OSVČ - pojistka/nemocenská. Co si platíte?

11. zář 2023

Co si prosím platíte jako OSVČ pro případ dlouhodobé nemoci? S jakou konkrétní pojišťovnou dobrou zkušenost?
Dekuji

j.a.n.i
11. zář 2023

No, tak předně si platit "státní" nemocenskou a pak záleží, já jsem spokojená s Kooperativou, ale čerpala jsem zatím jen na úrazy, nikoliv na nemoc.

merope
11. zář 2023

Pro mladé ženy určitě tu "státní" - to je to jediné, co má i nemocenskou z důvodu těhotenství.

j.a.n.i
11. zář 2023

@merope Nejenom pro mladé ženy, pro kohokoliv, i když spousta pitomců tvrdí, že je to blbost.

merope
11. zář 2023

@j.a.n.i Tak u ostatních už si netroufám hovořit, protože nemám spočítané, zda je lepší to státní nebo soukromé (ač sama jsem teda měla to státní).

j.a.n.i
11. zář 2023

@merope Nejlepší je kombinace obojího, ale jako zaklad je to státní vec s nejlepším pomerem cena vykon. Když se bavime o dlouhodobé nemoci a OSVČ mimo rezim paušální daně.

merope
11. zář 2023

@j.a.n.i Jo, paušální daň je v tom nějaké šílené zlo. Kamarád byl teď nemocný a invalidní důchod si začal vyřizovat právě z důvodu, že jinak nebyla šance se vyhrabat z paušální daně. Což je teda přesně to, co chceš řešit při nemoci, kdy máš problém vylézt z postele. A to si myslel, jak je zodpovědný, že si platí nemocenské pojištění - nepokrylo ani tu daň.

j.a.n.i
11. zář 2023

@merope Jojo, tam je přesně ta zakernost, ze tu musos platit furt, kdežto když jsi v "normálním" rezimu, tak za cely mesic na PN nemusíš platit ani sociální ani zdravotní. A přesně proto se ta statni nemocenská vyplatí pro "běžné".