Do kolika školek mohu dítě přihlásit?

marseluska
3. bře 2015

Ahojky holky,
mohu se zeptat, jestli někdo víte nebo máte zkušenosti do kolika školek mohu dítě přihlásit??
Jedná se mi o zvýšení pravděpodobnosti přijetí. Dcera měla loni v listopadu 3 roky a od září bych ráda, kdyby už šla do školky.
Popravdě už by klidně mohla chodit od loňského září ale ve všech státních školkách mi bylo řečeno, že pokud nemáme trvalé bydliště v místě MŠ, nemám šanci.
Letos jsem objevila možnost jít na zápis s nájemní smlouvou, tak to určitě udělám ale bojím se, že mě stejně dceru nevezmou, proto bych ráda zašla do co nejvíce školek, jen nevím, jestli je to možné.

Děkuji za každé info.

pa

terezapetrova
3. bře 2015

@marseluska myslim, ze tohle je na Tobe, a kdyžtak poradí i pediatři, jen ty MS si to mezi sebou řeknou takže pak to nemusí působit dobre kdyz by se jednalo třeba o 4, 5 MS držím palce jsou to boje, my jdem letos do toho boje podruhé

betelgeuzz
3. bře 2015

záleží, jak to funguje u vás ve městě. Někde je to úplně jedno, školky mezi sebou nekomunikují, jinde ano a nemají to rády. U nás to funguje tak, že ředitelky se po zápise sejdou, porovnají svoje pořadníky, volají rodičům, když se dítě dostane do více školek, do které chtějí, aby si je v ostatních školkách rovnou škrtly.

jika10
3. bře 2015

Co já si vzpomínám, tak kamarádka před 2 lety kolem našeho bydliště oběhla všechny školky a myslím, že jich bylo minimálně 5.
Nás to čeká příští rok, protože nám bylo řečeno, že tenhle rok určitě šanci nemá, nemá ještě ani 3 roky a navíc taky nemáme trvalý pobyt, takže budeme zkoušet až příští rok a uvidíme

lv
3. bře 2015

mám podaných 5, tady to ředitelky vědí, že to zkoušíme silou mocí, ne na nějakou, kterou si vybereme kvůli konceptu, podle jakého jedou..starší dcerku mám taky v listopadu, šla následující září, jak píšeš, to se dostala do 2 školek a rovnou u převzetí rozhodnutí jsem jedno místo uvolnila.

anina32
3. bře 2015

My budeme zkoušet asi 7 školek, přesto se obávám že neuspějeme, protože jsme z vesnice kde školka není, na úřadě mi řekli že v podstatě pod žádnou školku nespadáme a všechny okolní vesnice i město upřednostnují místní a mají plno. A to se mám v půlce srpna vracet do práce, no jsem zvědavá jak to dopafne...

berenika39
3. bře 2015

@anina32 víš, co mi řekli, když jsem byla v podstatě ve stejné situaci jako ty? (vesnice, školka žádná, ve "spádové" měli dětí převis jako hrom).....at zajdu za starostou a at školku u nás zřídí. hm, 220 obyvatel a 4 děti v předškolním věku. jasně.
držím palce.

anina32
3. bře 2015

@berenika39 My máme 240 obyvatel 😉 ale že by zřídili školku nehrozí. No uvidíme, díky.

sarihy
4. bře 2015

V naší městské části je zbytečné dávat přihlášek víc, protože po odevzdání se přihlášky posílají na MÚ, a ty zdvojené se vyřazují...resp. když má dítě víc přihlášek, tak se s největší pravděpodobností dostane do té jakože horší, protože je přece tedy jedno, kam chodit bude...aby se zabránilo tomu, že jedno dítě se přijme do více školek, a pak se složitě řeší, kam teda nastoupí, je to pak komplikace pro všechny...Já dávala tedy jen jednu, aby bylo jasné, že jinou než vybranou školku nechci.

lv
4. bře 2015

@sarihy brno to má právě evidované, i ředitelky vidí, kam jsme se hlásili a boduje se za bydliště, datum narození, sourozence ve školce..

marseluska
autor
5. bře 2015

teda holky, musím říci, že to je docela boj dostat dítě do školky.. začínám z toho mít docela velký strach.
Snad budeme mít štěstí a vyjde nám to. I když kvůli trvalému bydlišti si myslím, že budeme ke konci pořadníku i kdyby jsme tam stáli ráno jako první 😢

valik
5. bře 2015

@jika10 Být Vámi, tak na zápisy jdu. I když Vaše dítko nepřijmou, tak v některých školkách dávají body (rozhodují o přijetí podle určitých kritérií - věk, bydliště atp). Takto můžete mít díky letošnímu (i když neúspěšnému) zápisu větší šanci, že dítě přijmou příště....

valik
5. bře 2015

@anina32 To je hrozné, že školku nemáte. Ale děti se přijímají na základě kapacity školky a podaných přihlášek. Takže pokud není těch 7 školek, kde se hlásíte přeplněných (a nastupující ročníky velké), tak Vám dítko někde určitě vezmou, přestože nejste místní...

valik
5. bře 2015

@berenika39 U nás je to už se školkou lepší, kapacita se s přistěhovanými rodinami skoro naplnila, ale prvňáčků nám odchází každý rok dva až čtyři...🙂 A školu máme, sice spojené třídky a bojují o přežití seč mohou, ale máme...🙂

heduska82
5. bře 2015

@berenika39
@anina32 Tak já nevím, my nemáme ani 200 obyvatel a školku máme, pravda, už tu nějakou dobu stojí, chodila jsem do ní už i já, ale zase se tam nacpou děti z okolí. Ano i u nás je dáno, že místní mají přednost - přijde mi to i logické, ale drtivá většina dětí je z okolních vesnic, protože prostě nejsou kam dát. 😉

primaska
5. bře 2015

Holky, nepřeháníte to? 7 nebo 5 přihlášek? U nás se ředitelky sejdou, porovnají přihlášené děti a pak se na takové rodiče dívají skrz prsty.. akorát jim tím přidělávají práci. Víceméně je to o věku, takže pokud se dítě dostane do školky, tak ho pak přijmou na tu nejméně poptávanou školku. U nás se teda body za přihlášku následující rok nedávají..

lucifereeek
5. bře 2015

no záleží, my bydlíme na vesnici a naše školka byla loni taky plná, ve městě mi ji nevezmou právě skrz to trvalé bydliště - přednost mají děti ze spádových částí, takže tam je to bez šance. Letos jdeme znovu do té naší na vesnici a uvidíme, v září bude mít 3r a 3m a už by to chtělo aby chodila do školky, jinak se mezi děti bohužel nedostaneme. Přihlášky do více školek určitě dát můžeš, dávala jsem taky dvě, ale někde to mezi sebou porovnávají, tak jak psaly už holky.

berenika39
5. bře 2015

@primaska jakpak bys to udělala, když chodíš do práce a víš, že na každou škoku v okolí se hlásí min 2x tolik dětí, než se vejde? dala bys jednu přihlášku a když to nevyjde, tak sekla s prací a byla doma? porad něco , netvrdím, že není jiné řešení než to zkoušet na více školkách, ale kdo se v té situaci octnul, tak prostě ano, oběhne pět školek. a škol? ani se neptej, kolik syn už udělal zápisů🙂))))). do školy se dostal na 4 pokus.

sarihy
5. bře 2015

@berenika39 A u té školy ještě nezapomeň dodat, že jste mu museli přehlásit trvalé bydliště, jinak by ani ten 4.pokus s největší pravděpodobností nevyšel...

madrilena
5. bře 2015

@berenika39 tak třeba u nás je to zbytečné, protože ředitelky se sejdou a zdvojené přihlášky vyřadí - lépe řečeno zůstane přihláška jen v jedné mš

kikimaruska
5. bře 2015

Tak v naší MŠ byla kritéria: Pracující oba rodiče, podání přihlášky v předchozím roce, sourozenec navštěvující školku, trvalý pobyt v obvodu, dovršení 3 let.max.do září v roce nástupu. Když jsem se přestěhovala k manželovi s prvním synkem, tak mi ho nevzali vůbec, prostě musel 3/4 roku bydlet 50 km ještě u babičky a tam dochodit školku, do které ho vzali (tady by se o něj neměl kdo postarat, školka nás odmítla). Prošli jsme pak až sýtem na další rok a to jen díky tomu, že mu bylo 4,5 roku a notně trvaly na tom, že musíme zde mít TRVALÝ POBYT, jinak by nás nevzali ani tak. Nyní rozjížím podobný kolotoč s mladším synkem, kterému bude v září teprve 2,5 roku a v době zápisu 2 roky. Bod máme pouze jeden a to trvalý pobyt, což je dost málo. Přihlášku budu dávat celkem do 4 školek a uvidíme. Bohužel i za cenu dojíždění, ale pokud nechci přijít o práci, tak do školky někam prostě musí.

betelgeuzz
5. bře 2015

@madrilena někde zdvojené přihlášky vyřazují, někde ne. Někde spolu školky vůbec nekomunikují. Proto jsem v úvodu psala, že je potřeba si zjistit, jak to chodí v konkrétním městě.
@primaska někde to přehnané není. Ve velkých městech je s umístěním problém, tak se každý snaží, co to jde.

betelgeuzz
5. bře 2015

@kikimaruska jestli rodiče pracují, by školka vůbec neměla zjišťovat. stejně si to potvrzení kdo chce, sežene i podvodem.

madrilena
5. bře 2015

@kikimaruska pracující rodiče by nemělo být v současné době kritérium - dle doporučení ombudsmana

sabatko
5. bře 2015

U nás jsou kritéria jasně stanovená, je to trvalý pobyt obou rodičů i dítěte, pak přednostně děti předškolní nebo s odkladem a pak je seřadí podle věku a vezmou počet do volné kapacity. Hlásila jsem synka ve 3 letech a nevzali mi ho a všude okolo taky ne, u nás byly přeplněné i soukromé školky, takže jsem musela odejít z práce a být s ním rok doma. Pak jsem ho půl roku vozila do soukromé školky - byla drahá a hlavně hodina cesty. Ve skoro 4 letech mi ho nejdřív taky nevzali, ale pak jsem měla ohromné štěstí, otevřeli malou školku pro 32 dětí a byl poslední přijatý. Bylo tedy hrozné, že u zápisu byl se mnou tatínek předškolačky, jejich vesnice nemá svoji školku a jinde nejsou povinni ji přijmout, berou děti s trvalým pobytem. To je pak tragédie.

kikimaruska
5. bře 2015

Co má nebo nemá být, s tím já nic neudělám. Do přihlášky jsme vypnovali zamestnavatele otce i matky, telefonní čísla a vím, že školka si i volala a ujištovala, zda je to pravda...A nepracující matky odsouvala až na konec. Rozhodně ještě v r.2012, když jsme potřebovali umístit syna. Nyní jsou přihlášky prý elektronické, ale tato školka vyžaduje i osobní účast dítěte a má docela vysoké požadavky na dítě...No,sem sama zvědavá.

betelgeuzz
5. bře 2015

@kikimaruska před 3 roky možná, te´d by to dělat školka neměla. A pokud ano, tak pak se odvolat a hnát to výš. Školka ani nemá právo někam volat a zaměstnavatel by zas neměl někomu říkat, jestli tam pracuješ.

edeltraut
5. bře 2015

Teda když to tu čtu, tak jsem ráda, že bydlím na vsi.... tady nebyl problém přijmout Adélku i během roku bez absolvování zápisu a to jí je teprve 2,5.... :-/

lenkavd
5. bře 2015

@kikimaruska u nás ve školce je taky hlavní kriterium, jestli matka pracuje nebo ne. Oficiálně tedy ne, ofico ani žádné kriteria nejsou. Ředitelka nikoho nenutí, aby potvrzení z práce donesl, ale když to neudělá, má v podstatě rovnou smůlu. Takže se dostane mladší dítě od pracujících rodičů místo staršího, kde je matka doma. Za mne je to tak v pořádku a je fakt, že mne to u první dcery hodně pomohlo a druhou mám domluvenou taky, že mi jí od září určitě veme a to jí nebudou ještě 3 roky.

andelka
5. bře 2015

Já půjdu teď s tříletým k zápisu. Byli jsme už loni, ale nebyla šance, ani aby ho vzali v průběhu roku. RP mám jen do tří let, tak s ním budu ještě půl roku doma. Před 2 lety mi květnového vzali bez problémů (říjnový kamarád se dostal jen díky tomu že hned první týden v září jedno dítě vypadlo), listopadové už nebrali nikde (kamarádka měla listopadového a bez šance).
Body měl za věk a TP, já jsem byla s ročním sourozencem doma.

valik
5. bře 2015

@primaska Já teda tu maminku chápu, někde je opravdu těžké dítě do školky dostat. Nejde o to, která je nejlepší nebo že by si maminka chtěla vybírat. Ale když musí jít do práce, tak co zbývá... Mám i kamarádku, která si rok platila chůvu (z výplaty ji skoro nic nezbylo) jen aby nepřišla o dobrou práci než se dítko dostane do školky... Myslím, že v takové situaci by maminka dala klidně deset přihlášek, jen aby dítě mohlo do školky...