Dá se zvrátit rozhodnutí ředitelky MŠ?

finlay
8. bře 2017

Ahoj holky,

vyskytl se nám ve školce takový problém. Obě dcery dávám do stejné třídy (4r, 2,5r). Je to odloučené pracoviště státní školky. Chodí do třídy 10 dětí, což je úžasné. Ta starší se špatně adaptuje na nové prostředí, tak jsme byli moc rádi, že se dostala právě sem a hrozně si sedla s učitelkami. Mladší se adaptovala dobře proto, že tam už chodí starší. Ve třídě mají 3 děti se spec.potřebami,tak mají asistenta. Ale děti jsou klidné a moc jim to svědčí (protože je předtím rodiče měli jinde a toto si pochvalují).
Ve stejné budově je ještě třída 25dětí, kde mají jednoho naprosto nezvladatelného chlapce. Má také svou asistentku, ale ta už je úplně vyřízená. Zřejmě má schizofrenii (myslí si to jeho asistentka, ale rodiče nic neřeknou). Jsou tam na třídu 2učitelky a tato asistentka. Všechny tři jsou pokopané, pokousané, zmlácené od tohoto kluka. Rodiče se školkou nespolupracují. Tento chlapec masakruje děti. Poslední případ byl slabý otřes mozku jedné holčičky. Tatínek si pak zažádal o přeložení a co myslíte - paní ředitelka to vyřešila jeho přesunutím k našim dětem. Do malého prostoru, mezi děti, které potřebují více pozornosti (ty 3 se spec.potřebami).
Dcery jsou ve školce hrozně spokojené, pořád něco tvoří, rozvíjí se tam, těší se na plánované výlety. Jenže nic z toho nebude, protože všechny učitelky budou hlídat tohoto spratka. Dá se nějak zvrátit rozhodnutí ředitelky? Ta si to obhajuje, že dostala doporučení od psycholožky přeložit ho do menšího kolektivu. Jenže ta psycholožka na místě nebyla. A jiná, co tam byla, říkala, že by to rozhodně nedoporučila. Psala jsem i starostovi, ale zatím bez odezvy.
Dá se s tím něco dělat? Nechci každý den trnout, jestli mi tam nějaký fracek nezmrzačí dítě.

panickatlamicka
8. bře 2017

Ten fracek je nejspis nemocne dite, proto bych vazila slova. I tobe se totiz mohl takovy, jak ty pises, fracek narodit. Ono to urcite neni pro ty rodice lehke, kdyz jejich dite nikde nechteji. A o to hur se s tim problemem neco udela, kdyz matka a otec nespolupracuji. Takze bych nejspis vyvijela cileny tlak na ne, aby se docililo ucinne provazanosti, diky niz bude dite spravne umisteno, nikoli jen odsunuto jinam.

danyysek
8. bře 2017

To sice nevím, ale pokud ten kluk není předškolák, tak nemá povinnost chodit do školky, tak možná na tom by se to dalo nějak postavit.

finlay
autor
8. bře 2017

@panickatlamicka když rodiče nespolupracují, nechtějí nic slyšet, ani učitelkám vlastně pravou diagnozu neřeknou a nechtějí nic řešit, jen obviňují učitelky, že ho zanedbávají a tak podobně, asi těžko najednou budou soudní a stáhnou ho ze školky.

kuc
8. bře 2017

Díky inkluzi musí paní ředitelka přijmout i problémové dítě, a není pravdou že, ředitelka nezná diagnozu dítěte jelikož má přidělenou asistentku, tak je to na základě něčeho, a pokud jsem to dobře pochopila tak má asistentku pouze pro sebe a ano u takto problémových dětí se doporučuje zařazení do malého kolektivu. Pokud dobře počítám tak na jedenáct dětí budou ve třídě dvě učitelky a dvě asistentky. Co by u nás ve školce za to učitelky daly když na 27 předškoláků jsou dvě učitelky a mají ve třídě jak děti šikovné tak i takové ze sociálně vyloučených skupin které se ještě v šesti letech neumí najíst, nejsou schopni vydržet u jakéhokoli zaměstnání ubližují dětem a pod. Na asistentku nemají nárok jelikož nemají diagnostikován žádný ani zdravotní ani mentální problém a jak by také mohli když rodiče odmítají s dítětem na nějaké vyšetření jít a není žádná páka která by je k tomu donutila.

janakar
8. bře 2017

Na jednu stranu chápu Tvoje obavy, na druhou se mi hrubě nelíbí způsob jakým o tom dítěti mluvíš - spratek, fracek....nezlob se na mě, ale pokud to dítě má problém a diagnozu, tak je třeba s ním pracovat, ne ho takto odsuzovat. Menší kolektiv má pro takové dítě jasné opodstatnění. Myslím, že s tím nic nezmůžeš.

finlay
autor
8. bře 2017

@janakar Kdyby se ti domů vrátilo dítě s otřesem mozku, asi bys to druhé taky nehájila a použila první slovo, co ti přijde na mysl. Já samozřejmě chápu, že je nemocný, jen prostě nevím, proč za laxnost rodičů mají pykat ostatní. Viděla jsem spoustu dětí např. s ADHD apod., ale když i sama asistentka, která je s ním nejvíc, řekne, že je to nemyslitelné, tak prostě nechápu, proč to ředitelka nechce slyšet a nehledá řešení někde jinde.

hojda
8. bře 2017

@finlay A tvoje děti jsou v té malé skupince z nějakého důvodu?

g_m
8. bře 2017

😀 A tu schizofrenii paní asistentka poznala jak? Pokud by byla natolik studovaná, že je schopná ji rozpoznat, tak by rozhodně nedělala asistentku, tohle už je trochu vyšší level... Takže spíš je to jen její domněnka a klasika typu: Jedna paní povídala...
Zároveň paní ředitelka ví, co s klukem je a má jeho zprávu z PPP, jinak by neměl nárok na asistentku. Ale jsou to soukromé informace o jeho zdravotním stavu, které rozumně nesděluje, jinak by už tady frčely po modrém koníkovi.
Být vámi, tak se spojím s ostatními rodiči a zkusím vyvinout tlak jako celek a ne jen jako jednotlivci.

blahova_andrea
8. bře 2017

@finlay ale tvé dítě otřes mozku nemělo, tak proč takové výrazy? nejsi matka toho ublíženého, nejsi v afektu. chápu, co a proč tě rozhořčuje z pozice matky, ale chápu i ředitelku. souhlasím s výše psaným. na 11 dětí 4 dospělí jsou luxus! buď to stihnou ošéfovat a nebo si tedy sama požádej o přeřazení jinam, na to máš právo. chápu, že do toho se ti taky nechce, když si ta starší špatně zvyká a dělá jí problém větší kolektiv. ale sama tam nebude. bude tam mít sestru a jednou ji to stejně nemine, pokud neplánuješ domácí školu. co na tomto všem nechápu je přístup rodičů dotyčného chlapečka, ale možná o tom jen nevíš vše a soudíš jak soudíš díky nedostatku nebo zkresleným informacím. bohužel i rodiče, kteří neměli být rodiči jsou mezi námi. a bohužel jsou i případy, když rodiče se snaží a řeší, ale ne vždy mají na výběr jinou variantu. představ si, že máš sama "postižené", nepřizpůsobivé, nějak omezené dítě, musíš chodit do práce a zároveň chceš pro něj to nejlepší. pokud má ten chlapec diagnozu a asistentku, tak ti rodiče zřejmě úplně laxní nebudou. protože i toto se musí vyběhat.
a jaké řešení bys tedy ředitelce doporučila ty? to, které udělala je prostě teď nejrychlejší a nejjednodušší a až čas ukáže, zda správné a zda bude třeba hledat řešení jiné, ne?

knoflikarka
8. bře 2017

@kuc Rodiče nejsou povinni škole nosit zprávy z odborných vyšetření a na nových papírech ze školských poradenských zařízení se diagnoza již také objevit nemusí, takže ředitelka, přestože to dítě dostalo schváleného asistenta, mít povědomí o diagnoze nemusí.
Bohužel i přesto, že MŠ je nepovinná, se z ní dítě "vyhodit" nemůže. A rodiče problémových dětí nad tím často přivírají oči a začínají vše řešit až s nástupem do školy, kde se vše ukáže jako neudržitelné.
Je mi chlapce líto, protože to, co musí prožívat, bychom asi žádná nechtěla, ale je mi líto i učitelek a spolužáků. Bohužel ředitelka (nebo vedoucí učitelka, pokud je MŠ pod ZŠ) nemá žádné páky, jak rodiče donutit, aby se dítěti dostalo správné podpory a bohužel často taky pro takového děti služby dost chybí.

