Parciální mola, za jak dlouhou dobu jste se mohli snažit?

bibianna13
21. srp 2014

v 11tt (8.8.) jsme byla na revizi dělohy, dnes jsem byla na kontrole a dr. mi sdělil, že šlo o parciální molu a že se můžeme začít zase snažit až za 4měsíce, tak jsem se chtěla zeptat, zda jste některá měla to samé a za jak dlouhou dobu jste se mohli snažit?

ema1984
21. srp 2014

Ano, měla jsem v loňském roce, nejprve mi dr řekla, že se doporučuje po půl roce od negativní hladiny hcg, ale měla jsem dobré výsledky, tak jsem za ní šla po čtyřech měsících, jestli by to náhodou nešlo dřív a dostala jsem povolení... Zadařilo se ale stejně až po tom půl roce🙂 Teď mám tříměsíční holčičku🙂 Ze začátku jsem myslela, že to čekání na snažení nevydržím, pak se to nějak otupilo... Neboj se, uteče ti to rychle.

hayete
21. srp 2014

Já mohla začít znovu až půl roku od negativního výskedku. Asi 9 měsíců od revize.

pet16
22. srp 2014

@bibianna13 po parciální mole se většinou doporučuje půl roku od negativního výsledku HCG. Už máš výsledky na nule?

bibianna13
autor
25. srp 2014

@ema1984
@hayete
@pet16 no já právě na netu objevila pár info ohledně toho hcg, ale dr. o tom vůbec nemluvil. Před revizí mi řekl, že se bude moci začít snažit až tak od ledna nejdřív, no a 14dní po revizi (krev mi nebral) mi oznámil, že se můžeme začít snažit za 4měsíce, načež jsem se ho ptala, zda by byl velký problém kdybych těhotněla dřív...na to řek, že mi to rozhodně nedoporučuje a že mám teda místo prosince přijít už v půli listopadu a že se uvidí. Jelikož nám tohle otěhotnění trvalo něco málo přes rok a půl, tak je člověk opravdu dost netrpělivý a každý měsíc navíc je táááák neskutečně dlouhý ☹

hayete
25. srp 2014

@bibianna13 já chodila na speciální oddělení v Podolí, kde řešili jen případy s molou. Po revizi každý týden, pak 14 dní a nakonec po měsíci. Hlídají HCG, pokud by se znovu zvýšilo, bylo by to špatné. Pokud otěhotníš, tak pak neví, jestli ti HCG roste jen z těhotenství nebo je v těle i něco špatně.

pet16
25. srp 2014

@bibianna13 mola se projevuje navenek tím hcg. Většinou zmizí už po revizi, ale mělo by se právě pro jistotu kontrolovat, jestli někde něco nezůstalo, příp. se nešíří dál po těle. To se doporučuje dělat po parciální mole půl roku, po kompletní rok. Pokud bys v té době otěhotněla, nemusí se stát nic, ale můžeš být i ten případ, kdy se začne mola v těle šířit a kvůli těhotenství nikdo nepozná, že vzrůstající hcg dělá mola a ne těhotenství. A to bych já po mých zkušenostech neriskovala ☹ Vím, že to čekání je hrozné, já měla molu kompletní, rovnou tu nejblbější variantu, kdy jsem musela na chemoterapii, takže půl roku léčení a rok pak ještě čekání na povolení a ty měsíce se šíleně vlekly. Pak zpětně si řekneš, že to vlastně uteklo, já to teď říkám taky, ale tehdy mi to tak nepřišlo a je jasné, že tobě teď taky ne. Ale vydrž.
Jinak nevím, proč ti doktor to hcg nesleduje, já jezdila (a jezdím doteď, i když už jen jednou ročně) na kontroly do Podolí, stejně jako @hayete, tam na to mají speciální oddělení http://www.upmd.cz/?page_id=615 Ještě nedávno tam měli doktoři povinnost posílat všechny pacientky s molou, teď už myslím jen komplikované případy, ale to nemění nic na tom, že někdo by ti měl to hcg hlídat. Třeba jsi ale měla všechno v pohodě, hcg ti kleslo hned pěkně (určitě ti to kontrolovali ještě v nemocnici po revizi) a pak ti to jen doktor pro jistotu zkontroluje, až k němu půjdeš v tom listopadu.