Délka rodičovské při nástupu v ochranné lhůtě

michalka_n
1. dub 2015

Ahoj holky mam takovou hloupou otázečku ale ráda bych měla jasno. plánujeme s přítelem miminko, jsem zaměstnaná 7 let na dobu neurčitou ale náš závod se bude uzavírat tudíž dostaneme všichni výpověď ke konci roku, v případě že bych byla těhotná určo bych stihla PPM ale jak je to s mateřskou? nechci být na mateřské 4 roky s minimálním přídavkem. Chtěla bych na 3 roky 🙂 Proto prosím o radu pokud o tom neco víte 🙂
děkuji

xpila
1. dub 2015

@michalka_n Mateřská = PPM, takže máš na mysli rodičovský příspěvek. Protože pokud nebudeš zaměstnaná, tak ani nebudeš na rodičovské dovolené, ale budeš osoba pobírající rodičovský příspěvek.
Takže pokud máš nárok na PPM, tak si můžeš zvolit i výši čerpání rodičovského příspěvku. Samozřejmě záleží i na tom, jaký máš příjem. Případně je možné si výši RP volit díky příjmu otce dítěte, ale ten musí splnit stejné podmínky.

michalka_n
autor
1. dub 2015

takže pokud nastoupi na PPM v ochranné lhute 180 dní mohu si vybrat delku materské pokud to dobre chapu? a to se vyrizuje na pracaku ?

xpila
1. dub 2015

@michalka_n Ne délku mateřské, ale výši rodičovského příspěvku. Od toho se pak odvíjí délka jeho pobírání. Mateřská je to samé co PPM, takže ta se pobírá 28 týdnů.
Rodičovský příspěvek se vyřizuje na ÚP, ano.

michalka_n
autor
1. dub 2015

aha omlouvám se že se do toho zamotávám 🙂 takže pokud se vejdu do 180 dní nemusím si nic resit pres pritele ale urcim si to diky ochranné lhůte na UP ... děkuji za informaci 🙂

xpila
1. dub 2015

@michalka_n No, zjednodušeně řečeno ano. Je to díky tomu, že máš nárok na PPM. Ale jak jsem psala, záleží na tom, v jaké bude výši.

michalka_n
autor
1. dub 2015

jj to vim jen sem nevedela jak je to v ty ochranné lhute abych pak neskoncila na klasickém 4 letém příspěvku. ted jsi mě uklidnila 🙂 stačí se vejít do lhuty a vse bude o.k 🙂