Hyperaktivita u dospělého člověka, máte zkušenost?

primaska
30. led 2015

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenosti a nebo ve svém blízkém okolí hyperaktivního dospěláka? Jak s ním vycházíte? Jak se s ním žije? Všude se píše o hyperaktivitě dětí, ale jak je to s dospělými? Toto téma mě zajímá, protože mám velmi "aktivní" maminku.. nedokáže si sednout (nesedne si ani k jídlu), je hodně hlučná, upovídaná (všude je jí plno), roztěkaná, nesoustředěná, dělá mnoho věcí najednou (kvantita převažuje nad kvalitou), hodně zapomíná.. atd. Někdy je její společnost hodně náročná.. My si třeba nikdy nemůžeme sednout a popovídat si spolu.

kikimaruska
30. led 2015

Já mám pouze malého, ale pokud nejsi, doporučuji skupinku na FB: Dětičky s ADHD(hyperaktivita), ASPERGEROVÝM SYNDROMEM A AUTISMEM, .. Sice je název hlavně určen pro děti, ale řeší se tam i tato nemoc u dospělých případně a vím, že tam několik maminek má hyperaktivního třeba i manžela atp.,tak určitě poradí...

primaska
autor
30. led 2015

@kikimaruska Díky moc za typ, škoda, ale nemám FB..

slunicqqo
30. led 2015

ahoj, já myslím, že s tím nic neuděláš, člověk už takový je, já teda taky ani chvíli neposedím, pořád někde jsme něco děláme, kolikrát slyším, že to co stihnu za den nestihne někdo za týden, mamka mi taky furt říká at se nehoním, ale mě to moc nějak nebaví nic nedělat, musím být furt někde v pohybu a mít nějakou činnost, děcka taky to zdědili po nás

primaska
autor
30. led 2015

@slunicqqo Nejde jen o tu aktivitu.. ono s tím souvisí hodně dalších věcí. Např. pořád něco hledáme, protože mamka buď vůbec neví, že to měla v ruce anebo si nevzpomene, kde to z ruky upustila..to je ta šílená nesoustředěnost, roztržitost.. A je toho víc. Já sama mám malé dítě, za celý den si nesednu a taky mě nebaví sedět, ale sednout si dokážu, dělám věci s rozmyslem.. Nehodlám nic měnit, ono starou ženskou už těžko někdo změní. Jen jsem chtěla slyšet zkušenosti ostatních a jestli je v tom někdo podobně.

suzix
31. led 2015

@primaska - může to také souviset s hyperfunkčí štítné žlázy, víc ti napoví výsledky odběrů krve

anushka111
1. únor 2015

Nedávno o tom byl dokument v české televizi, možná se to dá najít v jejich i-visílání. Název si bohužel nepamatuji. Jinak u dospělých hyperativních je už většinou nižší ta extrémní aktivita, ale zase je s nimi někdy hoší "domluva" plus bývají vzteklý až agresivní. To že hyperaktivita je vlastně diagnóza na celý život teď lékaři "nově" objevily, ale sami přiznávají, že sledováním dospělých hyperaktivních jedinců se věda zabývá ve větším až tak posledních deset let. Z toho co píšete může být maminka jen ten člověk co "neposedí" ona ta hranice mezi velmi aktivním dítkem a a přímo hyperaktivním dítkem je velice tenká. Takže bůh ví, jak je to u dospělého. Jinak mne napadá akorát porada s psychologem, najít nějaký "návod" jak tu potřebnou komunikaci s maminkou navázat i přes tu její nadměrou aktivitu a nesoustředěnost, co vím tak to vždycky alespoň trošku pomůže 😉

lucie255
2. únor 2015

Já mám takového manžela a tchýni😀....vím jaké to je.

iivvoonnaa
9. únor 2015

Ahoj, je mi 30-let a jsem strašně hyperaktivní. Chvíli neposedím, nedám si v klidu kávu, je mi jedno jestli něco dělám, nebo někam jdu. Ale zase je to třeba výhodnější pro toho chlapa doma, že mu kolikrát nedám pokoj 😀 . Ale na druhou stranu, jistě má kolikrát ze mě hlavu jak pátrací balón. A moje mamka je to samé. Tak že, aspoň se maminka nikde neztratí. A když ji unesou, rádi ji rychle vrátí 😀 . ivona

milena2
9. únor 2015

@primaska Nedá se stím nic dělat,má to v sobě,někdy to je na obtíž,až si sedne a nebude nic dělat,je pozdě.

milena2
9. únor 2015

@milena2 Asi to po někom máš,nebo jsi si neuvědomila,že partner je klidas,je mi 52,mám zlomenou kost u kotníku,jsem na nervy,je to pro mne hrozné být doma ,nedá se popsat tenstav,nějak to kompenzuj,jdi za kamarádkou,nesed doma.

milena2
9. únor 2015

@milena2 Hlavně mne ničí to,že doma v baráku je plno práce,chlap přijde a lehne si,nachápu.

milena2
9. únor 2015

Musíš si najít nějakého koníčka,jinak to bude horší a horší.Bude TI VADIT,ŽE DRUZÍ JSOU FLEGMOUŠI

nikollita
9. únor 2015

Já mám takového manžela 🙂 Díky té jeho hyperaktivitě vlastně žijeme spíše vedle sebe než spolu, protože mu prostě nestačím 😀 Nedávám tu rychlost a pohyb a vůbec jeho životní rytmus. Kupříkladu mu úplně stačí 4 hodiny spánku dlouhodobě. Nevydrží na místě a má neustále nějaké aktivity, kamarády, zájmy. Nevydržela bych s ním udržovat tempo. Ale jsme spolu už 13. rokem, tak už takhle fungujeme dlouho.

milena2
9. únor 2015

Někdy si říkám,už jsi stará,o tom to přece není,potřebuješ někoho jako jsi ty,kamarád,kamarádka.

milena2
9. únor 2015

Lidé se doplnují,tak to má být,umíš si představit aby byl stejný jako ty
.

milena2
9. únor 2015

Necháme to na zítra ,jdu spát.

bzso
18. bře 2015

Já bych to nepodceňovala, může to být opravdu porucha zvaná ADHD - porucha v mozku, kterou lze prý i v dospělosti léčit léky na podporu určitých mozkových center atd. Může být podle internetových článků způsobená hlavně geneticky nebo při porodu. Hyperaktivita je výrazným příznakem.

bzso
18. bře 2015

@primaska
Já bych to nepodceňovala, může to být opravdu porucha zvaná ADHD - porucha v mozku, kterou lze prý i v dospělosti léčit léky na podporu určitých mozkových center atd. Může být podle internetových článků způsobená hlavně geneticky nebo při porodu. Hyperaktivita je výrazným příznakem.

martaa
10. črc 2015

Hyperaktivita, nesoustředěnost , zapomínání, roztržitost, nadměrná hovornost atd. mohou být také příznaky bipolární afektivní poruchy. Doporuila bych návštěvu psychologa nebo psychiatra.