná jsem za to ráda, kdyby náhodou tak věřím v ten mírnější průběh. Mám kamaráda který je gynekolog a říkal mi, že letos už musel několikrát říct nastávající mamince, že miminko se miminko už nevyvíjí, všechno paní bez očkování po covidu. Rozhodnutí je na tobě samozřejmě a věřím že není jednoduché.

marge_s
9. pro 2021

@dasipe jo a jeste jedna “rada”. Nerozhoduj se podle mařeny z nadrazi (nebo z modreho kone). Jde o zdravi, ne o to jakou si koupis “bluuuuzku”.

Budu se tedy opakovat, ale tady https://m.facebook.com/groups/ockovaniecovid19z... najdes opravdu vse shrnute, posledni studie a doporuceni a dokonce i ty drby jiz ockovanych ;)

alcar
9. pro 2021

Už jsem to tu dávala v jiné diskuzi. Tady je pripsevek Doc. Šimetky z FN Ostrava. Jsou tam i odkazy na stanoviska vakcinologicke a gyn-por spolecnosti. Covid v tehotenstvi je svinstvo. Rozhodne vetsi, nez ockovani. A v teto dobe je riziko nakazy opravdu vysoke. Na ocko bych sla ve druhem trimestru. Do te doby se chran a vyhybej kolektivum a pak sup na to. 😉

mamikry
9. pro 2021

@dasipe Takhle, ano, nevi se, co vakcina udela casem, to je pravda. To proste ted nevi nikdo na 100%, to ale vubec neznamena, ze se neco katastrofickeho stane. Covid je mnohem vetsi svinstvo, a uz ted vime, co dokaze a co dovede za par let, to se taky jeste uvidi. Vsechna data zatim ukazuji, ze vakcina zadny neblahy vliv na maminku ani na dite nema. A ze uz se ve svete v tech milionech naockovanych naockovalo neco tehotnych. Jasne, zase nevime, co za par let. Ale moje miminko covid melo a ja mam mnohem vetsi strach, co u nej napachal ten. Ted ho dva mesice budu se zatajenym dechem pozorovat, aby nahodou nenastal PIMS. Za me je proste ted nutne zvazit, co je pro tebe vetsi riziko a co prinos. Ja jsem se jako kojici ockovat nechala, jako tehotna jsem tu volbu delat nemusela a mohla jsem sedet doma s muzem i detmi bez strachu z nakazy. Pokud bych se rozhodovala tehle dobe, naockovat bych se nechala, protoze by mi hrozilo riziko nakazy od ditete ze skoly.

j.a.n.i
9. pro 2021

@mamikry Upřímně, co jsem tak nacetla o principu mRNA vakciny, tak me moc nenapadá, co by mohla v nejakem delsim horizontu udelat. Jasně teoretická sance je vzdy, ale to verim tomu, ze se spis objeví nejake takovehle ucinky treba u aspirinu ci brufenu.

mamikry
9. pro 2021

@j.a.n.i Presne tak. Ja si taky nemyslim, ze ma nejaky potencial neco delat, kdyz se mRNA za kratkou dobu rozpadne, navic je soucasti bunek a do jadra se nijak nedostane. Taky je uz ted zrejme, ze vakcina nevyvolava dlouhodobou imunitni odpoved, tak si ji nasi telo nebude pamatovat treba za pet let. Ale na 100 % nema jistotu nikdo, tim v diskuzich predchazim rejpancum od odpurcu. 🥴

bbarshaa
9. pro 2021

Názory jsou různé, jak lékařů tak lidí… Musíte se rozhodnout sama.
Já bych do toho nikdy nešla. Už jen kvůli tomu, že nejsou lékaři v tomto jednotní. Nevíme nikdo, zda to na 100% nijak plodu neublizi. Muže být vše v pohodě x měsíců třeba i po narození a pak třeba ne 🤷🏻‍♀️.
Já mám hlavně ve svém okolí skutečně případy dost zlých nežádoucích účinků, včetně jednoho úmrtí. Chápu ale, že pokud to má někdo obráceně a všichni kolem byli Ok, tak třeba tomu věří.
Rozhodnutí je jen na vás. Je to vaše dítě.

martulka88
9. pro 2021

@dasipe V lednu jsem porodila mrtvého syna v 38tt, když jsem byla covid+ (měla jsem pouze zánět nosohltanu, který mám každý rok) - ale covid nebyl příčinou jeho úmrtí. Když jsem řešila na jaře, zda se nejdříve nechat očkovat a nebo otěhotnět, tak jsme se rozhodli - otěhotnět - tím, že to bylo naše první dítě, tak jsme nechtěli zbytečně prodlužovat čas mezi očkováním a novým snažením - věděla jsem, že z toho nejhoršího mne dostane jen pozitivní TT a tak se i stalo po 4 měsících od porodu. Když se moje maminka ptala v očko centru doktorky, zda se mám nechat očkovat (jsem diabetik, mám crohna, astma, obezitu + jí popsala situaci se synem), sama řekla, že mne by nedoporučila očkování a kdybych jí tam přišla, nenaočkuje mne. Můj obvodní to samé s tím, že je u mne spíše riziko vedlejších reakcí na očkování - a to je doktor, co je zastánce očkování. Musíš rozhodnout dle sebe a jak to cítíš. Nyní jsem v 7.měsíci, nechodím nikde, kromě krátké procházky nebo doktoři. Muž je naočkovaný, celá rodina také reakce byla bolest ruky a nebo pár dnů teploty) a jinak se s nikým nestýkáme.

verais
9. pro 2021

Tohle Ti nikdo neřekne já očko nestihla když jsem chtěla jít tak jsem zjistila, že jsem těhotná .... jinak 100 lidí 100 názorů setkala jsem se i s doporučením i s tím kdy mi několik zdravotníků řeklo, že oni by v těhu nešli ano v Americe se očkují, ale covid je zde 2 roky a vakcína rok je to stále vedeno jako experimentální a v papírech se vylozene píše, že těhotným se nedoporučuje a pak si vyber já myslela, že půjdu v druhém trimestru, ale teď se mi po tom infu do toho nechce

dasipe
autor
9. pro 2021

@martulka88 moc děkuji za tvou odpověď. Jsi úžasná, že jsi to zvládla. Já žádné zdravotní komplikace nemám, takže když to tu všechno čtu, rozhodla jsem se, že do toho půjdu. 🍀

martulka88
9. pro 2021

@dasipe Člověk se s tím vším musí naučit žít. Udělej to tak, jak nejlépe si myslíš, co bude pro tebe. Nikdo ti nezaručí to či ono. Drž se a přeji dobré rozhodnutí 🍀

zmrzlinka
9. pro 2021

@dasipe určitě očkovat

katerina_j
10. pro 2021

Já byla původně rozhodnutá jít až po porodu. Ale vzhledem k nějakým vážnějším přidruženým diagnozam mi to doporučil jak kardiolog, tak gynekoložka. Pak jsem ještě váhala. Ale před nějakou dobou u nás zemřela holka ve stejným věku, miminko zachránili na začátku 7.měsíce.
Teď jsem deset dní po druhé dávce, jsem v 36.tt. Covid jsem nemela, tak nevím, jaký průběh bych měla. Teď doufám, že bude mírnější nebo bez příznaků.

marcicek84
10. pro 2021

@dasipe doporucim FB manifest.cz nebo zakony bohatstvi,ono to s tou propagaci teto ockovaci latky je podivne,tehotne,male deti a ja nevi kdo jeste by mel toto podstoupit,kdyz se nevi co udela v case,za me pokud to nema studii dlouhodobe bezpecnosti jak byva zvykem,tak je to risk.A rozhodnuti je jen na tobe,jak ctu diskuzi,tak je tady plno provax dam,co by naockovaly kde koho a cimkoli,takze se rozhodni za sebe,pokud nejsou ani lekari jednotni a vznika paralelni lekarska komora,tak mi kolem teto vakciny neco nestymuje...

normalnimatka
10. pro 2021

Je neuvěřitelný, kolik doktorů slepě papouškuje, co se řekne v tv a naezjistí si ani základní informace.
https://smis-lab.cz/2021/11/13/tohle-neni-epide...

lenkalubina
10. pro 2021

Je to na každém.. já covid prodělala před rokem a zůstaly mi následky.. záněty všeho možného. Šla jsem na první očko i kvůli práci a za 14 dní zjistila,že jsem těhotná. Takže dr dali stopku,protože se léčím s tlakem a nevěděli co by to mohlo udělat. V těhu se mi začaly opět dělat záněty...zuby,dutiny,uši..nic jsem nemohla brát,takže bolesti...dva zuby mi trhali bez umrtveni! Pak jsem o miminko přišla.. první otázka byla jestli jsem očko...takže teď po potratu a šestinedělí musím očko opakovat. Do vánoc stihnu i druhé. Potom snad přijde miminko a vše bude ok😉 Držím pěsti ať už se rozhodneš jakkoliv ☘☘☘

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru