Spoření pro děti. Máte někdo přehled?

veunka17
12. črc 2020

Ahoj, máte někdo přehled se spořením pro děti? Nebo jak je výhodné ukládat dětem peníze, když dostanou třeba od babiček a podobně? 😊 Na netu si najít samozřejmě umím, co kdo nabízí ale moc se v tom nevyznám. Zatím ani nevím jestli tam budeme dávat peníze pravidelně. Děkuji předem za odpovědi 🤗

zuzkasim
12. črc 2020

Asi nejjednodušší a nejbezpečnější je stavební spoření. Peníze se tam sice nezhodnocují až tak výrazně, ale je to bezpečná investice střednědobého charakteru. Dřív jsme platili jednorázově, ale po spoustě letech musím přiznat, že je pro mě jednodušší platit pravidelně určitou sumu rovnou trvalým příkazem.

klea81
12. črc 2020

Co dostanou od babiček, tak je jejich a koupí si co chtějí 😉Ty odevzdáváš někomu peníze co dostaneš? 🤔

whocares
12. črc 2020

@klea81 tak třeba můj syn dostal od narození do čtyř let rozhodně minimálně padesát tisíc, máme velkou rodinu, dostal hned k narození, ke křtinam, narozky, poutě. Něco se hned utratilo, ale 40 tisíc jsme posílali nedávno na spoření a rozhodně mu to v pěti letech nedáme k hospodaření.

zelenaesmolda
12. črc 2020

@veunka17
nejvyhodnejsi je penzijni sporeni,pokud posilas tisicovku mesicne tak jsou tam docela velke prispevky od statu,nikde jinde tak vysoky urok nemas.

veunka17
autor
12. črc 2020

@klea81 až si s tím dítě bude umět hospodařit, tak mu to určitě brát nebudu ale má se nám teprve narodit a to mu penízky určitě dávat hned nebudu 😅

veunka17
autor
12. črc 2020

@zelenaesmolda
@zuzkasim
Tohle co píšete holky je ale nejlepší na pravidelné posílání peněz, že jo? 🙂 Popravdě jsem zatím přemýšlela jen nad tím, co dostane nepravidelně. Ale moc děkuji za rady. Všem!

zelenaesmolda
12. črc 2020

@veunka17
tak na nepravidelne sporeni tak akorat prasatko nebo bezny ucet,oboji je celkem k nicemu

similenka
12. črc 2020

@veunka17 A co vkladní knížka? Na jméno dítěte s možností kdykoli vybrat.

hojda
12. črc 2020

@klea81 U nás si část utratí, ale část i spoří. Co se v mládí naučíš...🙂.

zuzkasim
12. črc 2020

@veunka17 Chápu, ale na stavebko jdou posílat i ty nepravidelné příjmy, prostě to třeba právě po těch Vánocích a narozkách pošleš, zbytek potřebné částky doplatíš ze svého... Za pohyb na účtu se tam nic neplatí, jen za vedení účtu a to je konstantní částka.

leilinka1234
12. črc 2020

@klea81 ten nepřínosný komentář radši smaž 😀
Když moje čtyřletá (nebo ještě líp, ta roční 😀), dostala od babičky 500 k narozeninám tak jí mám nechat nakoupit si čokolády nebo jí vzít pro nesmyslné kraviny do hračkářství? Zvláštní výchovu máš. Moje děti mají prasátko. Dostanou od babičky jen tak 10 Kč z vozíku na nákupech, nebo 50 Kč na zmrzlinu. Nebo jim zbyde kapesné z pouti... To zvládne kašička. Pak máme spořící účet. To vezme větší částky z narozenin, velikonoc, nebo příbuzní pošlou něco jen tak. A pak, na to dlouhodobější a pravidelné, je fajn, jak už tu je výše, stavební spoření.

zelenaesmolda
12. črc 2020

@leilinka1234
Klea to mozna myslela u vetsich deti,v nekterych rodinach to tak bohuzel funguje,ze za deti ve vsem rozhoduji rodice a berou jim i jejich penize.

marti89
12. črc 2020

Stavební spoření, po 6 letech se dá případně zrušit i bez vracení státních příispěvků (peníze by měly být prohospodařeny ve prospěch dítěte). Když tam vložíte 20.000 Kč (+ první rok něco málo na poplatky za vedení účtu) získáte max. státní příspěvek 2.000 Kč, spořit můžete pravidelnou úložkou i jednorázově třeba na konci roku. Není povinnost vkládat pravidelně, ale můžete to mít v podmínce marketingové akce na slevu na poplatku za sjednání pro získání úrokového bonusu. Za založení se obvykle platí 1 % ze zvolené cílové částky, ale stavební spořitelny mají různé akce na slevy na poplatku, tak určitě nejděte na první pobočku, ale spíš se informujte na jejich webovkách, nebo se obraťte na svého finančního poradce.

Zhodnocovat se dá i přes investice - ovšem je třeba si uvědomit, že tam je už riziko ztráty hodnoty, a pokud se v tom nevyznáte, zbytečně si tím budete motat hlavu - s malou pravidelnou úložkou dosáhnete obvykle jen o něco málo lepšího výsledku než na stavebním spoření.

zelenaesmolda
12. črc 2020

@marti89
co investice do nemovitosti?jejich cena porad roste

marti89
12. črc 2020

@zelenaesmolda Zakladatelka se ptala spíše na přiležitostné úspory (dary od babiček a něco oni jako rodiče), takže buď by museli jít formou investic do nemovitostních fondů, pak jsou třeba termínované investice na konkrétní projekty (např. Českomoravská nemovitostní), ale vkládá se částka naráz (to tady nepřipadá asi v úvahu) a pořízení bytu / domu jako incestice za účelem pronajímání už u většiny vyžaduje vysoké úspory nebo úvěr.

Za sebe bych napřed využila garantované bezpečné možnosti (stavební spoření, termínované vklady, spořicí účty) a až pak šla směrem investic. Zejména pokud se v tom vůbec nevyznají a nechtějí spoléhat pouze na rady investičního poradce.

marti89
12. črc 2020

Jinak zmíněné penzijní spoření pro děti je fajn, ale je třeba si uvědomit, že k těm penězům se dostane jen ve dvou případech - tuším v 18ti letech 1/3 vkladů a zbytek nebo celé v důchodovém věku. Zatímco ze stavebka se k tomu dostane po 6 letech trvání smlouvy a může tak z toho financovat studia, využít úspory na vybavení bytu, jako povinnou úsporu při žádosti o hypotéku, nebo si vzít úvěr ze spoření. Zkrátka stavebko nabízí více možností.

jajulin
12. črc 2020

@veunka17 manžel má v internetovém bankovnictví u svého účtu možnost jakýchsi virtuálních obálek. Takže tam na 4 obálky (4 děti) a každému tam vždy tyto peněžní dárky posílá. Rovnou je u každé zde částky napsáno, při jaké příležitosti a od koho ji dítě dostalo.

klea81
13. črc 2020

@whocares tak vy ne, my jo. Ne všude děti dostávají desetitisíce ročně. U nás tak 3000 a to padne na 3 lega 😉

klea81
13. črc 2020

@leilinka1234 mám výchovu k finanční gramotnosti i ke zdravé výživě, takže ne není to problém.

veunka17
autor
13. črc 2020

Všem moc děkuji za příspěvky 🤗 mám o čem přemýšlet a co hledat. 😅 Asi pro nás bude nejlepší (myslela jsem si to na začátku) nějaké to stavebko, právě aby si s tím to dítě mohlo v 18 letech začít hospodařit dle svého uvážení.

anakolut
13. črc 2020

@veunka17 Dětský účet. Do 20 000 Kč bývá pěkné úročení s bývá vedený zdarma. Mám to u všech dětí na takové ty menší nepravidelné ukládá. Máme KB, ale určitě budou mít i jinde a podmínky budou vesměs stejné. Dá se založit hned po narození.

squezy
13. črc 2020

Zalozili jsme dětem v půl roce Conseq a co jsme dostali k narození děti, ke krtinam a tak, tak to vyslo na 70 000kc a koupili jsme zlate mince. Zlato bude mít vždycky hodnotu.

veunka17
autor
13. črc 2020

@anakolut to jsme měla já od mala, pak mi z toho udělali studentský účet takže do 30 let vedení účtu zdarma, ale nenašla jsme to tak jsme si myslela že nic takového už není, jen dřív to asi nebylo omezené. Těch 20tis nevím jestli nebude málo. Ale tam od 15let může mít dítě už kartu, ne?

@squezy to taky není špatný nápad, děkuji

hojda
13. črc 2020

@anakolut Z mé zkušenosti ty podmínky po čase banka změní a úročení je tam pak skoro nic☹.....

anakolut
13. črc 2020

@hojda Nevím, možné to je. Úrokové sazby se samozřejmě mění tak, jak je banka vyhlašuje. Nám to zatím vyhovuje.
@veunka17 Ono tam peněz můžeš mít kolik chceš, ale od těch 20 nebo 30 tisíc se to už neuroci. Karta lze myši už od 19 let. Děti jsou malé, tak jsem to zatím neresila. Je to jen na to drobné spoření, ale výhoda je, že peníze můžeš mít kdykoliv. Na větší spoření máme stavebko. Pokud chceš řešit větší peníze a lepší vynos, tak bych to určitě řešila se spolehlivým finančním poradcem.

marta_kovar
13. črc 2020

Asi bych šla cestou investic. Jako nemovitosti, Apple a takové veliké firmy. atd. Ale o tom by ti určitě řekl něco víc nějaký finanční poradce. Já jsem sama měla stavebko. A za ty roky mi banka a stát dal poměrně směšnou částku a navíc na vyplacení jsem musela čekat 2 měsíce. Investice můžeš vybrat kdykoliv aniž bys přišla o “bonusy” a máš je na účtě do 14 dnů. A pokud si nezvolíš agresivní vzrůst, tak to nenese snad žádná riziko, že příjdeš o peníze. Během korony jsme třeba něco prodělali ale zase jsi mohla všechno nakoupit levněji. Tudíž když se to teď vrátilo do normálu, tak jsme vydělali víc než za normálních okolností. Stačí když tam třeba posíláš pár stovek a nebo nárazově když se ti to hodí.

zuzkasim
13. črc 2020

@marta_kovar Marti, přes co ty investice (předpokládám, že akcie) nakupuješ a prodáváš? Mámě něco málo, ale prodat se jednorázově může jen do určité hodnoty (mám dojem, že 100tis), tak jestli existuje i něco jiného? My to máme přes fio.

marta_kovar
13. črc 2020

@zuzkasim Tohle spravuje partner ale máme to u Axa (generace X- dynamická). Ale jak to tam je s prodejem, to vážně netuším. To spíš se obrátit přímo na Axa a nebo zkusit pohledat na internetu. 😊