Přijdu o dávky, když partnera označím za otce?

misa288
24. kvě 2016

Dobrý den.
Prosím o radu. Plánujeme s přítelem dítě a chci se zeptat jak je to s dávkami teď. Mám 9.ti letého syna z prvního manželství.
Nyní s přítelem chceme a plánujeme potomka. Jsem v podnájmu bez zaměstnání a sociálka mi nyní s doplatky na bydlení i do životního minima pomáhá. Přítel u mne nebydlí. Jak to ovšem bude kdyby se dítě podařilo? Přijdu o veškeré dávky když partnera označím za otce?
Omlouvám se ale nikdy jsem se o tohle nezajímala proto že jsem si myslela že to potřebovat nebudu a je to tady.
Můžete mi prosím poradit? Děkuji za odpověď

lv
24. kvě 2016

A budete pak bydlet spolu, jako rodina? Možná by bylo dobré si zkusit něco našetřit, z přítelova platu, než v situaci úplně bez příjmů plánovat dítě - pokzd nebudeš mít hlídání, tak se dostaneš do práce za pár let..

blahova_andrea
25. kvě 2016

Mě tedy toto nepřijde jako ideální doba uvažovat o miminku. Jedna věc by byla, kdyby se už stalo a řešila se situace tak, jak je? Ale plánovat mimi do takové nejistoty a spoléhat čistě jen na dávky od státu mi přijde nezodpovědné, nedospělé.
To zda bude žít s vámi, zda bude v rodném listě, zda bude mít trvalý pobyt atd...to jsou důležité informace ve vztahu k dávkám.
Navíc přítele nemůžeš označit za otce. On se k miminku musí vlastně sám přiznat 😀
Ať to budete mít jakkoliv, tak v první řadě se o děti mají starat rodiče, až poté pomáhá stát. Je povinností otce postarat se o vás. Pokud plánuje dítě s ženou, která už má závazky a žije díky dávkám, pak by měl být natolik zodpovědný a zabezpečený, aby se pak postaral o vás všechny. Nebo ty plánuješ dítě s přítelem, který je také bez práce, s minimální mzdou...? 😕

arilas
25. kvě 2016

Pokud bude v rodném listu jako otec, ale nebude s vámi dále bydlet, tak nepřijdete o dávky. Musí Vám ale platit alimenty a taky bude potřeba potvrzení, že s vámi nesdílí domácnost

andreaandrejka
25. kvě 2016

@arilas Alimenty by platil v případě, že by spolu nebyli vůbec, dítě by bylo svěřeno do péče matky a matka by si o alimenty musela zažádat, ne? neznamená automaticky,že když spolu nežijí, že otec platí alimenty.

arilas
25. kvě 2016

@andreaandrejka Tak to nevím. My spolu nežijeme a na alimentech jsme se domluvili. A ano dítě mám svěřeno do péče.....Takže jiná situace

andreaandrejka
25. kvě 2016

@arilas Ano,přesně tak jsem to myslela.

lucka662006
25. kvě 2016

Tak plánovat dítě a už přemýšlet, že přítel se k němu nebude znát, nebo dokonce s námi nebude bydlet, abychom dostali sociální dávky, to je teda nápad. Co na to mají říkat poctiví pracující tatínkové např. od 3 malých dětí, kteří ještě platí daně? A proč vůbec maminka 9ti letého syna nepracuje? (pokud se jedná o zdravotní důvody, tak se omlouvám).