Dudlík. Jak na něj naučit?

caroline2
16. črc 2020

Ahoj zkušené maminky,

jsem maminka 5 měsíčního kluka, ale správný (korigovaný) věk je 2,5 měsíce. Narodil se totiž předčasně (29+6tt). Prošli jsme si náročné obdoí v inkubátoru a pak na oddělení nedonošenců, kde jsme měsíc se nejdříve odnaučovali od krmení sondou a pak postupně stříkačkou až jsme přešli na kojení, kde ze začátku byl boj se to naučit. Malej nezvládal najednou pít a dýchat. Takže cumlal a pak dýchal 🙂 Z toho důvodu jsem mu nedala dudáka, aby se naučil nejdříve pořádně sát Teď kojíme v pohodě a 2x denně máme dokrm (někdy ho zaspí).
Chtěla bych ho naučit na dudlíka. Samozřejmě mám několik pokusů za sebou, ale dudlíka nechce a vzteká se a fluše ho ven. Problém je, že jsem ho naučila na vlastní malíček. Ten ho vždy uklidní a uspí. Plus ještě objevil ručičky a cumlá si je a občas si tam dá svůj palec.
Vím, že je to ta špatná varianta. ale chci se zeptat, co vám pomohlo. Fígle rady atd.
PS: Dudlíků máme asi 8 a nechce ani jeden. Na chvilku se chytit MAM a kytička, ale to byl asi dobrej den.

palja
16. črc 2020

Já jsem dceři dala dudlíka, ikdyz jo ona odmítala. Dala jsem jí ho z toho důvodu, že jako miminko byla pořád uřvaná, uvztekaná, pořád nespokojená, klidně by provztekala celých 24 hodin. Vyskousela jsem asi 15 dudlíků podle druhu savicek, žádný nechtěla. Takže když usinala, tak jsem jí dala dudlík do pusy a držela jí ho v puse rukou a jakoby svou rukou dudlala v její puse, samozřejmě ho plivala. Asi po 3 dnech dudlík prijmula a má ho doteď (má 2 roky a teď se zase snažíme dudliku zbavit). Vím, že toto je celé špatně, ale chtěla jsem, aby byla spokojená a v pohodě. Kojení nám to nijak neovlivnilo, techniku sání už měla zazitou, kojím ještě teď.

merope
16. črc 2020

Nám v porodnici dávali jakýsi dudlík, který vehementně plival. Doma nejdřív dudel taky plival. Pak vzal na milost MaM ortodontický, zbytek taky plival. Dlouho dlouho nechtěl jiný. Já dávala zpočátku na doporučení doktorky, ať nedýchá ledový vzduch venku (loňské jaro byla fakt zima). Kolik váží a jakou má pusu? Mně přišlo, že tomu mému drobkovi byly prostě všechny ostatní dudle velké. Není nějaký dudlík podobný tomu malíčku? Mě takhle holky doporučovaly jeden, co je takový fakt jak prst - https://www.obchodiste.cz/produkt/suavinex-prem... - ale teda nakonec jsem ho ani nekupovala, sehnala jsem raději více těch, co akceptoval.

Pak je tedy otázka, zda v 2,5 měsíce korigo vlastně už není "odnaučený" a zda opravdu bude schopný se na dudel naučit. I když teda můj drobek v cca 2,5 měsících korigo přišel na to, jak se kojit z prsa a přešel volně z flašky na prso, tak to asi jde (vyrostla mu pusa natolik, že to prso nacpal do pusy).

Ručičky mi cumlal taky - i dudlíkové dítě cumlá a objevuje ručičky. Nesmí to být ale moc. Já pak dudlík dávala jenom na spaní + venku jako prevenci pojídání kamení. Dokud nepřišel na to, že dudlík se dá vyplivnout, když tam potřebuje narvat kámen 😀.

Držím pěsti, občas je to zvláště s nedonošenci těžké 🙂.

puhelin
16. črc 2020

Chapu dudlik u nekojenych deti, , ale jestli kojite, je uklidnovani jednodussi. Ted resite, jak na dudlik naucit a za rok budete resit, jak ho odnaucit. :/

me_druhe_ja
16. črc 2020

Tak jestli neprijmul ani kytičku, tak to nevím....Já první měsíc zkusila asi tisíc dudlíku a nic. Plival a řval. Pak mi konečně donesli z Čech kytku a hned si podudlaval a byl ultra spoko. 🤟 Teď má 8m a dávám dudel jen když nemůže usnout nebo v autě. 🙂

jjasmina
16. črc 2020

Malíček je prej ta největší chyba. malá mi vzala dudlík až ted v 5ti měsících a jen stylem, že ji dám do houpátka s dudlem a plínou, takový závěr kojení. Ted mi moc jen u kojení spat nechce. A teda vezme ho jen večer. Asi se najde dost odpurcu lehátek, ale jsem ráda, když v 10 usne a já ji pak přenesu do postýlky

jirovapa
16. črc 2020

@caroline2 moje obě dcery dudlík odmítaly. Ta mladší kojená se teď uklidňuje, že cucá pacičku plyšového mazlíčka, ta pacička je uzlík z látky a bez toho neusne. Zkuste jestli by místo dudlíku nechtěl prcek cucat něco jiného.

drakenn
16. črc 2020

Já bych dítěti dudlík, pokud ho nechce, nevnucovala. Odnauc pomalu ten malicek. Dudlík je šidítko, náhrada matky..

jipe
16. črc 2020

prvorozený dudlík měl, druhorozená nechtěla, nevnucovala jsem, naštěstí jí ke štěstí stačilo prso. Odnaučila bych malíček a dudlík nedávala

caroline2
autor
16. črc 2020

Proč vlastně chci, aby dudlal dulík? Vypiplala jsem z něj 6,5 kg chlapáka. A uspávám po kojení hojdáním na hrudníku. Nejvíce nám zabírá na gymnastickém míči. A já se obávám, že za chvíli budu mít ruce jak stěhovák. Takže bych ráda naučila režim do postýlky, dudlík a spát. A nebo když jsme u doktorky nebo na veřejném místě a řve, tak dát dudák. Nebo hlídání babičkou a tak.
Jsem prvorodička, tak mi přišel prst, jako to nejbližší prsu. Dnes už vím, že to bylo špatně.
Mám obavy, aby neobjevil vlastní palec. To by mě už mrsklo.
Dnes jsem na netu našla dudlík s dírou kam dát prst https://www.philips.cz/c-p/SCF194_01/avent-sidi... možná by to mohl být mezikrok k dudlíku. Nemá někdo zkušenost?

Dobře pokud nebudu dávat malíček, jak uklidnit? Nebo nechat vyřvat? Na to moc srdce nemám :/

caroline2
autor
16. črc 2020

@merope nyní váží 6,5kg a pusu má konečně větší, ale zároveň má větší tváře, tak nám vadí dost často terčík.

caroline2
autor
16. črc 2020

@jjasmina Lehátko máme a usnul v něm asi 2x.

caroline2
autor
16. črc 2020

@jirovapa to mě také napadlo...jen nemůže se s tim nějak dávit? teď mi často "ukradne" plínu a cumlá ji přes ruku

puhelin
16. črc 2020

@caroline2 U kojeni neusne? V leze, aby az usne mohl zustat kde je a nepremistoval se. Uspavam tak uz druhe dite, nikdy jsem dudlik nekupovala. Bala jsem se, ze mi kojeni pokazi.
Na verejnem miste uz davno neni tabu kojit. Da se schovat tak, ze i ja stydlim nemam problem. A nikdo nic nevhodneho nezahledne. Z mych zkusenosti se dvema detmi je stale kojeni nejjednodussi a nejpohodlnejsi na uklidneni.
S hlidanim kojenych deti zkusenost nemam.

caroline2
autor
16. črc 2020

@puhelin v noci usne, přes den tak 1-2x ale jak kdy....hlavně po večerní kojení má oči, jak žárovky...

merope
16. črc 2020

@caroline2 Zajímavé, jsem myslela, že "inkubátorové děti" jsou prostě zvyklé tak nějak "postýlka a spát".

normalnimatka
16. črc 2020

dudák kazí kojení i dýl někdy.... jsou děti, který to neovlivní,i když jim dáš dudáka už v porodnici. a jsou děti, který jo. i když ho dáš v x měsících třeba.

já bych to neriskovala.
stejně nechápu důvod, proč bys ho učila. může to bejt takový dítě, který žádný uklidňování u doktorky nemusí potřebovat. mně prostě přijde debilní cpát dítěti kousek silikonu nebo kaučuku, když chce mámu.
pokud kojíš, stejně nebudeš moct mimino dávat na hlídání na nějakej větší čas, než je cca hodina-max dvě. a myslim si, že málokterý takle malý dítě to vůbec vydrží bejt s někým jiným. takže na to spíš zapomeň a řeš nejdřív za pár m ěsíců, až bude mít dítě aspoň příkrmy-bude-li je chtít.
jako novorodič má člověk vždycky spoustu představ...jenže člověk míní a dítě mění. některý děti prostě spěj hůř, a některý líp. a často s tím nezmůže nic ani ten dudák.
když budeš chtít dítě dávat spát do postýlky, blbějc ho uspíš u kojení. když si ho dáš do postele, je to mnohem jednodušší. o nočním kojení nemluvě.
mně se třeba obě dět ivůbec musely jako "naučit" to usínání a s oběma to bylo dost tragický. až za x měsíců se to dycky nějak trošku srovnalo a byli schopný dát víc, jak deset minut... no a co jako. prostě mimina jsou jen jednou za život, tak to je potřeba zkousnout.
určitě je ještě dost způsobů uklidnění dítěte, který jsi nezkoušela. pokud se to dítěti líbí na tom míči - houpání nahoru a dolů, pravděpodobně by mu sedla hacka. která houpá stejným způsobem a maj s ní skvělý zkušenosti mnohý rodiče nespavců. jakmile se pak ve spánku dítě zavrtí, hned ho ta hacka začne sama houpat a zase ho uklidní.
nechat vyřvat samozřejmě rozhodně NE, nikdy.
jo a abys nebyla překvapená, snad každý dítě si cumlá prsty, prostě objeví ručičky a skrz pusu zkoumá všecko, tedy i svoje ruce. a pak si tam zas šťourá, když mu rostou zuby. tak hlavně nebuď takováta matka, která to dítě co 2 minuty peskuje, at si necucá ruce...je to úplně přirozený.
co se týče spánku, ještě doporučuju stránky www.prosimspinkej.cz kde najdeš ještě různý tipy, co a jak. ale nějak bych strašně nebazírovala ani na dudlíku, ani na postýlce. asi většině dětí dělá dobře přítomnost mámy, a je to naprosto přirozený a vpořádku. nelámat. i my dospělý někdy neumíme spát vedle partnera vedle sebe. ale po miminu bychom to chtěli....

normalnimatka
16. črc 2020

ještě takovej tip, třeba to houpání na míči, takovej malej trik, co ti může dost ulehčit skrz záda a ruce. dej si na nohy velkej polštář, a třeba ještě jeden, prostě tak, aby sis svoje ruce na ten polštář mohla odložit... nebo ještě líp, to dítě polož na velkej polštář, chytni pod polštářem rukama a houpej s tím, jak houpeš nohama. když se dítě uspí, v pohodě ho přeneseš i s polštářem do postele, aniž bys ho budila nápadně jinejma dotykama.

někdo zase bleskurychle usíná v šátku a pak se jen v klidu odloží... to chce vyzkoušet.

puhelin
16. črc 2020

@caroline2 Jakoze vecer je po kojeni vzhuru? Jak dlouho kojite? Ja klidne i hodinu, hodinu a pul. Nekdy se proste ne a ne dokojit. Ale je to i tim, ze se u kojeni uklidnuje, nebo zahani bolest kdyz rostou zuby. A jindy staci 15 minut a odpadne.

muhehehe
16. črc 2020

Já to vezmu trochu obecne... dudlík bych nedávala. Vůbec nikdy, žádnému dítěti. Mě to úplně fascinuje, jak je lidský druh kreativní v odstrkování svých mláďat. Postýlky (ideálně do jiné místnosti, ať pak není problém!) , pořád nějaký režim, pusu a spát, ať si nezvyká... Lehátka, houpatka, sumici medvídek... Jako úplný evoluční vrchol pustit zvuk tlukoucího srdce... nebo pak v tom horsim případě nechat vyrvat. Proč? Mě připadá, že štěněte v bedně které kňourá po mamince by tady 95% ženských bylo líto a okamžitě by ho nesly k feně, naprosto automaticky... A na děti se pořád vymýšlí nějaké finty a všem to připadá normalní. Aby se maminka vyspala, aby nebolely ruce, aby to dítě hlavně bylo zticha a všeobecně moc neotravovalo. Někdy se mi svírá srdce, když vidím malé miminko s dudlikem narvanym v puse a vytrestenyma ocima. Zoufalé drti dudlik, ale je zticha, úkol splnen..... Vykašli se na to. Vidíš, co na tvého mrnouska funguje, co má rad... Tak to delej. Má za sebou složitý start, zaslouzi si pořádně vymazlit, ne zacpavat dudlikem. Mám tři malé děti a přijde mi, že čím méně nad tím člověk přemýšlí a spekuluje, tím je to jednodušší ;)

stenlunka11
17. črc 2020

@merope ahoj , taky jsme meli urvany a vztekaci miminko . Dudana taky nechtěl vzdycky se nadavoval pak go flusal tak jsem to vzdala . Raději jsem ho uklidnovala chovanim a mazlenim popr. Prso . A jsem ráda ,ze jsem nakonec vydrzela celý rok . A dudel nedala . Odpadlo mi odnauceni od cumlu 😄

puhelin
17. črc 2020

@muhehehe Napsala jsi to moc krasne. Mam k tomu stejny postoj. Proc si to lidi zbytecne tolik komplikuji?

veruuu_kubesovic
17. črc 2020

Mám 2 děti a starší dcera dudlík hodně rychle zahodila a mladší syn ho nikdy neměl...
Nějak nechápu proč učit na dudlík? Přeci dáš prso a je...

veruuu_kubesovic
17. črc 2020

@muhehehe krásně napsáno a naprosto s tím souhlasím ❤️ taky s námi obě děti spí v naší manželské posteli a měnit to nehodlám, u nás je postýlka jen jako doplněk na odkládání věcí...

modra_zizala
17. črc 2020

@caroline2 Ja myslim, ze je super, ze nechce dudlik, dobre si uvedomuje, ze dudlik maminku nenahradi ❤️ Jestli kojis, tak dudlik opravdu neni potreba a je spis ku skode (v jakemkoli veku muze kazit kojeni). Jestli ho takhle odmita, tezko se na nej ted nauci. Cucani palce je prirozena faze, dulezite je neomezovat kojeni, aby si paleckem nenahrazoval prso. A spolecne uspavani je pro deti taky nejprirozenejsi a nebude trvat vecne. Muj syn dudlika mel (z moji neinformovanosti) a opravdu nestacilo ho polozit do postylky, dat dudlika a nechat spat 🙂 Ten kontakt s maminkou ten dudlik neosidil 🙂

normalnimatka
17. črc 2020

@muhehehe přesněěěěě jen se mi to nechtělo psát tak na plnou hubu.

ten příměř se zvířatama je přesnej. mně se vybavuje třeba to, jak je strašnej problém bejt se svým dítětem třeba před uspáním do narkózy a po probuzení. o to je většinou potřeba děsně boxovat, byť je na to zákonný právo, a natož aby to doktoři dělali naprosto automaticky. oprotit tomu si fakt neumim představit, že když operujou nějaký zvíře, je úplně automatický, že vám ho daj do ruky, než se vzbudí. tam to problém není, zajímavý. a když je skupinka rodičů, která chce těhlech práv využít, tak jen strašně kazí práci zdravotníkům, který to přeci s náma myslej dobře a měli bychom se podvolit, žejo.... chce se mi blejt🙂
dudlík ve mně nevzbuzuje tolik emocí, byť bych ho sama dítěti nedala. naproti tomu, když vim, že někdo nechá svoje dítě v klidu vyřvat, malý nevinný miminko, který ničemu nerozumí, jen prostě pro nějaký důvody potřebuje mámu, tak toho bych naliskala.....socialismus v lidech tady ten mateřskej pud pohřbil hluboko do země, koukám. ale jeikož tohle jede naplno i v zahraničí, asi to nebude jen o tom socialismu...tak že by skrytý traumata z doby, kdy na nás bylo pácháno přesně tohle násilí, ignorace, nepřijetí a popření potřeb?

normalnimatka
17. črc 2020

a nedonošeňátko bych ňuchňala o to víc... :( měj na paměti, že se kvůli tomu může cejtit fakt dlouho nenabaženej tvou přítomností a bude tě potřebovat o to víc. tak ho vyslyš.

lenatko91
17. črc 2020

Nečetla jsem všechno, jen něco. Souhlasím s
@muhehehe Já jsem dceři dala dudlík za život tak 5x a vždycky jsem z toho měla pocit selhání. Naštěstí ona ho ani moc nechtěla. Mám přece prsa, které jsou primárně určené ke krmení a tišení miminka, tak proč ho šidit? Chce mámu, ne kus gumy. A když plakala třeba v autobuse, kde jsem prso fakt vytáhnout nemohla, tak na těch pár minut dostala malíček a teď v 8m už ani to nepotřebuje. Na nějaký režim kašli a řiď se tím, co chce miminko, ne co chceš ty. Tím ho nerozmazlíš ale naopak uspokojíš jeho potřebu. Na režim bude času dost, až bude starší. Zvlášť když je to první mimčo, takže se nemusíš starat ještě o sourozence.

raliska
17. črc 2020

@caroline2 ahojky, verim, ze pro kazdou maminku jsou zacatky narocne, obzvlast u nedonosenych deti a take rozhodovani, co je pro mimco nejlepsi da obcas zabrat. Muj pohled je takovy, ze kdyz sis maleho vypiplala, tak bych se ho ted nesnazila separovat do vlastni postylky a na hlidani. Mozna po uvodnim odlouceni te ted jen vic potrebuje a chce dohnat ztraceny cas. Ver, ze cas a pritomnost, ktere ted investujes, se ti jednou vrati. Mam dve deti, kdy dcerku jsem na dudan ucila hlavne kvuli tomu, ze byla zrout. Vecerni koupani, at bylo v jakoukoli dobu, tak se u oblekani uz silene dozadovala mleka a rvala a rvala. Kojila se pres den i co 15 minut. Proste potrebovala blizkost. Dudana pak prijala na chvilkove osizeni, ale moc efekt to nemelo a nikdy se nestalo, ze by s nim sama usla v postylce. Usinala sama az kolem 3 let. Syn ma ted 1,5 roku a dudan neprijal nikdy. Byl na Jip asi 10 dni, tak oproti dceri nema nonstop pritomnost od zacatku a naopak je velmi samostatny a spolecensky. Vydrzi na hlidani u kohokoli. V pul roce ho mela kamaradka venku na 4 hodky a uplne v pohode. Do ted se koji (ac malo, pac miluje jidlo). Hodne dlouho se uspaval v naruci chozenim po pokoji, pac u mleka delal blbiny. Ted staci polozit do postele a do 5 minut spi. Nutno dodat, ze cca od 10 mesicu neuspavam ja, ale pritel. To u nas zabralo nejvic. A taky to, ze spi ve velke posteli se segrou a driv i se mnou, ale to se v noci casto budil. Ted spim jinde a spi v kuse 10-11 hodin. Zaverem jen to, ze kazde mimco je proste jine a u nekterych nezabere ani dudan, jine zase usne kdykoli a kdekoli. Dudlik bych nenutila, pokud nechce, zkusila odbourat malicek a celkove tomu dala cas, pac je tvuj jeste opravdu hodne malicky 🙂

jirovapa
17. črc 2020

@caroline2 plínku jsem dceři taky nenechala, ale nějací plyšový mazlíčci mají právě ten uzlík, takže prcek cucá jen ten malý kousíček za tím uzlíkem.

Například tento co máme my : https://www.hugocz.eu/Muchlacek-meda-Bruno-Meda...

caroline2
autor
17. črc 2020

@me_druhe_ja nevim jestli je to uplne kyticka