Koupání jako "drastická procedura". Máte to také tak?

veronika_aki
5. lis 2019

Zdravím. Chtela jsem se zeptat zda ma nekdo taky miminko, ktere nema rado koupani? U nas to je trochu složitější, malá se narodila s pes equinovarus na jedne nozicce. Od narozeni se tedy koupala asi 2x, pak se nasadily sadry na rovnani nozky a malou jsme otirali zinkou. Coz uz teda vzdycky orvala taky. Po vsech sadrach atd jsme dostali konečně dlahy a ja jsem se tesila ze si zacneme koupani konecne uzivat. Vzdyt vsude se prece pise jak si miminka koupani uzivaji ze. Za par dni ji budou tri mesice a zacala jsem ji koupat ve vanicce shnuggle. Coz o to, koupání jako takove se ji asi libi ale problem nastava kdyz ji vyndam na rucnik. To uz spusti a breci celou dobu co ji utiram,. Kdyz ji jdu mazat olejickem tak to samé. Nelibi se ji kdyz ji natiram rucicky, kdyz ji mazu tělíčko tak se vylozene krouti a zklidni se az u nohou. Takze z pohodoveho koupani je drasticka procedura, pred kterou uz mivam skoro osypky. Maji to vase miminka taky tak? Popripade co delat jinak, lepe, aby se ji ty ostatni procedury po koupání taky libily? Cisteni ousek, nosiku atd delam jindy, pri tom uz se to vazne neda. Dekuji za postrehy 😉

mariegroth
5. lis 2019

Nas maly taky nema rad vyndani na rucnik, ale zase bych nerekla, ze je to nejaky drasticky. Pokud opravdu hodne breci, tak mu dam jenom plenku a bud Ja nebo tatka si ho dame na telo a zahrejeme ho. Pak je spokojeny a my dokoncime po-koupaci proceduru.

verunka_korunka
5. lis 2019

Dcera, extremne nedonosena (26tt, 755g), byla v porodnici 3 mesice. 2 mesice je v podstate jen otirali, jednou tydne okoupali pod vodou, nevim jak, delali to vecer az tam rodice nebyli. Posledni mesic ji umyvali v umyvadle pod tekouci vodou. Kdyz jsme ji chteli konecne doma okoupat ve vanicce, byl rev jako prase... pokazde, takze jsme to nakonec vzdali. Nejdriv jsme ji umyvali jen pod tekouci vodou, pak uz vzala na milost trochu napustene umyvadlo... ale vanicka, rev... strasny rev. Asi jak na to 3m nebyla zvykla, zapomnela na vodu a bylo ji to neprijemne.
A ted co pomohlo... cca kolem 5m korigovane jsme zacali chodit s malou na vanickovani. Postupne si na vodu zvykla. Pani na ni sla opravdu pomalu a vedela jak ji uklidnit. Vanickovani pomohlo nejen na koupani a znovu si zamilovat vodu, ale i pohybove ji to strasne pomohlo.
Ve 2 letech lovila ze dna maleho bazenu krouzky a ted paradne plave sama, potapi se a skace do bazenu a vodu miluje ;)

verunka_korunka
5. lis 2019

Jeste u toho utirani... docela pomohlo, kdyz mela nad prebalovakem povesenou nejakou hracku ktera se hybala, tocila. Taky na ni klidne mluvit a povidat ji uklidnovalo. Ale ta hracka byla opravdu zazracna...

gruyerre
5. lis 2019

@veronika_aki Ahoj... asi bych tu pro ní nepříjemnou proceduru po koupání zkrátila na minimum. Je nutné jí mazat olejíčkem, když to tak nesnáší? Co dát olejíček přímo do koupele, jestli potřebuje promastit kůži? Pak rychle zabalit do osušky a honem obléknout...

veronika_aki
autor
5. lis 2019

@gruyerre to me nenapadlo 😉 pouzivam myci emulzi.. Takze kdyz dám do vody olejicek tak ten gel uz asi nepouzivat ze?

gruyerre
5. lis 2019

@veronika_aki troška olejíčku do vody bude úplně stačit

hojda
5. lis 2019

Na zklidnění se doporučuju zabalit miminko do pleny a koupat v té pleně, aby nemohlo rozhazovat ručičkama a cítilo se více v bezpečí.

martiniquest
5. lis 2019

Nas syn to taky nemel rad. Koupali jsme ho jednou tydne. Nevidim duvod koupat mimino casteji (zadek jsem samozrejme myla po kazde stolici pod tekouci vodou). Pokud nema dite rado mazani, je to potreba delat? Da se kapnout trochu oleje do vody a je to to same.

suromana
5. lis 2019

@gruyerre
Taky jsem dávala olejíček přímo do vody a pak už nemazala. My měli nad přebalovacím pultem zavěšenou infralampu, aby mimčo zahřívala a nebylo mu zima.

astyna88
6. lis 2019

Nas maly to mel taky tak,hystericky rev pri napousteni vany. Pomohlo az to,ze jsem si tam vlezla s nim,snazila se ho zabavit hrackami, manzel.ho honem umyl a ven. Postupne to prechazelo,az ho nyni nemuzeme dostat zase z vany ven.

janety32
6. lis 2019

Náš syn často prořval už i to samotné koupání, zkoušeli jsme různé obměny (i to zabalení v pleně), ale nepomohlo nic. Utírání byla rychlovka, mazala jsem jindy, používala Linolu do koupele. Pak jsme ho začali sprchovat a to miluje - já si s ním sednu do vany, manžel ho sprchuje a on si šťastně chytá sprchu nebo vodu 🙂 Teď už je mu 9m a zrovna včera jsem si napustila vanu a na to teda koukal nedůvěřivě, co že ho někam ponořuju 🙂

cuuza
6. lis 2019

Náš nesnášel pobyt na mokré osušce, takže rychle osušit z největšího a přendat na suchou, pak už byl klid a nechal se v klidu dosušit a namazat.

sobist
6. lis 2019

Mě syn brečel dokud si ve vaně nebyl schopný zvednout hlavu apod., prostě se to zlomilo až když byl starší. Dcera má měsíc a pokud se jí namočí hlava nebo sáhnu na ruce, taky ječí, do té doby je v klidu. Při utírání je to podobné - pokud byli zabalení, ok, jakmile se s něma začalo něco dít, tak řev.
Nikdy jsem to teda neřešila, připadalo mi to normální s tím, že buď si koupání v budoucnu oblíbí nebo ne - u syna to teda dopadlo tak, že vodu a koupání naprosto zbožňuje.

fouskovi
6. lis 2019

U nás pomohlo rychle usušit a mýt přípravný trochu nahřáty druhý a zabalit do něj a pak pomalu rozbalovat namazat a obliknout

nik1
6. lis 2019

Náš syn je donošený, ale než vzal koupání na milost trvalo to půl roku. Koupali jsme jednou nebo dvakrát za týden a vždycky to celé prořval. Zkoušeli jsme kdeco, ale nic nepomohlo. Prostě ne všechny děti koupání zbožňují.

ange_de_la_morte
6. lis 2019

@veronika_aki : naše dcera taky poumývací procedury nemá ráda, i když koupání miluje .... takže do koupání liju měsíčkový olej od Welledy ( ne koupel ale přímo ten olej na mazání) , takže mazání nám odpadá, zbytek provádím na sobě - nepokládám jí na ručník ale hned z vany ji tisknu k sobě a utírám na sobě, jsem sice většinou mokrá ale je to bez řevu ( respektive se řve až u oblíkání ale to je jiná záležitost) .... chodíme na plavání a tam ji nemažu vůbec - prostě jí radejí namažuj večer v posteli když je uklidněná a můžu jí šupnout prso

babanci
6. lis 2019

Tak může mu být zima nebo už má třeba taky hlad, ne? U nás tuhle dobu maximálně zkracujeme, rychle máznu olej pod krček a podpaží, plenu, oblíct a pak učešu vlásky, vyčistím nosík, když je třeba. Chodím takhle koupat vnučku, ve vaně se jí líbí moc a pak to ostatní už méně. Mě to teda baví ohromně, pak tak nádherně, miminkovsky voní. 🙂

atekram42
6. lis 2019

Přesně jak už tu bylo zmíněno, pokud nemá vyloženě nějaké problémy se suchou pokožkou, tak není důvod mazat. My ze začátku taky pár měsíců používali ten olejíček do vody, pak už jen čistou vodu. Jinak obecně se doporučuje miminko koupat pouze v čisté vodě, bez mycích přípravků, úplně to stačí. A nepíšeš jak často koupete, ale stačí tak jednou, dvakrát do týdne, takže pokud to miminku vadí, tak bych to omezila, je-li to častější...

hejluc
7. lis 2019

Jestli dobře chápu, koupání se mu líbí, vadí mu procedura po koupání. Tam bych to zkoušela zmenit. My usušíme a pak balím do suchého ručníku. Můžeš ji mazlit a pak oblékat. Není ji po koupání zima? My jsme ji dlouho oblekali v koupelně na pračce, protože tam bylo teplo.

kafr
9. lis 2019

Vodu a koupání dcera miluje od narození, ale jak ji vydáme a chceme osušit je zle a to už je ji 18m. A to jsem ji mazat musela, protože je atopik. Teď pomáhá, že ji strčím mastičku, ať si sama namaže koleno.
Chvíli zabíralo zpívat a prostě jen fofrem dostat do pyžama.

hermia
11. lis 2019

@veronika_aki syb koupani taky nemel rad, od kupovani podlozek jsme se dostali k teplejsi vode-nesnasi tu jak se doporucuje (37°C) popravde ja bych v takove vode taky zmrzla, takze davam teplotu vody teplejsi a ze zacatku ho na podlozce zabalila do pleny a dala do vany i s ni, polivala vodou a pak vzdy pomalicku sundavat. Otirat jsem neotirala ale zababušila do rucniku a povidala jsem, zpivala mazlila, pak jsem otrela (spiš oťupala-nemusi mu byt prijemne to otirani) zahyby a rychle šup do pliny a pyžámka. Pokud ma rad jen na nozickach olejovani tak olejuj jen ty a pomalicku se dostavej výš. Krom toho neni treba olejovat vubec pokud das do vody treba olejovou koupel od weledy. No a taky muze byt citlivejsi na dotyky obecně.. maly byl drazdivy na hrudnicku takze behem dne pres obleceni jsme vice hladili atd. Hodne stesti

holka_zelenooka
11. lis 2019

@veronika_aki Řešila jsem s malou taky její řvaní při koupání, zjistila jsem, ze je jí velmi nepříjemné, když je hladová, že ji stresovalo, takže u mě pomohlo trochu nakojit (ne příliš moc, dospělému se také nechce do vany, když je moc sytý😊)