Pětiletý rozdíl mezi sourozenci - máte?

saabina
26. črc 2016

Ahoj všichni, kdo vychováváte děti s 5ti letým věkovým rozdílem. Můžete mi prosím napsat vaše postřehy a zkušenosti, jak se starší zžívalo s novorozeňátkem, jaký mají vztah nyní, co byste udělali jinak. Nějaké doporučení do začátku? Za měsíc tu máme malého a tak se připravujeme...
Byla bych ale vděčná za jakoukoli zkušenost a radu.
Dekuji všem;))))

hhranolka
26. črc 2016

Máme rozdíl 4,5roku. Když se malá narodila, tak dala ještě v porodnici segre dárek(vytouženou panenku). Plná péče tatínka o starší ditko...výlety.. zmrzlina. .... starší dcera zatím nežárlí(miminko má 3 týdny). Jakmile to šlo, nechala jsem doma mimco s tatínkem a vyrazila jsem se starší dcerou na nákupy....aby se necítila na druhé lajně 🙂

hhranolka
26. črc 2016

Zatím vše funguje, každá návštěva, která přijde, tak přinese drobnost i starší dceři...což považuji za důležité.

kaca08
26. črc 2016

Ahoj, synovi bylo 5, když se malá narodila. Dopředu jsme ho připravovali na sourozence, napřed pořád tvrdil, že když to bude holka, tak jí prodá 🙂 Vysvětlili jsme mu, že holka bude lepší, jelikož mu nebude krást lego a autíčka. Filípek viděl Viktorku 3 hodiny po porodu, když se malá rozbrečela, tak jí začal sám od sebe zpívat (no řvala jsem). Teď jim bude skoro 7 a 2 a jsou to parťáci, Filda jí má moc rád a ona jeho také. Samozřejmě jsou rozbroje, kdy se hádají o hračky, ale to je normální - jinak mu samozřejmě krade lego i auta 🙂 Ze začátku to bylo pro mě trochu těžší, jelikož jsem musela vše zvládat sama (tatka je od rána do večera v práci), ale nakonec si to sedlo.

andryyysssek
26. črc 2016

Ahoj,moje děti jsou od sebe 4roky a třičtvrtě.Zezačátku dcera žárlila na miminko,ale milovala ho a těšila se na něj.Teď je malému 21 měsíců,a hrajou si spolu,i když občas si dělají naschvály 🙂 Ale je to čím dál lepší.Dceru jsem totiž od začátku zapojovala do péče syna.

pkolin
26. črc 2016

Tak u nás je to jak u vás @kaca08 jen s rozdílem, že máme dva kluky. Od začátku se starší na miminko moc těšil, když se narodil, utěšoval ho, ukazovat mu hračky, dával dudánka. Teď jsou klukům 7 let a 2 roky a někdy je to očistec 🙂 ale jinak se kluci milují nadevše na světě, např. jakmile na mladšího kvůli něčemu hubuju, začne plakat a volá "bábo" (brácho) a běží za bráchou, žaluje na mě a chce od něho utěšit. Umí si spolu krásně hrát, když jsou tedy zrovna oba stejně naladěni, oba milují lego a kupodivu mu ho starší i rád půjčí, ale jen přesně určené části 🙂 Vše musíme mít dvakrát a úplně stejné, stačí jiná barva a prostě ten mladší musí mít to, co má starší a ten mu to nechce dát - někdy je to cirkus 🙂 ale to je vždy mezi sourozenci, tak to prostě je. Já si 5letý rozdíl nemůžu vynachválit, starší mi hodně pomáhá, je už samostatný, přes den ve škole, tak mám čas na mladšího (stejně jako jsem měla kdysi na staršího) a řekla bych, že jsme všichni moc spokojení. Taky jsem na to hodně sama, manžel odjíždí ráno v 5 hodin a vrací se nejdřív v půl 6 večer ☹ ale člověk si zvykne a kluci mi to vynahrazují.

saabina
autor
26. črc 2016

@kaca08 Malej nechodil do školky? Já si říkám, změny malá bude právě chodit do odpoledne do školky a pak odpoledne to nějak dáme-to bude starsi rada, ze je s nami a vecer uz bude i taťka, tak si bud vezme mimco a ja budu se starsi nebo naopak....je fajn, ze jsou parťáci.

saabina
autor
26. črc 2016

@hhranolka Také chystáme pro starší dárek od miminka. Zatím se dcera těší, nechce být sama, pořád k nám tahá návštěvy, chybí ji sourozenec, takže už bylo na čase...

kaca08
26. črc 2016

@saabina chodil do skolky, to prave pro me bylo tezke, oba rano v 6 vzbudit a v 7 autobusem do skolky a v 8 zase zpatky. Letos uz jsem je vozila autem, ale ten zacatek byl tezky.

lv
26. črc 2016

holky jsou 4r a 7měs.. i když jsme připravovali, trochu žárlení bylo - pochopitelně. Nic dramatického, tatínek se hodně věnoval starší, já si s ní dělala taky 'jen náš' program. Milují se, Api hodně pomáhala, chrání ji, Evelína je generál, takže nás staví do latě všechny. Výhodu vidím v 1.školním roce, kdy jsem byla doma a nemusela být x hodin v družině, do školky chodila (nevýhodou - vypravit se na čas ráno, sladit spaní s vyzvedáváním).

simsamsim
26. črc 2016

já se sestrou jsme od sebe 4,5 roku a je to super... já sem starší, měla sem živou panenku na hraní a jelikož sem byla klidný dítě tak mamka měla pohodu 🙂 hrály jsme si celé dětství, do školy jsem ji doprovázela, i teď v dospělosti máme super vztah 🙂 je to fajn

lv
26. črc 2016

@simsamsim jo, s tou živou panenkou máš pravdu

kacaba1994
22. srp 2016

múj bratr je starší o 7 let a cestu k sobě jsme našli až tak po mé pubertě, mlátili jsme se a fakt jsme spolu nevycházeli. ale když jsem se narodila, tak mamině prý hodně pomáhal 🙂 no a dneska to je jedinej chlap, na kterýho se můžu spolehnout 🙂 co se týká 5 let rozdíl, tak si myslím, že to je ještě dobré

saabina
autor
22. srp 2016

@kacaba1994 Diky;) za zpravu.

sabatko
22. srp 2016

syn je od dcerky o 4,5 roku starší, ségru si doslova vysnil, dokonce chtěl nechat případného bráchu v porodnici nebo ho vyměnit s někým za holčičku 🙂. Manžel pracuje a k tomu podniká, je to časově náročné a jsem s dětmi hodně sama, ale mám pocit, že se dvěma stíhám víc než s jedním. V našem případě vůbec neplatí rčení, že jedno dítě, žádné dítě. I tchýně se mnou souhlasí, když říkám, že dvě děti je půlka práce. Syn malou ségru miluje, ona k němu vzhlíží a já jsem nadšená, když vidím, jak si spolu hrají. V podstatě od mého návratu z porodnice jsou silná dvojka, spolupracují, dcerka hodně okoukává od syna, je samostatnější než byl v jejím věku on, syn se o ni vzorně stará a pečuje (nechceme to od něj, je to jeho iniciativa) ale hlavně s ní vnitřně roste, vzájemně se obohacují. Dokonce s nimi oběma stíhám i na částečný úvazek pracovat. Mám výhodu, že ráno do školky jezdil syn s manželem, máme školku víc jak půl hodiny cesty pěšky, takže manžel ho ráno vozil, sice na půl sedmé, ale i tak to je ulehčení, užívám si, že malá je po synovi konečně spavé dítě.

saabina
autor
22. srp 2016

@sabatko Tak doufam, ze u nas to bude take tak;), uz mame maleho doma. Dcera si ho chová, hladi a pomaha oblikat. Jinak s mužem to mam take tak, podnikatele a jejich manželky to maji proste složitější;)

tynice
22. srp 2016

@saabina mám pohled i z druhé strany 🙂 je mi 20, bratr má 15. Jako malá jsem byla ráda, byl jako moje panenka na hraní, žárlit nebyl čas, máma mě vždy zaukolovala. Podej plinu, utri, pohoupej. Ale v mojí pubertě a jeho 10ti letech jsme se nesnesli. Doslova jsme se nenáviděli, nejedli jsme spolu u stolu, nemluvili, bylo to hnus. Teď když už dostal krapet rozumu, tak jsme nerozlučni 🙂 Bydlím od nich daleko, ale denně si píšeme, jak se vidíme jsme pořád spolu a věříme si, podporujeme se 🙂 Takový vztah jako sním nemám ani s dalšími dvěma bratrmi dohromady.

saabina
autor
22. srp 2016

@tynice Tak to jsme s bratrem meli v pubertě stejne a to jsme od sebe jen 2 roky. A to ze te mamka ukolovala ti nevadilo? Pamatuješ si to? Prave resim, jak moc dceru zapojovat, aby to zase na ni nebylo moc🙂))

tynice
22. srp 2016

@saabina ze začátku nevadilo, byla jsem ráda a pak za odměnu mohla vozit kočárek 🙂 jako starší už vadilo 🙂

kessien
13. zář 2016

Mý máme 13 a 8 a katastrofa, nedaj si pokoj, furt se hádaj. Ale vyvolává to hodně ten starší.

berynka
13. zář 2016

máme to přesně tak a je to v pohodě. Starší dcera žárlila minimálně, i když si samozřejmě musela zvyknout, že už se netočí vše kolem ní 😉. Ale je fakt zlatá a i v těch šesti byla rozumná. Když jsme si přinesli mimčo domů, tak byla nadšená, pak pár měsíců ani nejevila zájem... ségra byla celkem nudná. Ale jak začala reagovat, tak se to změnilo 😉.
Jen se teda od začátku snažím, abych na ní nenakládala "výchovné" povinnosti, ale spíš aby holky měly hezký vztah, byly k sobě ohleduplné a zabavily se spolu. Samozřejmě to není vždy ideální, protože ta malá je někdy docela dračice 😅, ale v těch sourozeneckých ohledech je u nás (zatím) klid.

yerry
13. zář 2016

@saabina mam totez. Mala bude mit v prosinci 5 let a v te dobe se narodi sourozenec.

anakolut
13. zář 2016

Mám dvě holčičky 5 let od sebe. Mladší je 5 měsíců a ta starší se k ní zatím pořád chová moc hezky a ta menší na ní zase může oči nechat a hned se směje, když jí vidí. Starší se na miminko těšila už v bříšku a chodila sama od sebe sestřičku v bříšku hladit a pusinkovat. Moc si přeju, aby jim tenhle hezký vztah vydržel. Jsou to moje dvě vymodlené kočičky.

saabina
autor
26. zář 2016

Děkuji všem za příspěvky. Malého už máme 2 mesice na svete a dcera je úžasná. Vozí kocarek, jak maly zabreci, uz bezi s dudlikem, povídá si s nim i hraje. Sama si rika, ze ho chce pochovat. Jen toho casu neni moc se dcerce tolik věnovat...