Rentgen v počátku těhotenství. Bylo by děťátko v pořádku?

fafrle
12. bře 2021

Ahoj.. 9.3 jsem byla na rentgenu plic a 10.3 na rentgenu u zubaře + trhání zubu, oba dva lékaři se mě ptali zda nemohu být těhotná a já si byla jistá tím že bych být neměla protože se s partnerem opravdu chráníme ale dnes měla MS přijít a nepřišla, prsa mám zvětšená ale jiné příznaky nemám, test si samozřejmě dělat budu ale má otázka zní když nakonec těhotná budu tak to bude asi na 100% potrat, že? Dítě si nechat nemohu díky tomu? Nebo by mohla bejt malá šance že by děťátko bylo i přesto zdravé? Díky za odpověď

ema90
12. bře 2021

@fafrle Prosim vas, ciste teoreticky muze byt tehotna vzdycky kazda zena, ktera absolvuje rtg. To by znamenalo, ze by nikdy zenska nemohla podstoupit rtg, protoze moznost, ze bude tehotna je temer vzdy, byt jen v zacatku, kdy o tom jeste ani nevi 😀
Nebojte se, pokud tehotna jste, miminko bude v poradku.
Nevim, jak moc zasahuje rtg zubu a plic do oblasti spodni casti, ale pokud je tehotenstvi prosperujici, tak verte, ze zvladne mnohem vice veci, nez jen rtg.

kafr
12. bře 2021

Rtg zubů bych se nebála, to je absolutně minimální. U plic nevím, ale to ti pak řekne gynekolog 😉 portrétem bych hned nestrašila.

petulkadodo
12. bře 2021

@fafrle Z obou těchto vyšetření jsou naprosto minimální dávky a děloha nikdy nebyla přímo v obraze rentgenu. Potratu se bát nemusíte, ten Vám nikdo ani nebude navrhovat. V případě nutnosti se tato vyšetření dělají i v těhotenství.

keksik002
12. bře 2021

@fafrle rtg vam pripadne těhotenství neublizi, nedoporucuje se ale jen z preventivního hlediska, pochybuju ze to na nekom testovali.. Byla jsem dvakrat ze zacatku v rozdilu 2 tydnu na rtg plic, behem tehu 3 atb. Proc hned strasit s potratem.. ;)

cinam
12. bře 2021

U nás u zubaře píšou, že těhotným rentgeny dělají, samozřejmě když je to akutní, jinak ne. Já teda osobně měla 2x zamlkle těhotenství a v obou případech jsem byla kolem ovulace na rentgenu zubů. Samozřejmě nemůžu tvrdit, že to nebyla náhoda, ale přišlo mi to minimálně trochu divné

zoyee
12. bře 2021

S dcerou jsem byla úplně na začátku na rtg zubů, ještě jsem netušila, že jsem těhotná, mela jsem asi týden do ms. A malá je v pohodě.

martt
12. bře 2021

@fafrle Ja jsem tenkrát na začátku těhotenství byla na rentgenu ( nevěděla jsem ,ze jsem těhotná) .A teď mi tady pobiha zdravy 5 lety syn . Neboj bude to v pohodě.

barulina
13. bře 2021

Ja byla na zacatku tehotenstvi na rtg a mimco se prestalo vyvijet. Tezko rict, zda to k tomunpomohlo

b91
13. bře 2021

Já měla na začátku 1.těhu dělaný bajtwing rtg (nevím, jak se to píše, ani to nebudu hledat). Miminko je teď už 2,5letý chlapeček.
Je to prý stejné ozáření, jako let letadlem. A těhotné létat mohou 😬.
Byla bych v klidu 🙏🏼❤️.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru