Školní aktovka s kolečky?

evapple
18. črc 2019

Ahoj,

jdu si k vám pro radu.

Od září budeme mít v rodině prvňáka, a to mého synovce. Sestra mu vybírá tašku do školy. A tady je kámen úrazu: jeho babička (sestřina tchyně) si myslí, že nejlepší bude klasika ve stylu čtverce, jako jsme měly my jako malé. Víte, co myslím?

Má sestra preferuje nové, zdravé batohy (třeba ty s kolečky - via https://www.nikidomroller.cz), protože Petřík je drobný.

Jaké máte zkušenosti vy? Klasika ověřená generacemi nebo novinka s kolečky?

Děkuji za názor.

ada22
18. črc 2019

Loni jsme měli prvňáčky. Teda drobná není, ale v batohu nosila skoro jen svačinu. Vybírala bych batoh s bederakem . Viděla jsem od boll. Původně jsem nechtěla Topgal , že ho mají všichni, ale nakonec vyhrál. Ta jejich taška pro prvňáky je prý i na drobné děti. Batoh od Topgal je v pohodě. Jen mi tam chybí bederak. Tašku na kolečkách mají u nás až starší děti většinou holky.

summer2012
18. črc 2019

Když už, tak.najít batoh s popruhy i kolečky...aby případně mohl pro ulehčení chvíli vézt, ale zároveň měl možnost mít volné ruce...nás chodilo do i ze školy víc a cestou nebo pak před školou jsme si hráli, honili se a to si s taškou na kolečkách neumím představit...a odložit někde stranou v dnešní době nevím nevím...a ze začátku toho opravdu tolik nenosí...s bederakem a pásem přes prsa za mě ideální.

betelgeuzz
18. črc 2019

Moje holky jsou obě drobné, starší jde do čtvrté, mladší do druhé. Obě měly klasickou aktovku, protože jim na zádech seděla nejlíp, vybrali jsme belmill. Je přehledná, i po 3 letech používání vypadá dobře.
a teda nemůžu říct, že by do školy nosily jen svačinu. Byly to pracovní sešity, pak slabikář, pouzdro, svačina, pití, ono se to nasbírá. Aktovku máme necelé kilo, ale plná pak vážila 3 - 4 kg.
U té tašky s kolečky mi příjde zvláštní, že se nedá dát na záda. Nějak si neumím představit fungování jen s kolečky. Ale rozhodně to chce prohlídnout na živo, u batohů/aktovek vyzkoušet. Co sedí jednomu, nemusí sedět druhému.

pabka
18. črc 2019

Měli jsme letos dceru prvnacku a za mě batoh s kolečky určitě ne, ve škole spousta schodů, dítě to pak tahá v ruce, chodí nakrivo, když to veze, některé deti u nás je měly, polovina z nich měnila v průběhu roku za klasiku.

claire90
18. črc 2019

Mame doma budouci drobnou prvnacku. Uprimne neco, u ceho bude vetsinu casu vytocena na jednu stranu si moc zdrave nepredstavuju. Jak uz bylo psano vyse, kdybych vybirala s kolecky, tak leda jako kombinace s popruhy, aby si to obcas mohla vezt, ale zdravy ergo batoh, kde se vaha rozlozi na cela zada je dle meho lepsi.
Navic tedy nase trida bude ve 2.patre, myslim, ze do schodu bude lepsi mit batoh na zadech. Jen u kolecek bych se bala, ze s tim budou po schodech schvalne drncat a kolecka budou brzy na odpis.
U dcery jsme po zkouseni nakonec vybrali aktovku Belmil, designove to neni klasika, kterou jsme meli my, je lehka, jednoduche cleneni a na ten rok/dva bude stacit, nez bude "potrebovat" neco noveho.
At uz vyberete v rodine cokoli, doporucuju zajet prohlednout osobne, pokud sahnete po aktovce/batohu, tak vyzkouset jak sedi a aby se prckovi dobre otevirala.

makronka222
18. črc 2019

Taska s kolecky je pak na noseni mnohem tezsi... ergo bagl nejlepsi. Jak dlouho to bude mit na zadech? 10-15min nez dojede/dojde do skoly?

pampeliska1
18. črc 2019

Hlavně zjistit ve škole, co v té tašce/batohu bude vůbec nosit. Některé školy nemají místo na úschovu přezůvek a dítě nosí přezůvky každý den. Nebo nemají skříňky na převlečení na tělák, takže 2x týdne dítě nosí převlečení na TV. V naší škole s tímto problém není, dcera nosila celou první třídu v podstatě jen penál+svačinu. Jinak rozhodně doporučuju hrudní popruh na sepnutí, to už snad mají všechny, ten bederní bych zvážila dle vzdálenosti, kteoru bude dítě denně chodit. Dcera má školu skoro za rohem + žádný obsah batohu, takže by jí ty bederní pásy jen překážely.
Batoh z kolečky bych v žádném případě nekupovala, nedovedu si představit, že dítě nemá volné ruce a pořád musí za sebou něco tahat. Když vidím, jak jsou děti non-stop v pohybu, tak toto jim přece musí překážet. Dá se vybrat dobrý batoh/aktovka i na drobné dítě, jen to chce vyzkoušet.

pampeliska1
18. črc 2019

Dneska je fakt milion typů a vzorů na výběr, není jen "krabice" a taška na kolečka 😀 Mě se ty krabice s ušima taky nelíbí, dcera má ergo batoh Herlitz, stál cca 1000,- a je fajn, nechtěla jsem dávat 3tis za aktovku, když se dceři za 2 roky přestane líbit 😀 Ale samozřejmě jsem vybírala podle vlastnostní a dobrá cena byla bonus 🙂

baris
19. črc 2019

@evapple Moja dcery jsou sice vysoké, ale hooooooodně hubené a kupovala jsem jim batoh Target. Měla ho i neteř a ta je prcek.

V 1 třídě se kromě svačiny nosí do všeho pracovní sešity, pismena, číslice ....

Co se týče koleček??? Věřím, že v případě mých dcer by už v polovině září byla ulomená 😄😄😄. Navíc, holky dostaly aktovku na záda až před dveřmi do školy, jinak jsme je tahali s manželem my.

evapple
autor
19. črc 2019

@baris hehe, to máš pravdu. 🙂

mandre
19. črc 2019

máme 1. třídu za sebou, koupila jsem Ergobag (je od 110cm s nastavitelnými zády do 150cm) a spokojenost, pro druhého syna bude taky

https://www.youtube.com/watch?v=v6u07ysG50g
evapple
autor
19. črc 2019

Moc děkuju všem za cenné podněty.

Podle čeho tedy vybíráte školní batoh? Co já vím, tak se mám koukat hlavně na pevná záda...

mandre
19. črc 2019

@evapple bederní a hrudní popruh, samostojící v prostoru, nižší váha, lahev s pitím ne na boku (jednostranné zatížení) a pokud možno nastavitelná záda...a z toho mi pak vyšel ten Ergobag - lepší tašku jsem nenašla, cena vysoká, ale předpokládám, že vydrží ty 4 roky určitě (nemají na sobě obrázky hrdinu apod.)

evapple
autor
19. črc 2019

@mandre no právě.... děti na "zdravou" aktovku neslyší. Ty chtějí jen své oblíbené postavičky z pohádek. :D

mandre
19. črc 2019

@evapple to jsem vůbec neřešila (mmch to ani nemusím), mají pěkný design i bez těch šíleností + teda, pokud by někdo chtěl, jsou ty klipy (výměnné obrázky) dokoupitelné s různými motivy a obrázky podle témat, co má dítě v oblibě

ada22
19. črc 2019

@evapple kolečkům bych se fakt vyhla. Hrkaji a kolikrát třída je v patře. Chce si to také tašku vyzkoušet. Já s dcerou jela na jisto na predvybranou tašku a pak jsme koupili jinou. Většina tašek má kolem jednoho kila. Jak píše @mandre je dobré , aby batoh nebo taška byly samostojici. Prostor na láhev má většina batohu na boku, ale u hodně modelu ji lze dát i do jiného prostoru. Dítě také nemusí mít láhev plnou. Vodu si lze během dne doplnit. Dceři jsem pak pořídila druhý slabikář, aby ho nemusela nosit. My máme Topgal 1-3 třída až na absenci bederaku jsem s ním spokojená.

evapple
autor
19. črc 2019

@ada22 @mandre co jsem tedy tak pochopila, tak pro malého prvňáka je dobrý batoh s popruhy na záda typu Topgal nebo Ergobag, ano?

Jenže jakmile začne brát víc rozumu, tak si myslím, že stejně ten batoh s kolečky bude chtít. Péťa je v tomhle hodně vybíravé dítě. :D

Když tak na tím přemýšlím, tak pro druháky a výš už by to mohlo být pořádku, ne? Co si pamatuju, tak jsme ve třetí třídě nosili na zádech asi sto kilo. :D Takže vlastně batoh na kolečkách jim uleví...

Achjo, fakt v tom plavu. :(

ada22
19. črc 2019

Chce to fakt vyzkoušet. Topgalem ani Ergem nebo podobným batohem nic nezkazite. Hodně prvňáků mělo aktovku, ale přijde mi, že pro ně časem nebude atraktivní. Většinou jsou na nich hodně dětské motivy. Počítám s tím, že batoh nebo taška by ji mohl vydržet minimálně do třetí třídy. Ta taška na kolečkách mi přijde jako módní výstřelek. U nás to mají většinou holky. Kluci se prohání na koloběžkách. Ohledně toho co dítě tahá. Opravdu záleží na škole a chce to sem tam tašku vytřídit. Dcera tam má třeba často hodně obrázků z družiny, nebo cvičebnice, kterou již dobrali. Neteř tam zas nosí učebnice, který ten den ani nepotřebuje, aby náhodou nezapomněla. 🙂

evapple
autor
19. črc 2019

@ada22 úplně vidím, jak jsem na základce musela mít tašku s jedním popruhem, tu přes rameno. :D A bylo mi fuk, že si tím ničím záda. :D

Takže ta kolečka mi zase tak špatná nepřijdou. Největší plus vidím, že děti netahají těžkou váhu na zádech. A nevýhodu, že nemají volné ruce, to mají holky pravdu.

Jenže na druhou stranu....když letím na služební cestu, svůj cestovní kufřík na kolečkách miluju. I když v něm vezu italské lemoncelo nebo čokolády ze Švýcarska (a vejdu se do váhového limitu), žádnou zátěž necítím. :D Takže ty děti naprosto chápu, je to hra. 🙂

pabka
19. črc 2019

Na FB prave probíhá diskuze o tomto tématu. Je tam kolem 170 komentářů. Velka rada lidi prodává po půl roce až roce používání a to ze dvou zásadních důvodu - schody a bahno a mokro v zimě, kdy tím tuto tašku deti vezou. Tak dobre zvažte.

evapple
autor
20. črc 2019

@pabka no vidíš, to mě nenapadlo.

Ty schody, to ještě asi není tak strašný, prostě čapnou tašku za ucho a jdou, ale to bahno..... to by mi teda hodně vadilo. Díky za tip. 🙂

evapple
autor
23. črc 2019

Tak děvčata. Volba padla na Topgal. Péťa sice prskal, že chce ten na kolečkách, ale snad se z toho "vyspí". Když bude trvat na svém i za rok, tak mu ho prý koupí. 🙂

Děkuji všem za rady.

mangoananas
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
visla1
28. kvě 2023

@mandre dobrý je jak tam ke konci holčička sedí 🙈

laura331
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
interpretka173
Odpověď byla odstraněná
Zobraz