Stavba rodinného domu částečně svépomocí

nikahavel
15. únor 2019

Ahoj, chtěla bych se poradit, spíše si tak prozatím očuchat terén. Včera jsme se dozvěděli, že nám rodina manžela pustí část pozemku pro výstavbu našeho domu. Máme nějaké finanční představy, myslím že nejsme úplně nerealistické, ale zajímalo by mě také vaše zkušenost. Máme v plánu stavět ekologickou stavbu nízkonákladovou částečně do dvou pater. Oba máme rádi industriál takže na část stavby použijeme pálené
cihly z bourané budovy a líbí se nám velkoplošné okna až na zem. Vím že to není nijak moc popis, máme už i dle vlastní představy půdorys. Nijak nespěcháme máme horizont 5 let než by jsme chtěli bydlet. Manžel chce sám udělat inženýrské sítě a dím i základovou desku, k ruce má šikovného člověka. Nebudu tvrdit že jsou nám jedno peníze to jistě nikomu ale nejsme nerealistické aby jsme si mysleli že to bude pod 2,5 mil. Jaké máte vy zkušenosti?
Sem začni psát odpověď...

malinkaelinka
15. únor 2019

Na stavbě je nejdražší práce, čím víc si uděláte sami, tím levněji postavite. Ale počítejte s tím, že se vždycky nějaké položky nakonec prodraží a každý rozpočet je teoretický. My jsme postavili za 2 miliony se vším všudy, ale vše svépomocí. Dům 75 m2 + nahoře pulstok+garaz cca 35m2. Stropy,podlahy, schodiste,okna,dvere, vše dřevo. Střecha plechová. Stavěli jsme z Ytongu 37,5, garáž z 30, nezatepleno. Rozpočet by vám měl dát projektant podle použitých materiálů. Jukni na web svepomoci.cz, najdeš tady plno rozpočtu, tak můžeš porovnat. My jsme původně odhadovali, že za milion a půl to dáme v pohodě, ty dva to nakonec byly, protože jsme v pár položkách sáhli po dražší variantě.

hanahana
15. únor 2019

@nikahavel Dle meho nazoru je velmi neprakticke chodit do patra kolem vchodovych dveri. Kolem dveri je obvykle neporadek, precejenom z bot stece v zime snih, deti prinesou obcas blato, nehlede na to kolik se pripadne doveze neporadku kocarkem a ne vzdy se to podari ihnet uklidit, aby byl pak ten pruchod do patra, z patra v cistote. Tot muj nazor.

nikahavel
autor
15. únor 2019

@malinkaelinka dík za odkaz na web. Nastudujem a projektanta budeme určitě oslovovat. Manžel má stavební střední výšku už blbou mimo ale má dost kamarádů co šlo dál, tak snad vybereme někoho dobrého. Naše myšlenka je nepoužívat předražené materiály ( i proto ty bourané cihly které se nám líbí neomítnuté - z jižní strany ) ale více za technologie, tepelné vrty a podobné věci plus tedy myslím že tak velká okna budou muset být o slova že hliník nebude stačit ale uvidíme co řekne nakonec firma. Super je že hned vedle má dům tchán a je velmi šikovný a to i manžel. Vše je zatím v rovině teoretické jak jsem psala víme to od včerejška že to klaplo. Děkuju moc za vaši zkušenost.

nikahavel
autor
15. únor 2019

@hanahana zajímavý názor nikdy jsme s tím neměli problém máme to tak i v tom domě tchána a tchýně i podobný půdorys.

malinkaelinka
15. únor 2019

@nikahavel možná by stálo za to kouknout i na různé typové projekty, které se dají koupit - vždy je to i s rozpočtem a tam s člověk taky udělá celkem představu. Na netu je toho plno 🙂 Jinak bacha na kombinaci různých materiálů při stavbě (staré cihly vs nové cihly), aby se jim ne zásadně nelisily tepelně izolační vlastnosti... ale to vám jistě poradí projektant 🙂

nikolavod
15. únor 2019

Nás stál domek, který jsme si stavěli téměř svépomocí, krom střechy, sádrových omítek a hrubé stavby, ovšem dělal nám to rodinný známý(krom střechy) s velkou slevou a cihly(porotherm) jsme měli za polovinu ceny. Tak nás vyšel na 2,4mil. A to ještě nemáme fasádu, máme jen polyš v lepidle, chybí podbytí a na zahradě máme jen srovnaný terén. Jinak máme bungalov, zastavěná plocha cca 210m2. Myslím si, že draze výjdou okna, kor až na zem😉 ale někdo vám určo udělá nějaký rozpočet, ikdyž my jsme se měli vlézt do 2mil.😄 A to nemáme nikde nic předraženého, jen ty peníze se strašně rozkutálí 🤣

nikolavod
15. únor 2019

Ale zase jsme si vybrali typový domek, který od té firmy vyšel na 4,2mil.,takže jsme zas postavili dobře😉

nikahavel
autor
15. únor 2019

@nikolavod to právě znám vím jak to bylo u bytu tak počítám půl milionu v záloze. No ty okna jednoznačně budou největší investice, co vím od velryba nejdražší na okně je otvírací sistem což pravda nebudou ale bude to ocel to není levná věc. Projektant přijde brzy na řadu teď polemizuje kolik a jak to nafinancujeme a nechceme prodat byt pronajímat ale máme skvělého osobního poradce ten to nějak dá 😂😂😂.

nikahavel
autor
15. únor 2019

@malinkaelinka no s tím počítám.jsme oba lajci. Vše prozatím v rovině představ a pomalého rozjezdu. Teď je na cestě dítě vše se vyžene do výšky až se vrátím do práce. Do té doby ale vše chceme nachystat ideálně i základy.

hanahana
15. únor 2019

@nikahavel jasne, pokud vam to tak vyhovuje, tak nic proti. Mam jen tu zkusenost od znamych, kteri maji ze zadveri vchod do koupelny se zachodem a kdyz tam prijdeme na navstevu dva dospeli a dve deti, tak vsude spousta bot a to nejen nasich, maji 3 deti. Takze cestou na toaletu se prodirame mnozstvim bot a snazime se vyhybat neporadku obzvlast ted v zime, kteremu se proste neubranime....ale kazdy to ma jinak a jinou predstavu a zkusenost

nikahavel
autor
15. únor 2019

@hanahana říkala jsem manželovy to jsou právě ve i co chceme probrat s tím projektantem. No ty boty úplně nesnáším proto hned velká šatna u dveří možná i jinak umístit ty schody a oddělit nějak to zádveří to je naše první představa kterou jsme s nikým neprobírali.

hanahana
15. únor 2019

@nikaa jeste jeden postreh...pokud neni zadveri a neco se resi jen tak mezi dveri (postacka, soused), tak je "vyluftovanej" celej barak..

fyii
15. únor 2019

@nikahavel ahoj, ja mam barak patrovy staveny jen svepomoc cca 2 roky, vikend co vikend jen brachove a tatai. jen hruba stavba bez oken se strechou vysla na cca 1 mil. Kc. okna plast 250 tis. (klasicky+soupaci balkonovky, 1x jednoduchy balkonovky a vchod.dvere) . Plus dodelavky aby byl barak hotov bez vybaveni- tzn. omitky, topeni, elektrika, voda atd. Celkem to vyšlo cca 2,2 mil.Kc. + vybaveni, uprava zahrady, chodniky,terasa cca 3,5 mil. U vas jen okna budou stat hodne, tak cca 400 -500 tis. s dverma. Ceny jsou uz cca 10 let zpatky. Materialy jako stare cihly, aby zustaly obnazene na nizkoenergeticky dum, pujdou dost blbe kombinovat, ale to vam projektant rekne. Zakladem je najit cloveka co vi, zna a stoji nohama na zemi, spousta architektu, projektantu bohuzel moc nevi a hazi statisicema sem tam. drzim palce🙂

ajja87
15. únor 2019

@nikahavel taky máme barák víceméně svépomoci.od firmy jen okna,topeni,jinak vse s radou kamarádů a známých co jsou řemeslníci.Kazdopadne co poradím, je dobré při koupi materiálů,atd posilat nabidky na cenu,furt dokola rozesílat nabídky a psát,ze jinde vám to dají za tu a tu cenu a uvidíte, že se dostanete na úplně jiný penize.

nikahavel
autor
17. únor 2019

@ajja87 super moc dík to je skvělý typ...😉

ileni
17. únor 2019

@nikahavel určitě by to chtělo dát schody pryč že zádveří. Střechu plánujete sedlovou nebo plochou? U sedlové by vám pak nemusela u schodů vyjít podchod a výška. Nahoře máte potom navrženy balkon? To úplně u rd nedoporučuji, je třeba dobře odizolovat a stojí to nemalé peníze, hlavně pokud je zahrada tak je dost nevyuzity...

gopina
17. únor 2019

Necetla jsem nazory, neni cas 🙂, ale stavime zatim jen svépomocí a to jsme uplne z jin3ho oboru. Partner se ukazal byt jako sikovny stavitel a zatim po desku si to dela vse prakticky sam, max kamaradi. Delal i odpady. Zadny zednik, instalater ci jiny profesional, takze ano jde to. Otazka je, kdy bude potreba nekoho volat, to uz pak se plati i prace a verim, ze to zacne skakat, ty finance. My mame v projektu 170m bungalov, a mame v planu se vejit do tech 2,3 mil.. no uvidime jak to pujde. nicmene, zatim to je dle jeho financnich planu. ale on v tom skutecne lezi, at se jedna o navody na youtube, ci propocitavani materialu a shaneni nejlepsi ceny pomerově ke kvalitě. Venuje tomu fakt hrozne moc casu, takze toto je potreba zvazit, zda vam to za to stoji. My jsme srozumneni s tim, ze proste ted jde vztah trochu stranou a proste se maka na pozemku. Fungujeme takto uz pres rok a pul (byly problémy na začátku technické) a zatim klepu, dobry. Ale pro kazdeho to asi neni..

bayt
17. únor 2019

@nikahavel Dva baráky můžou vypadat úplně stejně, budou vedle sebe a jeden bude stát tři miliony a druhej šest milionů. A ty to ani nepoznáš. Jestli tam budou okna až na zem nebo ne není určující. Hlavní je, jak budou vyřešeny například energie. Pokud budete mít dům s tepelným čerpadlem, okna hliník, podlaha dřevěná atd., tak budete na úplně jiné ceně, než když budou okna nejlevnější plast, topení plynový kotel a podlaha nejlevnější plovoučka z Hornbachu.

Moje zkušenost je taková, že rozhovně mít kvalitní projekt, ale i prováděcí! Zejména, když si budete brát na všechno jednotlivé řemeslníky a něco si uděláte i sami, protože to zamezí zmatkům. Plus stavební dozor.

cizinkaa
17. únor 2019

Nečtu nic, co tu kdo psal přede mnou. Jediný co k prvnímu příspěvku mohu napsat je, že ať jsou Vaše představy jakékoliv, měli by jste mít pro začátek alespoň dostatek pěněz na to hodit stavbu pod střechu a dát okna, tzv. hrubá stavba do jednoho roka. Jak si do toho necháte napršet nebo cokoliv, není to dobrý... pak se s tim můžete pachtit už jak dlouho chcete. 🙂
Druhá věc je, že industriál neindustriál, nepoužívejte nic, co bylo už na jiný stavbě. Moderní technologie je jinde, nekombinujte to a nečekejte potom funkčnost. Je to to největší peklo, co stavbě můžete udělat. Ve vedlejší vesnici někdo kombinuje starý cihly z promočený školy s ytongem... šílenost a zapláče dřív než myslí. Bohužel.

nikahavel
autor
17. únor 2019

@ileni střecha nebude ani sedlová ani rovná. Bude skosená směrem do dvora a na sever až do výšky. Není to balkon ale travnatá střecha na ateliéru ve spodním patře. Co se týká schodů a chodby tam jsme nevěděli a to chceme řešit s tím projektantem.

nikahavel
autor
17. únor 2019

@bayt stavební dozor určitě s tím počítáme buď tchán a nebo přímo nás takový osobní stavebník co nám dělal být, vodu, omítky , obklady a dnes dělá už jen rodinné domy. Určitě budeme chtít 3 zdroje topení. Tepelné čerpadlo (zkusíme načerpat dotaci) plynový kotel a krbové kamna s rozvodem to je priorita. Okna musí být v takové ploše hliník jednoznačně. Podlaha určitě ne plovoučka, spíše dřevo, možná Gerlflor. Je mi jasné že pod 2,5 se nedostaneme. Spíš řeším že my bývalí spolužáci designéři mě straší částkou okolo 5 což je už nereálné u nás. Dávám si strop okolo 3 s tím že si necháme dělat okna obvodové zdi a střechu, vše vevnitř nám udělá náš známý s manželem a tchnem, alastně ještě podlahy si necháme položit.

ajja87
17. únor 2019

@nikahavel a obvodové zdi by manžel/tchán/otec nezvládli? manžel si nechal založit pouze první řadu cihel a pak už stavěl sám.Myslim, že na tom by jste určitě taky hodně ušetřili.Ono stačí, že vám už jen to topení a okna co vás bude stát peněz.

nikahavel
autor
17. únor 2019

@gopina tak to mi připomíná mého manžela on se na to těší a když jsme dělali být tak přesně stejné fungoval. Naše heslo je příprava je důležitá a o co je delší o to pak je méně starostí v průběhu. Něco by nám určitě dělali řemeslníci. Střech zřejmě bratr švagra má firmu na střechy, základová deska manžel a jeho spolužák přez něj i beton z Velek betonárky kde dělá. U zdiva ještě nevím jak se rozhodném a vnitřek odpady, elektřina, omítky obklady, dveře manžel s člověkem co nám dělal být je to kamarád a živí se tím dnes tedy už dělá jen rodinné domy ne byty. Podlahy firma a krbové kamna buď tchán dělal je sobě a nebo soused je krbař. Plynové topení firma, logicky i tepelné čerpadlo. Okna hliníkové takže jednoznačně forma. No uvidíme. Toto máme jasné spíš už se nepochybujeme v těch cenách tak se ptám jaké jsou zkušenosti ostatních. Manžel si chce zase sám udělat kuchyň a nábytek kterého nebude hodně protože v pokojích chceme vyzděné šatny.

nikahavel
autor
17. únor 2019

@ajja87 to bude největší část ty okna můžou vyjít i na půl milionu s tím počítám zvládli by to dokonce myslím že bez problému jen o tom jsme se nebavili ještě společnosti ne otázka i kolik času si na nás vezme ten kamarád on zvládne naprosto vše a jeho ceny jsou úsměvné . Chci ušetřit právě na těchto věcech a peníze směřovat na to topení, vychytávky a okna.

ileni
17. únor 2019

@nikahavel jo takže pultová. Tahle orientace, nejdelší stěny, byt situované na sever a jih je dost nešťastné. Mnohem praktičtější by bylo otočit o 90 stupňů....

nikahavel
autor
17. únor 2019

@cizinkaa máme na vedlejším pozemku obrovskou stodolu z pálených cihel je stále zastřešená ale nedávám ji už moc času, je souseda chceme ji odkoupit a rozebrat, určitě by jsme nepoužili promočených materiál. Cihly budou použité mezi tou jižní převážně zasklenou stěnou jako sloupy a menší stěny a pak v interiéru jako dělící příčky. Tím pádem bude velký silný překlad uvažuju i o variantě nechat odlít z betonu v Polsku a pak montovat ale to není až tak prozkoumána technika pro mě dle zkušeností známých je to prý dobře slučitelné právě v použití s těmi cihlami, je i možnost je by ty cihly byli jen obkladové to však až po domluvě a projektantem podle tepelné rozvahy

nikahavel
autor
17. únor 2019

@ileni úplně jsem tě teď nepochopila, jj pultová je zřejmé to správné slovo. Na té vizualizaci je jih na stranu prosklených oken a i na jih by měla být střecha zkosená kvůli možnosti solárních panelů do budoucna. Nevím jestli čtu dobře ona má být nejdelší na sever právě. Jak je to podle tebe lepší a proč to mě zajímá určitě to proberu ještě s odborníky ale každý názor je super ...

ileni
17. únor 2019

@nikahavel. ano. pultová je střecha. U vašeho půdorysu by bylo mnohem lepší, kdyby byl otočný o 90 stupňů. To znamená, nejdelší strany mít orientované východ-západ. U té vaší orientace také může hrozit, že Vám nevyjde prosluněné obytných místností...

cizinkaa
17. únor 2019

@nikahavel jestli to mate takhle rozmyslene tak ok. Jen rikam jaky veci lidi stavi kvuli rozpoctu a neni to dobre. 🙂 preji hodne stesti. Treba se uvidime na modre strese 🙂

nikahavel
autor
17. únor 2019

@cizinkaa no pokud to vyjde chtěli by jsme uvidíme jestli letos s banděrem a malou. No rozmyšlené, máme představy manžel má stavební tak není úplně mimo a já jsem psychopat co furt něco studuje a na vše se ptá ale uvidíme figuruje spousta variant a máme čas teď ten projekt dořešit a pak pozemkové úpravy, ing. Sítě a všeli co až se vrátím do práce načerpané hypotéku, tak rok minimálně na stavbu, pronájmem být a šup pryč s té smradlavé Ostravy ( to nejsem moc patriot 😂😂😂😂)