Triple test - zvýšené AFP 1:17. Měl někdo něco podobného?

adelkajan
20. říj 2020

Dobrý den maminky,
je mi 27 let ( první miminko) včera mi doktor oznámil výsledky triple testu, ve kterém mi vyšlo zvýšené riziko AFP 3,14 MoM - riziko NTD 1 z 17. Předtím jsem absolvovala ve 12+3 prenatální kombinovaný screening v 1 trimestru gravidity, který mi vyšel negativně a i na UZ dle sdělení pana doktora bylo vše v pořádku. Jsme objednaná 27.10.2020 do genetické poradny a na následný UZ. Ale ten týden nejistoty, který právě probíhá mě tak strašně ubíjí celý den jsem probrečela, na soustě fórech jsem sice četla, že testy vycházejí falešně pozitivně, ale i tak to riziko je hrozně vysoké :( . Mám tady někoho, kdo si zažil něco podobné moc děkuji za vaše zkušenosti.❤

drahotka
20. říj 2020

@adelkajan Ahoj, mela jsem to uplne stejne... prvotrimestralni screening v poradku - jak krev, tak ultrazvuk. Pak jsem absolvovala triple test a tam jsem mela nejake hodnoty spatne, uz si nepamatuji přesně ktere... absolvovali jsme genetiku, nechala jsem si odebrat krev a vysledek negativni. Ted mam doma dvoumesicni holciku. Ty nervy ale byly strasny, chapu te. Mysli pozitivně... ja jsem proste maly rikala, ze bude zdrava a bylo to tak. Hodne stesti! 🙂

barmil
20. říj 2020

@adelkajan proc vůbec dělal zastaralý triple, když screening byl v pořádku?

adelkajan
autor
20. říj 2020

@barmil já jsem popravdě ani nevěděla, že mi něco takového dělal. Dokud nedorazili výsledky. Když mi bral krev tak mi říkal, že je to skrz žloutenku, případné pohl. choroby, HIV, zjištění krevní skupiny aj., prý je to běžný odběr krve. A to, že se jedná o triple test jsem zjistila, až potom co mi při kontrole řekl, že mám špatné výsledky.

adelkajan
autor
20. říj 2020

@drahotka moc děkuji za povzbudivou zprávu, budu se snažit, ale ten prvotní šok se mnou dost zamával. Věřím, že to v úterý bude dobré, ještě jednou moc děkuji a přeji vám moc zdraví 🙂

barmil
20. říj 2020

@adelkajan pokud byl screening ok, tímhle buch se nenervovala, je to opravdu zastaralé a neměl by se už používat, velice často vychází falešně pozitivní.
Mne v triple vyšlo(Dr špatně určila stáří tehotenstvi, na screeningu me odmítli, že nejsem 13+0, ale 14+6, uz nešel udělat) , že máme downa s rozstepem páteře (dle genetika naprosto nemožné, buď má dítě jedno či druhé) a ted tu pase koníky krásný zdravý 4mesicni chlapeček.

honzinenka
20. říj 2020

Kamarádka měla špatné hodnoty u obou těhotenství a má krásné holky. 🙂 Ale taky probrečela spoustu času..Zkus si co nejdříve zopakovat prvosemestrální screening, jestli to ještě stihneš, třeba v soukromé ordinaci - ( doporučuji Profemu, mají hodně podrobná vyšetření, plus zpracování výsledků), - sice si připlatíš, ale některé zdravotní pojišťovny to proplatí a budeš mít větší klid.

honzinenka
20. říj 2020

Na genetiku ale určitě jdi.

drahotka
20. říj 2020

@adelkajan neni zac, take jsem to potrebovala 😉 i presto jsem ale neustale sedela u PC a hledala informace... takze chapu, ze jsi nervozni, ale mysli pozitivne kvuli mimcu 🙂 Hodne stesti!

andy6230
20. říj 2020

Ahoj holky, mam dotaz.Pokud se v tom nektera orientujete, budu vdecna za rady 🙂

Byla jsem 2x na genetice - kolem 11tt na prvnich odberech krve, pak 13tt na UTZ a vse ok. Ted v 16 tt jsem byla na tech tripl testech (podle sestricky u ktere jsem si to dnes overila, ale pak jsem nasla ve zprave ze se jednalo o integrovany test, takze nemuzu urcite rict, zda je neco jinak ve zprave nebo sestricka predala spatne info me) a na UTZ jdu za 14dni. A z krve vysel problem. Vlastne jak prvni i druhy odber vysel sam o sobe docela dobre, ale kdyz se ty oba testy porovnaly/zkombinovali, tak tam jsou videt nejake odchylky, ktere by tam byt nemely (jako ze ten prvni vysel nejak a ten druhy o stupen hur nebo obracene a to uz se musi pohlidat) nebo takhle jsem to alespon pochopila. Dle laboratore co to hodnoti jako prvni je to pry ok, genetik ale hodil vysledky do sveho programu  (prave proto, ze vysly s takovym rozdilem) a vysly mu ted na druhem odberu nasleduji vysledky:
Ms-afp 0.47
Ue3 0.77
Total hcg 0.9
Nuchal rozmer 1.07
Hodnota papp-a 1.56
FreeB hcg 2.4
(vse mom)

Poslal me s tim tedy do Sanusu (CAR co se zabyva i timhle). Tam mi vlastne nerekli nic noveho jen potvrdili, ze se to musi zkontrolovat a ze neni obvykle aby to takto vyslo. Nabidli mi bud "prekvapko" po porodu, plodovku nebo krevni testy co se zasilaji do Hong-Kongu za 12500kc. Jelikoz jsem na plodovku jit nechtela, zaplatila jsem si krev.

Pak jsem si procetla zpravu ze Sanus, kde je napsano Integrovany screening pozitivni ze dne 9.9.2020 (13+0) a pod tim jsou ty vysledky viz vys a k tomu:
Integrovane riziko trisomie 21 1/3900
Riziko NDT 1/12000
Integrovane riziko trisomie 18 1/pod 20000
Integrovane riziko trisomie 13 1/pod 20000
Riziko aneuploidie 1/60
A zaver tam je riziko chromosomalni aberace plodu, pozitivni screening, riziko trisomie 21 1/3900, riziko aneuplodie je 1/60, vyssi hodnota PAPP-P 1.56, FB HCG 2.40, nizsi hodnota AFP 0.47, normalni sonoanatomie plodu.

Vysledky z prvniho testu jsou:
Placenta vpredu nizko
NT 1.9
Anatomi plodu hodnocena bud zda se normalni nebo zobrazeno (nerozepisuji).
Papp-a 1.71
FreeB hcg 2.25
(Oboje mom)
Oznameni o doposud neuzavrenem testu. Tato gravidita bude testovana Integrovanym testem (tyto vety jsou jen ve zprave pro Sanus)

Vim, ze je to silenej sloh...Ale prosim...
Vyznate se v tom nekdo? Dopadlo to nekomu uz nekdy taky spatne? Vim, ze tripl testy nejsou uplne spolehlive, ale nechapu proc mi sestra rekla, ze delaji tripl a ve zprave ze Sanus je integrovany pozitivni screening ze 13+0.

Vim, ze to jsou otazky na doktora, ale na genetiku a druhy screening jdu az za 14 dni a vysledky taky za 14dni. To cekani bude sileny. Dkuji moc za odpovedi. Jsem z toho docela nestastna. :(

martina1317
11. bře 2024

@adelkajan ahoj, pokud jsi tu jeste aktivni, muzu se prosim zeptat, jak to dopadlo? Dekuji

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru