Vyvolávaný porod po CS. Má někdo zkušenost?

honatko092
13. lis 2022

Krásný den! Zítra mám termín porodu, doteď jsem se nestresovala...ale pořád přemýšlím, jak to bude. Na VBAC se připravuju od 10tt s dulou, dělám předporodní přípravu už od 36tt. Poslíčky a bolesti mám už tak tři týdny, každý den mám pocit, že už pojedeme...zítra mám kontrolu v porodnici a mám úžasného doktora, který mě ujistil, že termín je orientační a že mě nechají dokud to půjde. A teď k mému dotazu...co když budou chtít vyvolat? Je tu někdo, komu vyvolávali po CS a byl z toho úspěšný VBAC? Vím, že se to nedoporučuje a nechci do začátku porodu ani do porodu nijak zasahovat. Mám v přípravě vloženo tolik času, energie, peněz, že začínám malinko stresovat 🙂

levandule_k
13. lis 2022

Kamarádce po císaři porod nevyvolávali, čekali, jestli bude rodit sama. Takže si myslím, že tomu nejsou ani nijak nakloněni. Věř svému tělu a miminku, určitě to máš hezky zpracované a bude to dobré.

jijulka
13. lis 2022

po SC se vyvolávat nedoporučuje

honatko092
autor
13. lis 2022

@levandule_k Většinou nejsou nakloněni, ale znám takové případy a většinou končí dalším CS. Tak hledám nějaký pozitivní konec...děkuji moc, budu věřit dál...🍀

honatko092
autor
13. lis 2022

@jijulka Já to v příspěvku i píšu...ale znám doktory, kteří se do toho pouští. Tak hledám, jestli s tím někdo souhlasil a byl z toho VBAC.

jijulka
13. lis 2022

@honatko092 nikoho takového neznam, spis ze se porod nerozbehl a tak to skoncilo sekci nez indukci.

cherie24
13. lis 2022

@honatko092 a fb skupinu Vaginální porod po císařském řezu jste zkoušela? Jsou tam mnohé případy. Někdy se vyvolává třeba jen balónkem, bez použití dalších látek a stačí to. Ale všeobecně to je celkem velké riziko, nicméně čas od času se to dělá a i se to povede. Ale vyvolávací látka se vždy dávkuje velice opatrně. Tak by to mělo alespoň být. Vaši obavu chápu, mě to taky stalo dost peněz a připrav a bohužel další sekce. A vlastně asi zcela zbytečná, velmi špatný výběr porodnice ... Mě v jedné řekli, že zkusí "šetrné" vyvolávání, v druhé mi řekli, že rovnou sekce, že nevyvolávají vůbec a nakonec prostě fiasko, jen ze strany doktorů, po💩 to prostě.

felixfelicis
13. lis 2022

Ja bych si to ted vubec nepripoustela, proste to pujde samo a bude to dobry🍀 Do vyvolani po SC bych nesla, radsi rovnou planovana sekce.

honatko092
autor
13. lis 2022

@cherie24 Jo, mám tam zadaný dotaz, zkouším všude 🙏 Díky za zkušenost...můžu se zeptat, jaká to byla porodnice?

honatko092
autor
13. lis 2022

@felixfelicis Díky, já jsem si to doteď taky nepřipouštěla, ale dneska ve mně něco hlodá 😵‍💫

zekrt
13. lis 2022

@honatko092 Ano, měla jsem to tak. FN Brno, preferují vyvolání před druhým CS. Ani jsem je nemusela přesvědčovat a nabídli sami. ❤️ Vyvolává se opatrněji než normálně.

rnika
13. lis 2022

@honatko092 Já chtěla a tvarili se, ze to zkusí. Ale protože byl odhad miminka velký, tak cukli, ze ne. Bali se ruptury dělohy.

cherie24
13. lis 2022

@honatko092 Hradec Králové. Po tom, co se tam dělo a co mi byli schopni říct, jsem partnerovi řekla, že buď mi zajistí porod někde hooodně daleko od tohoto kraje nebo už žádné dítě nepřipadá v úvahu. Fakt hodně špatné, vyloženě taková ta porodnice, kde vám řeknou - samozřejmě, že preferujeme přirozený porod před další sekci, vždycky je to lepší. Ale ve skutečnosti nemají vůbec v plánu vás v tom podpořit.

lenickakl
13. lis 2022

Na pokoji jsem mela holcinu, ktere vyvolavali porod po cisari, byla pred terminem. Ale vyvolavali ji to kvuli cisari pomaleji nez mne, takze to trvalo dyl. Porodla nakonec vaginalne. Byla po cisari tusim asi pet let. To uz si nejsem jista.

merope
13. lis 2022

@honatko092 Motol to dřív měl tak, že VBAC dovolil jen do jisté váhy a pokud hrozilo, že dítě bude větší, vyvolávali (teda pokud matka chtěla VBAC). Ale už je to přes 8 let (aktuální věk dítěte, kde to vyšlo 🙂 ), tak nevím, jak to dělají aktuálně. Ale můj tip je, že na netu se dozvíš spíše ty příběhy ve stylu: "Chtěla jsem a nedopadlo to." - tzn. kde to holky potřebují ze sebe dostat.

elfka21
13. lis 2022

@honatko092 neodpovím na dotaz, protože mě porod čeká až za měsíc a půl. Ale ráda bych se zeptala, jak ses připravovala? Jsem taky po císaři (před rokem a půl) a nepřipravuji se zatím nijak… z čehož začínám mít špatný pocit. 😅

honatko092
autor
13. lis 2022

Díky moc za odpovědi, jen dodám, že jsem s MS kraje, takže žádná z porodnic, která tu byla zmiňována není mou vyvolenou, uff...hodně jste zmiňovaly i váhový odhad. Mám spíš opačný problém, miminko je na hranici tabulek, poslední odhad byl 2,7 kg, takže obřík to asi nebude (vím, odhady jsou odhady).

honatko092
autor
13. lis 2022

@elfka21 Já jsem po CS dva roky, gratuluju k miminku 🙂 Já jsem si zamluvila dulu už v začátku, protože jsem s ní během schůzek probírala svůj první porod a zpracovávala ho. Měla jsem poporodní trauma a dostávala se z něj půl roku. Jinak jsem se po celou dobu těhotenství udržovala fyzicky fit (denně nachozeno cca 5 km) a teď od toho 36tt mám od duly "plán", který obsahuje cvičení s anibalem, napářku, maliník, lněné semínko a pupalkový olej 😊 No a dost jsem pracovala s jizvou (masírovala) a každý měsíc chodila na fyzioterapii (ale to už 4 měsíce po CS kvůli zádům), teď jsem dvakrát podstoupila i mobilizaci pánevního dna. Určitě máš ještě čas, jakákoliv příprava se počítá, i kdybys začala teď nebo až před porodem 🙂

zekrt
13. lis 2022

@honatko092 Syn měl skoro 4 kg a šlo to hezky. 🙂 Jsem moc ráda, že se povedlo, i to hojení bylo proti CS nebe a dudy.

honatko092
autor
13. lis 2022

@zekrt gratuluju 😊 A vyvolávali ti porod? V lepší rekonvalescenci věřím...já měla celkovou narkózu a byla to moje první operace, takže ta bolest po ní, to se nedá popsat, vůbec jsem s tím nepočítala...uvidíme, jak to dopadne 🙏

zekrt
13. lis 2022

@honatko092 Ano, psala jsem výše, v Brně. První dítě jsem měla CS také v celkové narkóze.

zekrt
13. lis 2022

@honatko092 Držím pěsti!

kupi
14. lis 2022

@honatko092 já jsem měla po sekci vyvolávany porod a dopadlo to dobře, i když to bylo hodně dlouhé a několikrát se řešilo jestli neudělat sekci, tak se syn přece jen narodil přirozeně.

dashyyy
14. lis 2022

Já jsem měla naplánované vyvolání den po TP, malá se ale rozhodla týden dopředu to zkusit sama, takže proběhl parádní vaginální porod.. první CS kvůli poloze.. můj dr. i v porodnici s tím byli všichni ok, jen prý se to řeší po CS hned po TP

geology
14. lis 2022

Ahoj, já jsem příklad toho, že to jde. První porod císař (placenta překrývala porodní cesty) a za 19 měsíců jsem rodila pomocí vyvolávání. Vše v pořádku. A v porodnici mi vlastně ani nenabizeli variantu dalšího porodu císařem.

honatko092
autor
16. lis 2022

Děkuji všem, malá se narodila dnes 2:35 sama od sebe. Nestihli jsme dojet do porodnice, takže jsem si VBAC střihla v autě s manželem. Obě jsme v pořádku, byl to zážitek 🙂 10 minut od nemocnice...♥️

levandule_k
16. lis 2022

Hezký, gratuluji, ať se vám oběma daří ❤ Můžu se zeptat, to jsi doma tak dlouho čekala, že jsi si říkala, že máš ještě čas, nebo to najednou začalo jít strašně rychle?

zekrt
16. lis 2022

@honatko092 Tak to je sen. ❤️ Blahopřeju!

elfka21
16. lis 2022

@honatko092 Moc gratuluji! 😊 Přípravy se evidentně vydařily. Vůbec si neumím představit takovou situaci, jsem ráda, že jste v pořádku. 🥰

honatko092
autor
16. lis 2022

@levandule_k Měla jsem kontrakce od 20:15, ale byly hrozně nepravidelné, občas po 12 minutách, občas po 6 minutách, někdy slabounké na 20 sekund, někdy silné na minutu...po konzultaci s dulou jsem se rozhodla zkusit si jít lehnout a vyčkat...nespala jsem, jen mikrospánky mezi kontrakcemi. O půl druhé mi praskla voda a pak jsem hned za 10 minut měla pocity na tlačení a bolest takovou, že jsem nelidsky řvala na celý barák 😂 Sedli jsme do auta (nemocnice byla 35 minut autem, vybrala jsem si ji kvůli VBAC), ale už jsme nedojeli. S dulou na telefonu jsem tlačila a na pět kontrakcí byla malá venku...

elfka21
16. lis 2022

@honatko092 A co manžel? Měli jste něco, do čeho mimi zabalit?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru