Odběr plodové vody. Jak řešit tuto situaci?

anetka_1
30. dub 2020

Ahoj, moc prosím o radu.
Byla jsem na prvotrimestrálním screeningu, který - bohužel - nedopadl zcela na jedničku. Celkový výsledek je sice NEGATIVNÍ, ale objevily se mi dva špatné markery, a to:
- zvýšené volné beta hCG: 242,5 IU/I ekvivalentní k 4,946 MoM
- šíjové projasnění 3,0 mm.
Z rizik mi jako jediné vyšlo riziko Downova syndromu 1:574 - což je nižší než riziko potratu při amniocentéze (to je 1:100 - 1:200).
Nutno podotknout, že celková viditelnost na UTZ byla velice špatná a miminko nechtělo spolupracovat.
Jsem objednaná na genetiku a lékařka říkala, že nejlepší řešení bude jít na odběr plodové vody. Toho se ale velice bojím. Jsem již po jednom potratu a představa další takovéhle zkušenosti, navíc v pokročilém stadiu těhotenství, mě neskutečně děsí :/
Nabízí se další možnost, a to jít na poměrně drahé testy, např., Prenascan, které ale nejsou tak obsáhlé jako amniocentéza (ale za to naprosto bezpečné)...
Jaký je Váš názor na řešení této situace? Neskutečně bych si vyčítala, kdyby se prokázalo, že je miminko v pořádku, ale vlivem odběru plodové vody došlo k potratu :/
Jen pro doplnění, bude mi 33 let a jedno děťátko již doma máme (zcela zdravé).
Děkuji moc,

Aneta

luciashek
30. dub 2020

@anetka_1 Ahoj, přemýšlela jsem stejně jako ty a byla z toho šíleně ve stresu. Je mi 32 a již dceru mám a u druhého mi vyšel screening špatný, tak jsme šli na genetiku a já byla rozhodnutá, že odběr plodové vody nechci, strašně jsem se bála a byla jsem ochotná dát cokoliv za jiné testy. Genetička mě nakonec přesvědčila z tomu odběru plodové vody, že tu udělají hned a do dvou dnů budeme mít výsledky. Byla taková od rány a naférovku mi řekla, že prostě pak musím ležet, nic nedělat, odpočívat, jinak potratím. Asi půl hodiny na to mi udělali odber plodové vody, byli moc opatrný a hodný. Dodržela jsem to a opravdu ležela a nic nedělala, byla jsem hodně opatrná a za dva dny nám řekli, že je vše v pořádku a i co čekáme. Takže za mě se neboj, jen opravdu musíš být pak hodně opatrná a fakt se šetřit a nebudeš čekat tak dlouho na výsledky.

johan7
30. dub 2020

@anetka_1 Nám v Gennettu řekli, že odběr klků nebo vody doporučují u rizika 1:100 a výš, měli jsme sice o něco nižší riziko než 1:100, ale vyšší než vy a sama genetička doporučila Prenascan, ktery jsme nakonec také absolvovali, je to prý na 99,9% spolehlivé právě pro ty tři nejčastější chromozomální vady.

meronym
30. dub 2020

@anetka_1 Byla jsem v podobne situaci, riziko pri NT screeningu vyslo 1:310 (zejmena kvuli vyssimu veku a nizsi hodnote Papp-A), nez se stresovat cekanim a podstupovat rizikove invazivni vykony, zaplatila jsem si vysetreni z krve - Trisomy test. Bez rizika, vysledky jsou rychle a s jistotou na 99,9%. Vsechno vyšlo v poradku, tech penez rozhodne nelituji.

vendelinka08
30. dub 2020

@anetka_1 absolvovala jsem odběr, byla jsem to nej i rozhodnutá. Jelikož jsem nechtěla vyhodit 12tis.s tím, že se test třeba nevydaří. Takže jsem absolvovala odběr a v pohodě, pak jsem opravdu odpočívala a vše bylo v pořádku. Můj gynekolog mi řekl, že neměl případ potratu po odběru. Takže to jsem si vůbec nepřipustila. Šla bych do toho znovu.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru