Jak přihlásit dítě do MŠ v jiné městské části?

sofia_sofiova
1. únor 2024

Zdravím,
dcerce budou v dubnu 3 roky a tak bychom ji rádi letos zapsaly od září do MŠ, avšak mj. i do jiné městské části, než kde máme trvalý pobyt, tedy bydlíme.
Jednak jsou v naší městské části školky celkem zaplněné, ale hlavně pracujeme oba v centru, a je to tedy takto pro nás jednodušší z více důvodů.
Našla jsem nějaký online registr, kam jsem však mohla vyplnit (podle priority) pouze MŠ z naší městské části. Dvě jsem tam tedy uvedla, ale ráda bych jí tam ještě dvě další z Prahy 1 přidala.
A teď k mému dotazu, jak postupovat, když chci dítě přihlásit do školky na jiné MČ, a je nějaký limit, do kolika MŠ mohu zaslat žádost o přijetí?
Je to naše prvorozená, takže jsme s manželem ještě takoví jelimánci😁
Předem díky za jakékoliv informace!❤️

kristyn86
1. únor 2024

Ja jsem taky prazska,ale co vim,tak kazda skolka ma svuj zapis a nic centralniho jsem nikdy nevypisovala..Vzdy jsem si vse nasla na strankach skolky. Prihlasek snad muzes dat kolik chces a do jake skolky chces. Nemusis jen do spadove. Mimo spadovou je teoreticky mensi sance,ze bude dcerka prijata. I kdyz zase na Praze 1 neni asi tolik deti. I tak ale maji nejprve prednost deti starsi,tva dcerka bude vsude na poslednich mistech.
Najdi si skolky,ktere byste chteli zkusit a sleduj,kdy maji zapis. Byva to duben/kveten.

merope
1. únor 2024

Může být limit, do kolika MŠ lze dítě zapsat - Praha 7 má např. 4 možné MŠ, kam se dá zapsat. Napříč MČ žádné takové omezení není. Nicméně určitě doporučuji zapsat i do MŠ ve vaší MČ čistě proto, že ta je povinna vám místo v MŠ zajistit - takže i pokud se nedostanete do žádné MŠ, školský odbor vám musí zajistit místo.

merope
1. únor 2024

@kristyn86 Ona to každá MČ bude mít jinak - třeba na Praze 7 vyplníš přihlášky do max 4 školek a současně tam píšeš priority, které musí být na každé přihlášce stejné (spádová je celá MČ). A teď budou předzápisy - to je spíše informativní, tam to může být zase jinak.

kristyn86
1. únor 2024

@merope Ty jo,fakt jo? Tak to jsem.zila uplne mimo realitu. Ja jsem si prave v nasi MC vybrala xy skolek,ktere se mi libily a tam jsem dala prihlasku. Tak me nenapadlo,ze to kazda MS v Praze bude mit jinak,jako podle casti.
Tak to se omlouvam autorce za dezinformace.
Ale souhlasim s tim,aby urcite podala jak do spadove,tak do nespadove.

cuuza
1. únor 2024

Každá mč má úplně jiné podmínky, ale vždy upřednostňuje děti z vlastní mč a dle věku, umístit tříleťáka do státní školky mimo mč mi přijde dost sci-fi. Spíš bych koukala po soukromých ale i u těch bývají pořadníky...

krisstina93
1. únor 2024

U nás je to bez šance, prave spadovost je nejdůležitější faktor, takže přednost mají děti z okolí. Zavolala bych do konkrétních školek, jestli má vůbec smysl se tam hlasit, pokud mají nadbytek spadovych děti, tak vás nevezmou.

dyechampion
1. únor 2024

@sofia_sofiova Dela se elektronicky predzapis, a prihlasky se porad musi potom i osobne davat(nebo pres datovku nebo postou) , nicmene ten predzapis jeste neni spusteny pro rok 24/25 (pro prahu) tak nevim co jste vyplnovala 🙂 kazda mestka cast to ma uplne jinak co do poctu prihlasek nebo spadovosti. Taky, pokud date nekam hodne prihlasek, tak muzete byt prijati ne hned ale nejak na doplneni - reditele se domlouvaji kde je jeste misto a kdo kam chtel - jakoze proste nebude vam receno ze se dostal sem i sem a vyberte si :D. Ja bych rekla, ze vase dcera by se uz nekam dostat mohla, i nam bude 3,5 v zari. Minuly rok jsme se nedostali do statni ani do firemni skolky a nakonec jsme meli stesti, ze jsem jedno misto v soukrome skolce uz nekdy v unoru zabookovala a zaplatila i pro pripad, ze bychom se dostali do statni skolky. Takze byt vami, vytipovat si skolky kam budete fakt chtit jit a sledovat jejich webovky a popritom si zabookovat misto v soukrome skolce.

ladyhacek
1. únor 2024

@merope a není povinna zajistit až předškolákům? Kdy je povinná. Syna nám do spádové nevzali, ale do sousední vesnice naštěstí ano, tak jsem neřešila.

Jinak kolik je max přihlášek nevím, ale velká obsazenost školek je všude a přednosti mají spádové děti, pak předškoláci.

dyechampion
1. únor 2024

@ladyhacek Praha 10 a Praha 5 zrusila pro skolky spadovost podle ulic, jen proste musite bydlet v te mestske casti a to staci. Prednost maji hlavne ti predskolaci.
Fakt je to v kazde mestske casti jiny, nic univerzalniho.

jaja01k
1. únor 2024

Tohle si každá mč spravuje sama, takže ten registr je zřejmě jen pro mš vaší mč. V jiné to může fungovat jinak. Podívej se na stránky vybrané školky, tam jistě najdeš potřebné informace.

kristyn86
1. únor 2024

@dyechampion My Praha 14. Taky nemame spadovost dle ulic,ale spadova je cela Praha

sofia_sofiova
autor
1. únor 2024

@kristyn86 My na Praze 3 nemáme tedy spádovou celou Prahu, ale "jen" celou Prahu 3. I tak jsem ráda.

sofia_sofiova
autor
1. únor 2024

@jaja01k No, tam jsem toho bohužel ohledně zápisu moc nenašla, ale snad ty dvě školky plánují den OD, tak snad nějaké informace doplní.

sofia_sofiova
autor
1. únor 2024

@dyechampion Jojo, my máme taky spádovou celou Prahu 3. Do dvou školek ji chci přihlásit tady u nás a dvě bychom chtěli zkusit na tý jedničce🙂

sofia_sofiova
autor
1. únor 2024

@ladyhacek No, právě. Kdyby malá nebyla takový extrovert očividně bažící po dětech, neměla bych problém si ji doma ještě chvíli nechat.
U nás v MČ je taky nátřesk, tak jsem si naivně myslela, že v centru by to mohlo být lepší. No, radši si tam předem zavolám😁

sofia_sofiova
autor
1. únor 2024

@kristyn86 Díky moc! Jojo, určitě plánujeme poslat dvě přihlášky i u nás, a dvě na tu jedničku. Uvidíme, jak nám budou přát hvězdy😁

sofia_sofiova
autor
1. únor 2024

@merope Dobře, díky moc!

sofia_sofiova
autor
1. únor 2024

@cuuza Budeme posílat dvě přihlášky u nás a dvě mimo mč, tak uvidíme. Zas jí bude už 3,5 tak snad nejsme úplně bez šance;)

sofia_sofiova
autor
1. únor 2024

@krisstina93 Asi to tak udělám, jak to tady čtu😁 Díky

sofia_sofiova
autor
1. únor 2024

@dyechampion Taky mě překvapilo, že už to šlo. Byl to oficiální web Prahy a MČ Prahy 3. Už si nepamatuju, jak jsem se k němu proklikala. Nejdřív jsem musela vyplnit číslo pojištěnce (dcery) a pak všechny údaje o dceři a mně, jako zákonném zástupci. Pak mi to nabídlo seznam všech školek na Praze 3 a měla jsem si je tam naklikat podle priority. Dvě jsem tam naklikala a uložila.
Soukromé školce se asi nebráníme, ale vzhledem k tomu, že jí v září bude už 3,5 trochu doufám, že by nám ji mohli vzít někde do státní. Až když nikde nevezmou, zvážíme i tuhle alternativu.

krisstina93
1. únor 2024

@sofia_sofiova syn je květnový a šel k zapisu, když mu byly 3 roky a ještě u nás v obvodu (školku mame přímo proti baráku) a nedostal se. Záleží jaká je kde tlacenka, tady u nás je strašně dětí a je problém umístit místní 3 lete. Pak se nakonec dostal až v lete do úplně jiné školky, mnohem dal od bydliště, kde se uvolnilo místo, tak teď litam jak cvok, protože mame školku úplně opačným směrem než školu :D

kristyn86
1. únor 2024

@sofia_sofiova Promin,to byl preklep. Nase spadova melo byt cela Praha 14,ne cela Praha 😀 Dcera se taky dostala ve 3,5 letech do skolky. Je breznova. Kvetnove deti se ale u nas uz nedostaly. Tak uvidite,tohle je kazdy rok jiny.

sofia_sofiova
autor
2. únor 2024

@krisstina93 Heleď, i když nerada, ve finále bych s ní byla ochotná i někam dojíždět, ale jde mi hlavně o to, aby byla s dětmi, které tak miluje🙂
Ale chápu, že když ráno rozvážíte děti dvě, a obě jiným směrem, je to trochu na palici😁

sofia_sofiova
autor
2. únor 2024

@kristyn86 Jo ták😁 No, modlíme se, co ti budu povídat😀

merope
2. únor 2024

@ladyhacek Dítě může chodit, pokud jsou mu 2, obec je povinna zajistit, pokud jsou mu 3, dítě je povinno chodit, pokud mu je 5. Některé obce se tváří, že to jako neví a místo nezajistí. Někteří rodiče to neví, tak když se dítě nedostane do vybrané MŠ, berou to jako že se nedostalo a hotovo. No a ten zbytek poté, co podá maximální počet přihlášek do MŠ dle výběru a nedostane se, skočí na školský odbor a společně nějaké místo najdou (protože pokud se např. podávají max. 4 přihlášky, pravděpodobnost, že se zrovna trefí jenom ty, co nemají místo, je docela malá). V Praze už snad všechny MČ znají školský zákon, takže se "někam" dítě dostane (ne nutně do vybrané MŠ).

Níže citace školského zákona:

§ 34 (3) Ředitel mateřské školy rozhoduje o přijetí dítěte do mateřské školy, popřípadě o stanovení zkušebního pobytu dítěte, jehož délka nesmí přesáhnout 3 měsíce. Do mateřské školy zřízené obcí nebo svazkem obcí se přednostně přijímají děti, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně třetího roku věku, pokud mají místo trvalého pobytu, v případě cizinců místo pobytu, v příslušném školském obvodu (§ 179 odst. 3) nebo jsou umístěné v tomto obvodu v dětském domově, a to do výše povoleného počtu dětí uvedeného ve školském rejstříku.

§ 179 (2) Obec je povinna zajistit podmínky pro předškolní vzdělávání dětí přednostně přijímaných podle § 34 odst. 3. Za tímto účelem obec
a) zřídí mateřskou školu, nebo
b) zajistí předškolní vzdělávání v mateřské škole zřizované jinou obcí nebo svazkem obcí.
(4) V rámci dopravní obslužnosti území kraje je kraj povinen zajistit dopravu do spádové mateřské školy a ze spádové mateřské školy, pokud vzdálenost této školy od místa trvalého pobytu dítěte přesáhne 4 km.

merope
2. únor 2024

@krisstina93 Nezbývá než úředníky na MČ mlátit "po hlavě" školským zákonem a ať ho koukají dodržovat. Čím víc takových rodičů bude, tím víc MŠ bude. Dokud to nebude mít úředník jako prioritu (protože občané prudí), tak to nebude. Až bude mít dítě chodit na ZŠ, tak taky řeknou, že místo není a dítě se nedostalo a rodiče pokrčí rameny a budou dítě vzdělávat doma? Ano, může to být MŠ někde úplně na opačnou stranu, ale pořád prostě obec musí zajistit.

BTW víte, na čem Čižinský a celá Praha Sobě získal největší popularitu? Na tom, že všechny tříleté děti se dostaly do MŠ jen co měl jakoukoli možnost do toho mluvit - prostě zamakali na tom, že do konce volebního období měly všechny tříleté děti z Prahy 7 možnost chodit do školky. A co se děje teď? Cíl je, aby všechny dvouleté děti, které chtějí, měly možnost chodit do školky. Takže maminky řeší, zda a kam se jim dítě dostane, pokud má 3 roky na podzim a vůbec se nebojí, že by se nedostalo, pokud má 3 roky při nástupu (ano, ne vždy se dostanou do vybrané a nejbližší, letos třeba jedna školka měla tu hranici u dětí, které měly v září už 4, ale mnoho jiných tu hranici mělo mnohem níže). Ano, sem-tam se stane, že těm, co se nedostanou, doporučí MŠ, která se nově otevírá (posledních pár let vždy na podzim otevřou někde novou třídu a tam pak jdou typicky ty děti, co podaly přihlášky "špatně"). A pak tu je několik (obecních) dětských skupin s platbou 4000 měsíčně (třeba v drážním domku ve Stromovce).

dyechampion
Autor odpověď smazal
Zobraz
fifinka2020
3. únor 2024

@sofia_sofiova no u nás se do preferovaných školek dostanou spadovi 4 letaci a výš. 3,5 roční se dostanou do těch ostatních a čerstvé 3leti spíš v průběhu roku, kde se uvolní místo. Ideálně se poptat na šance i ve školce...

merope
4. únor 2024

@fifinka2020 Ptejte se na radnici, proč děti, co mají do 31.8. 3 roky, se u vás nedostanou do školky - a zda teda až nebudou místa ve školách, tak řeknou, že smůla a dítě se nedostane do školy...

teate
4. únor 2024

@sofia_sofiova Můžeš ji přihlásit jinam, ale v tom “bodovém” hodonocení dostane 0 bodů za spádovost a ostatní děti s trvalým pobytem tam, dostanou 50 bodů. Takže dítě téměř na 100% nepřijmou. Upřímně, je potíž aby se tříleták dostal do své spádové školky. Natož třileťák z jiné pražské MČ. My máme trvalý pobyt na jedné Praze, ale žijeme na úplně jiné. A do září se proto přestěhujeme tam, kde máme trvalák. Nechci ji vozit přes celou Prahu a trvalý pobyt taky nechci měnit. Pracujeme taky v centru - to ale nikoho nezajímá. 🙂