Genetická vada. Máte zkušenost, že jste nakonec měly zdravé miminko?

mikraprcek
21. pro 2020

Ahojky, mám zasebou 2x ukončení těhotenství. Poprvé Edwardsův syndrom a podruhé Kiliánův syndrom. Na genetice mě odrazují od dalšího otěhotnění. V nemocnici, ale zase říkají, že je to časté a někdy to vyjde. Dost jsem četla, že na to trpí holčičky a klukům se genetické vady vyhýbají..Mám jen 2 možnosti buď zkoušet dále a nebo adopce. Moje otázka zní, jestli máte zkušenost s více těhotenstvími, které nedopadla dobře a pak přece jen máte zdravé miminko?
Sice na jednu stranu vím, že jsem udělala dobře. Ale také mám pocit, že to není úplně správné a nevím jestli zkoušet dál. Život bez dítěte si také neumím představit..děkuji předem za odpovědi.

aselluska
21. pro 2020

Zkušenost známé. 2x ukončené pro špatné výsledky screeningu (nevím přesně o jaké vady šlo, citlivé téma, neptala jsem se). Nyní zdravé miminko.

markis33
22. pro 2020

@mikraprcek mám zdravou holčičku, v únoru chlapeček s downovym syndromem a srdeční vadou a teď čekáme zase holčičku a podle genetiky zdravou....jinak mě doktor říkal ze při umělém oplodnění se daji vajíčka nebo spermie nějak ošetřit od těchto hlavních vad, nevím co a jak přesně, nepidila jsem se po tom.

crutela
22. pro 2020

@markis33 Ano jde to. Je to pro ženu velmi náročné, píchaji do vás hormonální injekce po kterých velmi rychle a hodně přibíráte :(

ninanela
22. pro 2020

Jde o genetické vysetreni embryí PDG,jde o normální IVF stimulaci,odběr vajíček,oplodnění a vysetreni embryí před zavedením.Nepribrala jsem vůbec.

rickym
22. pro 2020

@mikraprcek Já mám tedy za sebou jen jedno ukončené těhotenství. Edwardsův syndrom u chlapečka. Předtím zdravá holčička. Teď jsem v 16tt a doufám, že bude vše dobré.
Genetika ti vyšla jak? Všechno v pořádku?
Neumím říct co bych dělala, kdyby se to mělo opakovat. IVF kvůli hormonům není nic moc, ale asi bych i to zvažovala, kvůli genetickému vyšetření embryí.

mikraprcek
autor
22. pro 2020

Ivf už jsme také postoupili. Bohužel v mém věku 38 let, že mě nedostali ani jedno vajíčko. Tahle varianta je pro mě také tabu. 😢

markis33
22. pro 2020

@mikraprcek a gentiku vám udělali?ja bych to asi úplně ještě nevzdavala....

rebekabebe
22. pro 2020

Já mám chromozonalni genetickou vadu zděděnou po mamince moje chromozony se naštěstí doplňují tam kde chybí takže jsem zdravá každé těhotenství mám rizikové.... Dvakrát jsem o dítě přišla nejlepší na tom všem je že oni mi potvrdí že se dítěti nedoplnujou chromozony ale neřeknou mi jakou vadu má protože to nevi... Mamince při posledním těhotenství 8 let zpět řekli že to je miminko nemocné ale že neví co má že to má něco ze 64 nemoci ale neví jakou 5krat byla těhotná a z toho má 2 zdravé dcery... Já teď jsem po třetí těhotná 4.1.2021 mě čeká odběr plodové vody takže já doufám a věřím že tentokrát budu mít zdravé dítě ❤️

rebekabebe
22. pro 2020

A vždy ji to vycházelo tak že jedno miminko nemocné druhé zdravé takže já si myslím že pokud jsi silná tak neposlouchej genetiku a zkus to. Nevidím důvod proč by se to nemohlo vydařit ❤️❤️❤️

rickym
23. pro 2020

@mikraprcek aha, to mě s ivf moc mrzí😔 Budu na vás myslet, aby to vyšlo přirozeně a zdravé miminko🍀🍀🍀❤️🙏🏼

baal7513
23. pro 2020

@mikraprcek a proc nezkusit ivf znovu? Ne vzdy to vyjde na poprve..

estnka
23. pro 2020

Mám zkušenost, že první těhotenství ukončeno dříve, ale naštěstí syn zdravý bez následků (problémové těhotenství). Druhé těhotenství vývojová vada, kdy chyběla část chromozomu a miminko by nebylo schopno života (taky to měl být syn). A další IVF nedoporučuji? Znám dost případů, kdy to vyšlo až na další pokusy.

mikraprcek
autor
25. pro 2020

Vím, že každé ivf nevyjde na poprvé, ale většinou mají maminky vajíčka. Já bohužel nemám žádné vajíčka na odběr..otěhotnět přirozenou cestou mi jde hned. Ale mám chromozální genetickou vadu a mít zdravé dítě je u mě 50 na 50. Takže moc na výběr nemám. Jste moc hodné, že mi radíte.. 😍

mikraprcek
autor
25. pro 2020

@rebekabebe budu moc moc držet palce ať vám vyjdou testy dobře. 😍

hobie
25. pro 2020

Zdravím, u nás s manželem bylo zjištěno přenašečství SMA - spinální muskulární atrofie a riziko, že bude dítě nemocné bylo 50%, že bude samo nemoc přenášet 25% a že bude zcela zdravé a nebude přenášet také 25%.. hned nám bylo doporučeno IVF a já nečekaně po třech letech snažení otěhotněla přirozeně..
Pro mě se stal zázrak a náš syn patří k těm šťastným 25% a je zdravý a ani nebude nemoc přenášet, zjištěno z odběru plodové vody..
Takže šance určitě, ale už bych do rizika přirozeného těhotenství nikdy nešla a jsem šťastná za jedno zdravé dítě..

rebekabebe
25. pro 2020

@mikraprcek děkuji taky budu držet palce aby jste se dočkala zdravého krásného miminka ❤️❤️❤️

mikraprcek
autor
26. pro 2020

@hobie To vam moc přeji, snad už budu mít také štěstí.

hobie
26. pro 2020

@mikraprcek děkuji a budu Vám moc držet pěsti, zázraky se opravdu dějí!! 😉

agony28
1. led 2021

A co údv a darovala vajíčka?

peclen
4. led 2021

@mikraprcek Ale ne na kazdou stimulaci musi zeny zareagovat rustem vice folikulu. Ja bych to jeste jednou zkusila, max prijdete o jeden cyklus. Zato to tehotenstvi pokus/omyl trva nekolik mesicu.