Dárky od prarodičů. Kupují podle sebe nebo podle vás?

25. srp 2022

Když vaši rodiče kupují vánoční dárky pro vnoučata, tak kupují podle sebe nebo podle vás? Mě děsí že pod stromečkem najdeme zas x blbostí, přitom za tu cenu by se dal sehnat jeden opravdu užitečný dárek. Teď jak jsou v penny zas plyšáci za body, tak už si zas plánují jak to dají pod stromek 😒 přitom už takových penny plyšáků máme plnou půdu.

zrzinda
25. srp 2022

Proč jim to proboha neřeknete? Říct babičkám, co mají koupit nebo ať dají radši peníze do obálky mi nepřijde nic silenyho..

konidana
25. srp 2022

Vetsinou aspon konzultuji, pripadne to misto nich kupuju primo ja a oni jen plati/prispivaji.

jola777
25. srp 2022

U nás prarodiče dávají peníze.

cilkat
25. srp 2022

U nás hlásíme preferovaný počet dárků (teda horní limit spíš). Dáváme i seznamy - preferovaných i "zakázaných" dárků. Ale relita je taková, že seznamy jsou pro inspiraci a darování prostě beru jako osobní věc, ze které musí mít radost i dárce - a ta jde dost do kopru, když dárek vybíráte stilem, že kliknete na položku v seznamu a dáte "zaplatit", že. Takže prarodiče s emnou konzultují obvykle prostorově náročné, nebo výrazně drahé dárky, zbytek je v jejich režiji... Ono předškolní dítě fakt neví, co kolik stojí a nakonec mají často nevětší radost z plastového autička za tři pětky od větnamců...

sigyn
25. srp 2022

Tak s rozumnými "Ježíšky" se dá domluvit a s některými prostě ne. Můj taťka taky vždycky koupí podle sebe, i když mu řeknu: žádné plyšáky ani hračky se zvukem...a koupí ozvučeného plyšáka. 😀 Je to každý rok stejné a už jsem to vzdala. Holt prostě nepotřebné věci darovat, či prodat a třeba koupit něco vhodnějšího.

michaela666
25. srp 2022

Naštěstí se zatím chodí poradit.

S dovolením se taky zeptám ohledně vánočních dárků, ať nedělám podobnou diskuzi. Kdyby ti to vadilo, smažu.

Letos mám pár dárků, které bych pro dcerku chtěla a uvažovala jsem nad nějakým sdíleným seznamem. Všichni chtějí něco koupit než dávat peníze do obálky, ale manželovi to přijde nevhodné. Funguje to u někoho z vás, aniž by se rodina urazila?

madbetka
25. srp 2022

Manželovi rodiče kupují podle sebe (ale kupuji Lego, knížky nebo společenské hry, takže skvělé dárky). Moji rodiče se ptají a domlouvají se mnou.

@michaela666 My si dodnes běžně v rodině (mojí, u manžela ne) píšeme “seznamy pro Ježíška” - včetně dětí (kdy já už rodině posílám seznamy bez toho, co nakoupíme my). Takže mně na tom nic špatného nepřijde, naopak jsem ráda, že si pak navzájem (a dětem) nekupujeme hovadiny, ale věci, které fakt udělají radost 🙂

pomerancik
25. srp 2022

@michaela666 sdílený seznam jak to funguje? Třeba mě švagrová pošle vyloženě odkaz co chce pro děti.. a já jsme šťastná že mám po starostech... Prarodiče se ptají tak jedné babičce řeknu lego a druhé třeba kolo... Plus občas oni koupi nějaké prekvapka

betelgeuzz
25. srp 2022

Tchýně s tchánem se ze začátku ptali, teď dají peníze, ať něco vyberem. Ale s mojí mamkou je těžká domluva. Nakoupila x blbostí, nenechala si vymluvit, že radši jeden větší dárek, než hromady kravinek, které se pak všude válí a děti je ani nechtějí. Jenže ona nakupuje celý rok, kde se jí co zalíbí, pak má toho hromady a před Vánocemi a narozkama vytahuje ze skříně, co jim vše dá. Jednu chvíli řekla, že bude holkám kupovat lego, jenže pak mi vynadala, že lego kupuje ona a já ho kupovat nesmím a stejně k legu přidala hromadu kravin.
S některými je fakt těžký se na něčem domluvit.

vacel1
25. srp 2022

@zrzinda tak u nás jsem to řekla, že nechci další plyš a každému jen jeden dárek (kolikrát jim ještě řeknu jaký, protože to chtějí vědět), ale už 6 let je to marný boj. K narozeninám ještě dobrý, starší dostanou už peníze a nejmladší vezmou do hračkářství, ale na Vánoce mají u tchyně víc dárků než u nás a samé blbiny.

autor
25. srp 2022

@zrzinda To my naznačíme že např.ty plyšáci jsou ošklivý kýč, nebo že by bylo skvělé puzzle/lego, které se opravdu využije, ale vždycky se dočkáme odpovědi "no my něco vybereme". Takže smůla.

pomerancik
25. srp 2022

U nás třeba klučík dostal k druhým narozeninám oblečení... Dokáže si představit tu radost... Přitom by mu udělala radost i autíčko za 50kc... No prostě smířila jsme se s tím

emillyhk
25. srp 2022

S tchánovci jsme domluvení, že zatím dávají peníze (odkládáme na spoření), ale občas už přitáhli nějakou fakt nekvalitní blbost. Nedají si úplně říct. Moje mamka se sice ptá, ale stejně se většinou zařídí po svém. Ale tam mi to tolik nevadí, většinou jsou to praktické věci (např. hezké oblečení, k svátku zásoba přesnídávek, apod.) nebo knížky.

michaela666
25. srp 2022

@pomerancik Představovala jsem si seznam hraček, který pošlu babičkám a tetičkám, se kterými si dáváme dárky. Nedala bych asi úplně konkrétní odkazy, že přesně tento červený kočárek nebo druh dupla to musí být. Ať z toho můžou mít taky nějakou radost a vybrat podle sebe.
Spíš, přáli bychom si od Ježíška kočárek, postýlku pro panenku, lego,...a ať si z toho něco vyberou. + co dostane od nás, případně co už koupil někdo jiný z rodiny. Ať se nám nesejdou stejné dárky.
Loni jsem měla x telefonátů ohledně dárků a pak už se mi to všechno pletlo dohromady a akorát jsem z toho byla znechucená.

michaela666
25. srp 2022

Naprosto chápu averzi k plyšákům. Máme jich hodně a stejně každou chvíli dostaneme dalšího. 🤦 Malá má svých pár oblíbených, zbytek je akorát na prach a nepořádek.

pomerancik
25. srp 2022

@michaela666 Jo mě se to líbí, teda pokud se dokážou sami domluvit... U nás třeba moje máma s tchýni běžné nekomunikuje... Aby nekoupili to samé.. jinak bratr (30let) posílá každý rok mailem dopis Ježíškovi... Já se s našima domluvím jestli už to nemají nebo co koupím já a hotovo, jednoduché... Myslím že by se neměli urazit, může se stát že se ho nebudou ale vůbec držet a koupi třeba ty plyšáky, ale to už neovlivnis

ferda90
25. srp 2022

Ahoj, všichni většinou dávají peníze. Naši třeba kupují i nějaké dárky jako knížky, auta, houpacího koníka, ale letos bych ráda omezila hračky, malý jich má stejné dost a moc ho nezajímají. Když už, tak každý jen jednu hračku. Dávají spíš penízky, jelikož jsme tak domluveni, že za ty penízky pak platíme Filipkovi plavání a kroužek 🙂 za mě nejlepší investice než nějaké hračky

izz76
25. srp 2022

Jedny prarodice dají peníze a já něco koupím,druzí se ptají, plus koupi něco podle svého,většinou hezké dárky,lego,knihy,hry, žádné ksunty.

radkazenklava
25. srp 2022

Mamka se vždy ptá, popřípadě koupím a proplati..stejně tak druhá strana, většinou když vymýšlím darky na Vánoce a narozeniny už s tím počítám a vymýšlím i za prarodiče...lepší než právě ti plyšáci, o které syn nemá zájem...co přijít rovnou se seznamem co by se hodilo?

nick1234
25. srp 2022

Moji rodiče se zeptají, co mají koupit, případně poprosi, st to koupíme (vybereme) my, ze nám to zaplatí 🙏 ale bohužel tchanovci se jednou zeptali a stejne si to potom nakoupili podle sebe, bohužel jedou na kvantitu, ne kvalitu 🤦‍♀️ Takže plno plastových aut všeho druhu (kterých má doma desítky, většinou od nich) ale loni se aspoň v něčem “vyslechli” synovo praní a koupili lego 👌🙏 - syn je naštěstí “nenáročný” a má naštěstí radost z každé blbosti😁, ale oni si nedají rict, hodí nakoupit vše do jednoho místního hrackarstvi (kde je bohužel omezeny sortiment, žádný řetězec hrackarstvi, spis takový “mišmaš” sportovních potřeb, papírnictví a hrackarstvi 🤦‍♀️)

konidana
25. srp 2022

Zkus nenaznocovat, ale rict primo, ze plysaky ne, ze byste radsi neco jineho, a konkretne uvest, co by udelalo nejvetsi radost

autor
25. srp 2022

@michaela666 Nevadí 🙂

inssomnia
25. srp 2022

Tchánovci dávají peníze, které spoříme. Moje mamka dává kontinuální péči a to je největší dárek. Věcné dárky dostává dcera od nás a od rodin mých sourozenců, občas proběhne 'výměna zajatců' s manželovými sourozenci. Takže dítě dostane cca 4 dárky. Dáváme si vzájemně tipy, co udělá dětem radost a co je aktuálně zajímá, ale držet se toho nikdo nemusí. Naštěstí nás nikdo nezavaluje kravinama, krom děděných a tam si bez milosti vyberu a zbytek nosím na charitu. Jsem rozhodně proti systému 'Ježíšek doma', 'Ježíšek u babičky', 'Ježíšek u tety'. Vánoce jsou jedny, narozeniny taky.

kamino
25. srp 2022

U nás to je tak, že dárky kupuji já a vozím, nebo posílám je k mámě a tátovi. Vzhledem k tomu, že zvlášť táta je kulantně řečeno skoupý, pod stromkem by jinak prcek neměl nic, jen obálku s 500,- 🙂 A máma se už ponaučila, že dárky, které si vyloženě prcek nepřeje, tak neocení. Ano, vypadá to jako nevděk, ale má to logiku, sám po Vánocích třídil blbiny do konajneru na charitu. To samozřejmě babička nerada viděla a rychle pochopila.

honatko092
25. srp 2022

@michaela666 Jasně, u nás to tak fungují. Napíšu seznam, všichni koupí něco a vymyslí ještě nějaké překvápko (nikdy jsme nedostali nějakou blbinu). Každý si to chválí. Ale já mám naprosto úžasnou a rozumnou rodinu ze své i manželovy strany, máme výborné vztahy 😊

kolunka
25. srp 2022

neptají ... chtějí překvapit za každou cenu, ať už k Vánocům či narozeninám kohokoli od nás. Ne vždy trefí, ne vždy s manželem souhlasíme s nákladností daru či jeho zařazením do rodinných aktivit. I v momentě, kdy jim bylo přesně řečeno, co si dotyčný přeje ke kulatinám, to nebyli schopní respektovat a přišla zase dělovka... takže už jen vyčkávám, co zase příjde, jestli to bude v souladu s naším nastavením a přáním

mama3deti
25. srp 2022

Zkus se s nimi domluvit. My máme děti tri. Holka 6, kluk 3 a nejmladší bude mít 2. Takže jsem všem řekla že nepotřebujeme mít všechno 3x a narozeniny vánoce řešíme tak že se prostě domluvíme buď to objednám s něčím dalším nebo pošlu tchýni co a ona si to objedná. Problémy dělá občas tchán když "chce udělat radost" a kupuje vyloženě kraviny. 🙈 Mám rozvedené rodiče takže u nás jsou babičky a dědové 3x + máme i prarodiče takže od těch většinou dostanou jen něco malého a dávají peníze (za ty pak koupíme co je potřeba kolo, autosedačka, atd).

cherie24
25. srp 2022

U nás jak kdo, strana od mého táty dává jen peníze. Loni na vánoce jsem za jejich peníze nakoupila, dárky balila a předala v našich dveřích, aby to malá neviděla, takže ani neviděli, co ji dávají. 😀 Se stranou mojí mamky se radíme. Třeba si pošlem nějaké odkazy z nich pak něco vyberou, takže je to takové napůl překvapení. ☺ A od přítele něco vyberou oni, ale zatím dávají smysluplné dárky, ne žádné blbiny. Někdy se i zeptají, jestli to máme a jestli by jsme to využili. Taky nemám ráda ty dárky, kdy se člověk musí usmívat na dárek, který je na prd a pak zabírá místo nebo lapá prach. 😏

misamisenka
25. srp 2022

Dávám zadání. Když se mi náhodou něco zadat nepodařio, byla z toho skoro vždycky blbost. Bráchovi dávám přesný odkaz (nemá děti a ani se ve věcech pro děti nevyzná), ten to dodržuje, ségra s našima dostane obecné zadání typu "domeček pro panenky", k tomu obvykle přikoupí hromádku blbostí. Tcháni taky potřebují konkrétní zadání ideálně s odkazem, ale problém je, že to nesmí být hračka, protože u toho mají spoustu keců, že jich přece naše děti mají hodně, takže to jsou třeba lístky na koncert, ovoce od Mixitu nebo přispívají třeba na kolo/koloběžku, co kupujem my. Letos jim asi zadám větší helmy na kolo.

michaela666
25. srp 2022

@pomerancik Než o domluvě mezi sebou by to spíš bylo na google online. Ten, kdo si dřív vybere napíše k dárku své jméno.