Odběr pupečníkové krve po porodu

lucievitackova
31. črc 2017

Ahoj maminy,
chci se zeptat,jestli tady mate nekdo zkusenost s odberem pupecnikove krve po porodu😊

plksv
31. črc 2017

Ano, mám, i když doufám, že to nikdy nebudem potřebovat. Vedla mě k tomu leukémie v rodině a příběh kamarádky, jejímuž dítku krev zachránila život.

lucievitackova
autor
31. črc 2017

@plksv
A muzu se zeptat,jak to vychazelo cenove?Klidne do zprav a samozrejme odpovidat nemusite...

plksv
31. črc 2017

@lucievitackova nevím, jak je to teď, určitě se dá dohledat, takže to klidně píšu veřejně 🙂. Odběr stál necelých 10 tisíc, ale přispěla nám babička a dedeček 😀. Pak se každý rok platí 1500 úložné - jednorázově. Je to šílená částka, ale nám to za to stojí.

lucievitackova
autor
31. črc 2017

@plksv
No jasny,my sice v rodine zadny krevni onemocneni nemame,ale taky o tom uvazuju...

adelinka89
31. črc 2017

My jsme v roce 2014 platili 25tisíc a každý rok platíme 1300,- za úschovu..

berenika39
31. črc 2017

jen cituji, kmenové buňky z krve z placenty se možná někdy budou moci využívat....komerce, komerce. Zneužívají strachu.

„V současné době absolutně chybí možnost klinického použití, které některé soukromé subjekty propagují," upozorňuje lékař Koucký. „Pokud má ovšem někdo zbytečných x tisíc, ať pupečníkovou krev uloží. Tkáňové inženýrství se vyvíjí neuvěřitelným tempem a kdo ví, co bude za 20 let."

Pozor! Úvahy o uložení pupečníkové krve jsou zcela bezpředmětné ve chvíli, kdy se u dítěte projeví například leukémie, která je vrozená. Ta je totiž už dispozičně obsažena v kmenových buňkách, a proto se v takovém případě stejně hledá zcela jiný dárce.

zdenkaell
1. srp 2017

@berenika39 presne tak, pro nemocne dite se jeho nemocna krev stejne pouzit neda. Je to jen obchod se strachem.

martaveg
1. srp 2017

O vzacnosti a cennosti pupecnikove krve bylo uz mnoho studii, z prosteho selskeho rozumu, proc ji diteti predcasne sebrat..? doporucuji si spis pozjistovat neco o ponechani dotepat pupecnik

smselektro
1. srp 2017

Tak přesně tuto diskusi potřebuji. S manželem vážně uvažujeme o odebrání a následném zmrazení krve, i když finančně to je zátěž, obzvláště pak, když tuto věc chcete dopřát každému svému dítěti. Na stránkách, které tento produkt nabízí, jsou samozřejmě samé superlativy pod záštitou známých osobností...

zdenkaell
1. srp 2017

@smselektro spise si zkus najit, kde a kdy se to vyuzilo. Kdy zmrazenou krev pouzili pro dane dite. Obavam se, ze nenajdete nic. Smysl melo odebirani a darovani pupecnikove krve- od zdravych deti pro nemocne. Ale to samozrejme neni financne tal vyhodne, tak uz se to prakticky nedela.

karol2014
1. srp 2017

@berenika39 Souhlas.
Vlastni pupecnikova krev se da pouzit u nemoci z ozareni apod. Vetsina nemoci lecenych pupecnikovou krvi je vrozenych, jako treba leukemie, a tehdy je takova krev nepouzitelna. Pupecnikova krev je dobra, kdyz ma napriklad miminko nemocneho sourozence. Ke vsemu je pouzitelna pouze pro pacienty nizsi vahy, takze v dospelosti uz stepy nestaci.

smselektro
1. srp 2017

@zdenkaell
Tak co jsem našla je, že - přesně jak píšeš - využití pupečníkové krve pro "své vlastní využití" je značně omezené a lze ji využít pouze u osteopetrózy, aplastické anémie, hemofagocytické lymfohistiocytózi, myelodysplastického syndromu, neuroblastomu a meduloblastomu. Všechny další nemoci jsou léčeny pupečníkovou krví (ty, co samozřejmě takto léčit jdou) od sourozence.
Ke zvážení každého, zda do toho půjde, to je jasné.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru