Školní výlet. Má ředitel právo jej synovi zakázat?

zdenda9
11. čer 2021

Prosím o názor. Syn má jet v pondělí na školní výlet. Je mu 12 let a má Adhd. Přes týden údajně ve škole zlobil a dnes udělal nějakou klučičinu se dvěma spolužákama. Nic hrozného, prostě blbost. Má ředitel právo mu ten výlet zakázat? Syn to hodně prožívá, strašně moc se tam těšil, je z toho psychicky špatný. Navíc bude měnit školu takže to je poslední výlet s touto třídou. Moc mě to mrzí. Jak byste to řešili? Přijde mi i nespravedlivé, že ostatní děti mají nárok na bezplatný výlet a on ne. V pondělí by měl jít do školy a učit se zatímco ostatní si budou užívat. Pro mě je to diskriminace. Jen pro doplnění - syn je hyperaktivní, je živý, ale určitě ne takový zlobič, že by si tohle zasloužil. A myslím si, že by měl ředitel brát ohled i k jeho diagnóze. Ti dva spolužáci dostali taky zákaz, ale jim je to asi jedno.

blondynka400
11. čer 2021

@zdenda9 nepíšeš co udělal, takže těžko hodnotit. Za mne ale za jakýkoliv prohřešek zakazovat dětem výlet mi přijde totálně mimo.

bara88
11. čer 2021

No a mě to zase mimo nepřijde ,pokud neumí poslouchat ,nedivím se že se učitele bojí ho vzít aby něco nevyvedl

bara88
11. čer 2021

A navíc ani nepíšeš co vyvedl

zdenda9
autor
11. čer 2021

@blondynka400 hodil spoluzakovi botu do záchodu (hloupá sranda) a vyrušoval při vyučování

bara88
11. čer 2021

@zdenda9 a to to jako přijde normální jo ?

zdenda9
autor
11. čer 2021

@bara88 to chápu, ale tak to není

bara88
11. čer 2021

@zdenda9 co tak není?

zdenda9
autor
11. čer 2021

@bara88 normální to není, ale není to konec světa. Kluci prostě dělají hlouposti, není jediný.

bara88
11. čer 2021

@zdenda9 nedivím sem se že neumí poslouchat a dělá hajzloviny s tvým přístupem teda

zdenda9
autor
11. čer 2021

@bara88 vůbec neznáš naši situaci, a budeš kritizovat, nebudu to tu dopodrobna vysvětlovat.

bara88
11. čer 2021

@zdenda9 však si tady ani nemusela nic psát

evaviki
11. čer 2021

@zdenda9 mame ve tride kluka, kteremu kdyby zakazali jet na skolni vylet, tak to pochopim.. Ale hozeni boty do zachodu mi neprijde duvod. Bud se toho nasbiralo vic, nebo treba i o necem nevis. A nebo je reditel moc prisnej. Urcite bych za nim sla a zeptala se osobne..

zuzangel
11. čer 2021

No za takou věc zákaz výletu nevím no, to by toho musel mít už naskládané víc.
Záleží taky jak ste se k této věci postavili... ano klukovina chachacha, asi na jednu a sekundu, jinak to může být i sikana. Každopádně hodit ve škole moji dceři botu někdo do wecka, tak po něm chci minimálně peníze na nové a omluvu před spoluzaky.

guliii
12. čer 2021

@zuzangel a to neni špatný nápad, si myslím že by mohlo být dostatečné pokárání. Pokud se omluví před spolužáky. Pak bych výlet nezakazovala.

guliii
12. čer 2021

Zkusit se domluvit s ředitelem, že se spolužákovi omluví před třídou. Pokárání bude, řekla bych i dostatečné. A výlet nezakazovala.

veroniquecz
12. čer 2021

Já vždycky říkám, když rozebírám s dcerou když něco udělá (napr. nasype pisek druhé holčičce do vlasů - ted jsme řešili) jak by ji bylo, kdyby se to stalo jí. Jak by ses zachovala ty, kdyby se tvému dítěti stalo to co udělalo to tvoje? Taky bys chtěla trest? Tak bych se na to podívala.

lv
12. čer 2021

Může, za opakované prohřešky nemusí povolit výlet a přijde mi to jako adekvátní trest

vikinkav
12. čer 2021

@zuzangel omluva a nahrada skody by snad mela byt samozrejmost 👍 Ja teda vubec nevim jak to se starsimi detmi chodi, ale pripada mi to logicke. Navic uz je stary dost, aby za ty botky vysolil z prasatka, pokud ma.

j.a.n.i
12. čer 2021

@zdenda9 Jako sorry, tohle neni klukovina, to je proste sikana a pokud za to bude mit jen zakazany vylet, tak si muzes gratulovat. Ty deti si chteji uzit vylet, tak nevidim jediny duvod, proc by je tam mel otravovat nekdo, kdo ostatni sikanuje. Hloupa klukovina by bylo, kdyby hrali ne tride fotbalek a omylem rozbili okno, v tom totiz neni zly umysl nekomu zamerne uskodit.

ada22
12. čer 2021

Asi taky hodně záleží či bota to byla a jak k tomu došlo? Jestli dítěte, které si ho nevsimalo, tak je to přes čáru. Nebo dítěte s kterým se postuchovaly a vzájemně provokovaly.

zelenaesmolda
12. čer 2021

@zdenda9 hodit spoluzakovi botu do zachodu je sikana,ne zadna klukovina.Ty by sis mela syna srovnat a ne ho omlouvat.Co udela za rok nebo za dva?

malenka3
12. čer 2021

12 let je dost na to, aby chápal důsledky svých činů. A to bez ohledu na adhd. Hodit botu někomu do záchoda není rozhodně prohřešek typu strčil do mě, když jsme se honili. Šikana to zatím být nemusí, ale pokud má takových prohřešků na triku víc, chápu, že došla trpělivost. Já osobně bych rozhodně u svého dítěte za to, aby na výlet jelo, po takovém excesu nebojovala. Trest je to krutý, ale možná konečně třeba nějaký takový udělat, když se podobné případy množí a zjevně je vše omlouváno papírem "má adhd".
Pokud je toho víc a soudíme my ostatní zde špatně, máš to sem napsat. Z toho, co píšeš, bych v pondělí nic neřešila, myslím, že zakázat výlet může být v kompetenci ředitele, nevím, proč by nebylo. Výlety byly vždy zásluhová záležitost, ne povinnost v rámci školních osnov.

fyii
12. čer 2021

@zdenda9 dle meho nazoru co zde pises, vsichni by meli brat ohledy na kluka, protoze ma "adhd". Jenze, kluk ve 12 ti letech by mel vedet, co je jeste ok a co uz je pres caru a to teda hozeni boty do wc bezesporu je. Chapu, ze puberta s nima asi zacina mlatit, ale chce to pevnou ruku a ne se pohorsovat, co si reditel dovolil, kdyz syn adhd... takovych situaci v zivote bude jeste hodne a nikdo nebude resit, ze ma adhd. Muze byt zivejsi, zlobivejsi atd. ale je urcita mira, kde by mel mit urcite hranice a ty mu musite nastavit vy rodice..ja z pozice ucitelky bych taky takovyhle kluky na vylet nechtela, protoze zodpovednost ma pak jen ta ucitelka promin..

janina228
12. čer 2021

@zdenda9 by mě jen zajímalo,jak by ses na tuhle "klukovinu" dívala ty,kdyby se ocitla v hajzlu bota tvého syna..?

treasurka
12. čer 2021

Tomu klukovi s botou v zachode (a mozna i dalsim spoluzakum) se nejspis ulevi, kdyz zustane agresor doma. Spis prehodnot svuj pristup k jeho chovani, ADHD neni omluvenka na vsechno, aby na nove skole nedopadl podobne...

jasminek2012
12. čer 2021

Kdyby mymu klukovi hodil někdo botu do wc (rozhodně nekupujeme boty za 400 Kč, ale dražší), tak nejenom, že ta bota se promáčí a může se zničit, ale taky bych po tobě, jako rodiči, požadovala náhradu škodu a rozhodně si myslím, že se ředitel zachoval správně. Ano, má diagnózu, ale je mu 12, už ví, co se smí a co ne. Takoví kluky brát na výlet, to musí být učitelka v sedmém nebi.

aguu
12. čer 2021

@zdenda9 klukovina by to byla, kdyby hodil svoji botu do záchodu. Jako haha, děcka koukejte. Zato takhle. Já nevím, asi šel do šatny, vzal tam kamarádovi botu, a hodit ji do záchodu? Teď to dítě muselo botu hledat, pak šel domů bosky, nebo si oblikl botu ze záchodu. Chudák, já bych doma brečela. A třeba se to dítě teď bojí jet na výlet s tvým synem, čemuž se nedivím. Trest je to asi krutý, ale být rodičem postiženého děcka, vyzaduju to též 😔

marimanta
12. čer 2021

Chápu tebe jako mámu, chápu kluka.... A jako učitelka a speciální pedagog chápu i ostatní děti a školu. Takhle je to těžké soudit, protože neznáme další okolnosti, klima ve třídě, celkové chování kluka, proč odchází...
Přesně v tomhle věku byla poslední třída před MD, na kterou mám velmi intenzivní vzpomínky. Málo dětí, zato výživných. A konkrétně jeden ADHD klučina, chytrej, celkem fajn, ale v kolektivu neřízená střela. Jsem ráda, že jsem nebyla jejich třídní a nemusela řešit taková rozhodnutí, jen jsme s nimi s psycholožkou více pracovaly. No zkrátka... Nikdy nic není černobílé, téměř minimálně se dějí křivdy úplně nevinným. A často maminky největších lumpů říkají, doma mi to nedělá a on má přece ADHD... Ale to není omluva ke všemu. A neříkám, že je to váš případ, o něm nevíme tady nic. Rozumím, že je vám to líto, ale každý si neseme následky svých činů. A jo, sem tam to i není fér... To je život.
A ještě mě napadlo, nám 11letou dceru, má kamarádku, která jí pořád dělá "klukoviny". Dceři se snažím radit, jak to řešit, ale poslední nápad kamarádky byl už dost přes čáru. Zavolala jsem to trenérce (jelikož holka to dělá tak, aby jí nikdo neviděl) a ta ji po vyslechnuti dětí adekvátně potrestala. A popravdě mi holky líto není. Je fajn, i její rodiče, ale někdy je potřeba, aby dětem někdo vymezil limity klidně i drsnějším způsobem. Mj. je to zásadní signál pro ostatní...

klea81
12. čer 2021

Znám to z druhé strany, kdy ostatní děti trpěly kvůli klukovi s ADHD. Byl nejen hlučný a neposedny, ale také agresivní a děcka se ho bály. Taktéž nejel na výlet, poté co rozbil ve třídě umyvadlo, napadl spolužačku v šatně a kroutil jí s rukou. Řešila to psycholožka i školní inspekce, matka samozřejmě viděla chybu všude jinde než u syna. Nakonec ho dala do jiné školy a je klid.

marimanta
12. čer 2021

...a ještě.... Výlet není nároková činnost, jet s detičkama na výlet je pro učitele jako koupit si vstupenku do basy. Zejména, když učitel v podstatě nemůže nic.
Druhak v tomto případě mají na výlet nárok ty děti, které nikomu nic neprovedly. To je spravedlivé.
A za třetí? Jaký by sis ty představovala postup školy?