Poloha plodu šikmá až příčná. Otočilo se vám miminko hlavičkou dolů samo? Kdy?

14. zář 2022

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti s polohou plodu šikmou, příčnou. Otočilo se vám miminko hlavičkou dolů samo a kdy? Nebo dělali obrat? Jak to probíhá? Ve kterém týdnu? Děkuji za vaše zkušenosti a postřehy.

barunkiss
14. zář 2022

Malý se otočil do šikmé polohy zhruba po 30tt, od 35tt byl už znova hlavou dolů 🙂

piggy123
14. zář 2022

Já jsem sice neměla miminko příčně šikmě, ale hlavou nahoru a koncem pánevním dolu. Šla jsem na manuální otočení v 37+0. Výkon proběhl k mému překvapení velice dobře, podařilo se miminko otočit hned na první pokus a trvalo to asi jen půl minuty. Bylo to nepříjemné a bolelo to a bylo těžké u toho dýchat, ale nic, co by se nedalo vydržet.

Samozřejmě před výkonem proběhlo vyšetření a monitoring a po otočení opět dlouhý monitoring a vyšetření. Celkem jsem byla v nemocnici celé dopoledne.

Doktor upozornil, že to manuální otočení může být pro miminko velký šok a zátěž a může hrozit akutní císař, proto ho také provádí v 37+0, kdy je miminko již životaschopné a donošené.

Miminko zůstalo potom otočené hlavou dolu až do porodu. ⚠️ Jenže…….. jenže malý nechtěl ven a musela jsem jít na vyvolání. Po třech dnech porod i přes vyvolávání nepostupoval a mimí bylo nevhodně natočené (obličejem směrem k mému břichu) a stejně jsem skončila na akutním císaři.

Porodila jsem cvalíka 4,3 kg a po císaři mi řekli, že miminko by se mi nevešlo do mých porodních cest a měla jsem štěstí, že nepostoupilo níž❗️

Takže ve výsledku bych podruhé na otočení již nešla, i když samotná procedura byla v pohodě, a šla raději na plánovaného císaře, protože miminko má k tomu důvod, proč je v takové poloze, a snaží se nám něco naznačit… 🍀

biciklissie
14. zář 2022

Měla jsem polohu příčnou. Dcera se sama správně neotočila a zkusit otočit jsem odmítla. Říkám si, že ty děti vědí, proč jsou tak, jak jsou. Samozřejmě to tak být nemusí, ale i dcery to tak bylo. Hraniční množství plodovky, málo místa, občas šňůru kolem krku. Tak myslím, že by ji nakonec ani nezkoušeli otočit, ale já to odmítla rovnou. Narodila se císařem.

andelka
14. zář 2022

Prostřední syn byl příčně, ale už si nepamatuju do kdy, pak se otočil a už tak zůstal. Mohla jsem být ráda,že to zvládl, měl krátkou pupeční šňůru ( po porodu mi ho nemohli dát na břicho). Já myslím,že když je mimco příčně,tak má důvod. Kamarádka ho tak měla a rodila kvůli poloze císařem.

autor
15. zář 2022

Moc jste mě zatím nepotěšily 🙁 Vím, že se všechno děje z nějakého důvodu... Nezbývá než věřit, že se otočí hlavičkou dolů. Bylo jen lehce hlavičkou vedle, ale teď je téměř příčně. Hodně sebou mele, tak snad se odvrtí správným směrem. Opravdu bych císaře nechtěla, psychicky i zdravotně mě úplně položil.

janedv
15. zář 2022

Ja to mela u prvniho, cisar byl, spatne hojeni, zanety, ble. Druhy cisar planovany, vyzadala jsemsi primare, uplne jina zkusenost - na druhy den jsem doslova skakala pres kaluze, zadny problem, hojeni skvele. Takze jeden spatny zazitek nrmusi nutne znamenat i druhy. Drzim palce

emillyhk
15. zář 2022

No, já mám nakloněnou dělohu, takže syn i hlavičkou dolů měl zadeček hodně doprava. Při příjmu k porodu (vyvolávaný) ještě doktor říkal že je "blbě" natočený hlavičkou, že se během porodu bude muset otočit skoro o 360°, aby byl obličejem k mojí páteři. Že to určitě zvládne, ale bude to pro něj náročnější, než když už by byl připravený. Něco jsem si o tom zjišťovala po porodu, není to tak neobvyklé, ale porod se musí sledovat pro případ, že by dítě nestihlo dorotovat. No, porodila jsem přirozeně, syn měl omotanou šňůru kolem krku, ale byl v pořádku. Tím chci říct, že se všechno může ještě změnit, ty sama nic moc neovlivníš. Držím palce, ať se miminko včas otočí a porod je co nejpohovější 🍀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru