Příspěvek na bydlení a přídavky na dítě. Máme nárok?

annaissa
9. led 2021

Hezký den,
chtěla bych se zeptat. Nemám s tím žádnou zkušenost.
Jsem na rodičovaké dovolené a přítel je v invalidním důchodu. Naše příjmy jsou celkem 14700Kč.
Nájem neplatíme. Pouze energie, odpady, vodu a topení(tuhá paliva). Máme jedno dítě.
Máme nárok na nějaký příspěvek?

leniczka23
9. led 2021

Na internetu jsou kalkulačky, jak na příspěvek na bydlení tak na přídavky na dítě, tak si tam zadej parametry a spočítej si tak tam. Nebo ideálně dojít na sociálku a optat se tam. Nevim jak moc špatně je na tom přítel, jestli se může hýbat a postarat se o dceru? Že by si šla někam do práce na brigádu si přivydělat.

j.a.n.i
9. led 2021

@annaissa pridavky na dite vam vyjdou. To bydlení z hlavy nevim, ale tipla bych, ze jo.

annaissa
autor
9. led 2021

@j.a.n.i moc děkuji

annaissa
autor
9. led 2021

@leniczka23 Tak na kalkulacku jsem se koukala uz dopredu nez jsem psala. Ale nevedela jsem jestli to mam spravne, jelikoz me prekvapilo ze pravdepodobne na neco narok mame. A samozrejme cely zivot pracuji a nebyvam nemocna nebo na uradu prace. Takze nevim proc se hned ohanite brigadou, nemate tuseni o me zivotni situaci a ani jak dlouho bych prispevek potrebovala.

leniczka23
9. led 2021

@annaissa já si myslím, že by jste opravdu na příspěvek dosáhli.. a s tou brigádou jsem to nemyslela zle, to si špatně pochopila a nemyslím si ani, že jsem napsala něco co by tě mělo takhle naštvat. Absolutne nikoho nesoudim právě proto že nevím. Tak se necerti. Navrhla jsem jen další způsob jak zlepšit Fin. Situaci.

drakenn
9. led 2021

Bez nájemní smlouvy a trvalého bydliště nemáte nárok na příspěvky na bydlení..

kosi_cek
9. led 2021

Do rozhodných příjmů pro nárok na přídavek na dítě se mimo jiné započítává i rodičovský příspěvek a do příjmů pro nárok na příspěvek na bydlení se pry započítává přiznaný přídavek na dítě (píšou např. na Aperiu). Je třeba si to hodit do kalkulačky na netu a případně zkusit zažádat a doložit ty příjmy. Jestliže se neplatí nájem, tak ten příspěvek na bydlení většinou nevychází, protože ty náklady jsou pak moc nízké..Ale můžeš to projistotu zkusit, u toho příspěvku na bydlení je to celkem opruz, ale zase není nad to, když získáš jistotu, že ten nárok není. A není na tom zas nic překvapivého, my na přídavky na děti (3) měli nárok, i když jsme celoročně pracovali oba na plný úvazek a teď se má ještě více rozšířit ten okruh rodin.

j.a.n.i
9. led 2021

@drakenn to neni pravda, pokud je bydlení jejich, tak logicky najem neplati a presto narok mit mohou... A pak samozřejmě neni problem si tam dat tp.

gramar
9. led 2021

@drakenn Jsou tam nějaké změny, nárok je i bez nájemní smlouvy, dokonce už se to neposuzuje dle trvalého bydliště, ale faktického a výdaje se dokládají dle výpisu z účtů/složenek, či předpisu záloh. Navíc je tam nějaká tabulka, které vypočítává výši příspěvků dle počtu obyvatel v daném místě atp., to stanovuje maximální příspěvek v dané lokalitě. Takže ten nárok vzniknout může...
Rozhodný pro jeho přiznání je že platby za bydlení přesahují určité procento příjmů, nejsem si jistá zda je to 40, či 50%, to bych kecala...

j.a.n.i
9. led 2021

@gramar 30, v Praze 35%