Předškolák zapsaný ve dvou školkách?

mysicka_lb
21. led 2019

Dobrý večer, maminky, potřebovala bych poradit s následující situací. Syn chodí do soukromé školky, která je zapsaná v Rejstříku škol, a v příštím školním roce bude předškolák. Zvažuji, zda ho na ten poslední povinný rok dát do státní školky, nebo ho nechat v té soukromé. Řekněme, že bych se z určitých důvodů potřebovala rozhodnout ne do května, kdy probíhá zápis do školek, ale až později. Jak je v tomto případě lepší postupovat? Jít k zápisu do státní školky (a nechat syna stále i v té soukromé) a pak ho kdyžtak z jedné z nich odhlásit? Nebude to průšvih, když je předškolák někam přihlášen a nenastoupí, i pokud svoji povinnou docházku plní jinde? Nebo je lepší k zápisu vůbec nechodit, počkat, jak se situace vyvrbí, a pak kdyžtak třeba v září přijít do státní školky, že chceme nastoupit tam? Jako předškoláka by ho měli vzít, pokud by bylo volné místo. Kdyby nebylo, je na pořadníku automaticky vepředu před všemi mladšími dětmi, co byly u zápisu, i když on u zápisu nebyl?
Prosím bez invektiv (co si dovoluji vůbec uvažovat nad tím, že bych jinému dítěti zabrala místo ve školce apod.).

lnk84
21. led 2019

Myslím, že pokud nepůjdete k zápisu tak o přednostní právo přijdete - nemohou přece ze školky vyřadit už zapsané dítě. Být Vámi, tak bych k zápisu normálně šla a v případě, že byste pak syna chtěla ponechat v soukromé školce, tak bych situaci co nejdříve nahlásila ve státní školce. Nikomu místo nezaberete - postoupí ten co byl první v pořadníku..Taková situace se stává asi dost často.

mysicka_lb
autor
21. led 2019

@lnk84 To určitě nemohou. Ale spíš jsem to myslela tak, že proběhl zápis, přijali určitý počet dětí, ty, co se nedostaly, jsou pod čarou v pořadí. Jsou to s největší pravděpodobností samí dvouleťáci (pokud tam vůbec nějaké nepřijaté děti jsou). A v září (nebo v říjdu) přijde předškolák. Jak se to pak řeší, jde před ty dvouleťáky a je první v pořadí, když někdo vypadne (tj, nějaké dítě se např. odstěhuje)? Nebo je na konci za dvouleťáky, protože nebyl u zápisu a oni ano?

lnk84
22. led 2019

@mysicka_lb To nevím, ona je hlavně školka pro předškoláky povinná, takže pokud by jste se třeba přestěhovali, asi by ho museli zařadit do čela seznamu, ale když už bude docházet do jiné školky a půjde vlastně jenom o přestup, tak jsou pravidla asi jiná...

mysicka_lb
autor
22. led 2019

@lnk84 Přestěhování se je ta samá situace. Prostě chodí do nějaké školky a pak v průběhu roku chce (musí) školku změnit. To nikoho nezajímá, jestli je to proto, že se přestěhoval a má to tam do té blíž, nebo je tam např. lepší učitelka.

sus3nka
22. led 2019

Zápis pro předškoláky je povinný... je na rodičích kam ho zapíší (třeba státní nebo soukromá školka, nebo školka za rohem nebo 15km daleko). Pokud nejde na zápis a přijde až třeba v srpnu, tak je první v pořadníku a nastoupí do vybrané školky pokud některé z přihlášených nenastoupí, na seznamu čekajících bude vepředu, také záleží kolik předškoláků takto přijde, pak má školka ještě podmínky podle kterých se určuje pořadí, třeba zmiňovaný věk nebo třeba bydliště. (Toť můj názor).

terkamamka
22. led 2019

Určitě pokud máte možnost jděte k zápisu. Když nanastoupíte nevadí. Vezmou jiné v pořadí. Je to velmi časté. U nás brali 33 dětí, já měla dceru 30. Pod čarou. Tj 63. Od prvního přijatého dítěte. A v září nás vzali. ;)

pabka
22. led 2019

@mysicka_lb jdete k zapisu do státní školky a v případě, ze nebudete nakonec chtít nastoupit, co nejdřív to nahlaste ředitelce, postoupí vaše místo dalšímu v poradi, ten alespoň bude mít radost 🙂
Jinak nevím, jaká situace je u vás ve školce, ale u nás neprijate deti pod čarou v poradi nejsou dvouleté, nýbrž klidně 4, i 5 lete. Naše dcera se s odrenyma ušima dostala ve 4,5 letech a byli jsme radi, jinak se vetsinou umístí predskolaci a mladších deti jen par.
A jinak reditelka muže z kapacitních důvodu odmítnout i predskolaka v případě, ze mu najde místo v jiné školce. Alespoň u nás to tak funguje.

mandre
22. led 2019

Jděte na zápis do státní školky. V případě, že nenastoupíte, tak to pak co nejdřív nahlaste příslušné školce. Obráceně by Vás pak nevzali, místo bude obsazené dětmi, které prošly zápisem, i když by byl předškolák. Předškolák má přednost jen, když projde zápisem anebo pokud je volné místo, když někdo nenastoupí.

mysicka_lb
autor
22. led 2019

Jde o to, že pokud půjde k zápisu do státní školky, bude přihlášen jednu dobu ve svou školkách zároveň. Do 1.9. si pak samozřejmě můžu rozmyslet, do které z nich bude chodit, ale pokud bych si to rozmyslela po 1.9., třeba v průběhu září, už by to byl (podle mě) docela problém. Protože logicky nemůže chodit do dvou školek zároveň, v jedné by měl absence. A ty jako předškolák nesmí mít. Kdyby nebyl předškolák, nebyl by problém chodit do soukromé školky a držet si třeba první dva měsíce místo i ve státní školce (platit tam prostě peníze a nechodit tam). Ale zrovna u předškoláka to podle mě problém je, nebo se mýlím?

mavanka
22. led 2019

@mysicka_lb no ono někdy fakt nejde sedět na dvou židlích zároveň, takže buď se do konce prázdnin rozhodnete a jednu školku pustíte, nebo dítě začne plnit docházku ve státní a soukromou budete jen tak platit pro případ, kdybyste se rozhodla jinak... znám z okolí i kombinaci, kdy dítě chodilo do státní a jeden den v týdnu do soukromé lesní školky, problém s tím nebyl (ale nevím, jestli takový model musí projít všude)... sice netuším, jak moc zásadní je důvod, proč nevíte, jak to bude, ale i z pohledu dítěte by bylo lepší mít jasno co nejdřív, abyste věděli, kam směřovat jeho těšení

mysicka_lb
autor
22. led 2019

@mavanka Když jde o soukromou akreditovanou školku, tak je to podle mě naprosto ten samý problém, nahrazuje ve všech ohledech státní školku a lze v ní plnit povinnou předškolní docházku. Tedy podle mě není možné si ji jen platit a nechodit tam, ale jsem laik, doufám, že tomu někdo bude rozumět lépe. Ty lesní školky právě akreditované nejsou, takže tam je to trochu jiná situace. Všechno je jen a jen o lidech a lidé (konkrétní učitelky) jsou známé až na začátku školního roku. Nerada bych se dostala do situace, že se mi dítě počůrává strachy z jedné učitelky, já za to platím šílené peníze a musíme to vydržet celý školní rok, protože jsme se někdy v dubnu takhle rozhodli.

tulikiss
22. led 2019

u nas ve skolce to funguje tak, ze se vezme cca o 2 deti min, a pak prelom rijen listopad se ty dve deti doberou a to prave pro pripad, ze by zaspal zapis nejaky predskolak, nebo se ze skoly dite vracelo do skolky.

mandre
22. led 2019

Ja si myslim, ze do konce prazdnin je casu dost, si rozmyslet, kam chce kdo chodit. Zase az tak bych z toho vedu nedelala. Chci platit balik za soukromou, nebo ne? Libi se mi soukroma vic, nebo klidne muze jit do statni? ... to se da vyresit celkem rychke. A ucitelky, to jako nikdy neodhadnes. Vsichni predskolaci nekam musi, takze tak.

veru_veru
23. led 2019

@mysicka_lb Podle me je to presne, jak pises a musite se rozhodnout do 1.9.. Jinak i lesni skolky mohou mit normalne akreditaci a lze kombinovat statni a soukromou (lesni ci jinou) skolku, ale pokud se nic nezmenilo od doby, kdy jsem to zjistovala, neni to uplne jednoznacnr pravne osetreno a je to o domluve s pani reditelkou a jeji dobre vuli. Znam dite, co takto v predskolnim roce navstevovalo 2 dny v tydnu logopedicky stacionar a zbyle 3 dny statni skolku. Tam byl k tomu ale velmi podstatny duvod prave v te potrebe logopedicke pece, proto jim to bylo umozneno.

haa
23. led 2019

V pokynech z MŠMT pro školy je "Je-li dítě, které bude plnit povinné předškolní vzdělávání, přijato do jiné než spádové mateřské
školy, oznámí ředitel této školy v souladu s § 34a odst. 2 školského zákona tuto skutečnost bez
zbytečného odkladu řediteli spádové mateřské školy."
Takže možnost zapsání ve dvou MŠ asi možná není.
(Jinak, pokud by do školky nezačal chodit hned od 1.září, nemělo by to vadit, pokud bude omluven.)

mysicka_lb
autor
24. led 2019

@haa U nás (nevím, jak jinde) je spadovou oblasti celé město. Tedy není jedna spadova MŠ, ale jakákoli MŠ ve městě je spadova. Zápis probíhá do všech státních skolek najednou a z toho zápisu musí vzejít pouze jedna školka, to je ošetřené, že z těch dalších se automaticky ohlašuje. Ale ta soukromá, kam chodíme, má svůj zápis zvlášť, mimo tento, a to nijak ošetřené nemají. Tak jsem z toho trochu zmatená. Navíc pokud by chodil dále do soukromé, ani by letos k žádnému zápisu nešel a pevně doufám, že by měl povinnou docházku splnenou.