Ahoj holky, včera jsem byla na 1.trim.screeningu (zatím odběr krve) a bylo mi nabídnuto i výše napsané vyšetření, že by mi ho udělali v den screeningového UTZ. Cena je 300,.Kč Prý na něj spíše chodí starší maminky a maminy s vysokým krevním tlakem. Tak teď nevím zda jít či nejít. 😕 Díky za odpovědi.
Ahojky, my toto vyšetření měli zdarma, měli jsme štěstí, protože takto rozšířené vyšetření zavedli v Olomouci cca 3 měsíce před naším vyšetření. Ani jsem netušila, co vše nás při vyšetření čeká. Při 1 screeningu nám zjistili pozitivní preeklampsii a i růstovou retardaci, nasadili nám tablety, které beru dosud, jsem dnes v 24+0 tt. Zprvu jsem vůbec netušila o co jde, ale jak mi to doktorky vysvětlili, došlo mi to. Byla jsem z toho špatná. Preeklampsie se objevuje až při vyšším stádiu těhotenství. Je mi 29 let, vysoký krevní tlak nemám a i přesto jsme měli pozitivní výsledek. Při 2 screeningu jsme měli, díky tabletám, vše v normě a v pořádku, ale i přesto jsme více hlídaní - nejsme ještě na konci 🙂 Asi by mě kleplo, kdyby se to neléčilo a nechci ani pomyslet na to, co by se mohlo stát....Dle mého 300 Kč není tak vysoká částka...
Já nevim no preeklampsie se stejně pozná už během těhu když máš vyšší tlak tak ti stejně nasadí léky..... když budeš mít tlak nízký tak ti asi nebudou dávat léky, i kdyby byl pozitivní výsledek na preeklampsii ne? Nevím moje čistá úvaha, proč podstupovat zase další vyšetření. Hlavní je 1.screening kolem 12.týdne - krev + ultrazvuk. Preeklampsie se pozná z bílkoviny v moči, kterou odevzdáváš na každé prohlídce. Tak se nějak plašit dopředu že budeš mí preeklampsii, by mě asi moc neuklidnilo.
Ja bych sla, u nas se platilo 1500 za ten prvni screen a tohle vysetreni bylo v tom. Od zacatku jsem chodila na kontroly kazdych 14 dnu, zadny jednou mesicne jak je normou. Taky jsem mela kazdou kontrolu utz a ne jen tri za tehu. Od zacatku me hlidali a kdyz prisly komplikace, vzdy vsechno podchytili zavcas a jen diky tomu jsem se dostala az sem. Jinak bylo vysoke riziko ze porodim pred 34.tydnem a vysoke riziko intrauterinni retardace. Podle me nejsou ty tri stovky nijak horentni suma a u me se to mnohonasobne vratilo, nehlidat me od zacatku, kdovi co by bylo. Takhle jsem od 24.tydne v rizikove poradne a kontrolují me ted uz 1-2x tydne a stav je pod kontrolou.
@smallinka bilkovinu v moci mam a preeklampsie se u me diky vcasnemu podchyceni nerozjela, takze bilkovina nemusi nutne znamenat preeklampsii.
Slysim o tom poprvé. Nevim, jak je to prukazne, zalezilo by na tom. Jinak mam jinou zkušenost nez smallinka, u mne to nikdo nepoznal. Mozna to zanedbal dr, nevim. Takze zadne varovani, zadne leky. Nemela jsem zas nijak zvlast velke otoky, nebo bolest na hrudi, ale vse ostatní ano (bílkovina, tlak), Potchytili to az v poradne v porodnici, kdy ho zrovna také namerili (mela jsme to uz předtím doma i u normálního gynekologa, ted s tim nic nedelal, v poradne v porodnici jsme to nerekla, a tak nic neresili, když to zrovna také nenamerili), hned si me tam nechali a druhy den cisar (kdyby mi nedali obed, ještě tentýž den). Nastesti sel maly jen o 14 dni drive ven. Nikdy předtím jsem vysoky tlak nemela (spise mam nizky), ale starsi na tehotenstvi a prod jsem (brano biologicky, ne dnesnim průměrem - 35).
Ahojky chtěla jsem se zeptat jak vyšetření probíhá taky se právě rozhoduju jestli jít nebo ne. 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
já bych šla, před těhotenstvím jsem měla normální tlak, věk 32 let, zjistili mi vyšší riziko preeklampsie - od cca 16 tt vyšší tlak a rodila jsem o dva týdny dřív - potvrzená preeklampsie....