Koupě bytu. Na co všechno se zeptat?

innuska123
1. bře 2021

Dobry den, nemate nekdo zkusenosti s koupi bytu? Potrebuji vedet na co se ptat, abych na neco nezapomnela. 🙂 Napadly me naklady (fond oprav), jestli je pozemek ve vlastnictvi stojici nemovitosti, zda-li je byt pred rekonstrukci, brzke planovane opravy, duvod prodeje, sousedske vztahy. Pokud by nekoho napadly dalsi dotazy budu rada. Dekuji

fyii
1. bře 2021

@innuska123 hlavne chtej osobni vlastnictvi

meronym
1. bře 2021

Způsob vytápění a náklady za energie tři roky zpátky. Ukáže to, s čím asi tak počítat. Jsou obrovské rozdíly v nákladech dle konstrukce domu, umístění bytu (zda je obklopen topícími sousedy) a tepelného média (např. vaření plyn/elektřina atd.).

innuska123
autor
1. bře 2021

@fyii Byt je v osobnim vlastnictvi. Akorat bych nerada koupila zajice v pytli, tak proto se ptam na co si dat pozor. Dekuji

levandule_k
1. bře 2021

Já bych dále řešila lokalitu, dostupnost MHD infrastruktury, jestli je to panelák nebo cihla, garážové stání, sklep, orientaci stran (jestli je to západ nebo východ).

innuska123
autor
1. bře 2021

@meronym Je tam ustredni topeni - dalkove. Ale naklady na topeni si zjistim. Dekuji

me_druhe_ja
1. bře 2021

@fyii Ono není problém ani družstevní vlastnictví, ALE chce to dobře zjistit, jestli v tom domě už převody do OV probíhají, jestli je splacena anuita a jestli s tím administrativne nemá družstvo problém. Já kupovala takhle DV a hned ten rok proběhl převod do OV kvůli hypo. Banky s tím taky nemají problém, jen se tam musí podepsat neco navíc, co převodem do OV zaniká (už si přesně nepamatuji co, je to 8 let).
Ale jasný, OV je jednodušší. 🙂

innuska123
autor
1. bře 2021

@levandule_k Lokalita je dobra a vyhledavana, proto me to nadchlo. Jedna se o zdeny dum po revitalizaci. Dole jsou i garaze, ale tu zatim pan prodavat nechce.

innuska123
autor
1. bře 2021

@me_druhe_ja Do druzstevniho vlastnictvi se mi nechce. Tohle je v OV, v dobre lokalite, tak me to nadchlo.

tulikiss
1. bře 2021

z toho co tu jeste nebylo, jak rychle bude byt volny. Jestli je v dome internet, kabelovka, tv antena,..

barmil
1. bře 2021

Sousedi, zda jsou byty obyvane jen majiteli, nebo tam jsou podnájmy a střídají se tam lidi. Aby Te pak nepřekvapil třeba byt s deseti dělníky, co budou smenovat a budes mit pořád za stěnou bordel, protože nikdy nebudou mít normalne den a noc a ještě jich tam bude hodně.. To samé, zda tam nejsou nějací problémovi sousedi, chlast, hádky, kalby. Protože teď se super byty fakt neobjevují, takže bych patrala, jaktoze se uvolnil a nebyl hned pryč.

wendiyk
1. bře 2021

@innuska123 my jsme kupovali minulý rok byt v OV, zajímala nás určitě lokalita, dostupnost MHD, školek a škol. Co se týče bytu, jestli proběhla rekonstrukce a kdy (zda jsou nové rozvody vody a elektřiny), jestli je v bytě třífázová rozvodná síť (abys musela řešit, že zapneš dvě plotýnky, troubu a pračku a vypadnou pojistky), jestli někde nezatékalo (třeba v nejvyšším patře od střechy). Pak by mě osobně zajímal balkon, sklepní prostory, komory, parkovací stání. Zjistit si fond oprav, zálohy na vodu, elektřinu... Pak jestli je v bytě "bzučák" a telefon ke vchodovým dveřím (nevím, jak se tomu říká 😁) - my to třeba nemáme a je to teda vopruz... Pak nahlídnout do katastru, jestli je vše k bytu ok....

dandaa
1. bře 2021

Doporučuji zajít za předsedou SVJ a poptat se na dům, sousedy, jelikož ten toho ví vždy nejvíc. Dobré je chtít vidět zápisy ze zasedání a to ti taky dost řekne.

me_druhe_ja
1. bře 2021

@innuska123 Jasně, to byla jen poznámka bokem, že ani DV není problém za určitých podmínek. 🙂

rozitta
1. bře 2021

Mám zkušenost. Neptat se jen prodávajícího ale zajít si za správcem/předsedou domu. Ohledně těch očekávaných investic v domě. My jsme zjistili až po koupi, že odpad vede v litině, která se předloni v druhé půlce domu rozpadla, tři bytu nad sebou totálně rozbitá kuchyň/koupelna/WC kvůli výměně hlavní trubky. Starší bytovka, nejsou tady klasické stupačky. Takže v brzké době můžeme tuto havárii očekávat i v naší půlce domu🤦 asi bych si teď už dala do smlouvy nějakou podmínku, že pokud prodávající zamlčí důležité skutečnosti tak vrátí část peněz. Taky nám tvrdili že elektřina vede v mědi, a jsou to ve skutečnosti jen tři zásuvky opravené. Zbytek hliník. A bacha na plochu bytu!! My měli v inzeratu 70m a má jen 60. Balkón nemáme, sklep má tak 4 m. Započítali tam i plochu pod zdmi. Víte jak to myslím. A sousedské vztahy vám taky nikdo nepoví. Soused pod náma vstává 5:45 rádio na plné kule. O víkendu nás nechá spát do 6:30. Ale my mu zase dupeme nad hlavou, resp. syn je divočák 🙈

zelenaesmolda
1. bře 2021

@innuska123 jestli je v byte nova nebo puvodni elektrina

zelenaesmolda
1. bře 2021

@dandaa vzdycky ne,nas predseda je od zacatku pandemie v cudu :D

dandaa
1. bře 2021

@zelenaesmolda však mu může zavolat nebo napsat email.

jasminek2012
1. bře 2021

My při vstupu do bytu tak nějak viděli, jestli je v původním stavu nebo po rekonstrukci. A mě zajímalo hlavně sousedi, protože ti bývalí byli magoři. Jinak elektřinu a rekonstrukci jsme si dávali do cajku sami, to nás nezajímalo. A podle fotek už jsme viděli, že byt je v původním stavu. Evidenční list, info o stavu domu a výpis z katastru má dávat už realiťák k nahlédnutí při prohlídce nejlépe..

betelgeuzz
1. bře 2021

@dandaa předseda nemá právo dávat informace někomu, kdo není členem.

betelgeuzz
1. bře 2021

zkontroluj si SVJ v obchodním rejstříku, měli by tam být zveřejněné stanovy a účetní závěrky. Někde mívají i prohlášení vlastníka - to je dokument, kde je vypsáno, co patří k bytu, co je ve společném vlastnictví apod.

dandaa
1. bře 2021

@betelgeuzz dobře ,tak prodávající může poskytnout zápis ze zasedání stejně,tak jako evidenční list o platbách. Ale předseda může říct normálně svůj názor na dům.

ekou
1. bře 2021

A podivat se na rozvody elektriny, zda tam neni zadna prasarna v ramci dratu:D

hezz17
1. bře 2021

Pokud nechce prodat garazove stani, tak jak je to v okoli s parkovanim. My treba stani kupovat nechteli, neznali okoli.... nastesti jsme ho koupili, protoze parkovani v nasam okolí je fakt peklo.

hejluc
3. bře 2021

My se ptali sousedů, jak se jim tam bydlí. Málem jsme koupili byt v domě, kde ve 2 byte h bydleli ukrajinští dělníci...

camelinka
3. bře 2021

@innuska123 Ja bych si obesla nejblizsi sousedy a zjistovala hlavne, kdo bydli nade mnou, pode mnou....Kdybych to udelala tady, tak to nekoupim 🙄

codal
3. bře 2021

@innuska123 hlavně si tam vezmi někoho, kdo tomu rozumí, kdo opravdu pečlivě zkontrolujte stav bytu, plíseň, zateplení, ať nenaletíte.

codal
3. bře 2021

Já jsem takhle naletěla, protože byt, který jsem koupila byl zrekonstruovaný jen na oko, hromada skrytých vad, plíseň, která nebyla v tu chvíli vidět, byla jsem úplně blbá a naivní.

zelenaesmolda
3. bře 2021

@hejluc a delali bordel?

hejluc
3. bře 2021

@zelenaesmolda Hele, byly to 4+1 a celkem v 1 bytě asi 20 lidí. Jeden ten byt jsem viděla osobně. 4 dvoupatrové palandy v jednom pokoji. Nevím, zda dělali bordel, ale počítám, že wc a koupelna jsou v permanentním obsazení a všichni víme, že v paneláku je každé splachnuti slyšet. A hlavně bych měla strach, taková koncentrace chlapů.