blahova_andrea
8. bře 2017

@g_m to spojení rodičů mě napadlo taky, ale kam to povede? jako, aby kluka vyloučili ze školky úplně? jsou ještě vůbec nějaké speciální mateřinky nebo už jen ti asistenti?

blahova_andrea
8. bře 2017

@knoflikarka což mi ale přijde, že nemusí být ideální. když nevíš, s čím máš tu čest, jak k tomu můžeš správně přistupovat a správně reagovat? ☹ chápu, že nemá citlivé osobní informace vědět každý, ale pokud chci, aby mému dítěti někdo zajistil speciální péči, nadstandard, úlevy nebo cokoliv, tak ho musím seznámit s okolnostmi, na základě kterým to žádám, ne?

knoflikarka
8. bře 2017

@blahova_andrea No, tak nemusíš. Bohužel. Diagnoza jako taková je lékařské tajemství a podle nového pojetí s ní učitel stejně nemá co dělat, proto místo diagnozy dostane jen výcuc "podpůrných opatření" - ve stylu "pozitivně ho motivujte". A věř mi, že na 11 dětí 4 dospělí jsou luxus jak kdy. Ono i když malé dítě chytne záchvat, mají dvě ženské co dělat, aby ho nějak zpacifikovaly.

blahova_andrea
8. bře 2017

@knoflikarka no ale všech jedenáct není nemocných a nedostává záchvaty. i kdyby jich tam bylo víc, těžko dostanou záchvat všichni zároveň, ne? i kdyby tři pacifikovaly jednoho, tak ta zbývající pořád zvládne uhlídat chvíli sama 10 dětí, ne? při normálním počtu učitelek a dětí ve školkách to prostě luxus je. učitelky řeší pořád něco u těch prcků a musí si ve dvou vystačit. ano, beru, že je něco jiného záchvat trucu paličáka a něco jiného třeba záchvat epileptika.
a ještě teda dotaz...učitelka nemá mít ponětí jaké děti má ve "své péči". a ví to aspoň přesně ten asistent s čím se potýká nebo i ten má jen povědomí a výcuc?

lucinka58
8. bře 2017

chápu sice tebe jako rodiče holčiček, které jsou hodné, ale na druhou stranu chlapeček je nemocný a očividně potřebuje individuální přístup v malé skupince dětí a ne v normální velké třídě s dalšími 25. A rodiče podle mě spolupracují když má posudek z PPP. Víš co škatulkování "hrozné dítě" a "hodné dítě" se mi nelíbí. Prostě i rodiče dětí, které mají specifické problémy to mají těžký a měla by ses do nich taky trošku vžít. Něco jak kamarád který má 2 holčičky (což je samo o sobě dáno tím, že jsou klidné), které kam posadí, tam je najde o mém synovi, který je prostě akční řekne, že je to "hroznej poděs"..... Prostě každý máme děti nějaký a každej se s tím nějak musíme srovnávat. A vyřazovat dítě z kolektivu určitě tomu nepomůže....

finlay
autor
8. bře 2017

@knoflikarka no a přesně takovéhle situace se tam dějí. Když jsou děti na procházce a vrací se z parku, bylo potřeba dvou učitelek a jednoho pána, aby tohoto chlapce dostali zpět (bydlíme kousek od parku, tak jsem to viděla). Proto z toho mají všichni strach

knoflikarka
8. bře 2017

@blahova_andrea Ono je to ještě zábavnější, než se zdá - asistent za děti nenese zodpovědnost, pracuje pod vedením učitelky. Takže asistent už vůbec. Pokud jsem to dobře četla, je tam dětí se spec. potřebami víc, pokud všechny dostaly asistenta, tak to nebude žádná lehká forma, jedině, že by měli mimořádně štědrý kraj, který rozdává asistenty kdekomu, o čemž pochybuju. Tolik k tomu luxusu. Že dětí na jednu učitelku MŠ v "normální" třídě je nepřiměřeně moc, to je věc druhá, ve vyspělých zemích jsou ty počty poloviční.

@finlay No mi je to jasné, mám s tím osobní zkušenosti, ale bohužel jediná cesta vede přes rodiče. Ředitelka je v tomto malý pán. Rodiče musí sami pochopit, že se musí snažit svému dítěti pomoct, ale opravdu těžko říct, jestli vůbec mají možnost, protože ty služby jsou pro tyto děti tristní.

hansed
8. bře 2017

@kuc pedagog už diagnozu znat nemusí... z PPP, popř. SPC do škol a školek chodí jen doporučení, bez diagnozy...
@finlay v současné době je inkluze.... to je fakt.... asistentka má nějaké odborné vzdělání, že určuje diagnozu? Tvým dětem bylo ublíženo? Chápu tě jako matka, ale zkus se vžít do role učitelek... nesmí nic a musí všechno.....

hansed
8. bře 2017

@lucinka58 ne vždy návštěva PPP znamená spolupracující rodiče... už se mi několikrát stalo, že si rodiče šli pro "papír", aby mělo dítě úlevy....

lucinka58
8. bře 2017

@hansed Tak já chápu, že to neznamená spolupracující rodiče, ale jak může zakladatelka určit jestli rodiče spolupracují nebo ne??? Z jejího povídání je to "jedna paní povídala".... Ono samozřejmě je spousta rodin, kde rodiče na to dlabou, ale je i spousta rodin, kde to rodiče řeší a prostě jejich dítě je takové jaké je a prostě má specifické nároky a potřeby. Zase jako matka chápu, že když by mi takovýto chlapec zbyl mé dítě, tak z toho taky nebudu nadšená, ale prostě to chce mít i nadhled trošku z druhé strany.... Ono to moc nemá východisko - co s těmito dětmi dělat. Uzavřít je všechny do "speciálních škol a školek" a totálně je odříznout od normálních dětí a života? Vždyť to taky nejde.... Prostě je to začarovaný kruh....

lucinka58
8. bře 2017

No a ještě jsem chtěla říct, že nazvat dítě "spratkem" protože se nechová tak jak se chovají moje děti je prostě trošku mimo.... A je to fakt hnusný.... ☹

dasenka25
8. bře 2017

Z pozice rodice s tebou soucitim, ze si prejes klidne a bezporblemove dochazeni svych dcer do skolky ... ALE ... Z jake pozice nazyvas dite spratkem? Pokud ma asistenta, jedna se o dite se specialne vzdelavacima potrebama, kdy ty tezko muzes posoudit vaznost problemu. Ty sama mas nejakou kontrolu nad tim, jak rodice spolupracuji a nespolupracuji? A vzheldem k tomu, ze se resi inkluze, tak to neovlivilvnis, protote snaha o vycleneni takove ditete je diskriminacni.

hansed
8. bře 2017

@lucinka58 samozřejmě ... s tebou souhlasím 🙂 Rodiče neví, zda ostatní rodiče spolupracují se školou / školkou apod. Zavírání do spec. školek nemá smysl, pokud nejde o těžké postižení.... je nutná tolerance, trpělivost... JENŽE... v současné době se prosazuje individualismus a každý si prosazuje to svoje bez ohledu na ostatní ☹ A samozřejmě název "spratek" je hodně přes čáru....

blahova_andrea
8. bře 2017

proč ze společnosti mizí to, co učili nás naši rodiče? "tvá svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého?" ten individualismus, sobectví, bezohlednost...toto opravdu chceme dětem předat? takto chceme, aby žily? ☹ já vím, že dnes je potřeba být dravec, ale...nejsem pro bití hlava nehlava a za vše jako se to dělalo dřív, slepá poslušnost, ale zase ty volné americké výchovy, kdy je dítě vším a nade všemi...brrrr

hansed
9. bře 2017

@blahova_andrea ted jsi shrnula jak to vypadá... Deti můžou vše a nemusí nic a většina rodičů je ještě podporuje... Jen JA JA JA.... 😞

lucinka58
9. bře 2017

@blahova_andrea
@hansed ano, souhasím - děti musí mít nějaký řád a volnou výchovu já teda nepreferuju. Ale na druhou stranu bych svý dítě za všechno nemlátila a nezakopávala jeho osobnost jako se to dělo třeba u mých rodičů a jejich rodičů. Vidím to přesně na dědečkovi, který mě řekne, že by to jak je syn aktivní a neposedí z něho vymlátil..... ☹ Prostě on takový je a nesedí tam kam ho posadím. Ale když něco udělá co se mi nelíbí, tak samozřejmě na zadek ode mě dostane.... Ale to nemluvím o tom chlapečkovi o kterém je řeč - ten je prostě nemocný....

ladylass
9. bře 2017

Já se zakladatelkou souhlasím, myslím že ačkoliv je chlapec nemocný tak čeho je moc toho je příliš a třeba u nás ve školce máme v informacích, že je možnost vyloučení dítěte školkou když agresivní atd. takže bych hledala na tvém místě nejdřív oporu ve školním řádu a pak zkusila abyste se spojili rodiče a dali nějakou hromadnou námitku nebo tak, bohužel si myslím že ho k vám prostě přeřadí a bude se spíš čekat až něco pořádného provede, dokud nepoteče krev nebo nebudou otřesy mozku tak nebudete mít dost argumentů, ale pokud se to stane určitě bych pak hledala nějakou alternativu jak se chlapečka z třídy zbavit, hromadným dopisem, případně jednáním přímo s rodiči to oni za něj mají odpovědnost, pokud by to jinak nešlo asi i nějaké právní kroky vůči rodičům, nevím co lze přesně udělat v takovémto případě. Jak jsem pochopila tak už tam ve třídě nějaké děti s problémy máte a ty jsou v pohodě, zřejmě tedy jiný mentální nebo fyzický problém, ale pokud má chlapec nějaký horší zdravotní stav a dělá tyto věci si myslím že do normální školky by určitě neměl být zařazen a bude jedině nutné to hlásit někam výš...

ladylass
9. bře 2017

Případně mě ještě napadlo, jedině až se něco stane, zase žádat o vyloučení( což asi neprojde) nebo o přeložení chlapce jinam od vás a to hromadně jako všichni rodiče

evik19
9. bře 2017

Vzhledem k dostupným informacím si myslím, že chlapec může být například autista, který nezvládá komunikaci a je z toho frustrovaný a agresivní. I on se může v menším pohodovém kolektivu výrazně zklidnit. Já v tomto ředitelku chápu, dělá jen rozhodnutí, které se jí zda pro všechny strany jako nejprinosnejsi anebo aspoň nejméně ohrožující. I scéna s tažením dítěte z parku mi přijde jako věc, která se stává... Dítě si hraje, nevnímá čas a najednou ho někdo táhne pryč, ale ono nechápe proč a chce zpět, tak udělá scénu....tvoje obavy chápu, ale na druhou stranu, kdybych mela dítě ve skupince se zvláštními potřebami, tak jsem asi trošku připravena na to, že v tom kolektivu budou i děti, které ty speciální potřeby opravdu mají....

blahova_andrea
9. bře 2017

@lucinka58 jo, bohužel. to jsou klasické dědečkovské reakce. je divoký? tak ho málo mlátíš! ☹ holt někdo má kliďase, kterého najde, kde ho včera nechal, ale většina dětí je prostě od přírody živých a divokých, neposedných. co je na tom špatného? důležité je nenechat je dělat cokoliv. stanovovat hranice. ne po nich chtít poslechnutí na povel a rozum dospěláka. i když....která z nás by nebyla ráda, kdyby dítě poslechlo tichým hlasem a na poprvé, že? 😀 ale řezáním toho docílit jistě žádná nechceme. nemocné dítě je něco jiného, no. to chce fakt hodně síly, trpělivosti, lásky, empatie a spoustu času a tolerance. ale co se divíme, když toto všechno často nemáme ani na ty zdravé děti ☹ občas mám pocit, že syn taky není úplně "normální". mívá prostě své výpadky a nikdy se asi nedozvím zda je to prostě on, nebo je to tím, že se narodil dřív. ale nic hrozného. prostě je divočejší, "zlobivější". vůbec nevím, co bych dělala, jak bych pobrala, kdyby některé z dětí bylo nějak vážněji nemocné. já brečím i u obyčejné horečky nebo když mi nechtějí pořádně jíst. natož řešit něco ...